Apocalipsa Sfântului Ioan

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 9835
Mărime: 40.57KB (arhivat)
Publicat de: Felix Mitroi
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere
  2. definirea termenului de Apocalipsă (αποχαλνψιδ)
  3. autorul, motivele, scopul, destinatarii, locul, caracteristicile şi planul scrierii
  4. Cuprinsul capitolului XXI în câteva cuvinte
  5. Capitolul XXI
  6. * A. Noua creaţie- Sălăşluirea lui Dumnezeu împreunăcu oamenii (21, 1-8 * B. Mireasa Mielului- Noul Ierusalim (21, 9-27)
  7. a. Slava cetăţii sfinte- Stâlpii şi temeliile lo
  8. b. Strălucirea şi dimensiunile uriaşe ale cetăţii Ierusalimului (21, 15- 21) c. Dumnezeu este templul şi soarele noii cetăţi (21, 22- 27)
  9. Capitolul XXII
  10. d. Viaţa în cetatea lui Dumnezeu (22, 1- 5)
  11. e. Epilog (22, 6- 20)
  12. Concluzii
  13. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Ultima carte a Noului Testament este o carte cu conţinut profetic, numită “Apocalipsa Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan”. Cuvântul “apocalips”-αποχαλνψιδ- înseamnă descoperire.

“ Apocalipsa Sfântului Ioan este scrierea în care se arată descoperirea Mântuitorului nostru facută Apostolului Ioan spre a o face cunoscută creştinilor."

După o serie de carţi istorice şi didactice în care se istoriseşte despre viaţa şi învăţătura Mântuitorului, despre răspândirea creştinismului în lume, despre organizarea bisericii şi interpretarea învăţăturii domnului Hristos, urmează o carte în care se vorbeşte despre confruntarea bisericii cu adversităţile lumii şi despre izbânda sa finală. Autorul este Sfântul Apostol Ioan fiul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Apostol Iacov. Mărturii externe ne furnizează tradiţia bisericii chiar din primele veacuri. Papia ucenicul Sfântului Ioan şi episcop de Ierapole din Frigia recunoaşte Apocalipsa şi îşi întemeiază pe ea învăţătura sa hiliastă. Recunoaşte autenticitatea şi Policarp al Smirnei, Sfântul Iustin Martirul, Teofil de Antiohia, Sfântul Irineu, Clement Alexandrinul şi Origen. Începând cu secolul al- III-lea preotul Caiu din Roma îi atribuie Apocalipsa ucenicului Cerint, iar Dionisie al Alexandriei în lupta cu episcopul Nepos, care era hiliast, afirma că scrierea aceasta ar fi a unui oarecare preot Ioan. Din această cauză nici Chiril al Ierusalimului nu o include în canonul 60 al cărţilor canonice. Începând însă cu Sfântul Atanasie cel Mare lucrurile se normalizează şi toţi Sfinţii Părinţi şi scriitori bisericeşti o socotesc autentică. Şi din cuprinsul cărţii se constată faptul că Apocalipsa este a Sfântului Ioan Evanghelistul căci autorul se numeşte chiar de la începutul scrierii ca fiind Ioan, robul lui Hristos (1, 1, 4, 9) şi (12, 8), înţelegându-se că este vorba de Apostolul şi Evanghelistul Ioan.

Din comparaţia cuprinsului şi stilului Apocalipsei cu cel al Evangheliei a- IV-a se observă o foarte mare asemănare; în ambele scrieri Domnul Iisus Hristos, Cuvântul întrupat, este înfăţişat drept colaboratorul lui Dumnezeu la facerea lumii; ca mielul lui Dumnezeu ce s-a jerfit pentru neamul omenesc, singurul mijlocitor între Dumnezeu şi om, judecător al celor văzute şi nevăzute. În ambele se observă antiteza dintre Hristos şi satan, dintre Hristos şi Antihrist. Şi în Apocalipsă şi în Evanghelie sunt expresii şi simboluri identice: Cuvânt, Miel, Fiul Omului, Păstor, Viaţă, Lumină, Adevar. Evident între ele există şi deosebiri ca doctrină, ca limbaj datorită faptului că una este carte istorică ce expune fapte şi învăţături şi cealaltă este profetică, care expune fapte prin simboluri şi viziuni.

