Psihoterapii Individuale și de Grup

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 252 în total
Cuvinte : 60240
Mărime: 315.58KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian Drăghici
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Univ. Dr. Psiholog Daniel David
UNIVERSITATEA “BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI CATEDRA DE PSIHOLOGIE ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ

Extras din proiect

1. INTRODUCERE IN PSIHOTERAPIE

1.1. Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este intervenţie psihologică în patologie şi în optimizarea subiecţilor umani sănătoşi (ex. profilaxia bolilor, optimizarea performanţelor intelectuale etc.). Patologia studiază modul în care se instalează, evoluează şi se termină bolile. Modificarea factorilor psihologici implicaţi în patologie revin intervenţiei psihoterapeutice. De asemenea, intervenţia psihoterapeutică vizează nu doar modificarea factorilor psihologici implicaţi în boală ci şi a celor care ne predispun la îmbolnăvire aduncându-şi astfel contribuţia atât la profilaxia bolilor cât şi la menţinerea stării de sănătate şi a optimizării personale.

Psihoterapie versus medicină

Medicina este ştiinţa care vizează aspectul curativ şi profilactic al bolilor. Intervenţiile medicale vizează mai ales modificări la nivelul organismului uman în vederea profilaxiei şi tratamentului bolilor. Intervenţia psihoterapeutică urmăreşte modificarea unor aspecte psihologice implicate în profilaxia şi tratamentul bolilor. Cum de cele mai multe ori factori somatici şi cei psihologici se află în interacţiune şi intervenţia medicală şi psihoterapeutică se pot combina în scopul eficientizării profilaxiei şi tratamentului bolilor.

Psihoterapie versus psihologie.

Psihoterapia, aşa cum a fost definită şi mai sus, este intervenţie psihologică în patologie şi în optimizarea subiecţilor umani sănătoşi. Aşadar între psihoterapie şi psihologie este o strânsă legătură psihoterapia fiind fundamentată de dezvoltările teoretico-experimentale care aparţin psihologiei ştiinţifice.

 Cuvinte cheie: etapele dezvoltării psihologiei ca ştiinţă, perioada modernă a psihoterapiei.

1.2. Orientări psihoterapeutice actuale

În acest moment există trei mari orientări psihoterapeutice:

(1) Orientarea cognitiv-comportamentală

(2) Orientarea dinamic-psihanalitică

(3) Orientarea unamist-experienţială (incluzând şi orientarea ericksoniană).

Prezentarea generală a acestor orientări psihoterapeutice a fost făcută la cursul de psihologie clinică (pentru detalii vezi cursul de psihologie clinică). Tendinţa în psihoterapia modernă este de a integra aceste trei mari orientări psihoterapeutice în scopul unui demers unitar în psihoterapie. Prezentăm în continuare un astfel de demers.

Modelul CCBS (modelul nivelelor cognitiv, comportamental, biologic, subiectiv).

Nivelul cognitiv se referă la procesările informaţionale şi la conţinutul acestora. Există două tipuri de procesări informaţionale: conştiente şi inconştiente. Procesările informaţionale conştiente se referă la conştientizarea şi verbalizarea conţinutului mental şi a procesărilor informaţionale. Procesările informaţionale inconştiente se referă la faptul că nu putem verbaliza conţinutul mental şi procesările informaţionale şi că nu suntem conştienţi de existenţa acestora. Nivelul cognitiv determină calitatea nivelului subiectiv.

Nivelul comportamental se referă la ceea ce în psihologie este denumit comportament operant. Comportamentul operant este reprezentat în special de comportamentele motorii învăţate aflate sub control voluntar.

Nivelul biologic se referă la toate modificările ce au loc în organismul nostru la nivel fiziologic şi anatomic. Modificările la nivelul sistemului nervos vegetativ generează intensitatea stării noastre subiective.

Nivelul subiectiv se referă la trăirile subiectului şi la descrierile pe care subiectul le face propriei stări: pozitivă, negativă sau neutră. Mai mult, acesta se referă la etichetele verbale ale stării emoţionale (ex. "mă simt anxios/dezamăgit/ruşinat" etc.).

