Maica Domnului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9303
Mărime: 43.38KB (arhivat)
Publicat de: Catalin B.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. I. Introducere -3-
  2. II. Viata Maicii Domnului -5-
  3. III. Invatatura despre Maica Domnului
  4. in Sfanta Scriptura -9-
  5. IV. Invatatura Ortodoxa despre
  6. Maica Domnului -11-
  7. 1.Feioria Maicii Domnului -13-2.Feciora Maria-Nascatoare de Dumnezeu -15-
  8. 3.Preacinstirea Maicii Domnului -16-
  9. V. Prezenta Maicii Domnului in Cultul
  10. bisercii -18-
  11. VI Maica Domnului Mijlocitoare -19-
  12. VII. Maica Domnului-Noua Eva -21- VIII.Cuvintele Maicii Domnului -23-
  13. IX .Deosebiri interconfesionale -25-
  14. 1.Imaculata conceptie
  15. 2.Adormirea Maicii Domnului
  16. 3 Maica Domnului-comantuitoare
  17. X. Incheiere -30- -19

Extras din proiect

INTRODUCERE

"Prin bunavointa lui Dumnezeu si a Tatalui,Fiul Unul Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu,Cel care este in sanul lui Dumnezeu si al Tatalui,Cel de o fiinta cu Tatal si cu Sfantul Duh,Cel mai inainte de veci,Cel fara de inceput ,Cel care era dintru inceput si era cu Dumnezeu si cu Tatal si era Dumnezeu si exista in chipul lui Dumnezeu,Se pogoara,aplecand cerurile,adica smerindu-Se,fara sa smereasca inaltimea Lui,cea nesmerita,Se pogoara spre robii Lui printr-o pogorare inexprimabila si incomprehensibila. [...] Si ,fiind Dumnezeu desavarsit ,Se face om desavarsit si savarseste cea mai mare noutate dintre toate noutatile,singurul lucru nou sub soare,prin care se arata puterea infinita a lui Dumnezeu.Caci ce poate fi mai mare decat ca Dumnezeu sa Se faca om?Si Cuvantul s-a facut fara schimbare trup din Duhul cel Sfant si din Maria Sfanta,pururea fecioara,Nascatoare de Dumnezeu" .

In troparul Bunei Vestiri acest moment al Intruparii Domnului nostru Iisus Hristos este numit "Inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac",iar Sfanta Fecioara este numita "Templu Sfintit si maica mai presus de ceruri"

Biserica este triada unica si universala formata din elementele: divine,cosmice si umane.Invatatura despre Maica Domnului,fiind in stransa legatura cu hristologia si sotiorologia,face parte din acest sistem."Ea face parte din sistem in masura in care prin ea ni se dezvaluie o parte din intentiile lui Dumnezeu cu lumea,intentii dezvaluite in intregime prin Iisus Hristos si prin opera lui de rascumparare" .

In omilia sa la sarbatoarea Bunei Vestiri, Nicolaie Cabasila,expune in mod sintetizat invatatura sfintilor parinti cu privire la Maica Domnului:"Intruparea a fost,nu numai lucrarea Tatalui,a Virtutii Sale si a Duhului Sau,ci si lucrarea vointei si a credintei Fecioarei.Fara consimtamantul Celei-fara-de-prihana,fara credinta ei acest proiect ar fi fost tot atat de nerealizabil ca si fara interventia celor Trei Persoane Divine.Dumnezeu a luat-o ca maica,numai dupa ce a invatat-o si a convins-o,si a luat trup din trupul ei,numai pentru ca ea a voit sa-i ofere trupul ei.Asa cum a dorit sa se intrupeze tot asa a voit ca maica Sa ,sa-L zamisleasca cu voia ei,pe deplin libera si din tot sufletul " .

Caracteru profetic al cuvintelor rostite de Maica Domnului : "Iata Roaba Domnului.Fie mie dupa cuvantul Tau."(Luca 1,38),reflecta destinatia si rolul ei deosebit in iconomia mantuirii,hotarata de Insusi Dumnezeu,prin viitoarea nastere supranaturala a Persoanei a doua a Sfintei Treimi.Prin aceste cuvinte Fecioara Maria permite realizarea planului Lui Dumnezeu de indreptare a greselii facute de primii oameni.Daca Hristos devine Noul Adam,Maica Sa devine Noua Eva.

Dumnezeu se face om si cu cat se inomeneste il aduce pe om mai aproape de nivelul sau facand din el "un chip aidoma Lui" . "Fecioara Maria devine astfel tronul lui Dumnezeu,scara luminii,pentru ca lumina coboara prin ea" .

Cultul Maicii Domnului va lua nastere inca din timpul vietii sale si se va dezvolta ulterior,ducand la formarea invataturii oficiale despre Maica Domnului la Sinoadele III,IV si VII.

