Rolul mass-media în dezvoltarea personalității

Proiect
8.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 10597
Mărime: 44.70KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Stoian
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Alina Roman
UNIVERSITATEA ,,AUREL VLAICU” DIN ARAD DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC

Cuprins

  1. ARGUMENT 2
  2. I. FORMELE ŞI ROLUL MASS-MEDIA 3
  3. 1.1. FORMELE MASS-MEDIA 3
  4. 1.2. ROLUL MASS-MEDIA 4
  5. 1.3. CONDIŢIILE UNEI ELEVATE ŞI EFICIENTE MASS-MEDIA 6
  6. II. EDUCAŢIA ŞI ROLUL EI ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂŢII 8
  7. 2.1. FACTORII DEZVOLTĂRII PSIHICE 8
  8. 2.2. ROLUL EDUCAŢIEI ÎN DEZVOLTAREA PSIHICĂ 11
  9. III. CORELAŢIA MASS-MEDIA –EDUCAŢIE 12
  10. 3.1. EFECTELE MASS-MEDIA ASUPRA PERSONLITĂŢII 14
  11. 3.1.1. EFECTE POZITIVE 15
  12. 3.1.2. EFECTE NEGATIVE 15
  13. IV. POSIBILITĂŢI DE UTILIZARE ÎN ÎNVĂTĂMÂNT 18
  14. CONCLUZII 20
  15. BIBLIOGRAFIE 21

Extras din proiect

Această lucrare constă în prezentarea mass-media si a influenţei ei asupra personalităţii fiinţei umane. Pe lângă noţiunile de teorie ce vor face obiectul acestei lucrări se vor explica influenţele mass-media asupra personalităţii şi contribuţia ei în procesul instructiv-educativ.

Educaţia este factorul hotărâtor al dezvoltării psihoindividuale a persoanei, sistematizând şi organizând influenţele mediului. Are o funcţie socială, fiind intermediarul între om şi condiţiile de mediu.

Rolul mass-media în societate a devenit foarte important, informaţiile reprezentând o sursă vitală pentru orice tip de decizie, iar media este principalul mediu de difuzare a acestora. Dincolo de rolul de informare, prin intermediul mass-media se conturează opinii, idei şi se formează atitudinile individului.

Omul intră în contact cu lumea prin cele cinci simţuri: văz, auz, miros, gust, pipăit. Dintre aceste simţuri, vederea este cea prin care intră cele mai multe imagini şi informaţii. Personalitatea omului, prin procesele psihice precum: cunoaşterea, întelegerea, memoria, imaginaţia, este foarte dependentă de ceea ce primeşte prin acest simţ.

Relaţia dintre mass-media şi fiinţa umană se poate pune în termeni de consecinţe globale, de influenţe precise sau de misiuni generale atribuite acestor sisteme. Astfel, caracteristica mijloacelor media de comunicare şi informare reprezintă pe de o parte un rol informaţional, dar şi un efect datorită faptului că prin informaţiile transmise influenţează gândirea şi comportamentul fiinţei umane.

I. FORMELE ŞI ROLUL MASS-MEDIA

1.1. FORMELE MASS-MEDIA

Mass-media reprezintă totalitatea mijloacelor tehnice de transmitere a informaţiilor în rândul maselor, care au luat o dezvoltare deosebită în epoca contemporană, având receptivitate şi influenţe educaţionale şi mobilizatoare asupra publicului. Trăim într-o epocă dominată de mass-media, omul contemporan este condiţionat de mass-media, este supus unei presiuni continue din partea ideologiei propagate de mass-media.

Aceste mijloace de transmitere a informaţiei sunt variate:

• Radioul şi televiziunea sunt mijloacele de informare cu cea mai mare forţă de influenţă, televizorul fiind cel mai reprezentativ. Dintre mijloacele mass-media, impactul cel mai puternic îl are în prezent televiziunea. La fel ca şi radioul, televizorul ne aduce informaţiile de la cele mai mari distanţe, dar şi imagine pe ecran, solicitând cei mai importanţi analizatori, văzul şi auzul. Un important rol în eficienţa mass-media îl are limbajul folosit, care este mai direct, sugestiv şi mai convingător decât limbajul obişnuit.

• Presa (ziare şi reviste), cartea (colecţiile de carte cu tiraj de masă, broşurile) reprezintă un mijloc de influenţă informaţională şi educativă.

• Calculatorul şi CD-Rom-urile conectate la internet asigură comunicarea şi informarea la nivel mondial şi exercită o mare influenţă asupra fiinţei umane, având un impact tot mai puternic. Oferă posibilitatea participării active a utilizatorului la preluarea informaţiei.

• Muzee, expoziţii ştiinţifico-tehnice,cultural-artistice, bibliotecile,etc.

• Publicitatea, reclamele modelează modul de a înţelege viaţa, lumea, propria existenţă în special în privinţa motivaţiilor criteriilor de selectare şi a comportamentului având un impact indirect dar puternic asupra societăţii. Funcţiile publicităţii sunt de a informa şi a convinge potenţialul client să achiziţioneze.

Mijloacele de comunicare şi informare pot fi clasificate astfel:

a) Medii autonome (reviste,ziare,cărţi), care pot fi utilizate individual;

b) Medii de comunicare (telefon, internet), care măresc libertatea utilizatorului;

c) medii de difuzare, reprezentative fiind în această categorie televiziunea şi radioul.

