Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4291
Mărime: 35.15KB (arhivat)
Publicat de: Remus A.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Teologie "Andrei Saguna"
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Extras din proiect

Introducere

Secolul al IX- lea a fost o vreme de mari și însemnate evoluții, atât pentru puternicul Imperiul Bizantin, cât și pentru țările și popoarele din jurul său.

Condamnarea finală a iconoclasmului în 843 a deschis o epocă cu totul nouă, împrospătată de un vânt al regenerării și renașterii, atât în viața duhovnicească și artistică, cât și în organizarea statului. La înfătuirea acestui mare proces, ce avea să aibă urmări și ramificații hotărâtoare de-a lungul istoriei Europene, doi frați au fost chemați să joace rolul principal. Ei se numeau Constantin-Chiril și Metodie, trăgându-se din vestita cetate a Tesalonicului. Această înfătuire s-a datorat exclusiv celor doi frați tesaloniceni, care au dobândit astfel, un binemeritat loc în conștiința popoarelor slave ca Apostoli și învățători ai lor.

Originea Sfinților Chiril și Metodie

Sfinții Chiril și Metodie s-au născut în Tesalonic, al doilea oraș mare al imperiului bizantin după Constantinopol, din părinți de bun neam și cucernici, Leon și Maria.

Nu se cunoaște precis originea etnică a fraților, și nici a părinților lor. Istoricii greci susțin că cei doi frați erau de origine greacă. Unii dintre istoricii slavi au emis părerea, că aceștia erau de origine slavă, întrucât în jurul Tesalonicului, existau atunci asa zisele „slavonii”-regiuni locuite de populații slave, vasale imperiului bizantin. Sfinții Chiril și Metodiu puteau să fie probabil vlahi sau valahi de origine, întrucât în sec. al IX- lea, Tesalonicul era un centru comercial renumit, cu o populație numeroasă, formată din greci, slavi și vlahi sau români macedoneni și megleniți, descendenți ai vechii populații romanice, din Peninsula Balcanică. De altfel, problema originii entice a Sfinților Chiril și Metodiu, a rămas nerezolvată până în prezent.

Viața Sfinților Chiril și Metodie

Cei doi frați provin dintr-o familie bogată de unde au primit o intrucție și o educație aleasă, tatăl fiind drongar. Aceștia au avut posibilitatea să studieze în cele două mari orașe ale imperiului bizantin: Constantinopol și Tesalonic.

Trăind intr-un mediu greco-slav, ei au cunoscut de mici limba, viața și tradiția slavilor din jurul Tesalonicului și Macedoniei. În Peninsula Balcanică existând principate slave ca Tesalonicul, Strimonul, Macedonia ș.a, funcționarii greci care cunoșteau foarte bine limba slavonă sau paleoslavă erau repede promovați pentru administrația acestor principate. Tatăl lor nu se știe exact când a murit(840-841), cert era faptul că Sfântul Chiril avea atunci vârsta de 14 ani.

Viața Sfântului Metodie

S-a născut în anul 811 fiind primul copil al soților Leon și Maria. După terminarea studiilor în Tesalonic, acesta s-a dedicat mai întâi carierei militare preluând funcția de drongar după moartea tatălui său. Mai târziu i s-a încredințat comanda armatelor slave din Arhotnia sau principatul Strimonului, la frontiera cu Bulgaria. Datorită acestei funcții, își imbogățește cunoștintele de limbă slavă. După zece ani a hotărât să părăsească această funcție și lepădându-se de lume a întrat în Mănăstirea Olymp din Bythinia în Asia Mică.

Bibliografie

1. Anthony-Emil N. Tachiaos, „Sfinții Chiril și Metodie și culturalizarea slavilor”, ed. Sofia, București, 2002.

2. Pr. Prof. Rămureanu Ioan „Unsprezece secole de la activitatea misionară a Sfinților Chiril și Metodie”, în „Ortodoxia” nr 1/1967.

3. Pr. Prof. Dr. Nicolae Chifăr, „Istoria creștinismului” vol I, ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu 2007.

4. Pr. Dr. Cristian Ștefan „Misiunea creștină în Apus și Răsărit”, ed. Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca, 2002.

5. Pr. Lect. Univ. Dr. Daniel Buba, ,,Relevanța operei Părintelui Profesor Ion Bria pentru viața bisericească și socială actuală”, coord. Nicolae Moșoiu, ed. Universității „Lucian Blaga”, Sibiu, 2010.

6. Ion Bria, ,,The Orthodox Curch in Post-Ecumenist East Europe” în Ecumenical Review, vol. 56, nr. 2, April 1998.

Preview document

Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 1
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 2
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 3
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 4
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 5
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 6
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 7
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 8
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 9
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 10
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 11
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 12
Misiologie - Sfinții Chiril și Metodie - modele pentru misiunea ortodoxă actuală - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Misiologie - Sfintii Chiril si Metodie - modele pentru misiunea ortodoxa actuala.docx

Alții au mai descărcat și

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Mănăstirea Putna

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Mănăstirea Cetățuia

Ctitorul Manastirii CETATUIA este domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672. Inscriptia in limba greaca,...

Ai nevoie de altceva?