Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 30193
Mărime: 127.94KB (arhivat)
Publicat de: Ioana B.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Adrian

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I - CONSTANTIN BRÂNCOVEANU - FIGURĂ MARCANTĂ A CULTURII ROMÂNEȘTI.6
  3. CAPITOLUL II – CONSTANTIN BASARAB BRÂNCOVEANU – VOIEVODUL CULTURII
  4. 2.1. Biblia de la 1688 și Constantin Brâncoveanu 18
  5. 2.2. Cartea scrisă și „cartea” zugrăvită în orizontul brâncovenesc 21
  6. 2.3. Învățătura de carte ca o prioritate în mentalul epocii brâncovenești 26
  7. CAPITOLUL III - MODELUL ARHITECTURAL AL STILULUI BISERICESC BRÂNCOVENESC
  8. 3.1. Apariția stilului brâncovenesc 30
  9. 3.2. Caracteristici ale stilului brâncovenesc 32
  10. 3.3. Construcții reprezentative 37
  11. 3.4. Modelul arhitectural bisericesc al stilului brâncovenesc 44
  12. 3.4.1. Particularități ale arhitecturii bisericești în stil brâncovenesc 44
  13. 3.4.2. Sculptura decorativă 52
  14. 3.5. Pictura brâncovenească 56
  15. CONCLUZII. 59
  16. BIBLIOGRAFIE 63

Extras din proiect

INTRODUCERE

Din rostul istoriografic al prezentului, Constantin Brâncoveanu revine așezat pe piedestalul marilor domnitori, care au știut să țină cumpăna vremurilor de-a lungul unor domnii lungi, după numărul anilor, și glorioase în fapte. Prin tot ce a făcut, într-o domnie de un sfert de veac, el s-a înscris în judecata posterității ca valoare simbolică, distinctă în lupta dârză pentru apărarea independenței țării, a suveranității și a viitorului neamului românesc. Prin marile înfăptuiri ale domniei sale, Brâncoveanu poate considerat modelul politic și cultural desăvârșit în linia domnitorilor Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab, Vasile Lupu și Matei Basarab, ale căror nume se leagă de tot atâtea fapte mari de reverbație politică și culturală internațională.

În consens cu faimoasa formulă a bunicului său Byzance après Byzance, Andrei Pippidi afirmă că domnitorul Constantin Brâncoveanu poate fi apreciat un „precursor al despotismului luminat” și apreciază tentativele voievodului de modernizare ale structurilor culturii românești, opțiunea sa pentru reintegrarea societății românești în Europa.

Caracterizând cultural epocii Brâncovenești ca o cultură burgheză, desigur în acord cu economia, care era și ea de tip capitalist incipient, cel puțin în sfera schimburilor comerciale, autorul semnalează și faptul că „intențiile de modernizare au produs orientalizarea prin reacție”. Stilul cultural brâncovenesc a îmbrăcat cultura tradițională românească cu puternice valențe bizantine și cu elemente occidentale, fără ca orientalizarea să modifice esența culturii autohtone.

Constantin Brâncoveanu a avut o politică complexă de conservare a valorilor culturii și civilizației românești și a manifestat o largă deschidere spre Europa modernă. Fenomenul de orientalizare semnalat de A. Pippidi rămâne o caracteristică a culturii secolului al XVIII-lea românesc, fără ca ea să afecteze esențial fondul ei autohton.

Constantin Brâncoveanu a reușit pentru prima dată să sustragă jafului imperiilor vecine o parte din bogățiile țării și să le pună în folosului poporului nostru – de care au beneficiat direct însă și alte popoare, de pildă cele georgian și sirian, pe care, Constantin Brâncoveanu, generos, le înzestra cu tiparnițe și specialiști – realizând un vast program cultural, prin care a înscris încă o contribuție neperitoare a poporului român la patrimoniul culturii și civilizației universale. Înflorirea deosebită a culturii, a artei și arhitecturii în vremea sa, fastul curților domnești, justifică pe deplin epitetul de „monarhie culturală” dat domniei lui Constantin Brâncoveanu de către Nicolae Iorga. Brâncoveanu este cel care împinge la apogeu rolul cultural pe care Țările Române și l-au asumat în această parte a Europei după căderea Bizanțului.

Pe lângă numeroșii oameni politici demnitari, diplomați, veniți din toate zările, curtea brâncovenească era frecventată de renumiți oameni de știință și cultură ai epocii. Patriarhii de Constantinopole, Ierusalim, Alexandria și Antiohia erau obișnuiții curții domnești, Brâncoveanu fiind recunoscut ca protector al întregii creștinătăți răsăritene, așa cum, de exemplu, îl omagia deschis patriarhul de Antiohia, comparându-l pentru prestigiul și înțelepciunea sa, cu Alexandru Macedon și Solomon. Amplul program de tipărituri inițiat de domnitor – componentă esențială a politicii sale de unitate națională – a asigurat răspândirea largă a cărților românești în toate cele trei Țări Române (Brâncoveanu a înființat o tiparniță și la Alba Iulia), a contribuit la întărirea conștiinței de neam și la transformarea acesteia în conștiință națională. Astfel, pe bună dreptate, remarca I. Lupaș că, deși „împrejurările istorice nu i-au îngăduit să repete încercarea gloriosului său înaintaș de la 1600”, „să-și mute scaunul domniei de la București la Alba Iulșia, Cetatea Eternă a Unirii, pe care dorea măcar să o viziteze înainte de bătălia de la Zărnești –Constantin Brâncoveanu a reușit în schimb să asigure pentru românii din Transilvania întărirea „legăturilor sufletești cu frații din sudul Carpaților”. Totodată, cultura românească de factură brânovenească, racordată la mișcarea de idei europeană, a polarizat în sfera românească națională, capacitățile productive ale unei deveniri ireversibile.

