Prevenirea Consumului de Alcool

Imagine preview
(4/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Prevenirea Consumului de Alcool.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ganea Angela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Cuprins

Introducere.3
Capitolul I
Evolutia consumului de alcool in Moldova.5
Capitolul II.
Dezvoltarea Inteligentei Emotionale - Mijloc de Prevenire a Consumului de Alcool.12
2.1 Introducere în domeniul inteligenţei emoţionale.12
2.2 Dezvoltarea inteligenţei emoţionale – mijloc de prevenire a consumului de droguri şi alcool.15
2.3 Consumul de droguri şi alcool – eşec al dezvoltării inteligenţei emoţionale.19
Concluzie.25
Bibliografie.26

Extras din document

Introducere

Moldova este perceputa ca fiind o tara cu o cultura adanc inradacinata a consumului de alcool. Din pacate, deseori, consumul regulat de alcool se soldeaza cu abuz sau chiar cu alcoolism cronic, cu toate consecintele de rigoare pe plan individual şi social. Politica anti-alcoolica sovietica din a doua jumatate a anilor 1980 a exercitat un puternic impact negativ asupra economiei moldoveneşti, deoarece aceasta politica a avut ca una din componentele sale şi distrugerea plantatiilor de vita-de-vie. Dar asupra traditiilor locale de consum al alcoolului aceasta politica practic nu a avut nici un efect semnificativ.

In perioada transformarilor economice asociate cu schimbari sociale profunde şi rapide, consumul de alcool a crescut şi mai mult, situatia fiind deosebit de grava la sfarşitul anilor 1990. Conform unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in anul 1998 Moldova se plasa pe primul loc in Europa dupa cantitatea inregistrata de alcool consumata in medie de o persoana matura şi pe locul trei in lume. Dar este un lucru bine ştiut ca in Moldova volume enorme de vin şi alte bauturi alcoolice se produc in conditii de casa, in cantitati care par sa depaşeasca cu mult media europeana sau mondiala.

Dezmembrarea familiilor, pierderea locurilor de munca, intrarea in saracie şi alte forme de „eşec personal" sunt in mare masura cauzate, conditionate sau accelerate de abuzul de alcool. Evident, se manifesta şi legatura inversa, stresul social intensificand şi mai mult exasperarea, iar odata cu ea, ducand şi la sporirea consumului de alcool. Potrivit Ministerului Sanatatii al Republicii Moldova, consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populatia din Republica Moldova. In prezent sunt inregistrate aproximativ 48000 persoane afectate de alcoolism cronic, dintre care circa 7200 sunt femei. Insa conform expertilor medicali, numarul inregistrat de persoane bolnave de alcoolism cronic este departe de numarul real al celor care sufera de alcoolism.

Ameliorarea situatiei economice in anii 2000 şi aparitia posibilitatii de emigrare la munca peste hotare a dus la temperarea stresului social. Estimarile noastre arata insa ca aceasta nu a dus la scadere a consumului de alcool, ci din contra, consumul a crescut. Totodata, se observa o tendinta de trecere de la bauturile grele (vinuri, votca, inclusiv falsificata) la cele mai uşoare (in special, bere). Dar continutul şi frecventa relatarilor din presa nationala şi din strainatate referitoare la consumul de alcool in Moldova deseori lasa impresia ca consumul de alcool pastreaza forma unei epidemii1. In conformitate cu un studiu efectuat de organizatia europeana "Tispol", ponderea şoferilor moldoveni depistati in stare de ebrietate la volan este de 19%, cel mai mare indicator in Europa2. Reportajele TV despre crimele şi accidentele care se produc din cauza consumului excesiv de alcool adeseori amintesc de nişte filme de groaza. Deosebit de şocante sunt relatarile despre consecintele consumului de alcool de catre tineri.

