Posibilitati de Utilizare a Internetului in Invatare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Posibilitati de Utilizare a Internetului in Invatare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect.Univ.Drd. Anca Petroi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Cuprins

Posibilitati de utilizare a internetului in invatare.pag.1
Argument.pag.1 -3
Principalele aspecte teoretice ale predarii-invatarii-evaluarii cu ajutorul tehnologiilor informationale.pag.3-4
Avantaje si limite ale utilizarii calculatorului in procesul de
Invatamant.pag.4-15
Sondaj.pag.16
Aplicatii.pag.17-18
Concluzii.pag.19
Bibliografie.pag.20

Extras din document

Lumea contemporană reprezintă o permanentă şi inedită provocare pentru educaţie.Existenţa fiecărui individ în parte, ca şi a întregii societăţi în ansamblul ei, capătă deci un ritm din ce în ce mai alert, devine tot mai marcată de necesitatea cunoaşterii rapide,complete şi corecte a realităţii înconjurătoare, pentru ca luarea deciziilor să fie făcută ferm, oportun şi competent.Aceasta duce inevitabil, la creşterea volumului de informaţii ce trebuie analizat, la necesitatea stocării şi prelucrării acesteia, deci la necesitatea utilizării calculatorului atât în viaţa de zi cu zi cât şi în procesul instructiv-educativ.Tehnologiile digitale nu trebuie să reprezinte o simplă adăugare în planul de învăţământ, ele trebuie să fie integrate deplin „în serviciul educaţiei” la toate nivelurile sistemului şcolar.Actorii educaţionali trebuie să fie formaţi pentru a face faţă schimbării, incertitudinii şi inovării.Complexitatea crescută a şcolilor şi mediilor de învăţare de astăzi sugerează nevoia realizării într-o nouă manieră a activităţilor educaţionale.De aceea lucrarea prezintă avantajele şi limitele utilizării Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în procesul de învăţământ şi o analiză asupra eficienţei utilizării Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în procesul instructiv-educativ .

Argument

Introducerea Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor in procesul didactic constituie o provocare permanenta pentru sistemul educational romanesc;ofera o gama larga de posibilitati pentru ameliorarea strategiilor didactice,pentru eficientizarea procesului educativ.

Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor influenteaza pozitiv comunicarea interumana si interactiunea intre indivizi sau intre indivizi si grupuri umane sau intre diferite grupuri umane aflate,uneori,la distante apreciabile,interactiuni care,in conditii normale nu ar avea loc.Aici este meritul sitemului informational INTERNET care permite transmiterea informatiei de diverse tipuri dintr-o parte in alta a lumii aproape instantaneu.

Cunoasterea lumii in care treim,a realitatii,pregatirea psihica si profesionala a persoanei, modelarea personalitatii elevului pentru a face fata vietii sunt tinte ale actului educativ contemporan,iar tehnologia informatiei face parte din aceasta lume.

Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor ofera elevului deficient de auz noi posibilitati de explorare a realitatii inconjuratoare,utilizarea la un potential crescut a analizatorilor senzitivi valizi si recuperarea handicapului cognitiv si/sau psihic generat de diminuarea sau lipsa auzului.

Utilizand Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor in procesul de invatare-predare,elevul devine constructor al unei realitati noi,descopera noi posibilitati de explorare a realitatii,isi adapteaza treptat propriile reactii la lumea inconjuratoare.Modelarea virtuala a realitatii,a unor procese si fenomemne naturale sau sociale ofera elevului posibilitatea intelegerii lumii in care traim, constituirea unui pachet de atitudini si comportamente integrarii si adaptarii la sistemul social in care traiesc sau in care ar fi pusi la un moment dat sa traiasca.Prin Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor elevul redescopera legile universului si cele sociale,participa la luarea virtuala a deciziilor.

Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor ofera posibilitatea unei invatari temeinice prin iterarea unor probe sau situatii,elevii invata “sa invete” devin un real colobarator al profesorului. Comunicarea intre elev si profesor poate fi facuta si prin intermediul Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor fara a fi necesara prezenta celor doi parteneri ai invatarii in acelasi spatiu. Comunicarea presupune insa o multitudine de tipuri de mesaje:scrise,iconografice,sonore,imagini filmate,de aceea elevul invata mai intai sa produca mesaje si apoi sa le transmita mai departe la fel cum trebuie si sa le decodifice pe cele primite.

Invatarea treptata, mai intai a componentelor unui sistem informatic (unitate centrala,tastatura ,mouse), deprinderea utilizarii perifericelor (imprimanta,scaner,webcam), utilizarea aplicatiilor pe care le ofera un sistem de operare (PAINT,NOTEPAD,WORDPAD,CLOCK,CALENDAR) si incheind cu utilizarea unor aplicatii specifice uzuzale in activitatea zilnica si universal valabile in majoritatea profesiilor(OFFICE,PROCESOARE IMAGINE,TEXT,SUNET).

Cursul ofera posibilitatea ca elevul,la sfarsitul ciclului gimnazial sa se poata orienta chiar spre o cariera in domeniul informatic,fiind pregatit deja pentru a continua ciclul urmator la un nivel superiorsi pregatirea pentru viata.Se mai are in vedere ca nu toti elevii vor urma o asemenea cariera,insa evolutia societatii contemporane ne indeamna sa consideram ca anii urmatori vor cunoaste o informatizare accentuata a proceselor de productie,de la cele mai complicate si pana la cele mai banale activitati,ca,in final comunicarea prin intermediul Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor va predomina devansand cu mult mijloacele traditionale.Elevilor li se ofera posibilitatea de a fi in pas cu epoca in care traiesc si de a face fata provocarilor tehnologice ale viitorului.

Cursul poate fi proiectat de catre cadrul didactic in functie de resursele materiale si umane de care dispune:

1. la clasele mici IV–VI se pot prevede activitati care se bazeaza in primul rand pe resursele sistemului de operare,PAINT SI WORDPAD,oferind posibiulitatea procesarii unor texte simple

2. la clasele VII–VIII de incepatori se va insista pe aplicatiile din pachetul OFFICE (WORD,EXCEL,POWER POINT)avand in vedere ca acestea vor putea fi aplicate si transpuse cu mai multa usurita in aplicatiile sistemului de operare.

3. in cazul continuitatii de la clasa a IV la a VIII-a se va trece gradat de la utilizarea aplicatiilor sistemului de operare la pachetul OFFICE,adugand aplicatii care nu au fost prevazute in aceasta programa (PUBLISHER,ACCES,FRONT PAGE,OUTLOOK).

Ramane ca profesorul clasei sa decida ritmul atingerii obiectivelor si gradarea parcurgerii continuturilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitati de Utilizare a Internetului in Invatare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “AUREL VLAICU” DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC