Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 211 în total
Cuvinte : 98729
Mărime: 437.92KB (arhivat)
Publicat de: Nichifor Man
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA "BABEŞ-BOLYAI" TEZE DE DOCTORAT

Cuprins

  1. Introducere 5
  2. I. Antecedentele Reformei în Moldova.
  3. Husitismiil în secolele XV-XVI 14
  4. II. Penetraţia Reformei în Moldova secolului XVI 26
  5. 1. Reforma şi lumea ortodoxă în secolul XVI 26
  6. 2. Reforma în spaţiul românesc. Primele infiltrări în Moldova.
  7. Epoca lui Petru Rareş (1527-1538; 1541-1546) 38
  8. III. Reacţia ortodoxă 56
  9. 1. Erezie şi ortodoxie în timpul lui Ştefan Rareş (1551-1552) 56
  10. 2. Biserica şi puterea în timpul lui Alexandru Lăpuşneanu.
  11. (1552-1561; 1563-1567) 65
  12. 3. Reacţie ortodoxă ori reformă ortodoxă ? 88
  13. IV Succesul Reformei i 99
  14. 1. Despot Vodă (1561-1563). Peregrinările 99
  15. Opţiunea. Confesiunea lui Despot Vodă 105
  16. Politica religioasă a lui Despot Vodă 118
  17. Reacţia faţă de domnia lui Despot Vodă 140
  18. 2. Politic şi confesional în Moldova lui
  19. Ion Vodă cel Cumplit (1572-1574) 146
  20. 3. Activităţi în favoarea reformei în timpul lui Aron Vodă 160
  21. V Reacţia Romei 170
  22. Politica lui Petru Şchiopul faţă de protestantism 170
  23. Efectele reformei în Moldova 185
  24. Concluzii 197
  25. Rezumat în limba engleză 206

Extras din proiect

Introducere

"On dit que Ies Valaques ont accepte.

eux aussi. l'Evangile"

Guillaume Farel

O investigaţie referitoare la Reforma din Moldova începe cu o întreba¬re privind relevanţa mai generală a fenomenului.

în primul rând ne întrebăm ce reprezintă pentru Reforma din Est cazul moldovenesc. în ce măsură este Moldova încadrabilă unui model de dezvol¬tare a Reformei în Europa de Est? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să vedem cum poate fi caracterizată Reforma în Est. Este esenţial, ca din start, să definim ce includem în noţiunea de Europa de Est, atât geo¬grafic, cât şi ca spaţiu de civilizaţie. Trebuie apoi să ne întrebăm dacă există un model al Reformei în Est.

Mişcarea geografică spre est înseamnă pătrunderea într-un spaţiu care nu mai este omogen din punct de vedere confesional, unde catolicismul convieţuieşte cu ortodoxia şi unde, în interiorul catolicismului chiar, există o tradiţie a heterodoxiei, a disidenţei religioase chiar. Din această perspectivă, a continuităţii unui punct de vedere alternativ, al unei complexităţi a ofertei teologice, merită să fie studiate antecedentele husite. în discursul istoriogra¬fie s-a susţinut că un spaţiu familiarizat deja cu ideea alternativei dogmatice şi rituale va reacţiona altfel la pătrunderea ideilor noi. Această linie argu-mentativă a fost folosită pentru a demonstra aşa-zisa toleranţă a spaţiului est european.

în general pentru Europa de Est şi, în particular, pentru Moldova, husitismul pune problema convieţuirii într-un context plunconfesional şi a unei continuităţi a heterodoxiei. Un grup minoritar, din perspectivă religioa¬să, convieţuind cu o populaţie de o altă religie sau confesiune, face să apară o întreagă problematică a relaţiilor cu sfatul. Se pune întrebarea: în ce măsură existenţa acestor comunităţi este acceptată? Reacţia autorităţii faţă de aceste comunităţi poate fi determinată de situaţia politică. Ele pot deveni un pion politic în relaţiile internaţionale. Este cazul husiţilor pe vremea lui Alexandru cel Bun şi a aducerii pe tronul Moldovei a lui Despot sau a lui Aron Vodă. pentru a da exemple din spaţiul care ne interesează.

