Ziua a opta

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 132 în total
Cuvinte : 70094
Mărime: 360.98KB (arhivat)
Publicat de: Ioana-Veronica M.
Puncte necesare: 8
Proiect dogmatica

Extras din proiect

MISTERUL LOGOSULUI DIVIN

Logos cu maxim de putere

Simt ca Hristos Cuvantul are putere. De ce? Pentru ca a fost de la inceput, nu s-a inventat ieri, ci exista inainte de inaugurarea oricarui lucru creat. De ce? Pentru ca era si este Dumnezeu, nu este o furnica sau un dinozaur, un inger sau un om, nu este doar creatura, fie ea si cea mai perfecta. Spun aceste cuvinte si ma gandesc la liceeni: daca le vorbesti pe acest limbaj, iti vor dovedi nocivitatea culturii SF, argumentand ca orice relatare biblica despre cum sa scape ei de iad seamana cu nu-stiu-care film de gen. Aceasta ironizare aproape eretica, sigur blasfemiatoare, alunga credinta sincera in Logosul divin.

Orice abatere de la Sensul vietii este o dezvoltare a arianismului, care limiteaza Logosul. Stiu insa ca Hristos Cuvantul are putere, pentru ca toate au fost facute prin El. El a participat la crearea omului, nu omul L-a inventat din considerente melodramatice, strict de business sau de strategie a puterii. Atunci, revin: cred ca Hristos Cuvantul are putere, pentru ca este sursa vietii, prin el traieste totul.

Logosul se face om

„Iar daca El nu ar fi venit, nici lumea nu ar fi mantuit”. Daca doctorul nu imi prescrie tratament, sigur voi muri in chinuri. Fara Hristos, nu exista Rai pentru tine, nici atat pentru mine. Fara Mesia Intrupat, nu este nici macar un singur motiv de bucurie, nici unul. Botezatorul de la Iordan marturiseste despre Logosul facut om, adeverindu-l. In fata oamenilor, Botezatorul, profetul itinerant, exemplu de smerenie, reprezenta autoritatea morala suprema. Logosul se face om, implinind profetiile Vechiului Testament, foarte important lucru. Multi revolutionari, anarhisti, visatori, corupatori au revendicat in istorie titlul de Mesia, dar falsitatea lor rezida din originea lor pur umana, din scopul lor marsav si din neimplinirea profetiilor.

Prin contrast, Hristos are origine divina, scop de a ne scapa de iad si e singurul care se implineste profetiile: se naste din Fecioara, in Betleemul Iudeei, fuge in Egipt, vindeca toate bolile, vorbeste ca nimeni altul, intra in Ierusalim pe un asin, moare pe cruce, hainele sunt impartite prin tragere la sorti, invie din morti. Hristos Cuvantul S-a intrupat si a locuit printre noi, permanentizandu-si prezenta Sa aici prin Euharistia Sfanta, Evanghelie, trimiterea Duhului Sfant si prin identificarea cu sarmanii.

Cum desavarseste Hristos lucrarea lui Dumnezeu? In primul rand, prin Jertfa Sa de rascumparare: imi arata mie si nu te exclude pe tine ca jertfa este solutia prin care pacatosul poate fi salvat pe veci. In al doilea rand, trebuie sa ma nasc din nou, sa Il accept ca Domn si Dumnezeu in viata mea, ca prioritate in Top Ten-ul vietii mele, in detrimentul jobului, vilei, masinii, vacantei exotice, sportului extrem sau Counter-Strike-ului.

Logosul te scoate din gura leului

Acest Hristos cu putere multa poate sa te scape si pe tine din problemele care te framanta, iti poate alunga frica, iti asigura un viitor etern, te scoate din infern. Am facut acest prolog despre Logos, pentru a vedea Cine este Cel ce ne revendica iubirii Sale si cu ce drept face aceasta, cine detine puterea si cui o imparte, ce fel de putere si ce fel de miracole...

Pavel apostolul a apelat la ajutorul Logosului divin si nu i-a parut rau. In inchisoare suferind, Pavel spune ca se afla in gura leului si cauta sa scape. Are o problema si nu vrea sa o trateze singur. Nu apeleaza nici la pilele sale, doar era cetatean roman (mare lucru pentru vremea aceea) si fariseu. Nu, ci Il cauta pe Cel care i s-a aratat pe drumul Damascului. Probleme avem cu totii, experiente similare care provoaca multa suferinta. Ce facem? Cadem in disperare, ne lamentam, renuntam la lupta sau castigam batalia, nu cu puterea noastra, ci cu ajutorul Logosului Intrupat, cu putere maxima?

Pentru a fi izbavit din gura leului, Pavel cauta partasia frateasca: „Cauta de vino curand la mine si ... ia pe Marcu cu tine”. Exista putere in partasie, cum exista pericol in singuratate, in special pericolul sa te crezi singurul neprihanit. Leul izoleaza animalul si apoi il ataca; singur te poate dobori mai usor Raul. Nu in ultimul rand, binecuvantarea Logosului cu putere exista in partasie.