1.2. ROLUL MASS-MEDIA

Prin intermediul mass-media sunt transmise atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional şi chiar mondial variate mesaje informaţionale cu caracter recreativ-distractiv şi anume: ştiinţifice, tehnice, culturale, artistice, politice, economice, etice, juridice, sportive, religioase. Dezvoltarea mijloacelor de informare în masă a dus la o răspândire pe scară largă a informaţiei, aceasta fiind rezultatul dorinţei indivizilor de a fi informaţi. Receptarea mesajelor transmise prin mijloacele prezentate mai sus se face pe trei căi principale, care pot fi combinate sau separate, şi anume: audio-ca ascultător, video-ca vizualizator şi scris ca cititor.

În corelaţie cu mesajele informaţionale transmise, mass-media îndeplineşte următoarele funcţii:

a) Funcţia de informare (informaţională), ce satisface o incontestabilă trebuinţă umană. Varietatea informaţiilor generale şi speciale distribuite prin intermediul mass-media vin să satisfacă dorinţa de emancipare personală într-un consum sporit de informaţie. Metodele multimedia au desfiinţat practic distanţele, lărgind posibilităţile oamenilor de a comunica instantaneu între ei. Aplicaţiile multimedia au un caracter diversificator al surselor de cunoaştere.

b) Funcţia instructiv-culturalizatoare, care se referă atât la furnizarea explicită de cunoştinţe cultural-ştiinţifice, ca în cazul unor filme documentare sau pagini de popularizare a ştiinţei din publicaţiile periodice, cât şi la promovarea, într-o „formă mai puţin evidentă, dar cu atât mai persuasivă, a valorilor, normelor, modelelor de comportament ce ţin de paradigma culturală a societăţii, la a cărei stabilitate contribuie astfel, într-o măsură deloc neglijabilă.” Prin dezvoltarea şi răspândirea lor, noile medii de comunicare au schimbat în mod radical condiţiile sociologice de expansiune culturală. Datorită facilităţilor pe care le aduce, multimedia a accentuat în proporţii considerabile “consumul de cultură” jucând un rol însemnat în grăbirea procesului de universalizare a culturii spirituale.

c) Funcţia de transmitere culturală constă în transmiterea valorilor şi normelor sociale de la grupurile sociale către indivizi, de la o generaţie la alta, ceea ce are drept consecinţă creşterea coeziunii sociale, întărirea integrării sociale a indivizilor, reducerea armoniei, standardizarea normelor culturale.

d) Funcţia de interpretare, ce se manifestă atât de explicit prin producţiile jurnalistice de genul editorialului sau al comentariului. Primul exprimă punctul de vedere oficial al organului de presă, pe când cel de-al doilea face cunoscute publicului numai opiniile personale ale autorului său. Sunt cuprinse aici şi selectarea informaţiei transmise şi stabilirea unor priorităţi percepute de receptori drept adevărate ierarhii de importanţă.

e) Funcţia de loisir (de divertisment) constă în producerea destinderii şi a amuzamentului.

Preview document

Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 1
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 2
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 3
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 4
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 5
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 6
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 7
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 8
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 9
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 10
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 11
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 12
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 13
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 14
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 15
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 16
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 17
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 18
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 19
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 20
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 21
Rolul mass-media în dezvoltarea personalității - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Rolul Mass-Media in Dezvoltarea Personalitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Modificarea Comportamentelor Deviante la Varsta Scolara Mica prin Terapii Educaționale

INTRODUCERE Eforturile ce se depun în perioada actuală pentru perfecţionarea şi modernizarea procesului educaţional constituie pe de o parte un...

Stresul la Cadrele Didactice

INTRODUCERE Profesiunea de cadru didactic (educator, profesor) este complexă şi nobilă prin misiunea pe care o are de îndeplinit: formarea unei...

Dimensiunea psihologică a pregătirii profesorului

1. ROLURI ALE PROFESORULUI Pentru a rezolva problemele actuale ale conducerii cu succes a procesului educational, profesorul trebuie format...

Procesele senzoriale și importanța lor în educație

Omul traieste intr-un mediu informational. El vede, aude, pipaie, intr-un cuvant, simte insusirile fizice ale stimulilor, le traduce in plan...

Modelul Psihologic al Cadrului Didactic Universitar și al Studentului

MODELUL CADRULUI DIDACTIC UNIVERSITAR În procesul formării tinerei generaţii, cadrele didactice trebuie să-şi pună în valoare întreaga măiestrie...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Te-ar putea interesa și

Rolul Familiei în Prevenirea Fenomenului de Delincvență Juvenilă

INTRODUCERE Societatea îşi permite a judeca şi evalua modalitatea de comportament a membrilor sǎi , potrivit gradului de conformare a...

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău

INTRODUCERE Informaţia şi comunicarea sunt cruciale în reflectarea procesului politic, în crearea opiniei publice şi ghidarea societăţii spre...

Rolul psihologului școlar

INTRODUCERE Actualitatea temei. Meseria de psiholog sau consilier şcolar este una relative nouă în sfera ocupaţiilor din Republica Moldova, dar...

Influența mass media asupra procesului instructiv educativ dedicat elevilor preadolescenți

Introducere Mass-media ne afecteaza profund, deoarece ea constituie o prezenţă constantă în viaţa noastră. Alte instituţii pot avea un impact mai...

Imparțialitatea falsă - un fenomen în mass-media din Republica Moldova

Introducere „Mijloacele de comunicare nu trebuie să se pună în slujba unor fantezii individuale, căci principala lor menire este să lumineze...

Factori responsabili de realizarea educației

1. Educația informală Educația este un proces continuu care se desfășoara pe tot parcursul vietii sub diferite forme influențând dezvoltarea...

Mediatizarea Crizei Economice prin Intermediul Mass-Media

Introducere Prezenta lucrare se intitulează “Mediatizarea crizei economice prin intermediul mass-media”. Alegerea acestei teme a fost motivată...

Ai nevoie de altceva?