Există numeroase interacţiuni între aceste nivele (vezi fig. 1):

Fig. 1. Modelul cvadrinivelar al analizei psihologice (CCBS).

săgeata 1- se referă la procesările informaţionale ale stimulilor din mediul extern (ex. procesul percepţiei).

săgeata 2- se referă la faptul că propriile emoţii influenţează selecţia stimulilor din mediu ce urmează a fi procesaţi. De exemplu, în cazul depresiei, stilul cognitiv negativ îl va determina pe subiect săgeata selecteze din mediu în special aspectele negative.

săgeata 3- se referă la faptul că procesările informaţionale pot influenţa nivelul biologic. De exemplu, discrepanţa cognitivă este una dintre cauzele de activare vegetativă.

săgeata 4- se referă la procesările informaţionale ale stimulilor din mediul intern. În cazul atacului de panică, de exemplu, senzaţiile corporale generează şi amorsează procesările cognitive negative ale acestor senzaţii.

săgeata 5- se referă la faptul că comportamentul nostru este expresia procesărilor informaţionale (ex. achiziţionarea deprinderilor).

săgeata 6- se referă la procesările informaţionale ale stimulilor interni în timpul unui anumit comportament (ex. achiziţionarea deprinderilor).

săgeata 7- se referă la faptul că comportamentul poate influenţa nivelul biologic (ex. comportamentul de a mânca, stilul de viaţă etc.).

săgeata 8- se referă la procesările informaţionale ale stării subiective, mai exact la semnificaţia etichetei sale lingvistice.

săgeata 9- se referă la faptul că starea noastră subiectivă este o variabilă dependentă sau un efect al interacţiuni dintre celelalte trei nivele: cognitiv, comportamental şi biologic (vezi experimentul lui Singer şi Schacter, 1962).

săgeata 10- se referă la faptul că starea noastră subiectivă pozitivă sau negativă determină mecanisme de coping la trei nivele: cognitiv, comportamental şi biologic.

săgeata 11- se referă la influenţa pe care comportamentul nostru o are asupra mediului extern.

săgeata 12- se referă la faptul că mediul extern poate influenţa mediul intern, nu doar prin procesările informaţionale, dar şi prin acţiune directă asupra nivelului biologic (ex. acţiunea virusurilor, bacteriilor, traumatismele fizice etc.).

În psihopatologie, trei căi etiopatogenetice sunt importante:

(a). Calea 1.2.9. În acest caz, interacţiunea dintre mediul extern şi procesările informaţionale pot determina o stare subiectivă negativă sau o stare de distres. Pentru a modifica starea de distres, trebuie să se modifice:

- mediul extern, prin tehnica rezolvării de probleme;

- procesările informaţionale, prin tehnici de restructurări cognitive şi prin hipnoterapie;

- nivelul comportamental, prin modificări comportamentale şi tehnici hipnoterapeutice;

- nivelul biologic, prin chimioterapie, tehnici de relaxare, flooding, desensibilizare şi tehnici de hipnoterapie.

Este foarte important ca modificările să se realizeze la toate cele patru nivele (dacă este posibil), altfel, intervenţia noastră va fi eficientă doar pentru o scurtă perioadă de timp datorită nivelelor rămase nemodificate care vor funcţiona ca prerechizite pentru o altă stare de distres, în noi condiţii.

(b). Calea 10.9. În acest caz, dacă mecanismele de coping sunt dezadaptative, atunci ele pot amplifica starea noastră subiectivă negativă. În această situaţie este utilă tehnica inoculării stresului prin faptul că îl învaţă pe pacient mecanisme de coping adaptative pentru a înlătura distresul (vezi Cap. 2).

(c). Calea 8.9. În acest caz, modul în care subiectul îşi interpretează starea subiectivă poate influenţa distresul. De exemplu, dacă el nu îşi înţelege distresul şi îl consideră ca fiind semn al unei boli grave, atunci această discrepanţă cognitivă va amplifica la rândul ei starea de distres. Este necesară o intervenţie la nivel cognitiv care să îi ofere pacientului o explicaţie raţională a propriului distres. Această explicaţie trebuie să aibă următoarele caracteristici:

