Pluriperspectivismul comunicării

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6899
Mărime: 141.86KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Universitatea Bucuresti

Cuprins

  1. 1.Argument
  2. 2.Comunicarea- o perspectiva fundamental umana
  3. 3.Comunicarea – preconditie in structurarea sistemului psihic uman
  4. 4. Comportament - Psihism – Comunicare
  5. 5.Particularitatile comunicarii
  6. 6.Comunicarea didactica
  7. 7.Comunicarea psihopedagogica si psiholingvistica
  8. 8.In loc de incheiere

Extras din proiect

Argument

Motto: “ A fi profesor înseamnă nu doar a poseda cunoştinţe ştiinţifice de specialitate, ci a avea şi capacitatea de a le transpune şi traduce didactic, adică posibilitatea de a şti ce, cât ,cum şi cui ofer”.(I.Neacsu)

Optiunea pentru analiza fenomenului comunicarii din perspectiva psihologiei educatiei a fost influentata de provocarile cu care se confrunta lumea contemporana in vederea integrarii functiei catalizatoare a comunicarii in cadrul diferitelor domenii de activitate care influenteaza direct societatea.

Comunicarea sta la baza crearii, mentinerii si dezvoltarii structurilor sociale, intre care se stabileste un echilibru generator de energie, creatie si dezvoltare a societatii.

Dacã ne-am imagina cã omul poate fi conceput ca un organism complet lipsit de capacitãţi de comunicare, am putea realiza aproape concomitent absurditatea acestei supoziţii autiste: subiectul uman nu ar fi capabil sã participe şi sã devinã membru al unei organizaţii sociale. Dacã am încerca sã definim concepte cum ar fi: „individ social", „sistem social", „societate", am descoperi cã factorul decisiv ar fi prezenta sau absenţa dispoziţiei spre comunicare a participanţilor la sistemul respectiv.

Dorinţa fireascã de a câştiga aceastã capacitate, perspicacitate de a ne înţelege pe noi înşine şi pe colegii noştri ca indivizi umani este similarã efortului pe care îl face societatea - ca sistem social - de a ne înconjura, de a ne proteja prin adoptarea unei perspective comunicaţionale şi necesitatea de dezvoltare a teoriei privind comunicarea interumanã.

Comunicarea- o perspectiva fundamental umana

În familie, în colectivitãţi, acasã singuri ori la negocieri oamenii transmit idei, gânduri, sentimente, îşi cunosc semenii şi îşi respectã

problemele cotidiene comunicând.

Sistem cu ,,intrãri şi ieşiri" comunicarea - înţeleasã ca parte componentã a vieţii psihice, dar şi sociale, de fapt trebuie prezentatã ca necesarã sine que non pentru relaţiile umane

Perspectiva comunicaţionalã şi teoriile privind comunicarea sunt necesare pentru a concepe societatea ca fiind bazatã pe comunicare şi interacţiune. Perspectivele importante ale societãţii: comunicaţionalã, istoricã, economicã nu se suplinesc ori se înlocuiesc una pe alta, ele nu sunt reciproc exclusive ori competitive.

Înţelegerea istoricã vizeazã încercarea de a reconstitui perceperea comunicãrii şi a sistemelor interacţionale care au existat de-a lungul diferitelor epoci social-istorice. De aceea, ţinem sã arãtãm cã motivul sublinierilor din perspectivã istoricã are la bazã înţelegerea sistemelor de comunicare interumanã ca obiect al schimbãrilor într-o societate, al modificãrilor sociale.

Ca atare, dezvoltarea limbajului scris, arta tipãriturilor, ori televiziunea - toate demonstreazã cum schimbãrile în sistemele de comunicare pot promova şi susţine schimbãri sociale extraordinare. Societatea umanã nu poate fi înţeleasã şi ilustratã în dezvoltarea ei doar din perspectiva comunicãrii, dupã cum, omiterea ori neglijarea acestei perspective ar duce în mod necesar la o înţelegere inadecvatã. În aceeaşi proporţie cu perspectiva istoricã, perspectiva comunicaţionalã este, de asemenea, una generalã.

Abordarea istoricã ne ajutã sã înţelegem situaţiile de viaţã ale unui subiect la fel ca situaţia unei familii, a unei comunitãţi locale, a unui oraş, a unei organizaţii, a unei naţiuni sau culturi.

Într-o manierã similarã noi putem concepe subiectul uman ca pe un membru al unor sisteme de comunicare şi, în acelaşi timp, participant la diferite acte ale comunicãrii.Familia poate fi analizatã din perspectiva tiparelor de comunicare existente în familie, tot aşa cum aceste tipare se stabilesc în familie şi mediul social. O societate poate fi descrisã prin intermediul sistemelor de comunicare care au contribuit la dezvoltarea ei - Blakar Rolv (1985) considerã cã un criteriu important pentru evaluarea gradului de dezvoltare democraticã într-o anume societate, se referã la accesibilitãţile fãrã discriminãri ale membrilor ei faţã de o serie de facilitãţi de comunicare. Pe aceeaşi linie, autorul mai sus menţionat afirmã cã interrelaţiile dintre superputeri nu pot fi complet înţelese fãrã perspectiva comunicãrii. Acceptarea Chinei alãturi de SUA şi Rusia, ca superputere, a determinat complicarea şi lãrgirea metodelor şi mijloacelor de comunicare interstatalã, internaţionalã.

Cu toate aceste argumente, o serie de psihologi şi sociologi observã cã teoriile comunicãrii nu au fost elaborate din perspectiva unor discipline conexe ale cãror studii s-au extins doar separat. De aceea este dificil de identificat motivele acestei relative neglijãri a domeniului comunicãrii sub aspect teoretic şi metodologic, cu atât mai mult cu cât faptul comunicãrii reprezintã un fenomen şi proces socio-uman foarte complex.

Psihologii au fãcut în mod tradiţional cele mai multe eforturi pentru înţelegerea interrelaţiei dintre fenomenul limbaj, procesul de elaborare şi realizare a limbajului în legãtura lui indisolubilã cu gândirea. Ca atare, ei s-au ocupat mai puţin de comunicarea propriu-zisã. Studiile empirice şi teoretice privind comunicarea pot influenţa înţelegerea adecvatã a procesului de elaborare a limbajului şi oricum, ar putea determina adoptarea mai sigurã a unei perspective comunicaţionale în cercetãri viitoare.

Preview document

Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 1
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 2
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 3
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 4
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 5
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 6
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 7
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 8
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 9
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 10
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 11
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 12
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 13
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 14
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 15
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 16
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 17
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 18
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 19
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 20
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 21
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 22
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 23
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 24
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 25
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 26
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 27
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 28
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 29
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 30
Pluriperspectivismul comunicării - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Pluriperspectivismul Comunicarii.docx

Alții au mai descărcat și

Problematica Comunicării

ARGUMENT Eficienţa activităţii de instruire-învăţare depinde, indiscutabil, de maniera în care cadrul didactic manipulează diversele elemente ale...

Comunicarea Didactică în Metodica Predarii Matematicii

COMUNICAREA DIDACTICA Comunicarea a fost definita ca o formă particulară a relaţiei de schimb între două sau mai multe persoane, două sau mai...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?