Variabile Emotional-Afective si Motivationale ale Invatarii si Dezvoltarii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Variabile Emotional-Afective si Motivationale ale Invatarii si Dezvoltarii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Cuprins

Cap. I Emoţiile 2
1.1 Tipuri de emoţie 3
1.2 Autoreglarea emoţiilor şi comportamentelor 4
1.3. Cum sunt afectaţi elevii de emoţii? 5
Cap.II Conduita afectiv-emoțională 7
Cap. III Inteligența emoțională 9
3.1. Mania 10
3.2 Melancolia 11
3.3. Optimismul 12
3.4 Cunoaște-te pe tine însuți 12
Cap. IV Educația emoțională 12
4.1 Trauma şi reinventarea emoţională 14
4.2 Şcolarizarea emoţiilor 15

Extras din document

Cap. I Emoţiile

Emoţiile sunt fenomene afective fundamentale care apar sub 2 forme:

• reacții primare, spontane – emoții primare, similare uneori cu afectele;

• reacții complexe – emoțiile propriu-zise, care au o intensitate variabilă și o durată scurtă.

Este vorba despre: bucurie, tristețe, admirație, dispreț, speranță, deznădejde, satisfacție, indignare…față de o situație, un obiect sau … mai ales ceilalți semeni.

R. Plutchik consideră că sunt opt emoții de bază: teama, surpriza, tristețea, dezgustul,furia, anticiparea, acceptul și bucuria, iar restul rezultă din combinarea acestora.

1.1 Tipuri de emoţie

• Emoţii pozitive- apar atunci când există congruenţă motivaţională, adică evenimentele concrete sunt în concordanţă cu scopurile persoanei.

• Emoţii negative- apar atunci când situaţia concretă este în contradicţie cu scopurile individului, blocându-le sau îngreunând atingerea acestora.

• Emoţii funcţionale- sunt acele trăiri subiective care facilitează adaptarea individului la situaţia concretă în care acesta se găseşte (fie ea dezirabilă sau indezirabilă).

• Emoţii disfuncţionale- sunt acele trăiri subiective care împiedică adaptarea individului la situaţia concretă în care acesta se găseşte. Ele pot fi atât pozitive, cât şi negative.

Cum scăpăm de emoțiile negative?

Emoțiile nu sunt mai mari decât noi.

Nu va temeți dacă o emoție vă copleșește; în realitate acest lucru nu se întâmplă niciodată. O emoție devine din ce în ce mai puternică pe masură ce puneți mai multă energie în negarea ei. Teama, furia, vina și resentimentele – acestea sunt precum niște copii care vă trag de picioare. Devin din ce în ce mai zgomotoși până le acordați un pic de atenție. Odata ce obțin acest lucru, dispar.

Ancoraţi-vă în prezent şi conştientizaţi ceea ce simţiţi.

Este un mare lucru să conștientizați exact ce simțiți. De exemplu, există o mare diferentă intre a fi înspaimantat și a fi împietrit de frică, dar de cele mai multe ori nu vedem diferența. Generalizăm sentimentul și spunem că ne este frică. Așadar, trebuie să invățăm să recunoaștem ceea ce simțim cu adevarat.

Nu încercaţi să negați ceea ce simţiţi.

Poate că uneori vi se pare că sentimentele negative vă pot sta în calea realizării obiectivelor. Dar nu emoțiile negative sunt cele care vă impiedică să progresați, ci timpul pe care îl acordați acestora. Majoritatea dintre noi se eliberează de un sentiment negativ în cel mult 5 minute.

Nu uitaţi de puterea cuvintelor scrise.

De multe ori, când emoțiile negative vă copleșesc, gândurile vă trec de-a valma prin cap. Scriind pe hârtie tot ce vă trece prin minte, puteți conștientiza care vă sunt adevăratele sentimente și vă puteți elibera de acestea.

Conştientizaţi care este răspunsul dumneavoastră la frică.

Sunt oameni care atunci când se tem să facă ceva se îmbolnăvesc. Încercați să vă dați seama care este răspunsul dvs la frică și treceți la acțiune!

Fisiere in arhiva (1):

  • Variabile Emotional-Afective si Motivationale ale Invatarii si Dezvoltarii.doc