Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 29747
Mărime: 10.70MB (arhivat)
Publicat de: Pavel Olteanu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pr. Adrian Neagoe

Cuprins

  1. INTRODUCERE.p. 2
  2. CAP. 1: CONSTANTIN BRÂNCOVEANU – MARTIR AL NEAMULUI ROMÂNESC.p. 4
  3. CAP. 2: ABORDĂRI CONCEPTUALE CU PRIVIRE LA STILUL BRÂNCOVENESC
  4. 2.1. Apariţia stilului brâncovenesc.p. 16
  5. 2.2. Particularităţile stilului brâncovenesc.p. 18
  6. 2.3. Construcţii reprezentative.p. 23
  7. CAP. 3: MODELUL ARHIECTURAL BISERICESC AL STILULUI BRÂNCOVENESC
  8. 3.1. Particularităţi ale arhitecturii bisericilor în stil brâncovenesc.p. 31
  9. 3.2. Sculptura decorativă.p. 39
  10. 3.3. Pictura brâncovenească.p. 42
  11. CAP. 4: ANSAMBLUL ARHITECTURAL HUREZI – CAPODOPERĂ A STILULUI BRÂNCOVENESC
  12. 4.1. Ctitorii şi artiştii.p. 46
  13. 4.2. Arhitectura.p. 49
  14. 4.3. Plastica în piatră şi lemn.p. 52
  15. 4.4. Școala de pictură de la Hurezi.p. 54
  16. CONCLUZII.p. 59
  17. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ.p. 62
  18. ANEXE.p. 64

Extras din proiect

INTRODUCERE

„În multe chipuri şi în multe rânduri, Domnul Dumnezeu a căutat cu milă şi cu îndurare spre Neamul nostru Românesc. De la Dumnezeu ne-a venit întotdeauna ajutorul Său cel preaputernic şi El a ridicat din mijlocul nostru un lung şir de bărbaţi desăvârşiţi, care ne-au scăpat din nevoi, ne-au făcut cinste nepieritoare şi ne-au arătat drumul cel drept al vieţii celei bine plăcute atât oamenilor, cât şi lui Dumnezeu” .

Diac. Niculae M. Popescu

Este știut că marele martir al neamului românesc, Constantin Brâncoveanu, face din domnia lui o epocă de glorie și aceasta nu numai pentru propriul său popor și pentru Biserica Românească, dar pentru întreaga Ortodoxie. Privit sub acest aspect și în această lumină, el capătă aureola unei mari personalități, dotată cu un deosebit simț artistic, dornică să lase posterității o moștenire aleasă, menită să exprime gustul de frumos al său și al unui întreg popor. Susținut în marile lui acte de soția sa, doamna Maria, și de o întreagă pleiadă de boieri și sfetnici, printre care rudele sale Cantacuzinii şi având legături atât în Orient, cât şi în Occident, opera artistică a lui Brâncoveanu marchează o adevărată epocă, în care se întâlnesc tot ceea ce Orientul şi Occidentul aveau la acea vreme mai pregnant şi mai atrăgător; peste toate acestea se aşează însă amprenta personalităţii lui Brâncoveanu şi a specificului poporului român.

Marii istorici francezi de artă, Charles Diehl şi Henry Focillon vorbesc despre Brâcoveanu ca despre o mare personalitate, care – prin valoarea producţiilor artistice patronate de el – trece dincolo de frontierele micului principat muntean. Amintind frescele de la Hurezi, atât în ceea ce priveşte scenele iconografice cât mai ales tabloul ctitorilor, în care voievodul este însoţit de întreaga sa familie, Charles Diehl spune că ele sunt printre cele mai remarcabile pe care le-a produs arta românească; ele mărturisesc despre continuitatea artei bizantine şi strălucirea pe care o dădu artelor Constantin Brâncoveanu. Mai ales sub Constantin Brâncoveanu, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, arta, îmbogăţită din abundenţă cu contribuţii din străinătate, reflectă un fast imperial. Aceasta o vedem îndeosebi la Hurezi, unde pavilionul lui Brâncoveanu evocă amintirea acestui Solomon dunărean.

