Jihadul Islamic

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 31604
Mărime: 145.52KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Balint
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Remus Rus
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ " Patriarhul Justinian " PROMOŢIA 2000 – 2004 SECŢIA PASTORALĂ

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Mahomed 4
  3. 3. Mahomed şi războaiele din timpul său 8
  4. 4. Urmaşii lui Mahomed şi expansiunea musulmană 11
  5. 5. Jihadul - terminologie, sensuri, împărţire 13
  6. 6. Textele justificative din Coran pentru Jihad 20
  7. 7. Teritoriul
  8. a. Pământul 26
  9. b. Mările 27
  10. 8. Obligaţia jihadului 29
  11. 9. O rugăciune şi aspecte teologice 33
  12. 10. Componentele războiului 39
  13. 11. Răsplata luptătorilor în războiul sfânt 43
  14. 12. Terorismul = Jihad ? 48
  15. 13. Descriere organizaţii 53
  16. 14. Concluzii 72
  17. 15. Bibliografie generală 75
  18. 16. Anexe 79

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Ziua de 11 septembrie 2001, a adus, pe ecranele televizoarelor, în presă, în radio, în mass-media un eveniment istoric, din păcate negativ, care nu va fi uitat prea curând de întreaga lume, de părinţii a căror copii au murit, nevinovaţi fiind, de copii ai căror părinţi i-au lăsat orfani, şi nu în ultimul rând de urmaşii lor. Cu atât mai puternică este influenţa cu cât atacul terorist din acea zi a avut o scurtă durată de timp. Întreaga populaţie a globului este nevoită, astfel să-şi reconsidere atitudinea, dilemele, modul de viaţă privind siguranţa, religia, încrederea în lumea arabă, terorismul privite din perspectiva umanului, credinţei, economiei, politicii, socialului şi toate celelalte ramuri care derivă. Pentru intelectuali, lumea arabă, a intrat în atenţie brusc, clar, negativ, fără dubii de atitudine: ei, arabii sunt cei care ucid, omoară, pe nepusă masă. Această percepţie se datorează în primul rând mass – mediei. Pentru creştini atitudinea războinică a lui Mahomed, a urmaşilor săi, a textelor Coranului este sursa acestor conflicte, acţiuni teroriste, sinucideri, război sfânt - jihad, justificate prin faptul că Allah ar fi dat porunci prin care religia islamică trebuie să fie universală.

Pentru Europa, pentru America şi pentru istorie, ziua de 11 septembrie, a adus o imensă undă de şoc psihologică, emoţională, care cu greu va dispărea. Pe de o parte, în faţă, sunt grupurile de persoane, extremiste, care pun la cale atentate cu bombe, sinucideri cu explozibil, explozii uriaşe, maşini capcană, deturnări de avioane, ş.a. În spate, însă, se află o lume obscură, ce mărturiseşte despre nivelul de trai, precar, despre puţinele şanse de a reuşi într-o societate, bazată pe înarmare, despre lipsa de informare, despre lipsa de educaţie, şi ca o ironie, parcă, nici natura nu le este favorabilă.

De cealaltă parte, lumea modernă, adundentă, luxuriantă, "cultă," prinsă în diferite jocuri politice, economice, slujeşte idealurilor liderilor lumii. Pentru aceste idealuri sunt puse în joc averi imense, moşteniri fabuloase, strategii politice complicate la care se adaugă nivelul ridicat de trai, posibilitatea de informare şi de exprimare liberă, ("în cadrul legilor"), posibilitatea unei şanse, şi bineînţeles o inginerie industrială infiltrată la nivel planetar, legată de consumism.

Islamul porneşte de la convingerea că orice musulman trebuie să se supună lui Allah. Tribuna de la care se propagă credinţa islamică este moscheea. Prin moschee s-a răspândit nu numai credinţa ci şi hotărârile politice, religia fiind în acest caz liantul de legătură dintre cele două, între religie şi politic. Consecinţa nu poate fi decât aceea că prin constituirea statelor islamiste, constituite pe criterii religioase, luându-se exemplu de la viaţa comunităţii condusă de Mahomed, la Medina, religia, cultura, politica şi statul devin inseparabile.

Pentru a înţelege ce înseamnă folosirea termenului războiul sfânt – jihad de lumea contemporană, ne-am propus să analizăm unele fapte istorice, evoluţia ideilor, mentalităţilor, atitudinilor islamiştilor, faţă de război, conturarea unor aspecte privind apariţia, originile, ideologiei războiului sfânt în Occident.

Nu cred că vom rezolva sau că vom reuşi de aici să oprim prin acest studiu nici atitudinea circumspectă a tuturor celor care susţin libertatea şi democraţia, vis-à-vis de lumea arabă, nici înarmarea organizaţiilor, facţiunilor, grupurilor cu arme biologice, chimice sau de altă factură, care va fi ea, nici tendinţa de manipulare mediatică, nici nu vom reuşi să potolim durerea rudelor, celor ucişi de-a lungul timpului, însă, trebuie să sperăm că prin cunoaşterea ideologiei jihadului vom şti să învăţăm, să-i sfătuim pe credincioşii noştri de primejdia care ne pândeşte.

