Darurile Spirituale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 27849
Mărime: 96.24KB (arhivat)
Publicat de: Norman Dumitru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Univ. Drd. Hnatiuc Dorin, Asist.Univ. Tundrea Ilie

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE .3
  2. II. Aspecte de definire şi identificare în Scripturi.5
  3. 1. Terminologia Biblică .6
  4. 2. Definirea Darurilor Spirituale .10
  5. 3. Scopul şi Importanţa Darurilor Spirituale .11
  6. 4. Listarea Darurilor .15
  7. III. Relaţiile în Trupul lui Cristos şi manifestarea corectă a Darurilor Spirituale .41
  8. 1.Relaţia creştinului cu darul primit .41
  9. 2. Rezultatele Darurilor în viaţa creştinului .45
  10. 3. Relaţia creştinului cu comunitatea credincioşilor .48
  11. 4. Manifestarea corectă a Darurilor în trupul lui Cristos .58
  12. 5. Modalităţi prin care se ajunge la folosirea mai eficientă a darului primit .61
  13. IV. CONCLUZII .67
  14. BIBLIOGRAFIA .70

Extras din proiect

I. INTRODUCERE

1. Importanţa subiectului

Într-o perioadă în care Biserica trece printr-o criză de identitate tot mai mare, din cauza confundării ei cu anumite organizaţii, firme sau asociaţii, se cere o clarificare a modului de funcţionare interioară a acestui organism, care nu funcţionează potrivit sistemelor clădite de oameni.

În cadrul Bisericii lui Cristos, în care creştinii sunt parte integrantă este necesară o cunoaştere a modului în care Dumnezeu, prin Duhul Sfânt este implicat în funcţionarea Ei, potrivit voii Sale.

În contextul în care aproximativ 25% din membrii Bisericilor actuale, şi-au descoperit locul în lucrarea lui Dumnezeu, lucrând cu darul pe care l-au primit este necesară o astfel de lucrare care să ajute şi pe alţi creştini să înţeleagă cum să devină membri activi în Biserica locală.

Este important ca noul creştin să înţeleagă şi să poată aplica voia lui Dumnezeu în viaţa Sa. El este chemat să cunoască cum se implică Dumnezeu în viaţa lui înzestrând pe fiecare creştin cu capacitatea de a îndeplini sarcinile pe care le-a primit în lucrare.

Acest subiect este important, pentru că implică modul de relaţionare a creştinului cu ceilalţi creştini din comunitatea credincioşilor, prin ceea ce a primit de la Dumnezeu. Roadele acestor relaţii apar în fiecare zi potrivit atitudinii pe care o luăm, indiferent, dacă ştim sau nu, ceea ce ar trebui să facem.

Fiecare creştin care doreşte ca atitudinea lui să fie corectă faţă de Dumnezeu este chemat să caute prin acţiunile sale să onoreze pe aproapele slujindu-l. Acest lucru va aduce în mod direct onoare lui Dumnezeu, fiind scopul ultim la care suntem chemaţi.

Subiectul ce urmează a fi prezentat este foarte important, pentru că implică scopul lui Dumnezeu pentru omul reabilitat prin jertfa lui Isus Cristos, din starea lui decăzută. Acest nou statut implică responsabilităţi personale.

2. Scopul

Scopul pentru care au fost date darurile, este specificat în Efeseni 4:12, „pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrări de slujire, pentru zidirea trupului lui Cristos”. Dorim să prezentăm care sunt paşii necesari ce trebuie realizaţi de noi, pentru a fi gata să îndeplinim acest scop în viaţa noastră.

Cuprinsul acestei lucrări în prima parte, se doreşte a fi o prezentare şi definire a darurilor, împreună cu exemple din Scripturi, a modului în care au fost folosite.

Chiar dacă abilităţile naturale cât şi darurile spiritual sunt date de Dumnezeu, se cere o prezentare a modului în care ele se deosebesc pentru a cunoaşte care este lucrarea fiecăreia.

Prin modurile pozitive şi negative în care au fost folosite darurile spirituale în perioada Noului Testament şi prin soluţiile pe care le dă apostolul Pavel, suntem ajutaţi să înţelegem care sunt elementele care stau la baza unei funcţionări corecte a darurilor în viaţa noastră.

Se cere astăzi creştinilor, să cunoască atât ce este un dar, cât şi modul de relaţionare corectă cu darul primit.