Arta brâncovenească îmbrăţişează toate manifestările artistice, atât în domeniul religios: construcţii, pictură, sculptură, argintărie, broderie, manuscrise cu miniature, icoane, gravură – şi în general tot mobilierul necesar unui aşezământ bisericesc –, cât şi în domeniul construcţiilor civile: palate, case domneşti, conace – de asemenea cu tot necesarul lor.

Cu un început de înflorire în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino, arta sub Constantin Brâncoveanu cunoaşte un avânt nemaiîntâlnit, ajungând pe culmi nebănuite. Îmbogăţită cu elemente noi, pe care le combină, arta ajunge la o perfecţiune demnă de remarcat, se conturează în forme precise, formând un stil nou, îmbrăcat într-o haină nouă: stilul brâncovenesc.

Zidirile lui Brâncoveanu se disting de la prima vedere printr-o bogăţie excepţională în ceea ce priveşte materialul întrebuinţat şi printr-o supleţe şi eleganţă extraordinară în ceea ce priveşte modul de prezentare. În monumentele brâncoveneşti impresionează, de la prima vedere, proporţiile, siluetele şi mai ales minunatele sculpturi în piatră sau zugrăvelile policrome.

Multiplele planuri ale bisericilor anterioare se continuă şi în epoca lui Brâncoveanu, dar meşterii acestuia caută să extragă din vechile monumente, acele elemente arhitectonice care vor face, împreună cu noul, creat de ingeniozitatea lor, caracteristicile stilului brâncovenesc.

În ceea ce priveşte arhitectura, fie că este vorba de monumente religioase, sau de cele laice, caracteristicile noului stil se pot remarca după pridvorul deschis, sprijinit pe zece coloane de piatră, câteodată pe şase, în general răsucite (caneluri în spirală) sau decorate cu sculpturi admirabile. Peste capitelurile cu profiluri corintiene ce încununează coloanele, sunt aşezate arcade, în cele mai multe cazuri în formă trilobată. Trecerea din pronaos în naos se face pe sub trei arcade, element architectonic specific stilului brâncovenesc, care se generalizează – el nefiind întâlnit până aici decât în două monumente mai vechi: în Moldova la biserica Aroneanu (1594), iar în Muntenia, la biserica Mihai Vodă din Bucureşti (1594) – căci la celelalte monumente vechi, trecerea între aceste două compartimente se făcea printr-o singură deschidere. Faţadele noilor construcţii sunt în general acoperite cu zugrăveli policrome, pe care le întâlnim mai ales la arcade, cornişe şi acolo unde chenarele uşilor nu sunt din piatră sculptată. Întâlnim de asemenea arcade oarbe.

Toate aceste date nu sunt altceva decât caracteristici ale stilului brâncovenesc, care ne oferă o imagine mai vie despre activitatea lui ctitoricească, aducând şi o înlesnire în cunoaşterea operelor de artă ale trecutului nostru.

Bibliografie

1. Brătuleanu, Anca, Valahia veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea, Editura Simetria, Bucureşti, 1997.

2. Brătulescu, Victor, Zugravul <Constantinos>, în rev. „Mitropolia Olteniei”, nr. 10-12/1961.

3. Cantacuzino, G.M., Izvoare şi popasuri. Antologie, studiu introductiv, tabel cronologic, note şi bibliografie de Adrian Anghelescu, Bucureşti, 1977.

4. Constantiniu, Florin, Politica agrară a lui Constantin Brâncoveanu, în vol. Constantin Brâncoveanu, Bucureşti, 1989.

5. Donat, Ion, Fundaţiunile religioase ale Olteniei, partea I, „Mânăstiri şi schituri”, în rev. „Mitropolia Olteniei”, Anul XX, nr. 3-4/1971.

