Problema Calendarului si Istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Problema Calendarului si Istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 154 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Petru Furtuna

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Religie

Cuprins

PREFATA 4
INTRODUCERE 6
I.CALENDARUL IN ISTORIA BISERICII 10
II.BISERICA ORTODOXA ROMÂNA ÎNAINTEA SCHIMBARII CALENDARULUI 40
III.SCHIMBAREA CALENDARULUI ÎN BISERICA ORTODOXA ROMÂNA 61
IV.BISERICA ORTODOXA DE STIL VECHI DIN OCTOMBRIE 1924 PÂNA IN 1989 96
V.BISERICA ORTODOXA DE STIL VECHI LA ETAPA ACTUALA 138
ÎNCHEIERE
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Prefata

Lucrarea de fata este o incursiune îndrazneata în istoria zbuciumata a Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, care în urma hotarârii nefaste luate la Constantinopol în fatidicul an 1923 (pentru Bisericile Ortodoxe), la care hotarâre nu au aderat toate Bisericile Ortodoxe de a introduce în viata bisericeasca calendarul Gregorian, folosit de Bisericile Crestine din Apus (Romano-Catolica, Greco-Catolica si Reformata ) Biserica ce a ramas nealterata de inovatiile vremurilor de atunci, de a adopta în viata bisericeasca calendarul Gregorian.

Acest calendar a fost introdus si în viata bisericeasca Ortodoxa româneasca în anul 1924, la data de 1 octombrie, care a devenit 14 octombrie. Prin aceasta actiune, în luna octombrie a acelui an 1924, s-au suprimat 13 zile din calendarul Ortodox, care impropriu si fara nici o acoperire canonica s-a impus în Biserica, numindu-se fara noima –„Calendar Iulian Îndreptat”.

Se demonstreaza, pe parcursul lucrarii cu documente istorice, elemente de drept canonic, scrieri si marturii ale Sfintilor Parinti bisericesti cum ca, nici cum nu s-a facut o îndreptare a calendarului Iulian, ci dimpotriva s-a adus un mare deserviciu unitatii Bisericii Ortodoxe Universale prin adoptare calendarului Gregorian în viata si rânduiala Bisericilor Ortodoxe.

În urma acestei nesabuite hotarâri si acceptata nu de toata suflarea Ortodoxa româneasca, atât din partea clericilor cât si a credinciosilor, s-a ajuns la destramarea unitatii Bisericii Ortodoxe a poporului român si implicit la „Ruperea Camasii lui Hristos”. Aceasta stare de lucruri a determinat pe cei mai râvnitori aparatori ai Ortodoxiei stramosesti –clerici si mireni, sa nu primeasca minciuna si înselaciunea lumeasca ci sa ramâna vrednici aparatori ai Ortodoxiei si implicit a dogmelor si hotarârilor sinodicesti stabilite la cele sapte Sinoade Ecumenice cât si la cele locale.

Aceasta Biserica Vie (si martirica în acelasi timp), care este continuitoarea Traditiei Bisericii Ortodoxe Universale cât si marturisitoare a acelor rânduieli din vechime, este si Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din România. Se numeste si Biserica martirica pentru ca, chiar daca, cu toata insistenta si complicitatea unora în decursul timpului si-au dorit distrugerea si desfiintarea ei, a ramas totusi o biserica marturisitoare a adevarului, zidita pe jertfelnicia, chiar cu pretul sângelui, a multor martiri marturisitori ai Adevarului , clerici si mireni.

Ma bucur ca Biserica noastra are în continuare fii duhovnicesti care doresc si înseteaza dupa adevar si îl cauta, drept aceea am si dat binecuvântare arhiereasca studentului Onofrei Andrei, absolvent al Academiei Teologice Ortodoxe din Chisinau, pentru o asemenea lucrare si pentru sustinerea ei.

Aduc calde multumiri pe aceasta cale, atât rectorului cât si corpului didactic de la Academia Teologica Ortodoxa din Chisinau –Republica Moldova, pentru contributia si efortul depus de a forma Bisericii Ortodoxe, vrednici slujitori ai altarelor si aparatori ai Traditiei Bisericii Ortodoxe Stramosesti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Problema Calendarului si Istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania.doc

Alte informatii

Mitropolia Chisinaului si a întregii Moldove Academia Teologica din Chisinau