Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel

Proiect
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 34389
Mărime: 115.82KB (arhivat)
Publicat de: Cristinel Georgescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bocancea, C. & Carpinski, Anton,

Cuprins

  1. Introducere: Personalitatea Sfântului Apostol Pavel, întemeietor al creştinismului misionar p
  2. Capitolul I: Despre virtute în general p.
  3. 1.1. Noţiunea de virtute în general p.
  4. 1.2. Virtutea creştină şi semnele ei caracteristice p.
  5. 1.3. Izvoarele virtuţii creştine p.
  6. Capitolul II: Oglindirea virtuţilor teologice în scrierile pauline p.
  7. 2.1. Concepţia Sfântului Apostol Pavel cu privire la modul de vieţuire
  8. creştină p.
  9. 2.2. Virtutea CREDINŢEI în sens paulin p.
  10. 2.3. Virtutea NĂDEJDII creştine la Sfântul Apostol Pavel p.
  11. 2.4. Cea mai importantă dintre virtuţi: IUBIREA p.
  12. Capitolul III: Omul cel nou în concepţia antropologică a Sfântului Apostol Pavel... p.
  13. 3.1. Comuniunea cu Hristos prin botez şi virtute p.
  14. 3.2. Actualitatea virtuţilor în viaţa creştină p.
  15. Concluzii: Importanţa virtuţilor teologice pentru desăvârşirea omului p.
  16. Bibliografie generală p.

Extras din proiect

Introducere: Personalitatea Sfântului Apostol Pavel, întemeietorul creştinismului misionar

Învăţătura şi faptele Mântuitorului Hristos au fost scrise de Evanghelişti, aşa precum le-au văzut şi auzit, aşa precum ele s-au desfăşurat, fără a le expune într-un sistem. În Evanghelii avem învăţătură creştină expusă în liniile sale mari în punctele sale generale.

Cel care a interpretat, a sistematizat şi a aplicat învăţătura Domnului Hristos la realităţile sociale, răspândind-o în lume, a fost Sfântul Apostol Pavel. El a fost cel mai strălucit Apostol al Domnului Hristos, doctrinarul creştinismului şi răspânditorul îndrăzneţ al credinţei noastre la neamuri.

Asupra vieţii şi personalităţii Sfântului Pavel s-a scris mult. Totuşi nu poate fi socotit a fi complet cunoscut căci datele sale biografice sunt relativ puţine, iar personalitatea sa este foarte complexă. El este socotit după Mântuitorul Hristos, cel mai mare geniu al creştinismului, astfel că adâncurile fiinţei sale sunt insondabile.

Sfântul Pavel s-a născut în Tars, capitala Ciliciei. Tatăl său venise aici din Galileea, era fariseu din tribul lui Veniamin şi era cetăţean roman. Aici se naşte fiul Său, Saul, „cel dorit” căruia la circumciziune i se dă numele şi de Paul. Pavel îşi primeşte instrucţiunea în casa părintească, în limba aramaică, potrivit învăţământului evreilor de atunci; adică învăţarea legii. El n-a frecventat şcoala greacă din Tars, căci aceasta ar fi influenţat defavorabil asupra legii şi neamului său. Limba greacă a învăţat-o din convorbirile cu copiii din vremea sa. De mic, Saul avea o deosebită aplecaţie spre studiu, iubea legea, fapt ce l-a determinat pe tatăl său să-l facă „rabi”. La 12 ani este trimis la Ierusalim şi încredinţat strălucitului învăţător Gameliel, spre a e se instrui în vederea viitoarei sale misiuni.

Astfel instruit şi format, el se alătură conaţionalilor săi din Ierusalim şi împreună cu ei începe o intensă activitate de apărare a legii iudaice împotriva creştinismului.

Minunea întâmplată pe drumul Damascului reprezintă un punct de cotitură în viaţa sa deoarece din duşman al creştinismului devine cel mai aprig apărător şi răspânditor al acestuia.

O a doua etapă importantă a vieţii sale o reprezintă „epoca misiunii sale pentru neamuri”. Este etapa marilor sale realizări unde se vădeşte genul său organizatoric şi misionar, înalta sa cultură teologică, spiritul de dragoste şi jertfelnicie puse toate în slujba lui Hristos. Activitatea sa misionară se concretizează în trei mari călătorii misionare mai cunoscute unde a fost însoţit de unii ucenici ai săi sau chiar singur, dar cu conştiinţa sigură şi voinţa oţelită spre a înfrunta orice piedică.

