Religiile in Dacia Romana

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Religiile in Dacia Romana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 234 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pavel Marian,Sava Costache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Religie

Cuprins

Abrevieri şi bibliografie. 3
Capitolul 1
Introducere 13
Introducere bibliografică 14
Izvoarele literare antice despre culte şi viaţa religioasă 19
Capitolul 2
Evoluţia religioasă în Imperiul roman în epoca Principatului 23
Capitolul 3
Culte şi credinţe în Dacia romană 58
Cultele clasice greco-romane 59
Cultele orientale 91
Cultele egiptene 111
Cultele nord-africane 116
Cultele thraco-moesice 121
Cultele celto-germanice 132
Cultele illyrice 200
Cultele hispano-iberice 201
Credinţe funerare 202
Practici oculte 204
Religia provinciei Dacia 206
Religia dacilor şi interpretatio Romana 207
Creştinismul daco-roman 211
Appendix 220

Extras din document

Capitolul 1

Introducere

Epoca romană reprezintă în cadrul istoriei României un moment de maximă deschidere spre istoria universală. Istoria provinciei Dacia este parte integrantă a istoriei Imperiului roman şi, în consecinţă, studiul unor aspecte ale spiritualităţii daco-romane contribuie la o mai precisă stabilire a locului Daciei în vastul context al civilizaţiei romane.

Conceptul de viaţă spirituală însumează o multitudine de aspecte a căror studiere se vădeşte dificilă, datorită înseşi caracteristicilor domeniului, ce scapă unei analize strict pozitiviste . În acest domeniu, dezideratul cercetării istorice rămâne conturarea unor imagini de ansamblu, aflate deasupra actelor de cultură spirituală văzute izolat, a datelor istorice şi arheologice cunoscute. Astăzi este evident că fără cercetarea vieţii spirituale nu poate fi vorba de cunoaşterea aprofundată a civilizaţiei romane provinciale din Dacia. O istorie a spiritualităţii romane provinciale este absolut necesară şi datorită faptului că obiectul cercetării constituie componenta sine qua non a romanizării.

Cel mai interesant şi fascinant domeniu spiritual al antichităţii romane de pe teritoriul României este acela al religiei. În epoca în care Dacia aparţinea lumii romane, „religia romană universală” era alcătuită din suma unor culte şi credinţe cu origini şi, uneori, chiar cu tendinţe diverse . De vreme ce orice religie politeistă propune un sistem mai mult sau mai puţin coerent de divinităţi –deci poate fi redusă la o unitate–, putem considera că religia Imperiului roman din secolele II–III este o sinteză a mai multor asemenea unităţi: divinităţile clasice (greco-romane), zeităţile orientale (egiptene, microasiatice, syriene şi palmyrene), divinităţile nord-vest africane, divinităţile celtice etc. Ca atare, în epoca Imperiului Timpuriu avem de-a face cu o sumă de politeisme. Paginile care urmează vor încerca să explice cum se formează această sumă în Dacia, cu alte cuvinte, să răspundă la întrebarea esenţială: ce este „religia romană” în Dacia ?

Introducere bibliografică

Dacă facem abstracţie de lucrarea mai veche –care se dorea o sinteză a religiilor Daciei romane – a lui Leslie Webber Jones, The Cults of Dacia, Univ. of California, 1929, cu totul depăşită, incompletă chiar în momentul apariţiei , nu dispunem deocamdată de o monografie a religiilor Daciei, bazată pe cercetarea întregului material epigrafic şi figurativ .

Cu privire la metodologia cercetării religiei în Dacia romană: M. Bărbulescu, Interferenţe spirituale în Dacia romană, Cluj-Napoca, 1984.

Următoarele lucrări referitoare la unele culte din Dacia constituie sinteze sau micromonografii:

a) cultele clasice (greco-romane): M. Bărbulescu, Cultele greco-romane în provincia Dacia, Diss. Cluj, 1985; A. Bodor, Die griechisch–römische Kulte in der Provinz Dacia und das Nachwirken einheimischer Traditionen, în ANRW II, 18.2 1989, p. 1077-1164; studii speciale: M. Bărbulescu, Der Dianakult im römischen Dazien, în DaciaNS 16, 1972, p. 203-223; idem, Cultul lui Hercules în Dacia romană (I), în ActaMN 14, 1977, p. 173-194; idem, Cultul lui Hercules în Dacia romană (II), în ActaMN 15, 1978, p. 219-233; idem, Personificările în religia romană din Dacia I. Personificarea noţiunilor abstracte şi a valorilor morale, în AIIACluj 20, 1977, p. 269-286; idem, Les scènes mythologiques en Dacie romaine –elements de la culture classique, în Omaggio a Dinu Adameşteanu, Cluj, 1996, p. 141-146; idem, Cultes et croyances dans le millieu rural en Dacie, în PolEdil III, p. 197-206; M. Bărbulescu, Ana Cătinaş, Cultul lui Saturnus în Dacia, în Apulum 17, 1979, p. 215-233; M. Bărbulescu, Lucia Marinescu, Iupiter de la Potaissa.

Fisiere in arhiva (6):

  • appendix.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Rel-Dac 1.doc
  • Rel-Dac 2.doc
  • Rel-Dac 3a.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat la Facultatea de Teologie