Libertatea și Harul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 18861
Mărime: 72.73KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Iancu
Puncte necesare: 9
LIBERTATEA ŞI HARUL

Cuprins

  1. Cuprins.. 3
  2. Sigle şi abrevieri 5
  3. Prezentare 8
  4. Capitolul I – Libertatea umană 11
  5. 1. Libertatea în Sfânta Scriptură 11
  6. 1.1. Vechiul Testament 12
  7. 1.1.1. Aspiraţia la independenţă 12
  8. 1.1.2. Ieşirea din Egipt 13
  9. 1.1.3. Dumnezeu, „Go’el” lui Israel 13
  10. 1.1.4. Aşteptarea eliberării definitive 14
  11. 1.2. Noul Testament 15
  12. 1.2.1. Isus este liber 15
  13. 1.2.2. Isus eliberează 16
  14. 1.2.3. Creştinul este eliberat 17
  15. 2. Libertatea în viziunea sfinţilor părinţi 19
  16. Concluzie 24
  17. Capitolul II - Harul 26
  18. 1. Doctrina catolică: ce este harul din punct de vedere teologic? 26
  19. 1.1. Originea termenului har 26
  20. 1.2. Noţiunea harului 27
  21. 1.3. Imaginea biblică a harului 28
  22. 1.4. Împărţirea harului 29
  23. 1.5. Lucrările harului pornind de la opera sfântului Augustin 31
  24. 1.5.1. Natura harului actual 31
  25. 1.5.2. Diferite lucrări ale harului actual 31
  26. 1.5.3. Eficacitatea harului şi libertatea omului 33
  27. 2. Perspectiva ortodoxă despre har 38
  28. 2.1. Cadrele antropologiei răsăritene 38
  29. 2.2. Teologia harului la Sfinţii Părinţi orientali 42
  30. 3. Perspectiva protestantă despre har 44
  31. 3.1. Planul lui Dumnezeu 45
  32. 3.2. Predestinarea 46
  33. 3.3. Credinţa 46
  34. 3.4. Justificarea 48
  35. 3.5. Harul 49
  36. 3.6. Libertatea omului 50
  37. 4. Perspectiva ecumenică – universalitatea harului 51
  38. Capitolul III - Libertatea fiilor lui Dumnezeu 53
  39. Concluzie 60
  40. Bibliografie 64

Extras din proiect

PREZENTARE

Libertatea constituie un ideal pentru majoritatea contemporanilor noştri. Ea este preţuită mult şi căutată cu pasiune. Popoare întregi o revendică împotriva asupritorilor. Aspiraţia la libertate este o caracteristică fundamentală a omului din toate timpurile şi locurile. Pentru libertate omul nu-şi cruţă sudoarea frunţii, este dispus să ofere oricât, chiar preţul sacrificiului suprem.

Setea de a acţiona în spiritul libertăţii a fost sădită în sufletul omului de Dumnezeu. „Dumnezeu a voit să-l lase pe om în mâna sfatului lui, astfel ca omul să-l caute spontan pe Creatorul său şi, ataşându-se de El, să ajungă în libertate la perfecţiunea deplină şi fericită” (GS 17).

Însă, după căderea în păcat, omul înţelege greşit libertatea, promovând-o ca pe o îngăduinţă de a face orice, cu condiţia să fie plăcut. Nu e greu să observăm că omul recent se îndreaptă spre o emancipare de misterul alegerii şi al chemării de a se asemăna liber cu Fiul lui Dumnezeu, trăind într-un permanent conflict cu Autorul libertăţii umane.

În această lucrare propunem modul creştin de a înţelege libertatea, creată ca o realitate necesară, indispensabilă, care conduce la plinătatea fiinţei umane . Departe de a fi emancipare de alegerea divină, autonomie totală, independenţă absolută, libertatea este angajare responsabilă în vederea înfăptuirii destinului personal şi universal al umanităţii, conform planului hotărât de Dumnezeu.