Care este in prezent situatia şi dinamica consumului de alcool? Care sunt consecintele sociale şi economice ale consumului de alcool? Care ar putea fi nişte instrumente de politica publica care ar putea in mod efectiv sa reduca consumul de alcool in societatea moldoveneasca? Acest studiu şi-a propus sa raspunda, mai degraba intr-o maniera exploratorie decat riguroasa, la aceste intrebari. Deci, trebuie de precizat de la bun inceput ca raspunsuri exacte la aceste intrebari este greu de gasit in conditiile crizei datelor statistice. Consumul excesiv de alcool este social blamabil, de aceea respondentii la sondajele sociologice, atunci cand sunt intrebati despre cantitatile de alcool consumate, tind sa subestimeze cantitatile real consumate. De asemenea, multe din datele statistice necesare pentru estimarea efectelor economice şi sociale nu au fost posibil de obtinut sau in general nu exista. Dar şi datele disponibile sunt de natura sa scoata in evidenta suficiente aspecte ale fenomenului consumului de alcool.

Datele pentru realizarea acestui studiu au fost colectate in cadrul unui sondaj sociologic realizat de catre compania IMAS. Perioada de culegere a datelor a fost 12-30 mai 2008. Eşantionul stratificat, probabilist, tristadial a cuprins 1146 de persoane cu varsta de 15 ani şi peste. Eşantionul este reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (cu exceptia Transnistriei) eroarea maxima de eşantionare fiind de ±3.0%. Interviurile au fost realizate la domiciliile respondentilor de catre 52 operatori din reteaua IMAS-INC in limbile romana şi rasa.

Pe langa aceasta, o serie de date utile au fost furnizate de Centrul National de Management in Sanatate şi de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Multumim pe aceasta cale ambelor institutii pentru asistenta informatională acordata. Informatie utila despre vanzarile şi consumul de alcool a fost obtinuta şi din anuarele statistice ale Biroului National de Statistica al Republicii Moldova.

Autorii inteleg limitele şi neajunsurile acestui studiu, care este unul cu caracter mai degraba explorator, decat definitiv. Printre scopurile urmarite de autori a fost şi acela de a genera interes social fata de tema abordata şi de a ridica gradul de informare al cetatenilor şi decidentilor de politica vizavi de fenomenul consumului de alcool in tara noastra. Concluziile şi lectiile invatate la elaborarea acestui studiu vor fi utilizate pentru ca in viitorul apropiat Expert-Grup sa lanseze o cercetare mai fundamentala in acest domeniu, eventual in colaborare cu o institutie cu competente in domeniu. Speram ca acest studiu va face institutiile publice şi private mai cooperante in furnizarea datelor statistice necesare pentru o evaluare riguroasa a impactului social şi economic al consumului de alcool in Moldova şi pentru formularea unor recomandari mai temeinice.

Capitolul I

Evolutia consumului de alcool in Moldova

Cercetarile internationale asupra consumului de alcool efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii la sfarşitul anilor 1990 - inceputul anilor 2000 plasau Republica Moldova printre tarile cu cele mai inalte nivele de consum inregistrat de alcool in Europa. In anul 1998 Moldova se situa chiar pe primul loc3. In acea perioada, consumul de alcool in tara noastra a crescut de la 10,1 litri echivalent de alcool pur in medie pe o persoana de varsta 15 ani şi mai mult in anul 1992 la 19,2 litri in 1999 (Figura 1). Conform acestor cercetari, in anul 1998 Republica Moldova era pe primul loc in Europa şi pe unul din primele locuri in lume dupa consumul de alcool pe cap de locuitor. Ulterior consumul a scazut la 13,1 litri in anul 2002 şi circa 13,2 litri in 2003. Insa in aceste evaluari nu s-a tinut cont de consumul neinregistrat al bauturilor. Este evident ca daca la consumul inregistrat ar fi adaugat şi consumul neinregistrat al bauturilor alcoolice produse in conditii de casa sau a celor realizate „sub tejghea" in unitatile comerciale, nivelul real de consum al produselor alcoolice ar fi mult mai inalt.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea Consumului de Alcool.doc

Alte informatii

O lucrare de curs interesanta despre daunele consumului de alcool si prevenirea lui. Ministerul Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova Universitatea De Stat din Moldova