Aşezat pentru câtăva vreme în Corint unde lucrul Domnului cerea zăbavă, pentru ca să împrăştie miozomele unei societăţi cu moravuri decăzute, să înfrângă rezistenţa atâtor curente de gândire filosofică dizolvată şi a atâtor concepţii de viaţă dubioase care preamăreau viciul şi îl motivau religios – printre predici şi alergături şi ceasuri de muncă zilnică şi nocturnă în atelierul de confecţionat corturi al satelor creştine Acvila şi Priscila, Sfântul Apostol Pavel îşi rupe răgazul trebuincios unei recapitulări de fond a ofensivei duhovniceşti pe care o desfăşurase în proaspătul ţăran misionar de dincoace de Egee.

Inventarierea atentă şi minuţioasă cu care s-a soldat această călătorie misionară îi indică existenţa anumitor deficienţe, provenite din cauză că a străbătut cetăţile mai în grabă decât s-ar fi cuvenit şi decât şi-ar fi dorit, pentru ca recolta spirituală să fie pe potriva năzuinţelor cale, aşadar cât mai abundentă . Nemaifiind disponibil pentru a se deplasa în persoană, ca să plinească lipsurile semnalate de oamenii săi de credinţă, Sf. Apostol Pavel aşterne în scris ceea ce intenţiona să adauge predicilor sale orale, vorbeşte acolo.

Recapitularea săvârşită la Corint, i-a înlesnit Sfântului Apostol Pavel şi o sintetizare a programului său de muncă înnoitoare de suflet, de atitudine, de metode, bine ştiind că ostenelile sale misionare nu se desfăşurau la întâmplare, ci cu rânduială atent chibzuită.

Operând acomodările de vigoare la situaţia şi la felurile stării de lucruri pe care le întâlnea în drumeţiile sale misionare, de Duhul Sfânt călăuzite, preocuparea de căpetenie a lui Pavel era în tot locul şi în toată vremea aceeaşi : toate detaliile vieţii comunităţilor să le aşeze în făgaşul voii lui Dumnezeu, în Hristos (Efeseni 1:10). Este o preocupare superioară, specific apostolească. A nutrit-o permanent faţă de propria sa persoană şi a reuşit s-o întruchipeze în gradul cel mai înalt, pildă făcându-se credincioşilor.

În scopul arătat, era necesar mai presus de orice ca Hristos să fie cunoscut deplin şi îmbrăţişat fără scăzământ de toţi ascultătorii şi credincioşii Săi. Predicile Sfântului Apostol Pavel vădesc constant această îndoită preocupare: cunoaşterea desăvârşită a lui Hristos şi urmarea Lui. Cu alte cuvinte, cititorii epistolelor pauline trebuiau să se pătrundă de convingerea fermă că Domnul nostru Iisus Hristos este Mântuitorul şi modelul lor de trebuire în lume, între oameni.

Astfel apare aşa-numitul creştinism paulin. Pe linia de dezvoltare doctrinară a religiei creştine după influenţele care i se atribuie Domnului Iisus Hristos, vin la rând cele pe care le-ar fi suferit din partea Apostolului Pavel.

Cât priveşte personalitatea acestui Apostol care este pusă în cântar cu aceea a Domnului nostru Iisus Hristos, trebuie remarcat de la început că a avut un rol covârşitor în fondarea şi răspândirea creştinismului în lumea antică, dar nu Apostolul Pavel este întemeietorul său ci Domnul nostru Iisus Hristos . Într-adevăr, Apostolul Pavel a fost o personalitate complexă, bucurându-se de o cultură admirabil conturată pentru acele vremuri. Bun cunoscător al Legii şi al Profeţilor, urmând şcolile cele mai vestite şi ascultând dascălii cei mai acreditaţi, Apostolul Pavel n-a ignorat, ca şi Domnul nostru Iisus Hristos nici cunoştinţele profane, Născut, crescut şi educat în miezul culturii rabinice, dar accesibil într-un mod excepţional şi culturii elenistice a acelei vremi, dovedind o receptivitate uimitoare, acest genial fiu al Tarsului era corifeul generaţiei sale ceea ce îi acordă o primaţie doctrinală, datorită căreia va fi în fruntea cavalcadei pe drumul Damascului.