Se doreşte o cunoaştere şi folosire corectă a darurilor spirituale, fapt care dă garanţia că rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară, atât în viaţa sa proprie, cât şi în viaţa celor din comunitatea în care el slujeşte. Rezultatele negative nu pot fi înlăturate dacă nu se ştie şi nu se aplică modul de relaţionare şi întrebuinţare corectă a darului.

În mijlocul unei comunităţi creştine în care suntem conştienţi că avem structuri şi poziţii diferite, ni se cere să avem o atitudine de dragoste şi unitate în relaţii cu fiecare creştin din această comunitate. Dorinţa noastră este cunoaşterea modului în care se poate realiza acest lucru.

Prin creionarea principiilor de manifestare corectă a darurilor nostru în cadrul comunităţii, dorim să conştientizăm şi să dăm la o parte barierele care ar putea apărea în timpul desfăşurării lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat.

Pentru ca lucrarea noastră să aibă roadele scontate şi eficienţa să crească atât în viaţa celor pe care îi slujim, cât şi în viaţa noastră, dorim să cunoaştem care este izvorul unei slujiri mai rodnice.

3. Metodologia

Pentru atingerea scopurilor propuse, vom folosi metoda analitică, atât în ce priveşte termeni din Scripturi, folosiţi pentru descrierea lucrării lui Dumnezeu prin daruri, cât şi modul în care fiecare dar în parte s-a manifestat în domeniul său de cuprindere.

După relatările pe care le avem în Scripturi despre lucrarea din Biserica lui Cristos, din perioada primului secol, avem posibilitatea de a analiza efectele pozitive şi negative. Efecte pozitive care au apărut ca rezultat al atitudinii corecte şi efectele negative, ca rezultat al atitudinii incorecte pe care au avut-o creştinii faţă de darurile spirituale.

Pentru a face diferenţă între darurile spirituale şi abilităţile naturale sau roada Duhului, vom folosi metoda comparaţiei pentru a înlătura confuzia care ar putea să apară în înţelegerea lor.

Întrebările retorice care au izvorât din cazuistica prezentă în acele comunităţi creştine şi învăţăturile care sunt date ca un medicament pentru vindecarea problemelor existente, ne ajută să ne formăm principii călăuzitoare pentru o raportare şi funcţionare corectă a darurilor existente în comunitatea credincioşilor.

II. Aspecte de definire şi identificare în Scripturi

1. Terminologia Biblică

1.a. În perioada Vechiului Testament

Scrierile Vechiului Testament, pe lângă încărcătura spirituală pe care o descriu şi o transmit în calitate de cuvânt al lui Dumnezeu, conţin şi istorii sau povestiri din cultura antică, astfel că, în paralel cu planul religios, descoperim un plan cultural-social, care poate fi analizat.

La o simplă lecturare a scrierilor Vechiului Testament, se poate observa folosirea cuvântului „dar” cu patru sensuri distincte: 1) darul omului dat omului, 2) darul omului dat lui Dumnezeu (la templu), 3) darurile spirituale date de Dumnezeu creştinilor pentru a îndeplini anumite sarcini dificile .

Terminologia în Scripturi este diferită cu privire la domeniul spiritual, de la cuvinte obişnuite pentru daruri ca „dar”, sau „ruah”, la termeni care au o înrudire cu harul, „cari,smata” (Rom 12:6), la substantivul „spiritual” format din adjectivul

„pneumatikw/n” (1Cor. 12:1;14:1), dar conceptul de bază rămâne acelaşi, distincţia nu afectează cu nimic înţelesul de bază.

