Factorii care Conduc la Proliferarea Divortului in Societatea Contemporana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Factorii care Conduc la Proliferarea Divortului in Societatea Contemporana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 79 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Religie

Cuprins

Introducere . .I
Cap.I Familia în planul Lui Dumnezeu.
1.1 Căsătoria planul lui Dumnezeu.
1.2 Conceptul despre familie.
1.2.1 Rolul familiei.
1.2.1.1 Familia supusă lui Dumnezeu.
1.2.2 Autoritatea în familie.
1.2.2.1 Rolul de soţ şi cel de soţie.
1.2.2.2 Soţul –autoritate îmbinată cu dragoste.
1.2.2.3 Soţia credincioasă.
1.2.3 Credinţa în familie .
Cap.II Curente ideologice care conduc la ploriferarea divorţului.14
2.1 Societatea postmodernistă.14
2.2 Egocentrismul.18
2.2.1 Omul în centrul societeţii .18
2.2.2 Slujba mai presus decât căminul.19
2.3 Emanciparea feministă.20
2.3.1 Feminismul şi societatea.20
2.3.2 Feminismul şi Biserica.22
2.3.3 Feminismul şi egalitatea dintre bărbat şi femeie.22
Cap. III Cauzele conflictelor maritale.25
3.1 Infidelitatea.27
3.2 Posesivitatea.31
3.3 Comunicarea.34
3.4 Conflicte maritale datorate nepotrivirii sexuale.37
3.5 Comportamentul nevrotic al soţului şi al soţiei .40
3.6 Situaţia financiara. . .43
Cap.IV.Divorţul.46
4.1. Definirea divorţului.46
4.2. O privire istorică asupra divorţului.48
4.2.1-Divorţul în dreptul antic .48
4.2.2- Divorţul în dreptul roman.50
4.2.3-Evoluţia divorţului în dreptul românesc.51
4.3 Evoluţia divorţialităţii în Europa şi România.54
4.3.1 Evoluţia divorţialităţii în Europa .54
4.3.2 Evoluţia divorţialităţii în România.55
4.4. Bibilia şi divorţul.56
4.4.1 Divorţul în Vechiul Testament.56
4.4.2 Divorţul în Noul Testament.58
4.5. De ce este rău divorţul?.62
Cap.V.Efectele divorţului.63
5.1 Efecte spirituale.64
5.2 Efecte emoţionale.65
5.3 Efecte sociale.65
Cap.VI Rolul Păstorului în încetarea proliferării divorţului .67
6.1 Rolul Păstorului în rezolvarea conflictelor maritale.67
6.2 Administrarea conflictului şi tehnicile de rezolvare.72
6.2.1 Modalităţii de negociere a rolurilor.74
6.2.2 Metoda: lecţia pentru acasă.75
6.2.3 Rolul negocierilor.77
6.3 Factorul predicare.77
Concluzii. 79
Bibliografie.81

Extras din document

INTRODUCERE

Traim într-o lume în care viaţa familiei creştine este greu încercată. Sute şi mii de cupluri se prăbuşesc în jurul nostru. Altele prezintă mari fisuri, ca după un puternic cutremur, şi se pare că se vor prăbuşi în curând. Relaţiile dintre soţ şi soţie sunt înveninate şi cer soluţii urgente. Nu se poate să trăieşti mereu într-o stare de tensiune. Boala divorţurilor este molipsitoare, de-şi este cu totul contrară Bibliei neânţelegerile dintre soţ şi soţie, părinţi şi copii duc la dezbinare. Paharul amărăciunii unora este plin de dă peste el.

Va supravieţui familia la începutul secolului al XXI-lea? În percepţia opiniei publice familia are tendinta de a se ,,disloca” şi a se ,,distruge”.

Putem, oare vorbi de o agonie a cuplului conjugal? Ar putea familia să mai fie o oază, în mijlocul unei societaţi agresive şi nevrotice? Am putea spune că, imposibilitatea la care ne obligă societatea de a ne contopi cu ea, este cea care în pofida propriilor sale deziluzii menţine citadela dragostei? Sau că, aşa cum nimeni nu poate fi fericit într-o lume nefericită, soţii ar urma să-şi verse, în interiorul celulei conjugale, toată ura, oboseala, spaima sau indiferenţa pe care le imagazinează în lumea de afară?