2. MAHOMED

Mahomed s-a născut în tribul arab al Quraişiţilor din Meka (Meca), din Arabia Saudita între 567 - 572 d. H. Tatăl său, 'Abdullah, a murit înaintea naşterii lui Mahomed iar Aminah, mama lui, a murit când el avea şase ani. La câteva zile dupa naşterea lui, el a fost încredinţat unei doici, Halimah, care a avut grijă de el timp de doi ani. Tribul Quraish obişnuia să încredinţeze copiii nou-născuţi, doicilor să-i alăpteze. După moartea mamei sale, bunicul lui Mahomed, 'Abdul Muttalib, a avut grijă de el. Bunicul său a murit când Mahomed avea opt ani acesta fiind încredinţat unchiului său, Abu Talib, comerciant şi unul din liderii tribului. Numele lui Mahomed înseamnă " Demn de laudă ".

Mahomed a intrat la vârsta de 24 de ani în serviciul unei văduve bogate, Kadhija, pe care a şi luat-o de soţie, el având 25 de ani iar ea având 40. Cu Kadhija a trăit 25 de ani, din această căsătorie au rezultat şapte copii: trei băieţi, care au murit la vârste fragede şi patru fete, cea mai mică având numele de Fatima. După moartea Kadhijei, Mahomed a renunţat la monogamie căsătorindu-se cu mai multe femei punând astfel început poligamiei luându-şi nouă (9) neveste şi multe concubine printre care: Zanab (soţia discipolului şi fiului său adoptiv Zaid), de care se îndrăgostise şi pe care Zaid o repudiase pentru a-i lăsa câmp liber . Sauda şi Aişa sunt alte soţii din cele multe, ultima veghindu-i sfârşitul lui Mahomed, acesta murind în braţele ei la data de 8 iunie 632, într-una din camerele rezervate ei, aceasta construindu-i lui Mahomed un monument devenit loc sacru al Islamismului.

Ocupaţia de bază a lui Mahomed era negustoria, călătorind cu cămilele spre Siria. Nu se cunosc amănunte ale vieţii lui Mahomed dinaintea primelor revelaţii, către anul 610. Potrivit tradiţiei Mahomed a petrecut lungi perioade de retragere spirituală în peşteri şi alte locuri însingurate, practică străină politeismului arab. E foarte posibil ca Mahomed să fi fost impresionat de rugăciunile şi meditaţiile anumitor călugări creştini pe care îi întâlnise şi de care auzise vorbindu-se în călătoriile sale. Un văr al Kadhijei era creştin. În plus anumite ecouri ale predicaţiei creştine, ortodoxe sau sectare (nestoriene, gnostice), precum şi obiceiuri arabe, erau cunoscute în oraşele arabe. La Meka erau puţini creştini, majoritatea de condiţie umilă (probabil sclavi abisinieni) şi insuficient instruiţi. În ceea ce priveşte evreii, prezenţa lor era masivă la Yathrib .

Preview document

Jihadul Islamic - Pagina 1
Jihadul Islamic - Pagina 2
Jihadul Islamic - Pagina 3
Jihadul Islamic - Pagina 4
Jihadul Islamic - Pagina 5
Jihadul Islamic - Pagina 6
Jihadul Islamic - Pagina 7
Jihadul Islamic - Pagina 8
Jihadul Islamic - Pagina 9
Jihadul Islamic - Pagina 10
Jihadul Islamic - Pagina 11
Jihadul Islamic - Pagina 12
Jihadul Islamic - Pagina 13
Jihadul Islamic - Pagina 14
Jihadul Islamic - Pagina 15
Jihadul Islamic - Pagina 16
Jihadul Islamic - Pagina 17
Jihadul Islamic - Pagina 18
Jihadul Islamic - Pagina 19
Jihadul Islamic - Pagina 20
Jihadul Islamic - Pagina 21
Jihadul Islamic - Pagina 22
Jihadul Islamic - Pagina 23
Jihadul Islamic - Pagina 24
Jihadul Islamic - Pagina 25
Jihadul Islamic - Pagina 26
Jihadul Islamic - Pagina 27
Jihadul Islamic - Pagina 28
Jihadul Islamic - Pagina 29
Jihadul Islamic - Pagina 30
Jihadul Islamic - Pagina 31
Jihadul Islamic - Pagina 32
Jihadul Islamic - Pagina 33
Jihadul Islamic - Pagina 34
Jihadul Islamic - Pagina 35
Jihadul Islamic - Pagina 36
Jihadul Islamic - Pagina 37
Jihadul Islamic - Pagina 38
Jihadul Islamic - Pagina 39
Jihadul Islamic - Pagina 40
Jihadul Islamic - Pagina 41
Jihadul Islamic - Pagina 42
Jihadul Islamic - Pagina 43
Jihadul Islamic - Pagina 44
Jihadul Islamic - Pagina 45
Jihadul Islamic - Pagina 46
Jihadul Islamic - Pagina 47
Jihadul Islamic - Pagina 48
Jihadul Islamic - Pagina 49
Jihadul Islamic - Pagina 50
Jihadul Islamic - Pagina 51
Jihadul Islamic - Pagina 52
Jihadul Islamic - Pagina 53
Jihadul Islamic - Pagina 54
Jihadul Islamic - Pagina 55
Jihadul Islamic - Pagina 56
Jihadul Islamic - Pagina 57
Jihadul Islamic - Pagina 58
Jihadul Islamic - Pagina 59
Jihadul Islamic - Pagina 60
Jihadul Islamic - Pagina 61
Jihadul Islamic - Pagina 62
Jihadul Islamic - Pagina 63
Jihadul Islamic - Pagina 64
Jihadul Islamic - Pagina 65
Jihadul Islamic - Pagina 66
Jihadul Islamic - Pagina 67
Jihadul Islamic - Pagina 68
Jihadul Islamic - Pagina 69
Jihadul Islamic - Pagina 70
Jihadul Islamic - Pagina 71
Jihadul Islamic - Pagina 72
Jihadul Islamic - Pagina 73
Jihadul Islamic - Pagina 74
Jihadul Islamic - Pagina 75
Jihadul Islamic - Pagina 76
Jihadul Islamic - Pagina 77
Jihadul Islamic - Pagina 78
Jihadul Islamic - Pagina 79
Jihadul Islamic - Pagina 80
Jihadul Islamic - Pagina 81
Jihadul Islamic - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Jihadul Islamic.doc