6. Drăguţ, Vasile, Artă românească, vol. I, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1982.

7. Drăguţ, Vasile, Săndulescu, Nicolae, Arta brâncovenească, Bucureşti, 1971.

8. Filstich, Johann, Încercare de istorie românească. Studiu introductiv, ediţia textului, note de Adolf Armbruster, Bucureşti, 1979.

9. Ghika-Budeşti, Nicolae, Evoluţia arhitecturii în Muntenia şi Oltenia, IV, în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice, XXIX, 1936.

10. Godea, Ioan, Arhitectura la români, de la obârşii la Cozia, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1971.

11. Greceanu, Radu, Cronicari munteni, vol. III, Editura Minerva, București, 1984.

12. Greceanu, Radu, Istoriei domniei lui Constantin Basarab Brâncoveanu, Editura Academiei R.S.R., București,1970.

13. Ionescu, Grigore, Arhitectura României de-a lungul veacurilor, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1982.

14. Ionescu, Grigore, Istoria arhitecturii în România, vol. II, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965.

15. Ionescu, Ştefan, Panait I. Panait, Constantin Vodă Brâncoveanu. Viaţa. Domnia. Epoca, Bucureşti, 1969.

16. Iorga, Nicolae, Istoria Bisericii Româneşti şi a vieţii religioase a românilor, ediţia a II-a, vol. 2, Bucureşti, 1932.

17. Iorga, Nicolae, Valoarea politică a lui Constantin Brâncoveanu, Vălenii de Munte, 1914.

18. Iorga, Nicolae, Viaţa şi domnia lui Constantin Vodă Brâncoveanu, Bucureşti, 1914.

19. Matei, Horia D., Geneză şi evoluţie urbană în Moldova şi Ţara Românească, Editura Helios, Iaşi, 1997.

20. Miclea, Ion, Florescu, Radu, Hurezi, Editura Meridiane, Bucureşti, 1989.

21. Moisescu, Cristian, Arhitectura epocii lui Matei Basarab, vol. I, Editura Meridiane, Bucureşti, 2002.

22. Narcis Dorin Ion, Mogoşoaia – Trei secole de istorie (1702 – 2002), Editura Tritonic, Bucureşti, 2002.

23. Oprescu, Carmen, Arta feudală pe teritoriile româneşti, Editura Ars Docendi, Bucureşti, 2007.

24. Popa, Radu, Mogoşoaia, palatul şi muzeul de artă brâncovenească, Bucureşti, 1962.

25. Popescu, Niculae M., Viaţa şi faptele Domnului Ţării Româneşti Constantin Vodă Brâncoveanu, în rev. „Biserica Ortodoxă Română”, Anul LXXIV, nr. 1-2/1956.

26. Sacedorţeanu, Aurelian, Constantin Brâncoveanu şi ctitoriile sale din Oltenia, în rev. „Mitropolia Olteniei”, nr. 9-10, Craiova, 1960.

27. Stoica, Lucia, Ionescu-Ghinea, Neculai, Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti,vol. I, Editura Universalia, Bucureşti, 2005.

28. Şerban, Constantin, Constantin Brâncoveanu, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1969.