Datorită degradării naturii noastre în urma păcatului, libertatea ne este îngrădită. Nu suntem lipsiţi de facultatea de a alege a liberului arbitru, dar această facultate îşi pierde orientarea sa iniţială de imitare a naturii divine oprindu-se la nivelul vieţii materiale. Libertatea omului „nu poate realiza pe deplin orientarea spre Dumnezeu, decât cu ajutorul harului lui Dumnezeu” (GS 17). Iubirea milostivă a lui Dumnezeu, prin harul său, oferă omului o nouă posibilitate de trăire în comuniune. Iniţiativa restaurării naturii umane aparţine lui Dumnezeu. Restaurarea este opera lui Cristos care, întrupându-se, îşi asumă natura umană ca astfel să o poată transforma din interior. Cristos însuşi a biruit apostazia „emancipată” a libertăţii omului prin darul integral al jertfei sale. Libertatea creştină este o libertate eliberată din starea de păcat şi de vinovăţie. Efectul întrupării şi al jertfei răscumpărătoare este o îndumnezeire a umanităţii în toate aspectele sale, o lucrare descendentă a Treimii mântuitoare care-l invită pe om să se cufunde în abisul iubirii divine.

Împărtăşirea din această dumnezeire e făcută posibilă prin „naşterea din nou” înfăptuită în baia botezului lui Cristos. Prin Botez omul moare împreună cu Cristos pentru a fi adus la noua viaţă împreună cu Cristos. Chemarea la acest botez este un har al lui Dumnezeu, este absolut gratuită. Trăirea noii vieţi primite însă, nu mai este doar rodul harului, ci şi rodul colaborării dintre harul lui Dumnezeu şi efortul omului. Începând din acest punct este recerută adeziunea liberă a omului în faţa planului lui Dumnezeu. Fără acest răspuns, harul rămâne un simplu imbold respins. Absenţa răspunsului atrage după sine păstrarea libertăţii în starea de sclavie datorată păcatului.

Refuzul harului este, de fapt, refuzul operei de restaurare înfăptuită de Dumnezeu, prin Cristos, pentru noi. În acest caz, restaurarea continuă, dar noi nu suntem incluşi, autoexcluzându-ne de la ea. Astfel, natura noastră, va rămâne în continuare „avariată”, incapabilă de a-şi exercita facultăţile cu care a fost înzestrată. Printre aceste facultăţi imobilizate se numără şi libertatea. Prin urmare, harul este şansa libertăţii de a fi restaurată. „După cum dă mărturie experienţa creştină, în special în rugăciune, cu cât suntem mai supuşi îndemnurilor harului, cu atât cresc libertatea noastră lăuntrică şi siguranţa în încercări, ca şi în faţa presiunilor şi constrângerilor lumii exterioare. Prin lucrarea harului, Duhul Sfânt ne educă la libertate spirituală pentru a face din noi colaboratori liberi la lucrarea sa în Biserică şi în lume” (CBC 1742).

CAPITOLUL I

Libertatea umană

1. Libertatea în Sfânta Scriptură

Ideea biblică de libertate apare în cadrul conceptului de întemniţare sau sclavie . Conducătorii îi întemniţau pe cei care săvârşeau fărădelegile (cf. Gen 39,20); o naţiune înfrântă poate fi înrobită de regele învingător, un prizonier de război poate fi făcut rob, sau un om poate fi vândut, cum s-a întâmplat cu Iosif. Libertatea implică, în Biblie, o stare de robie sau întemniţare anterioară. De aceea este, prin definiţie, starea omului eliberat de sub jugul sclaviei şi ocazia de a experimenta o fericire necunoscută până atunci.

Pentru evrei, libertatea consta în eliberarea de sub robia diferitelor popoare păgâne care îi subjugaseră de-a lungul istoriei. În Noul Testament libertatea devine un concept teologic esenţial pentru descrierea mântuirii: harul lui Cristos aduce tuturor oamenilor libertatea fiilor lui Dumnezeu. Paul şi Ioan introduc în limbajul biblic un termen grec fără prea multă rezonanţă în mediul iudaic de atunci: ελευθερία – libertate. Astfel, s-a concluzionat că Vechiul Testament face experienţa eliberării, iar Noul Testament pe cea a libertăţii .