Preview document

Darurile Spirituale - Pagina 1
Darurile Spirituale - Pagina 2
Darurile Spirituale - Pagina 3
Darurile Spirituale - Pagina 4
Darurile Spirituale - Pagina 5
Darurile Spirituale - Pagina 6
Darurile Spirituale - Pagina 7
Darurile Spirituale - Pagina 8
Darurile Spirituale - Pagina 9
Darurile Spirituale - Pagina 10
Darurile Spirituale - Pagina 11
Darurile Spirituale - Pagina 12
Darurile Spirituale - Pagina 13
Darurile Spirituale - Pagina 14
Darurile Spirituale - Pagina 15
Darurile Spirituale - Pagina 16
Darurile Spirituale - Pagina 17
Darurile Spirituale - Pagina 18
Darurile Spirituale - Pagina 19
Darurile Spirituale - Pagina 20
Darurile Spirituale - Pagina 21
Darurile Spirituale - Pagina 22
Darurile Spirituale - Pagina 23
Darurile Spirituale - Pagina 24
Darurile Spirituale - Pagina 25
Darurile Spirituale - Pagina 26
Darurile Spirituale - Pagina 27
Darurile Spirituale - Pagina 28
Darurile Spirituale - Pagina 29
Darurile Spirituale - Pagina 30
Darurile Spirituale - Pagina 31
Darurile Spirituale - Pagina 32
Darurile Spirituale - Pagina 33
Darurile Spirituale - Pagina 34
Darurile Spirituale - Pagina 35
Darurile Spirituale - Pagina 36
Darurile Spirituale - Pagina 37
Darurile Spirituale - Pagina 38
Darurile Spirituale - Pagina 39
Darurile Spirituale - Pagina 40
Darurile Spirituale - Pagina 41
Darurile Spirituale - Pagina 42
Darurile Spirituale - Pagina 43
Darurile Spirituale - Pagina 44
Darurile Spirituale - Pagina 45
Darurile Spirituale - Pagina 46
Darurile Spirituale - Pagina 47
Darurile Spirituale - Pagina 48
Darurile Spirituale - Pagina 49
Darurile Spirituale - Pagina 50
Darurile Spirituale - Pagina 51
Darurile Spirituale - Pagina 52
Darurile Spirituale - Pagina 53
Darurile Spirituale - Pagina 54
Darurile Spirituale - Pagina 55
Darurile Spirituale - Pagina 56
Darurile Spirituale - Pagina 57
Darurile Spirituale - Pagina 58
Darurile Spirituale - Pagina 59
Darurile Spirituale - Pagina 60
Darurile Spirituale - Pagina 61
Darurile Spirituale - Pagina 62
Darurile Spirituale - Pagina 63
Darurile Spirituale - Pagina 64
Darurile Spirituale - Pagina 65
Darurile Spirituale - Pagina 66
Darurile Spirituale - Pagina 67
Darurile Spirituale - Pagina 68
Darurile Spirituale - Pagina 69
Darurile Spirituale - Pagina 70
Darurile Spirituale - Pagina 71
Darurile Spirituale - Pagina 72
Darurile Spirituale - Pagina 73
Darurile Spirituale - Pagina 74
Darurile Spirituale - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Darurile Spirituale.doc

Te-ar putea interesa și

Taina Preoției, Vehicul neîntrerupt al harului Sfăntului Duh în Biserică

CAPITOLUL I Noțiuni introductive 1.1. Despre preoție si rolul preotului ca păstor de suflete. Preoția este slujirea sfântă întemeiată de...

Epistola I către Corinteni

Introducere Cei doisprezece ucenici, pe care Domnul Iisus Hristos i-a ales apostoli şi vestitori ai săi, au aplicat asupra Bisericii începătoare...

Biserica și preoția, din punct de vedere ortodox

Introducere Legătura firească, naturală dintre slujire și preoție, așa cum este arătată în cuvântul revelat al Sfintei Scripturi, este importantă...

Învățătura Bisericii despre Glossolalie sau Vorbirea în Limbi la Sectele Neoprotestante

INTRODUCERE 1. Limba – mijloc de comunicare umana Unul dintre principalele atribute ale omului, prezent în orice definitie a sa este acela de a...

Managementul în Biserică

Introducere Există diverse feluri de a ne raporta la Biserică. Din punct de vedere filosofic şi social ea poate fi analizată ca instituţie...

Viața și opera lui Toma D’Aquino

În literatura latina, metafizica nu a fost niciodata decât obiect de import, dar Roma a produs moralisti sraluciti, printre care trebuie sa-i...

Necesitatea unui Cod Deontologic al Misionarului în Contextul Modern

PREFAŢĂ Lucrarea de faţă este o chintesenţă a colaborării pe parcursul a patru ani de studiu, cu minunaţii profesori pe care i-am avut. Ea...

Preoția

Capitolul I 1. Introducere Conceptul de Har preoţesc în teologia ortodoxă şi neoprotestantă. Conceptul de Har preoţesc în teologie,...

Ai nevoie de altceva?