CAPITOLUL I

CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – FIGURĂ MARCANTĂ A CULTURII ROMÂNEȘTI

La praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august 2014, s-au împlinit 300 de ani de la martirajul Voievodului Constantin Brâncoveanu.

Marele Constantin Brâncoveanu s-a născut la 15 august 1654, în satul Brâncoveni Olt. Tatăl său, Papa, era înrudit cu neamul Basarabilor, iar mama sa, Stanca, era fiica postelnicului Constantin Cantacuzino. Rămânând văduvă şi murindu-i cei doi fii mai mari, Barbu şi Matei, mama lui s-a îngrijit de buna lui educaţie creştinească şi culturală (grecească, slavă). „Tânărul Constantin era frumos la chip, deştept şi bun la suflet, blând. El se căsători cu Maria, nepoată de domn, cu care a avut 11 copii: 4 feciori şi 7 fete. Prin calităţile sale morale şi intelectuale, de om harnic şi muncitor, corect, cinstit şi drept, a ocupat funcţii înalte, de mare logofăt în divanul lui Duca Vodă şi al lui Şerban Vodă Cantacuzino, care îi era unchi după mamă, iar la moartea sa, îi lasă pecetea domnească, semn că voia să-i fie urmaş” .

În urma morții lui Şerban Vodă în anul 1688, boierii şi mitropolitul ţării, de faţă cu patriarhul Constantinopolului, au ales ca domn, în unanimitate, pe Constantin Brâncoveanu, care nu era de faţă, pentru că „nu era altul mai vrednic decât el” . Aflând vestea aceasta, el a spus: „Mie nu-mi trebuie domnie, căci eu sunt domn în casa mea”. Dar toţi i-au zis: „Ne rugăm să nu ne laşi ţara să intre alţi oameni răi sau nebuni s-o strice, şi primeşte domnia!”. Şi l-au luat de mână, alţii îl împingeau de la spate. Apoi l-au îmbrăcat cu caftan domnesc şi l-au dus la biserică, unde vlădicii i-au citit rugăciuni pentru domnie, după datina strămoşească. După aceea i-au sărutat mâna şi i-au urat „Mulţi ani fericiţi!”. Luând cuvântul, noul domn a spus: „Eu nu poftesc această domnie ca să.mi sporesc grijile şi nevoile, ci dumnevoastră m-aţi pus fără voia mea, în vremi ca acestea tulburate., înconjurate de oşti şi de vrăjmaşi!” . Toţi boierii i-au jurat credinţă pe Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Bibliografie

1. Brătuleanu, Anca, Valahia veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea, Editura Simetria, Bucureşti, 1997.

2. Brătulescu, Victor, Zugravul <Constantinos>, în rev. „Mitropolia Olteniei”, nr. 10-12/1961.

3. Cantacuzino, G.M., Izvoare şi popasuri. Antologie, studiu introductiv, tabel cronologic, note şi bibliografie de Adrian Anghelescu, Bucureşti, 1977.

4. Constantiniu, Florin, Politica agrară a lui Constantin Brâncoveanu, în vol. Constantin Brâncoveanu, Bucureşti, 1989.

5. Donat, Ion, Fundaţiunile religioase ale Olteniei, partea I, „Mânăstiri şi schituri”, în rev. „Mitropolia Olteniei”, Anul XX, nr. 3-4/1971.

6. Drăguţ, Vasile, Artă românească, vol. I, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1982.

7. Drăguţ, Vasile, Săndulescu, Nicolae, Arta brâncovenească, Bucureşti, 1971.

8. Filstich, Johann, Încercare de istorie românească. Studiu introductiv, ediţia textului, note de Adolf Armbruster, Bucureşti, 1979.

9. Ghika-Budeşti, Nicolae, Evoluţia arhitecturii în Muntenia şi Oltenia, IV, în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice, XXIX, 1936.

10. Godea, Ioan, Arhitectura la români, de la obârşii la Cozia, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1971.

11. Greceanu, Radu, Cronicari munteni, vol. III, Editura Minerva, București, 1984.

12. Greceanu, Radu, Istoriei domniei lui Constantin Basarab Brâncoveanu, Editura Academiei R.S.R., București,1970.

13. Ionescu, Grigore, Arhitectura României de-a lungul veacurilor, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1982.