Motivele. Apostolul Ioan este exilat în insula Patmos din Marea Egee, în timpul împăratului Diocleţian, care întreprinde o cruntă persecuţie împotriva creştinismului. Sfântul Ioan este trimis acolo pentru a-l izola de păstoriţii săi şi unde erau trimişi cei socotiţi duşmani periculoşi ai statului. Era foarte îngrijorat de soarta fiilor săi duhovniceşti, de persecuţiile ce se îndreptau împotriva lor, de descurajare unora, de delăsarea altora, de influenţele nefaste ale mediului înconjurător şi de unele obiceiuri rele. Din această cauză are o descoperire cerească asupra situaţiei bisericii în lume, a ceea ce a fost, ce este şi ce va fi, cu obligaţia de la Domnul Hristos de a le scrie şi trimite celor şapte biserici din Asia.

“Ceea ce vezi scrie în carte şi trimite celor şapte biserici: la Efes, şi la Smirna, şi la Pergam, şi la Tiatira, şi la Sardes, şi la Filadelfia, şi la Laodiceea.” (1, 11)

Scopul scrierii sale este de a încuraja şi a întări în credinţă pe cei slabi, de a mustra rătăciţii, de a ameninţa cu pedeapsa dumnezeiască pe adversarii bisericii arătându-le tuturor că va ieşi biruitor creştinismul cu toate adversităţile pe care le va întămpina.

Destinatarii sunt, conducătorii bisericilor mai sus amintite. Scrierea este dusă în fiecare localitate de către un curier, care trecea pe la bisericile respective, lăsând căte o copie după manuscris.

Locul scrierii dupa părerea majorităţii exegeţilor este cel indicat în carte (1, 9) “… fost-am în insula ce se cheamă Patmos, pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia lui Iisus.”, iar timpul către sfârşitul domniei lui Domiţian (95-96).

Caracteristici. Apocalipsa fiind o carte profetică are o limbă şi un stil deosebit, care trebuie avute în vedere, pentru aflarea sensului just. Aici predomină simbolul, metafora, parabola şi alegoria. “Simbolismul cifrelor şi numerelor este foarte mare: numărul unu evocă unitatea Fiinţei divine; cifra doi înseamnă cele două firi ale Mântuitorului; trei, persoanele Sfintei Treimi; patru, cele patru puncte cardinale; şapte, zilele săptămânii dar mai simbolizează şi desăvârşirea; şase, înseamnă imperfectul; 666 maximum de răutate; trei şi jumătate semnifică o durată scurtă; o sută, o cantitate nu prea mare; o mie, o mulţime nesfârşită, o durată nelimitată; 12 aminteşte de cele 12 seminţii ale lui Israel, cei 12 apostoli ai Mântuitorului şi preînchipuie tot neamul omenesc” .

În Apocalipsă adversarii sunt arătaţi prin animale sălbatice, monştri marini sau pământeşti, instituţiile anticreştine prin mădularele acestor fiare. Apocalipsa a fost interpretată în decursul timpului diferit de exegeţi. Unii au socotit că evenimentele din cuprinsul ei se referă exclusiv la ultima perioadă a istoriei lumii, la faptele ce vor surveni la sfârşitul veacurilor: interpretarea se numeşte eshatologică. Alţii văd în Apocalipsă o sumă de legende şi mituri; creştine, egiptene, iraniene:interpretarea se numeşte mitologică. Alţi interpreţi văd în evenimentele din scrierea Sfântului Ioan numai fapte şi întâmplări petrecute în trecutul bisericii, lupta care s-a dat între creştinism şi păgânism, care s-a soldat cu biruinţa credinţei creştine: sistemul istoriei contemporane. Adică, Apocalipsa înfăţişează evenimentele timpului său. Sistemul istoriei universale , vede în Apocalipsă o descriere mare, a întregii istorii universale referitoare la starea ei religioasă.

Planul. Apocalipsa cuprinde 22 de capitole şi se împarte în două părţi:

Partea I (cap. 1-3) este precedată de un prolog (cap.1 1-8) s-ar putea intitula Scrisorile către Biserici, căci cuprinde un număr de 7 epistole adresate bisericilor din Asia prin care se laudă sau mustră viaţa creştinilor din aceste comunităţi. Mântuitorul apare ca un profet şi învăţător care îndeamnă, laudă şi mustră.

Partea a II a se încheie cu un epilog (12, 6-12), se mai poate numi Cartea viziunilor, căci sub forma a 7 viziuni, Apostolul expune ceea ce se va întâmpla în viitor. Mântuitorul apare sub simbolul mielului jertfit şi slăvit, care susţine biserica şi pe creştini prin toate adversităţile iar la sfârşit apare biruitor.