1.1. Vechiul Testament

1.1.1. Aspiraţia la independenţă

Această aspiraţie este prezentă deja în paginile cele mai vechi ale Genezei, anterioare relatării iahviste. Găsim astfel oracole rostite de patriarhi asupra fiilor lor, trasându-le drumul pe care aveau să-l urmeze în peregrinarea lor pământească. Noe rosteşte un oracol asupra lui Sem, Iafet şi a lui Canaan (cf. Gen 9,25-27), Isaac asupra lui Iacob şi Esau (cf. Gen 27,27-29.37-40), Iacob asupra celor doisprezece fii ai săi (cf. Gen 49). Un oracol similar este destinat şi lui Ismael, fiul lui Abraham şi Agar (cf. Gen 16,12) sau gemenilor Rebecăi (cf. Gen 25,23). Dorinţa independenţei transpare constant din aceste oracole. Idealul este acela de a fi stăpân peste fraţii tăi, asemeni lui Sem şi Iacob. Nenorocirea maximă este să ajungi sclavul fraţilor tăi, ca Esau şi Canaan. Există şi o cale de mijloc în care se află Iafet. Acesta nu este nici sclav, nici stăpân. El locuieşte printre corturile fraţilor săi şi pentru aceasta va trebui să lupte cu toţi. Un exemplu al dizgraţiei totale este Isahar, fiul lui Iacob, care este „un măgar osos care se culcă în grajduri” şi pentru aceasta „îşi pleacă umărul sub povară” (cf. Gen 49,14-15). El s-a domesticit, a renunţat la independenţă pentru a se bucura de odihnă, spre deosebire de fraţii săi care au rămas în sălbătăcie ducând o viaţă aspră, dar păstrându-şi totodată libertatea. Astfel Iuda este leul (cf. Gen 49,9), Dan este un şarpe (cf. Gen 49,17), Neftali este o cerboaică liberă (cf. Gen 49,21), Beniamin este un lup care sfâşie (cf. Gen 49,27).

Preview document

Libertatea și Harul - Pagina 1
Libertatea și Harul - Pagina 2
Libertatea și Harul - Pagina 3
Libertatea și Harul - Pagina 4
Libertatea și Harul - Pagina 5
Libertatea și Harul - Pagina 6
Libertatea și Harul - Pagina 7
Libertatea și Harul - Pagina 8
Libertatea și Harul - Pagina 9
Libertatea și Harul - Pagina 10
Libertatea și Harul - Pagina 11
Libertatea și Harul - Pagina 12
Libertatea și Harul - Pagina 13
Libertatea și Harul - Pagina 14
Libertatea și Harul - Pagina 15
Libertatea și Harul - Pagina 16
Libertatea și Harul - Pagina 17
Libertatea și Harul - Pagina 18
Libertatea și Harul - Pagina 19
Libertatea și Harul - Pagina 20
Libertatea și Harul - Pagina 21
Libertatea și Harul - Pagina 22
Libertatea și Harul - Pagina 23
Libertatea și Harul - Pagina 24
Libertatea și Harul - Pagina 25
Libertatea și Harul - Pagina 26
Libertatea și Harul - Pagina 27
Libertatea și Harul - Pagina 28
Libertatea și Harul - Pagina 29
Libertatea și Harul - Pagina 30
Libertatea și Harul - Pagina 31
Libertatea și Harul - Pagina 32
Libertatea și Harul - Pagina 33
Libertatea și Harul - Pagina 34
Libertatea și Harul - Pagina 35
Libertatea și Harul - Pagina 36
Libertatea și Harul - Pagina 37
Libertatea și Harul - Pagina 38
Libertatea și Harul - Pagina 39
Libertatea și Harul - Pagina 40
Libertatea și Harul - Pagina 41
Libertatea și Harul - Pagina 42
Libertatea și Harul - Pagina 43
Libertatea și Harul - Pagina 44
Libertatea și Harul - Pagina 45
Libertatea și Harul - Pagina 46
Libertatea și Harul - Pagina 47
Libertatea și Harul - Pagina 48
Libertatea și Harul - Pagina 49
Libertatea și Harul - Pagina 50
Libertatea și Harul - Pagina 51
Libertatea și Harul - Pagina 52
Libertatea și Harul - Pagina 53
Libertatea și Harul - Pagina 54
Libertatea și Harul - Pagina 55
Libertatea și Harul - Pagina 56
Libertatea și Harul - Pagina 57
Libertatea și Harul - Pagina 58
Libertatea și Harul - Pagina 59
Libertatea și Harul - Pagina 60
Libertatea și Harul - Pagina 61
Libertatea și Harul - Pagina 62
Libertatea și Harul - Pagina 63
Libertatea și Harul - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Libertatea si Harul.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Asistența Socială din Mediul Rural