14. Ionescu, Grigore, Istoria arhitecturii în România, vol. II, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965.

15. Ionescu, Ştefan, Panait I. Panait, Constantin Vodă Brâncoveanu. Viaţa. Domnia. Epoca, Bucureşti, 1969.

16. Iorga, Nicolae, Istoria Bisericii Româneşti şi a vieţii religioase a românilor, ediţia a II-a, vol. 2, Bucureşti, 1932.

17. Iorga, Nicolae, Valoarea politică a lui Constantin Brâncoveanu, Vălenii de Munte, 1914.

18. Iorga, Nicolae, Viaţa şi domnia lui Constantin Vodă Brâncoveanu, Bucureşti, 1914.

19. Matei, Horia D., Geneză şi evoluţie urbană în Moldova şi Ţara Românească, Editura Helios, Iaşi, 1997.

20. Miclea, Ion, Florescu, Radu, Hurezi, Editura Meridiane, Bucureşti, 1989.

21. Moisescu, Cristian, Arhitectura epocii lui Matei Basarab, vol. I, Editura Meridiane, Bucureşti, 2002.

22. Narcis Dorin Ion, Mogoşoaia – Trei secole de istorie (1702 – 2002), Editura Tritonic, Bucureşti, 2002.

23. Oprescu, Carmen, Arta feudală pe teritoriile româneşti, Editura Ars Docendi, Bucureşti, 2007.

24. Popa, Radu, Mogoşoaia, palatul şi muzeul de artă brâncovenească, Bucureşti, 1962.

25. Popescu, Niculae M., Viaţa şi faptele Domnului Ţării Româneşti Constantin Vodă Brâncoveanu, în rev. „Biserica Ortodoxă Română”, Anul LXXIV, nr. 1-2/1956.

26. Sacedorţeanu, Aurelian, Constantin Brâncoveanu şi ctitoriile sale din Oltenia, în rev. „Mitropolia Olteniei”, nr. 9-10, Craiova, 1960.

27. Stoica, Lucia, Ionescu-Ghinea, Neculai, Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti,vol. I, Editura Universalia, Bucureşti, 2005.

28. Şerban, Constantin, Constantin Brâncoveanu, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1969.

29. Theodorescu, Răzvan, Biserica Stavropoleos, Editura Meridiane, Bucureşti, 1967.

30. Vătăşianu, Virgil, Istoria artei feudale în Ţările Române, Editura Academiei, Bucureşti, 1959.

31. Vătăşianu, Virgil, Istoria artelor plastice în România, Editura Meridiane, Bucureşti 1970.

32. Voinescu, Teodora, Pârvu Mutu Zugravu, Bucureşti, 1968.

33. Voinescu, Teodora, Şcoala de pictură de la Hurezi, în rev. „Biserica Ortodoxă Română”, nr. 5/1963.

Preview document

Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 1
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 2
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 3
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 4
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 5
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 6
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 7
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 8
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 9
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 10
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 11
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 12
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 13
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 14
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 15
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 16
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 17
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 18
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 19
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 20
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 21
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 22
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 23
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 24
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 25
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 26
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 27
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 28
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 29
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 30
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 31
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 32
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 33
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 34
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 35
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 36
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 37
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 38
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 39
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 40
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 41
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 42
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 43
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 44
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 45
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 46
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 47
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 48
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 49
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 50
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 51
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 52
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 53
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 54
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 55
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 56
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 57
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 58
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 59
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 60
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 61
Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Cultura teologica in timpul lui Constantin Brancoveanu.docx

Alții au mai descărcat și

Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească

INTRODUCERE „În multe chipuri şi în multe rânduri, Domnul Dumnezeu a căutat cu milă şi cu îndurare spre Neamul nostru Românesc. De la Dumnezeu...

Preocupări Patristice și Postpatristice în Țara Românească în Timpul Domnitorului Constantin Brâncoveanu

Introducere Viaţa liturgică reprezintă totalitatea slujbelor bisericeşti, săvârşite după un „tipic“, adică după rânduieli bine stabilite în forme...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Valențele simbolului în arhitectura locașului creștin - ortodox autohton - stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească

Veacul al XVII-lea a fost, pentru Ţara Românească, lung şi zbuciumat, dar mai norocos, totuşi, decât altele. Moştenirea, prea grea, lăsată de Mihai...

Constantin Brâncoveanu

În istoria posterității figura lui Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714) s-a impus ca o personalitate aparte atât în domeniul culturii și a...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Te-ar putea interesa și

București - Micul Paris

1. DATE ISTORICE Harta politică a Europei înregistra în secolul al XIV-lea prezenta statului feudal numit Ţara Românească, a cărei reşedinţă...

Moștenirea Brâncovenească

I. Constantin Brâncoveanu, un domn providenţial (1688-1714) Sărbătorirea a 300 de ani de la mucenicia „Sfinţilor Brâncoveni” reprezintă pentru noi...

Dimitrie Cantemir - Rege între Filosofi și Filosof între Regi

Introducere Neamul nostru n-a dus niciodată lipsă de talente. Tot ce rămîne în urma unui om este numele. Sîntem un popor norocos, fiindcă noi,...

Ai nevoie de altceva?