Anchetele şi sondajele efectuate în această direcţie confirmă acest fapt. Există statistici care semnalează unele fenomene sociale cum ar fi criza nupţialitaţii, banalizarea divorţului, dezvoltarea coabitarii juvenile, creşterea fecunditatii nelegitime, cresterea numarului de copii nascuţi din mame singure.

Numărul casătoriilor scade de la an la an, iar numărul divorţurilor creşte însă fară ca numarul persoanelor care se recasătoresc să crească în aceaşi proporţie, rata de divorţialitate este în jur de 25 la 100 căsătorii, şi intervine în viaţa cuplului mai devreme decât în perioada anterioară. Astfel dacă în anul 1973 s-au înregistrat 50.000 de divorţuri, în anul 1993 numarul lor a crescut la 110.000 de cazuri. În anul 2007 s-au pronunţat 33.2000 divorţuri în scadere de aproape 4 ori faţă de anul 1993, dar în creştere cu 600 de cazuri faţa de anul 2006, rata divorţialitaţii ajungând la 1,54 divorţuri la 1000 locuitori faţă de 1,51 în anul precedent.

Putem observa faptul că în nici o altă perioadă istorică ori socială nu s-au înregistrat schimbări atât de radicale în ceea ce priveşte valorile familiale, ca în ultimul deceniu. Ritmul de viaţă trepidant, stresul de suprasolicitare, nevoia de adaptare la nou, mirajul modelelor extravagante, alinierea spirituală, problemele existenţiale grave, eul individual şi colectiv, din ce în ce mai depersonalizat, au modificat fundamentul solid al familiei, conferindu-i noi roluri si destinaţii.

Toate aceste duc la concluzia că în perioada contemporană, marcată de schimbări, se asistă la modificări majore cu privire la statutul familiei. Unul dintre factorii importanţi care duc la aceste schimbări şi la ruperea familiei, este divorţul.

În ceeace priveşte divorţul menţionez că nu doar cei doi soţi platesc tribut acestui flagel, ci întreaga familie; copiii acolo unde sunt si care nu sunt capabili să lupte împotriva lui, părinţii, rudele şi prieteni. Efectele sunt enorm de mari pe plan fizic, psihic şi spiritual si de cele mai multe ori sunt ireparabile.

Cunoaşterea situaţilor reale din familile creştine pot duce la întărirea legăturilor privind identitatea, coeziunea şi armonia cuplurilor în faţa situaţilor economice, a crizei morale şi a crizei spirituale prin care traversează fiecare în parte.

Lucrarea îşi propune se ofere cititorului soluţii la problemele legate de conflictele ce pot apărea în cadrul famililor.

Capitolul I

Familia în planul lui Dumnezeu

1.1 Căsătoria planul lui Dumnezeu

Conform revelaţiei lui Dumnezeu, căsătoria este o unire a doi oameni (bărbat şi femeie) prin legături invizibile ale inimi. Când ne gândim la o căsătorie fericită, avem în vedere o căsătorie în care cei doi, soţul şi soţia, se împlinesc unul pe altul spiritual, intelectual, afectiv şi biologic. Din perspectiva Creatorului, căsătoria funcţionează bine atunci când toate domeniile funcţionează bine. Întrucât căsătoria este şi o rânduială socială şi cetăţenească, mai întâi întărirea ei se face prin lege la Ofiţerul Stării Civile, iar după aceea urmează binecuvântarea religioasă. Punctul de pornire, sau punctul central al împlinirii în viaţa de familie este domeniul spiritual. Lucrurile merg bine în domeniile afectiv, intelectual şi biologic atunci când merg bine în domeniul spiritual. Ca lucrurile să meargă bine în domeniul spiritual trebuie să ne întoarcem la modul în care Dumnezeu a plănuit familia..

Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii care Conduc la Proliferarea Divortului in Societatea Contemporana.doc