Introducere Activitatea de asistenţă socială nu este o preocupare nouă în orizontul grijii faţă de aproapele nostru, întrucât Biserica şi-a făcut...

Virtute și păcat la Sfântul Apostol Pavel

INTRODUCERE Personalitatea Sf. Apostol Pavel domină întreaga dezvoltare a istoriei creştinismului primar, întrucât activitatea sa misionară a...

Învățătura Bisericii despre Glossolalie sau Vorbirea în Limbi la Sectele Neoprotestante

INTRODUCERE 1. Limba – mijloc de comunicare umana Unul dintre principalele atribute ale omului, prezent în orice definitie a sa este acela de a...

Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel

Introducere: Personalitatea Sfântului Apostol Pavel, întemeietorul creştinismului misionar Învăţătura şi faptele Mântuitorului Hristos au fost...

Providența Dumnezeiască și Obiecțiile Aduse Împotriva ei

1. INTRODUCERE Providenţa divină sau pronia dumnezeiască este purtarea de grijă pe care Dumnezeu o manifestă în mod permanent faţă de întreaga...

Virtuțile Cardinale

I. VIRTUŢILE CREŞTINE ÎN GENERAL Viaţa duhovnicească a creştinului este o permanentă încordare şi luptă de eliberare deplină de păcat şi de...

Natură și har, har și libertate după învățătura ortodoxă

Introducere Potrivit învăţăturii creştine, opera mântuitoare săvârşită de Hristos se continuă în viaţa Bisericii şi în lume prin lucrarea tainică...

Virtuțile Teologice

INTRODUCERE Relaţia omului cu Dumnezeu este specificul Moralei creştine şi prezintă o importanţă centrală pentru întreaga vieţuire, deoarece de...

Te-ar putea interesa și

Mântuitorul Iisus Hristos învățătorul nostru suprem

INTRODUCERE Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Predestinația în Islam și Concepția Ortodoxă despre Predestinație

INTRODUCERE Religia, fiind un fenomen uman, prin însusi acest fapt ea este si un fenomen social, si fenomen lingvistic, si fenomen economic – caci...

Iisus Hristos - Fiul Lui Dumnezeu și Fiul Omului

INTRODUCERE: Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Iubire și recunoștință

Argument Este foarte dificil, ca având o serie de teme, să alegi una care să te reprezinte, să fie în total acord cu aspiraţiile şi preocupările...

Iisus Hristos - Logos Creator și Logos Mântuitor

Introducere Creaţia şi Creatorul ei „Toate prin El s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut” (Ioan 1,3) Această afirmaţie a...

Natură și har, har și libertate după învățătura ortodoxă

Introducere Potrivit învăţăturii creştine, opera mântuitoare săvârşită de Hristos se continuă în viaţa Bisericii şi în lume prin lucrarea tainică...

Virtuțile Teologice

INTRODUCERE Relaţia omului cu Dumnezeu este specificul Moralei creştine şi prezintă o importanţă centrală pentru întreaga vieţuire, deoarece de...

Despre predestinație

Capitolul I Despre libertate și „destin” Pentru a înțelege mai bine noțiunea de „predestinație” trebuie să lămurim mai întâi concepția de...

Ai nevoie de altceva?