Viata Maicii Domnului

Parintii Fecioarei Maria sunt Ioachim si Ana, Ioachim provenea din casa lui David iar Ana din casa lui Iuda. Amandoi erau respectati si cinstiti in fapte si in cuvant,fiind foarte devotati legii dumnezeiesti dar batrani si fara de copii. Rugaciunea neincetata catre Dumnezeu a fost ascultata de Acesta si fiecare dintre parinti a fost instiintat de nasterea Fecioarei Maria. Intaradevar cei doi au nascut un copil caruia i-au pus numele Maria si pe care la varsta de trei ani au dus-o la Templu si au inchinat-o lui Dumnezeu,asa cum fagaduisera. Se spune ca aici a urcat singura multimea treptelor si, printr-o descoperire a lui Dumnezeu a fost primita de marele arhiereu care a dus-o in Sfanta Sfintelor. Prezenta sa in Templu, ramane mai tainuita,stiindu-se,ca ea “primea invatatura desavarsirii de la haranitorul ei, adica de la Sfantul Arhanghelul Gavriil” .

La varsta de 12 ani, varsta casatoriei dupa randuiala Legii, preotii de la Templu au facut sfat pentru a hotari cele potrivite pentru cea randuita de Dumnezeu. Prin pronia dumnezeiasca s-a hotarat ca Fecioara Maria sa fie predata numai in logodna si nu in casatorie unui batran dintre preotii templului pentru a fie mai degraba pazitorul fecioriei ei. Acest batran era dreptul Iosif in varsta de 70 de ani, care aluat-o si a dus-o la casa lui.

La sase luni de la zamislirea Elisabetei, Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu in Cetatea Nazaretului sa vesteasca Fecioarei Maria ca ea va fi cea prin intermediul careia,omenirea avea sa primeasca mantuirea mult asteptata.

“Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine.Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea ,vazandu-l,s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta intu sine:Ce fel de inchinaciune poate fi aceasta? Si ingerul i-a zis:Nu te teme, Marie,caci ai aflat har la Dumnezeu. Iata vei lua in pantece si vei naste Fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da lui tronul lui David,parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia lui nu va avea sfarsit.Si a zis Maria catre inger:Cum va fi aceasta,de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand,ingerul I-a zis:Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine,Fiul lui Dumnezeu se va chema.”(Luca1,35 )

Bibliografie

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane,Bucuresti-1994.

2. Vietile Sfintilor pe Luna August, Editura Episcopiei Romanului- 1998.

3. Damaschin, Ioan, Dogmatica, Editura Institului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane,Bucuresti-2001.

4. Evdokimov,Paul, Femeia si mantuirea lumii,Traducere de Gabriela Moldovanu,Editura Asociatia filantropica medicala crestina Christina,Bucuresti-1995.

5. Ivirenu, Antim, Opere, Editura Minerva, Bucuresti-1972.

6. Kniavez, Alexis, Maica Domnului in Biserica Ortodoxa, Editura Humanitas Bucuresti1990.

7. Lossky, Vladimir, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit, Traducere Pr.Vasile Raduca, Editura Bonifacio 1998.

8. Sfantul Ioan Marturisitorul, Viata Maicii Domnului, Traducere de diac.Ioan I. Ica jr., Editura Deisis, Sibiu-1998

9. Sfantul Ioan Maximovici, Cinstirea Maicii Domnului in Traditia Ortodoxa, tradusa de Cristian Maxim, Editura Icos 2000.

10. Staniloaie, Preot Profesor Doctor Dumitru, Teologia Dogmatica Ortodoxal, vol.II, editia a doua, Editura Institului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane,Bucuresti-1997.

11. Staniloaie, Preot Profesor Doctor Dumitru, Iisus Hristos sau Resturarea Omului, Editia a II-a, Editura Omniscop, Craiova-1993.

12. Teodor, Petre, Hrana si bucurie (Culegere de predici la Duminicilie de peste an), Editata de Parohia Valea Plopului, Prahova-1995.

13. Plamadeala Mitr. Antonie. Maica Domnului in teologia si viata ortodoxa,in “Biserica Ortodoxa Romana”, Nr. 9-10,1978,pg.1115.

14. Staniloaie, Pr.prof. dr. Dumitru,Invatatura despre Maica Domnului la Ortodocsi si Catolici,in Ortodoxia,Nr.4,1950,pg.6095

15.Chialda, Pr. Prof. Mircea, Preacinstirea Maicii Domnului, in Mitropolia Moldovei si Sucevei, Anul XIX, Nr.7-9, Iulie-Septembrie, 1983, pg.439-449.

16. Todoran, Pr. Prof.dr. Isidor,Consideratii mariologice,in Mitropolia Ardealului,an III,nr 3-4,m8artie-aprilie,1958,p..

17. Nichifor Calist, Istoria Bisericii,XIII in Migne PG, vol. 145,col.815. apud Alexandru Moisu,Cuvintele Maicii Domnului si cuprinsul lor mariologic in Mitropolia Ardealului,AnIII, Nr.5-6 Mai-Iunie 1958, pg.398-414.

18. Gheorghescu Ierom.Chesarie,Invatatura despre Maica Domnului in Ortodoxie si Catolicism,in Ortodoxia,An XXII,nr.3,Iulie-Septembrie1970,pg.382-399.