Din moment ce Reforma în Est se suprapune pe acest fundal al plura¬lismului confesional, progresul ideilor protestante în acest spaţiu ridică două categorii de probleme. în primul rând, cea a prozelitismului în comunităţile catolicilor. în al doilea rând. cea a tentativelor de penetrare în majoritatea ortodoxă. în cel dintâi caz. prozelitismul urmează modelele testate în Europa

de Vest. Intr-o primă etapă, asistăm la o presiune spre Est într-o lume catoli¬că şi germană, care nu punea multe probleme noi. Reforma în varianta ei evanghelică, luterană, poate aduce prin credinţă un element de coeziune culturală şi naţională grupurilor de etnici germani din această parte a Euro¬pei. Religia va focaliza identitatea grupului. In această primă etapă, Reforma apărea ca o mişcare spontană. Nu exista neapărat un efort programatic. Pro¬paganda se desfăşoară însă precumpănitor la nivelul elitelor. Luteranismul are succes, în special, în oraşele cu populaţie germană, în general în zonele în care exista o populaţie germană. Calvinismul, pe de altă parte, pătrunde la nivelul elitei nobiliare, devenind o religie care exprima idealurile politice ale nobilimii şi, în acest sens. se constată paralelisme între Ungaria şi Polo¬nia. Unitarianismul se naşte, am putea spune, în această zonă, cel puţin la nivel instituţional. Speculaţia teologică îndrăzneaţă a unor intelectuali, mai ales italieni, este luată sub protecţie de elitele din acest spaţiu.

Pentru centrele Reformei, progresul ideilor protestante în-est deschide o lume nouă. Centrele tradiţionale ale Reformei vor cunoaşte estul european. Informaţia despre spaţiu este culeasă pe parcursul mişcării prozelite spon¬tane. Din contactul cu ortodoxia în Polonia (Lituania) sau în Ungaria (Transilvania), se dezvoltă o nouă direcţie a prozelitismului. Convieţuirea cu o populaţie ortodoxă poate determina apariţia ideii convertirii. Mai ales în condiţiile în care protestanţii vor remarca anumite similitudini de suprafaţă între credinţele protestante şi ortodoxe: respingerea autorităţii pontificale, a purgatoriului, a celibatului preoţimii, comuniunea sub ambele specii. Impulsul spontan de a converti ortodocşii apare atât la luterani şi calvini, cât şi la membrii unor tendinţe mai radicale ale Reformei, cum ar fi antitrinita-rianismul. Mişcarea în favoarea Reformei în lumea ortodoxă va trece de la spontan la programatic şi sistematic. Se elaborează, astfel, o strategie de convertire a ortodocşilor. O tactică a mişcării prozelite. Exista în primul rând o strategie globală, un plan la nivelul elitei, o aspiraţie spre unire care se putea realiza prin contactul cu Patriarhia. Exista însă şi un plan al misiu¬nii, o strategie individuală, care are drept scop convertirea.

în cazul efortului luteran în lumea ortodoxă, acesta se petrece progra¬matic. Din considerente politice sau teoretice, atenţia luteranilor este atrasă mereu spre Europa centrală şi orientală. Există un discurs al luteranilor referitor la problema otomană, de care luaseră" în cele din urmă act, şi un program politic luteran referitor la politica orientală a Imperiului Habsburgic. Ideea protestanţilor este de a condiţiona sprijinul lor în campa¬niile antiotomane de recunoaşterea statutului lor legal în Imperiul Habs¬burgic. în acest cadru politic se conturează şi planurile privind ortodoxia.

Iniţiativa efortului prozelit apare de multe ori în mediul universitar, la Wittenberg, sau Tubingen. Scopul acestor acţiuni este fie unificarea cu orto-

doxia, care se putea realiza prin negocieri cu Patriarhul de la Constantino-pol, fie convertirea masivă a ortodocşilor la protestantism. în acest context, apare preocuparea pentru modalitatea răspândirii Reformei, accentul fiind pus pe traducerea de texte în limbile respective şi predica în limba naţională. Apar o serie de proiecte şi soluţii regionale, cum ar fi proiectele referitoare la slavii de sud - care au şi ele un substrat politic - sau la ucrainieni.

Exista şi un efort calvin de a converti ortodocşii, care este de cele mai multe ori mai sistematic şi mai intens decât efortul luteran şi poate însemna măsuri administrative, coercitive şi instituţionale. Exemple se pot da atât din spaţiul polonez, prin politica faţă de rutenii ortodocşi, cât şi din cel transil¬vănean, prin strategia de convertire a românilor ortodocşi pe calea episcopa¬tului creat pentru românii deveniţi calvini.

în fine. Reforma radicală are mai mult un contact tangenţial şi spontan cu lumea ortodoxă.