Ca om, Sfântul Pavel era mic de statură, cu trupul slab, pleşuv, suferind de o boală fizică pe care el o socotea ca un bold înfipt în carnea sa, ca un înger al lui Satan, ce-l bătea peste obraz (2 Corinteni 12:7).

Preview document

Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 1
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 2
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 3
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 4
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 5
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 6
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 7
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 8
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 9
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 10
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 11
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 12
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 13
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 14
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 15
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 16
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 17
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 18
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 19
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 20
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 21
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 22
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 23
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 24
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 25
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 26
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 27
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 28
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 29
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 30
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 31
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 32
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 33
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 34
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 35
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 36
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 37
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 38
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 39
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 40
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 41
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 42
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 43
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 44
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 45
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 46
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 47
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 48
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 49
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 50
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 51
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 52
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 53
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 54
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 55
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 56
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 57
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 58
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 59
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 60
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 61
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 62
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 63
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 64
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 65
Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de diploma.doc
  • Cuprins.doc
  • Bibliografie.doc

Alții au mai descărcat și

Virtute și păcat la Sfântul Apostol Pavel

INTRODUCERE Personalitatea Sf. Apostol Pavel domină întreaga dezvoltare a istoriei creştinismului primar, întrucât activitatea sa misionară a...

Postul în lumina predicii de pe munte

INTRODUCERE Asupra originii postului părerile sunt împărțite. Cei mai mulți îl leagă de cultul morților din vechime. Astfel, după unii, postul își...

Demonologia

Introducere Hristos este Lumina lumii, iar cel care iubeşte pe Dumnezeu trebuie să trăiască în Lumina Adevărului. Fără Adevăr, nu îl avem pe...

Predica de pe munte - fericirile

Introducere Prima scriere a Noului Testament este Evanghelia după Matei. Este cea dintâi Evanghelie în ordine cronologică, după cum arată şi...

Doctrina Biblică a Raiului

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Aspecte metodice 1.1. Definirea, delimitarea și încadrarea subiectului. Lucrarea de față tratează doctrina despre Rai...

Virtuțile Teologice

INTRODUCERE Relaţia omului cu Dumnezeu este specificul Moralei creştine şi prezintă o importanţă centrală pentru întreaga vieţuire, deoarece de...

Generalități despre virtuți

INTRODUCERE Viata duhovniceasca a crestinului este o permanenta încordare si lupta de eliberare deplina de pacat si de efectele sale, ai de...

Sfântul Apostol Pavel și Puterea Seculară

Scurt istoric Dintre cei doisprezece Apostoli, persoana Sfantului Apostol Pavel este cea mai cunoscuta. Informatii importante despre viata si...

Te-ar putea interesa și

Raportul dintre legea morală a Vechiului Testament și legea morală a Noului Testament

Lucrarea de faţă intitulată “Raportul dintre Legea Morală a Vechiului Testament şi Legea Morală a Noului Testament”, are rolul de a prezenta...

Virtute și păcat la Sfântul Apostol Pavel

INTRODUCERE Personalitatea Sf. Apostol Pavel domină întreaga dezvoltare a istoriei creştinismului primar, întrucât activitatea sa misionară a...

Etică și morală

I. Definiţii, Generalităţi Încă din vremuri îndepărtate oamenii au fost preocupaţi de reglementarea relaţiilor dintre ei cu ajutorul unor norme...

Cunoașterea lui Dumnezeu

INTRODUCERE Dumnezeu Se face cunoscut oamenilor, El este imanent şi transcendent în acelaşi timp. Deşi pare o afirmaţie paradoxală, totuşi fiinţa...

Virtutea Dragostei în Epistola I Corinteni Capitolul XIII

Sfântul Apostol Pavel şi Biserica Corintului Conform Faptelor Sfintelor Apostoli, evanghelizarea Macedoniei a urmat după ce Sfântul Apostol Pavel...

Virtuțile Cardinale

I. VIRTUŢILE CREŞTINE ÎN GENERAL Viaţa duhovnicească a creştinului este o permanentă încordare şi luptă de eliberare deplină de păcat şi de...

Teologie Morală

PROLEGOMENA În contextul actual al învatamântului teologic universitar, Teologia Morala este o disciplina sistematica, însa cu o finalitate...

Istoria Bisericii Universale

Situaţia din Răsărit şi Apus după schisma de la 1054 I. În Răsărit Anul 1054 nu a însemnat în nici un caz o cotitură în viaţa Bisericii din...

Ai nevoie de altceva?