29. Theodorescu, Răzvan, Biserica Stavropoleos, Editura Meridiane, Bucureşti, 1967.

30. Vătăşianu, Virgil, Istoria artei feudale în Ţările Române, Editura Academiei, Bucureşti, 1959.

31. Vătăşianu, Virgil, Istoria artelor plastice în România, Editura Meridiane, Bucureşti 1970.

32. Voinescu, Teodora, Pârvu Mutu Zugravu, Bucureşti, 1968.

33. Voinescu, Teodora, Şcoala de pictură de la Hurezi, în rev. „Biserica Ortodoxă Română”, nr. 5/1963.

Preview document

Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 1
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 2
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 3
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 4
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 5
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 6
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 7
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 8
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 9
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 10
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 11
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 12
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 13
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 14
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 15
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 16
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 17
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 18
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 19
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 20
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 21
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 22
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 23
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 24
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 25
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 26
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 27
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 28
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 29
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 30
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 31
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 32
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 33
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 34
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 35
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 36
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 37
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 38
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 39
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 40
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 41
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 42
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 43
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 44
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 45
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 46
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 47
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 48
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 49
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 50
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 51
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 52
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 53
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 54
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 55
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 56
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 57
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 58
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 59
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 60
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 61
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 62
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 63
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 64
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 65
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 66
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 67
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 68
Stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Stilul Brancovenesc in Arhitectura Bisericeasca Romaneasca.doc

Alții au mai descărcat și

Pacea - obiectiv al misiunii Bisericii Ortodoxe Române

INTRODUCERE Una dintre marile probleme ale lumii contemporane este pacea. De rezolvarea ei depinde progresul material şi spiritual al umanităţii,...

Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu

INTRODUCERE Din rostul istoriografic al prezentului, Constantin Brâncoveanu revine așezat pe piedestalul marilor domnitori, care au știut să țină...

Preocupări Patristice și Postpatristice în Țara Românească în Timpul Domnitorului Constantin Brâncoveanu

Introducere Viaţa liturgică reprezintă totalitatea slujbelor bisericeşti, săvârşite după un „tipic“, adică după rânduieli bine stabilite în forme...

Arta bizantină - iconoclasm și iconografie

Lumea antică pătrundea în Biserică lent şi cu mari dificultăţi. Arta constituia acum, o moştenire, din care Biserica prelua constant anumite...

Biblia și Imaginea

Motive biblice si istorice pentru limitarea rolului imaginii Dupa cum se stie, si dupa cum s-a argumentat de-a lungul mileniilor de iudaism si...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Valențele simbolului în arhitectura locașului creștin - ortodox autohton - stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească

Veacul al XVII-lea a fost, pentru Ţara Românească, lung şi zbuciumat, dar mai norocos, totuşi, decât altele. Moştenirea, prea grea, lăsată de Mihai...

Cinstirea Sfintelor Icoane la Sf Ioan Damaschin

Iconoclasmul a apărut în anul 726 în urma edictului dat de către împăratul Leon Isaurul (717-741). Împăratul susținea că cei care venerează...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Vânzărilor

Cap. 1: Promovarea vânzărilor – concept, instrumente şi modalităţi de implementare Promovarea vânzărilor constă într-un ansamblu divers de...

Cultura teologică în timpul lui Constantin Brâncoveanu

INTRODUCERE Din rostul istoriografic al prezentului, Constantin Brâncoveanu revine așezat pe piedestalul marilor domnitori, care au știut să țină...

Valențele simbolului în arhitectura locașului creștin - ortodox autohton - stilul brâncovenesc în arhitectura bisericească românească

Veacul al XVII-lea a fost, pentru Ţara Românească, lung şi zbuciumat, dar mai norocos, totuşi, decât altele. Moştenirea, prea grea, lăsată de Mihai...

Începuturile literaturii religioase Transilvania

I.Scurt istoric Transilvania denumita si Ardeal este o provincie istorica romaneasca. In intelesul strict al cuvantului, Transilvania este tinutul...

Arta evului mediu

Pe urmele lui Dracula Basmele au nevoie de haloul lor, asa cum s-au nascut. Doreste cineva sa-i schimbe destinul Albei ca Zapada? Lumea de azi are...

Arta bisericească românească

1. GENERALITATI O prezentare sumara a artei bisericesti care s-a dezvoltat pe pamantul romanesc va putea sa contureze si mai bine imaginea despre...

Etnografie și Patrimoniu Cultural Românesc

Etimologia cuvintelor Etnologie este un termen care provine din: cuvântul grec ethnos - grup uman cu trăsături comune, societate de indivizi...

Ai nevoie de altceva?