Partea a II a se împarte la rândul ei în două secţii: secţia I (cap.IV-IX), începe cu o viziune inaugurală unde se arată măreţia lui Dumnezeu şi puterea dată Fiului spre a pedepsi pe persecutorii Săi printr-o serie de nenorociri, descrise prin şapte peceţi şi şapte trâmbiţe.

Secţia a II a (cap.XII-XXII), este o reluare şi dezvoltare a evenimentelor din prima parte, îmbrăţişând toată istoria omenirii, începând de la naşterea Mântuitorului şi până la judecata finală cu referiri precise la Imperiul Roman, la Roma, Babilon, la influenţa lui satan de la sfârşitul veacurilor şi la distrugerea lui, la Parusia Domnului şi fericirea celor drepţi.

Preview document

Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 1
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 2
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 3
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 4
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 5
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 6
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 7
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 8
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 9
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 10
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 11
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 12
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 13
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 14
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 15
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 16
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 17
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 18
Apocalipsa Sfântului Ioan - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Apocalipsa Sfantului Ioan.doc

Alții au mai descărcat și

Lucrarea Duhului Sfânt în Evanghelia după Ioan

INTRODUCERE În zilele noastre se recunoaşte tot mai mult adevărul că relaţia intimă dintre Sfântul Duh şi Biserică e o trăsătură caracteristică...

Epistola I către Timotei

Epistola I către Timotei este una din cele trei epistole pastorale (alături de epistola a doua către Timotei şi epistola către Tit) şi una din cele...

Portret neotestamentar a Sfantului Apostol Ioan

I. SFÂNTUL IOAN UCENICUL SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL Graiul profetismului se stinsese de mult în Ţara Sfântă. Trecuseră de la ultimul profet mai bine...

Milenarismul

În sens larg, hiliasmul este o erezie a primelor veacuri creştine, care susţine că lumea zdruncinată şi imperfectă de după căderea în păcat va fi...

Predică la Sfântul Arhidiacon Ștefan

“Şi îngenunchind , a strigat cu glas mare:Doamne , nu le socoti lor păcatul acesta!Şi zicand acestea , a murit.”(Fap. 7,60) Iubiti credinciosi,...

Viziunea mormonă asupra cununiei

Scurt istoric privind religia mormona : Totul a inceput intr-o familie, Smith, o familie simpla care locuia intr-un tinut rural al Americii;...

Istoria și Sociologia Religiilor. Ordinul Templierilor

I. Scurt istoric al Ordinului Templierilor Istoria Ordinului incepe la putin timp dupa Prima Cruciada, lansata de Papa Urban al II-lea, in anul de...

Francmasoneria de Ieri și de Azi

I. Introducere Perversitatea gândirii umane a creat lumea elitelor, o lume în care omul putea avea o personalitate infailibila indiferent de...

Te-ar putea interesa și

Maica Domnului în Ortodoxie

INTRODUCERE Învăţătura ortodoxă despre “Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria”, are o...

Maica Domnului - hotar între creatură și creator

Argument ,,La naşterea Ta Hristoase,îngerii au adus cântări,cerul a pogorât steaua, magii au adus daruri,păstorii au venit cu închinarea,pământul...

Eshatologia universală în teologia ortodoxă

1.Introducere Eshatologia (de la eschata = evenimentele ultime) este învăţătura despre realităţile ultime ale mântuirii, adică despre instaurarea...

Biserica și statul ca doctrine politice

1. INTRODUCERE Există o criză integrală şi integratoare, un fel de „black hole”, care înghite, modifică şi apoi anihilează. Dinăuntrul vârtejului”...

Iisus Hristos - Fiul Lui Dumnezeu și Fiul Omului

INTRODUCERE: Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Învățătură despre Maica Domnului în doctrina ortodoxă și cea romano-catolică

Introducere Învăţătura ortodoxă despre „Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria” are o importanţă...

Mesajul bisericilor din Apocalipsă

Capitolul I. Aspecte metodice 1. Definirea, delimitarea şi încadrarea subiectului Subiectul analizat în lucrarea de faţă este mesajul transmis de...

Ziua a opta

MISTERUL LOGOSULUI DIVIN Logos cu maxim de putere Simt ca Hristos Cuvantul are putere. De ce? Pentru ca a fost de la inceput, nu s-a inventat...

Ai nevoie de altceva?