Alții au mai descărcat și

Predestinația în Islam și Concepția Ortodoxă despre Predestinație

INTRODUCERE Religia, fiind un fenomen uman, prin însusi acest fapt ea este si un fenomen social, si fenomen lingvistic, si fenomen economic – caci...

Elemente psihoterapeutice în spiritualitatea ortodoxă

Motto: “Toate vi le-am arătat căci ostenindu-vă astfel trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El...

Condiția femeii în teologia islamică și în creștinism

INTRODUCERE Statutul femeii în societate nu este o chestiune nouă şi nici nu este pe deplin clarificată. De-a lungul timpului ea a fost dezbătută...

Comunitatea umană în iudaism, creștinism și islam

INTRODUCERE Iudaismul este alături de creştinism şi islam, una dintre cele trei mari religii ale lumii. Evreii sunt unul dintre puţinele popoare...

Islamul - Între Atac și Apărare

I Islamul – istorie si credinta Definitie. Cuvântul „Islam” desemneaza religia monoteista întemeiata de Mahomed care are la baza Coranul....

Mari religii ale lumii - Budismul. Hinduismul. Islamul. Șintoismul

Budismul a fost fondat de un ascet indian pe nume Gautama, care a trait prin a doua jumătate a secolului al V-lea, înaintea erei creştine, în...

Statutul femeii în Islam

Femeia în Islam Desi Coranul si Legea islamica (sharia) fac referiri punctuale cu privire la situatia si statutul femeii, aceste probleme au ramas...

Crearea Omului

INTRODUCERE Ca şi toate făpturile, omul îşi are originea la Dumnezeu, dar pe când celelalte făpturi apar prin simpla exprimare a voinţei divine,...

Te-ar putea interesa și

Terorismul

INTRODUCERE Terorismul nu a apărut recent. El este foarte vechi – a precedat strategia terorii exercitată de legiunile romane asupra populaţiilor...

Infracțiuni Specifice Criminalității Organizate

Globalizarea este o sursa de noi provocari pentru umanitate. Numai o organizare mondiala este capabila sa faca fata provocarilor la nivel...

Terorismul

Introducere Rațiunea alegerii acestei teme rezidă din importanța pe care o reprezintă pericolul terorist pe secena internațională. Astfel cea mai...

Reglementări Juridice Internaționale privind Combaterea Terorismului

CAPITOLUL I LISTA GRUPĂRILE TERORISTE IDENTIFICATE DE CĂTRE DEPARTAMENTUL DE STAT AL S.U.A. ŞI DE CONSILIUL UNIUNII EUROPENE, ALE CĂROR ACTIVITĂŢI...

Problemele Rezistenței Contra Terorismului în Lumea Contemporană

INTRODUCERE În lumea contemporană, majoritatea statelor lumii manifestă preocupare pentru redefinirea strategiei lor de securitate în condiţiile...

Comportament Religios - Extremism Religios

Introducere Problemele religiei si ale sentimentului religios sunt centrale în societatea contemporană, deoarece fara valori fundamentale omenirea...

Terorismul Islamic

Introducere "Am mai vazut oameni ca ei. Sunt moștenitorii tuturor ideologiilor criminale ale secolului XX. Sacrificând vieți omenești pentru a-și...

Islamul - Între Atac și Apărare

I Islamul – istorie si credinta Definitie. Cuvântul „Islam” desemneaza religia monoteista întemeiata de Mahomed care are la baza Coranul....

Ai nevoie de altceva?