19. Sava Pr.dr. Viorel,Cultul Maicii Domnului in catolicism si ortodoxie-Studiu comparativ,in Analele stiintifice ale Universitatii Al.I.Cuza-Iasi,Teologie,Tomul II,1993-1994,Ed,Univ.Al.I.C.-Iasi,

pg. 245-258.

20. Galeriu Pr.Prof.Constantin, Maica Domnului “Povatuitoarea” ,in Ortodoxia, nr.3 1980, pg.515-521.

21. Jebelean Livius Ioan, Maica Domnului in evlavia credinciosilor ortodocsi, in Mitropolia Banatului,Anul XXXVI ,Nr.1, Ianuarie- Februarie 1986, pg.33-42.

Preview document

Maica Domnului - Pagina 1
Maica Domnului - Pagina 2
Maica Domnului - Pagina 3
Maica Domnului - Pagina 4
Maica Domnului - Pagina 5
Maica Domnului - Pagina 6
Maica Domnului - Pagina 7
Maica Domnului - Pagina 8
Maica Domnului - Pagina 9
Maica Domnului - Pagina 10
Maica Domnului - Pagina 11
Maica Domnului - Pagina 12
Maica Domnului - Pagina 13
Maica Domnului - Pagina 14
Maica Domnului - Pagina 15
Maica Domnului - Pagina 16
Maica Domnului - Pagina 17
Maica Domnului - Pagina 18
Maica Domnului - Pagina 19
Maica Domnului - Pagina 20
Maica Domnului - Pagina 21
Maica Domnului - Pagina 22
Maica Domnului - Pagina 23
Maica Domnului - Pagina 24
Maica Domnului - Pagina 25
Maica Domnului - Pagina 26
Maica Domnului - Pagina 27
Maica Domnului - Pagina 28
Maica Domnului - Pagina 29
Maica Domnului - Pagina 30
Maica Domnului - Pagina 31
Maica Domnului - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Maica Domnului.DOC

Alții au mai descărcat și

Preacinstirea Maicii Domnului în Învățătura Răsăriteană

Introducere În Biserica Ortodoxă locul Sfintei Fecioare Maria este unul central, iar cultul este cel care reflectă cel mai bine raportarea...

Virtutea ascultării în viată monahală și în cea de familie

Introducere Tema lucrării ,,Virtutea asculării în viața monahală și în familia creștină de astăzi” mi-am ales-o pentru că îmi doresc să-mi...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Cuvânt și Duh în Sfânta Treime

INTRODUCERE Dumnezeu comunică cu lumea prin Cuvânt. Prin Cuvânt sunt chemate toate la existenţă. Cuvântul lui Dumnezeu dezvăluie ceea ce gândeşte...

Viata mântuitorului Iisus Hristos

I. INTRODUCERE Iisus, numele Lui propriu, înseamnă în ebraică "Domnul este mântuirea" sau "Mântuitorul" și în grecește, "cel care vindecă" ....

Examinarea conștiinței Înainte de Spovedanie

Porunca 1 Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei afară de Mine - Te rogi dimineața și seara? - Ce rugăciuni știi? Ești atent când...

Sfaturi pentru o creștere sănătoasă a copiilor - Pr, Vasile-Thermos

Introducere Înainte de a trece la tratarea propriu-zisă a lucrării părintelui Vasile Thermos, am selectat câteva date biografice pentru a prezenta...

Conștiința morală

1. Noțiunea de conștiință morală Întâi de toate, este important să dăm o definiție a ceea ce înseamnă conștiința morală. Astfel, aceasta se poate...

Te-ar putea interesa și

Maica Domnului în Ortodoxie

INTRODUCERE Învăţătura ortodoxă despre “Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria”, are o...

Maica Domnului - hotar între creatură și creator

Argument ,,La naşterea Ta Hristoase,îngerii au adus cântări,cerul a pogorât steaua, magii au adus daruri,păstorii au venit cu închinarea,pământul...

Maica Domnului și Misiunea Bisericii

Introducere Pentru început această lucrare pare simplă datorită obişnuinţei noastre de creştini cu numele Maicii Domnului, sau datorită multor...

Maica Domnului în Doctrina Catolică

INTRODUCERE Importanţa tematicii Este propriu Ortodoxiei sǎ nu o prezinte pe Maica Domnului niciodatǎ separatǎ de Hristos, cum se întâmplǎ în...

Cinstirea Sfinților în Biserica Ortodoxă

ARGUMENT Biserica noastră Ortodoxă, cinsteşte pe îngeri, pe Maica Domnului şi pe sfinţi. S-a spus chiar că cinstirea lor fierbinte este sufletul...

Preacinstirea Maicii Domnului în Învățătura Răsăriteană

Introducere În Biserica Ortodoxă locul Sfintei Fecioare Maria este unul central, iar cultul este cel care reflectă cel mai bine raportarea...

Cultul Maicii Domnului în Vechiul și Noul Testament

„Biserica a considerat-o întotdeauna pe Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu, căci numai astfel se poate mărturisi că Cel ce S-a născut din ea nu...

Învățătură despre Maica Domnului în doctrina ortodoxă și cea romano-catolică

Introducere Învăţătura ortodoxă despre „Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria” are o importanţă...

Ai nevoie de altceva?