Preview document

Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 1
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 2
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 3
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 4
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 5
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 6
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 7
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 8
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 9
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 10
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 11
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 12
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 13
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 14
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 15
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 16
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 17
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 18
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 19
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 20
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 21
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 22
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 23
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 24
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 25
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 26
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 27
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 28
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 29
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 30
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 31
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 32
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 33
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 34
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 35
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 36
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 37
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 38
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 39
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 40
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 41
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 42
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 43
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 44
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 45
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 46
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 47
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 48
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 49
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 50
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 51
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 52
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 53
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 54
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 55
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 56
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 57
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 58
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 59
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 60
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 61
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 62
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 63
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 64
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 65
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 66
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 67
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 68
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 69
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 70
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 71
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 72
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 73
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 74
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 75
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 76
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 77
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 78
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 79
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 80
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 81
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 82
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 83
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 84
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 85
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 86
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 87
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 88
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 89
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 90
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 91
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 92
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 93
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 94
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 95
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 96
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 97
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 98
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 99
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 100
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 101
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 102
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 103
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 104
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 105
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 106
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 107
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 108
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 109
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 110
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 111
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 112
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 113
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 114
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 115
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 116
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 117
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 118
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 119
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 120
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 121
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 122
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 123
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 124
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 125
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 126
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 127
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 128
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 129
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 130
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 131
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 132
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 133
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 134
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 135
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 136
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 137
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 138
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 139
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 140
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 141
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 142
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 143
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 144
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 145
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 146
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 147
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 148
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 149
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 150
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 151
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 152
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 153
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 154
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 155
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 156
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 157
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 158
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 159
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 160
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 161
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 162
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 163
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 164
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 165
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 166
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 167
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 168
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 169
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 170
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 171
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 172
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 173
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 174
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 175
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 176
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 177
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 178
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 179
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 180
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 181
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 182
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 183
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 184
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 185
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 186
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 187
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 188
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 189
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 190
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 191
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 192
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 193
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 194
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 195
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 196
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 197
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 198
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 199
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 200
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 201
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 202
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 203
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 204
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 205
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 206
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 207
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 208
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 209
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 210
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 211
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 212
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 213
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 214
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 215
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 216
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 217
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 218
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 219
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 220
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 221
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 222
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 223
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 224
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 225
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 226
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 227
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 228
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 229
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 230
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 231
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 232
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 233
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 234
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 235
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 236
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 237
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 238
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 239
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 240
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 241
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 242
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 243
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 244
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 245
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 246
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 247
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 248
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 249
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 250
Psihoterapii Individuale și de Grup - Pagina 251

Conținut arhivă zip

  • Psihoterapii Individuale si de Grup.doc

Alții au mai descărcat și

Psihopedagogie - deficienți de intelect

Atenţia - reprezintă o formă superioară de activare psihofiziologică, prin care se asigură desfăşurarea optimă a proceselor psihice cognitive şi a...

Metode de Invatare, Comportament Asertiv

18.Metode de învăţare a unor atitudini şi comportamente pozitive inspirate de practica behavioristă/comportamentală • Tehnica desensibilizării...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Fișă de caracterizare psiho-pedagogică

Numele şi prenumele elevului Nr.matricol.Vol.pag. I.Date biografice ale elevului: 1.Locul nasterii. 2.Data nasterii. 3.Domiciliul actual....

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Consiliere Școlară

Obiective generale: - Operarea cu conceptele specifice disciplinei consiliere şcolară - Proiectarea de programe de prevenţie şi intervenţie în...

Te-ar putea interesa și

Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalității Femeilor Bolnave de Cancer Mamar

Motivatia alegerii temei. În literatura de specialitate problematica psihoterapiei si a impactului unei boli grave cum este cancerul mamar asupra...

Importanța grupurilor de dezvoltare personală în construirea competențelor dorite de către angajatorii de top din România

INTRODUCERE Nevoia ce stă la baza demarării acestui proiect o constituie deficitul de instruire practică, posibilităţile reduse de a face practică...

Violența în rândul adolescenților ca o reacție la problemele sociale

INTRODUCERE Agresiunea sau altfel spus violenţa reprezintă unul din comportamentele sociale extrem de greu de definit. Înţelesul acordat de un...

Influențe ale relației terapeut-pacient

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează relaţia dintre terapeut şi pacient, obiectivele terapiei şi face o diferenţiere a relaţiei dintre pacient şi...

Femeia, victimă a violenței domestice

Cap 1. Introducere 1.1. Abordări cu privire la violenta domestica Pe parcursul secolului XX, situaţia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru...

Psihoterapie

1. Care sunt principalele diferente metodologice intre cele trei forme de asistare psihologica? Gradul de severitate al tulburarii clientului -...

Orientarea cognitiv - comportamentală în psihoterapie

Termenul de terapie cognitiv-comportamentală (Cognitive-Behavioral Therapy, C.B.T.) a apărut în anii ’60-’70, acesta avându-şi originile atât în...

Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia vs Centre Hospitalier Sainte Anne din Paris

CapI.Direcţii de dezvoltare a serviciilor de sănătate(psihiatrie)din Romania Psihiatria româneascã are de recuperat un decalaj important faţă de...

Ai nevoie de altceva?