Principalele Caracteristici ale unui Curriculum Scolar in Conditiile Educatiei Integrate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Principalele Caracteristici ale unui Curriculum Scolar in Conditiile Educatiei Integrate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alois Ghergut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

1. Obiectiv-prezentarea principalelor caracteristici ale unui curriculum şcolar în condiţiile educaţiei integrate.

2. Generalităţi

2.1.Cerinţe educative speciale -necesitati educationale suplimentare, complementare obiectivelor generale ale educatiei adapatate particularitatilor individuale si celor caracteristice unor anumite deficiente sau tulburari/ dificultati de invatare precum si o asistenta complexa (medicala, sociala, educationala) H.G.1251/13.10.2005

Sunt acele cerinţe ori nevoi specifice faţă de educaţie - derivate sau nu dintr-o deficientă - care sunt suplimentare dar şi complementare obiectivelor generale ale educaţiei pentru un copil. Conceptul determină o abordare noncategorială a tuturor copiilor şi pune problema evaluării din punctul de vedere dominant educaţional în termeni de potenţial de învăţare şi curriculum.

2.2. Elevul cu CES- are cerinte educationale speciale daca are dificulati de invatare semnificativ mai mari comparativ cu ceilalti copii de aceeasi varsta si are o dizabilitate care il impiedica sau il opreste sa foloseasca facilitatile educationale de un anumit tip care sunt puse la dispozitia copiilor de aceeasi varsta in zona respectiva.

Condiţiile de care are nevoie copilul cu CES sunt:

-condiţii de stimulare şi sprijin a dezvoltării din cele mai timpurii perioade;

-flexibilitate didactică;

-adaptarea curriculumului la posibilităţile individuale;

-individualizarea educaţiei;

-protecţie socială;

-programe individualizate de intervenţie;

-integrare şcolară şi socială.

2.3. Integrarea şcolară este un proces de includere în şcolile de masă/clase obişnuite, la activităţile educative formale şi nonformale, a copiilor consideraţi ca având cerinţe educative speciale. Considerând şcoala ca principala instanţă de socializare a copilului (familia fiind considerată prima instanţă de socializare), integrarea şcolară reprezintă o particularizare a procesului de integrare socială a acestei categorii de copii, proces care are o importanţă fundamentală în facilitarea integrării ulterioare în viaţa comunitară prin formarea unor conduite şi atitudini, a unor aptitudini şi capacităţi favorabile acestui proces. În plus, integrarea şcolară a copiilor cu CES permite, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice, perceperea şi înţelegerea corectă de către elevii normali a problematicii şi potenţialului de relaţionare şi participare la viaţa comunitară a semenilor lor care, din motive independente de voinţa lor, au nevoie de o abordare diferenţiată a procesului de instruire şi educaţie din şcoală şi de anumite facilităţi pentru accesul şi participarea lor la serviciile oferite în cadrul comunităţii.

2.4. Educaţia integrata reprezinta un proces ce se referă în esenţă la integrarea în structurile învăţământului general a copiilor cu CES (copii cu deficienţe senzoriale, fizice, intelectuale, delimbaj, defavorizaţi socio-economic şi cultural, copii cu tulburări psiho-afective şi comportamentale, copii orfani, copii infectaţi cu virusul HIV etc.) pentru a oferi un climat favorabil dezvoltării armonioase şi cât mai echilibrate acestor categorii de copii.

2.5.Curriculum scolar- Conceptul de curriculum traseaza o directie fundamentala in proiectarea si dezvoltarea educatiei. El "atrage atentia asupra relatiilor structurale care asigura modul de existenta al evenimentelor educationale" in general, a celor didactice in mod special.

Etimologia cuvantului (in limba latina, "curriculum" = scurta alergare) sugereaza intensitatea semnificatiilor, care concentreaza, in ultima instanta, "programul activitatii educationale/scolare in integralitatea si functionalitatea sa, care se concretizeaza in plan de invatamant, programe scolare, manuale scolare, ghiduri metodice ce conduc la realizarea obiectivelor", respectiv la formarea personalitatii umane. În general, a elevului, in mod special, "corespunzator scopurilor educationale"

Structura curriculumului angajeaza urmatoarele elemente componente, situate pe linia de continuitate epistemologica existenta intre conceptele fundamentale si conceptele operationale: conceptul de curriculum formal, conceptul de curriculum comun; conceptul de curriculum specializat; conceptul de curriculum ascuns; conceptul de curriculum nonformal; conceptul de curriculum informal; conceptul de curriculum local.

Evolutia conceptului de curriculum confirma existenta unor etape distincte, care pot fi definite in urmatorii termeni:

- etapa traditionala: curriculumul are sensul de"curs oficial", organizat intr-un cadru institutionalizat specializat in educatie (scoala, colegiu, universitate), care tinde sa tina pasul cu schimbarile structurale declansate la nivel social;

- etapa moderna: curriculumul are sensul de proiect pedagogic, organizat prin corelarea obiectelor/disciplinelor de invatamant cu experientele de invatare directa si indirecta ale elevului, extinse dincolo de mediul scolar

Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Caracteristici ale unui Curriculum Scolar in Conditiile Educatiei Integrate.doc