Preview document

Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 1
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 2
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 3
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 4
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 5
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 6
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 7
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 8
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 9
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 10
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 11
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 12
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 13
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 14
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 15
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 16
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 17
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 18
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 19
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 20
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 21
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 22
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 23
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 24
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 25
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 26
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 27
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 28
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 29
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 30
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 31
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 32
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 33
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 34
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 35
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 36
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 37
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 38
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 39
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 40
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 41
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 42
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 43
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 44
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 45
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 46
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 47
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 48
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 49
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 50
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 51
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 52
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 53
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 54
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 55
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 56
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 57
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 58
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 59
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 60
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 61
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 62
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 63
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 64
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 65
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 66
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 67
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 68
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 69
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 70
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 71
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 72
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 73
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 74
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 75
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 76
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 77
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 78
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 79
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 80
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 81
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 82
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 83
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 84
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 85
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 86
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 87
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 88
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 89
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 90
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 91
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 92
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 93
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 94
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 95
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 96
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 97
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 98
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 99
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 100
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 101
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 102
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 103
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 104
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 105
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 106
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 107
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 108
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 109
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 110
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 111
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 112
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 113
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 114
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 115
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 116
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 117
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 118
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 119
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 120
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 121
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 122
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 123
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 124
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 125
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 126
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 127
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 128
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 129
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 130
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 131
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 132
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 133
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 134
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 135
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 136
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 137
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 138
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 139
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 140
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 141
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 142
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 143
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 144
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 145
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 146
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 147
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 148
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 149
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 150
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 151
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 152
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 153
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 154
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 155
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 156
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 157
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 158
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 159
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 160
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 161
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 162
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 163
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 164
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 165
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 166
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 167
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 168
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 169
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 170
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 171
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 172
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 173
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 174
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 175
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 176
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 177
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 178
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 179
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 180
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 181
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 182
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 183
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 184
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 185
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 186
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 187
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 188
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 189
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 190
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 191
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 192
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 193
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 194
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 195
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 196
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 197
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 198
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 199
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 200
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 201
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 202
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 203
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 204
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 205
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 206
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 207
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 208
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 209
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 210
Protestantism și Ortodoxie în Moldova Secolului al XVI-lea - Pagina 211

Conținut arhivă zip

  • Protestantism si Ortodoxie in Moldova Secolului al XVI-lea.doc

Alții au mai descărcat și

Toleranță și Intoleranță Religioasă în România Actuală

Introducere Religia joacă azi un rol important, iar una din caracteristicile interesante o constituie procesul de religificare a conflictului....

Sensul Eshatologic al Creației

Introducere Motivaţia alegerii temei Sensul eshatologic al creaţiei ca teză de doctorat provine din profunda convingere că teologia ortodoxă se...

Predestinația în Islam și Concepția Ortodoxă despre Predestinație

INTRODUCERE Religia, fiind un fenomen uman, prin însusi acest fapt ea este si un fenomen social, si fenomen lingvistic, si fenomen economic – caci...

Începuturile creștinismului pe teritoriul Dobrogei

Despre inceputurile crestinismului pe teritoriul tarii noastre si in special pe teritoriul care a fost vechea provincie Dacia lui Traian s-a mai...

Jihadul Islamic

1. INTRODUCERE Ziua de 11 septembrie 2001, a adus, pe ecranele televizoarelor, în presă, în radio, în mass-media un eveniment istoric, din păcate...

Elemente psihoterapeutice în spiritualitatea ortodoxă

Motto: “Toate vi le-am arătat căci ostenindu-vă astfel trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Viața duhovnicească a soților în sânul familiei creștine

I.INTRODUCERE În contextul contemporan multe probleme devin acut actuale. Între ele, la loc de frunte şi insistent dezbătută, este şi problema...

Te-ar putea interesa și

Domnitorul Vasile Lupu - sprijinitor al vieții culturale și bisericești în secolul al XVII-lea

Prefaţă Faptele domnitorilor ţării noastre au preocupat de-a lungul timpului pe mulţi istorici care au scris tomuri întregi de cărţi despre...

Analiza mediului internațional de afaceri din UE

Cap.1. Introducere În lucrarea noastra “Studiul Privind Mediul Internaţional al Afacerilor în Uniunea Europeana”, am dorit să analizăm toate...

Impactul Reformei Protestante asupra Țării Moldovei

ÎTRODUCERE Problemele sociale, care au marcat evident societatea românească în sec. al XVI-lea între domniile lui Petru Rareş şi Ioan Vodă (domni...

Originile Scrierii în Limba Română

Prezentare generală Lucrarea redactată de doi consacraţi cercetători ai istoriei limbii române Ion Gheţie şi Alexandru Mareş este o monografie...

Istoria României

Cursul de istorie politica universala moderna si contemporana îsi propune a oferi un cadru fundamental pentru situarea într-o perspectiva...

Ai nevoie de altceva?