Logosul vrea sa Ii slujesti

Dar inca se afla in gura leului si nu renunta, ci Ii slujeste Domnului. Si eu si tu trebuie sa continuam sa slujim Logosului din pricina Legamantului, din pricina marturiei sfintilor din toate timpurile si – cel mai important – ca sa devenim o marturie pentru altii, sa se oglindeasca prin noi lumina divina. Nu putem sluji la doi domni – si lui Hristos si lui antihrist – nu putem fi caldicei, indecisi, pasivi, ci incepem sa asaltam Paradisul. Nu putem iubi pe tatal sau pe mama mai mult decat pe Hristos, daca tatal ne cere sa renuntam la credinta, formal sau nu. Daca Logosul este tinta, toate celelalte mijloace se vor adauga.

Nu pot face acest drum initiatic catre Neatins fara un ghid. Nu am nevoie de ghidul discotecilor, ca nu vreau sa merg in infern, nu imi trebuie un cont intr-o banca elvetiana, ca nu imi pot rascumpara sufletul, ci am nevoie de Scriptura Logosului. De aici aflu ca Hristos S-a facut om a si inviat, nu a putrezit, ci mi-a aratat in practica puterea teoretizata si Cel ce se tine de toate promisiunile mi-a fagaduit ca voi fi cu El in Gradina Tatalui, fara nici un „daca”. Pentru ca ma iubeste.

In inchisoare, Pavel nu apostaziaza. In gura leului fiind, nu arunca Scriptura la pamant, ci se mangaie prin ea, simte vibratia vietii care pulseaza din Scriptura, gaseste solutia de a ajunge la Hristos Cuvantul, singurul care il poate scapa din orice gura de leu. Nu uita de prezenta permanenta a lui Hristos, pentru ca se bucura de aceasta prezenta permanent.

Nu poti uita pe Cineva cu care ai intalnire zilnic.

Preview document

Ziua a opta - Pagina 1
Ziua a opta - Pagina 2
Ziua a opta - Pagina 3
Ziua a opta - Pagina 4
Ziua a opta - Pagina 5
Ziua a opta - Pagina 6
Ziua a opta - Pagina 7
Ziua a opta - Pagina 8
Ziua a opta - Pagina 9
Ziua a opta - Pagina 10
Ziua a opta - Pagina 11
Ziua a opta - Pagina 12
Ziua a opta - Pagina 13
Ziua a opta - Pagina 14
Ziua a opta - Pagina 15
Ziua a opta - Pagina 16
Ziua a opta - Pagina 17
Ziua a opta - Pagina 18
Ziua a opta - Pagina 19
Ziua a opta - Pagina 20
Ziua a opta - Pagina 21
Ziua a opta - Pagina 22
Ziua a opta - Pagina 23
Ziua a opta - Pagina 24
Ziua a opta - Pagina 25
Ziua a opta - Pagina 26
Ziua a opta - Pagina 27
Ziua a opta - Pagina 28
Ziua a opta - Pagina 29
Ziua a opta - Pagina 30
Ziua a opta - Pagina 31
Ziua a opta - Pagina 32
Ziua a opta - Pagina 33
Ziua a opta - Pagina 34
Ziua a opta - Pagina 35
Ziua a opta - Pagina 36
Ziua a opta - Pagina 37
Ziua a opta - Pagina 38
Ziua a opta - Pagina 39
Ziua a opta - Pagina 40
Ziua a opta - Pagina 41
Ziua a opta - Pagina 42
Ziua a opta - Pagina 43
Ziua a opta - Pagina 44
Ziua a opta - Pagina 45
Ziua a opta - Pagina 46
Ziua a opta - Pagina 47
Ziua a opta - Pagina 48
Ziua a opta - Pagina 49
Ziua a opta - Pagina 50
Ziua a opta - Pagina 51
Ziua a opta - Pagina 52
Ziua a opta - Pagina 53
Ziua a opta - Pagina 54
Ziua a opta - Pagina 55
Ziua a opta - Pagina 56
Ziua a opta - Pagina 57
Ziua a opta - Pagina 58
Ziua a opta - Pagina 59
Ziua a opta - Pagina 60
Ziua a opta - Pagina 61
Ziua a opta - Pagina 62
Ziua a opta - Pagina 63
Ziua a opta - Pagina 64
Ziua a opta - Pagina 65
Ziua a opta - Pagina 66
Ziua a opta - Pagina 67
Ziua a opta - Pagina 68
Ziua a opta - Pagina 69
Ziua a opta - Pagina 70
Ziua a opta - Pagina 71
Ziua a opta - Pagina 72
Ziua a opta - Pagina 73
Ziua a opta - Pagina 74
Ziua a opta - Pagina 75
Ziua a opta - Pagina 76
Ziua a opta - Pagina 77
Ziua a opta - Pagina 78
Ziua a opta - Pagina 79
Ziua a opta - Pagina 80
Ziua a opta - Pagina 81
Ziua a opta - Pagina 82
Ziua a opta - Pagina 83
Ziua a opta - Pagina 84
Ziua a opta - Pagina 85
Ziua a opta - Pagina 86
Ziua a opta - Pagina 87
Ziua a opta - Pagina 88
Ziua a opta - Pagina 89
Ziua a opta - Pagina 90
Ziua a opta - Pagina 91
Ziua a opta - Pagina 92
Ziua a opta - Pagina 93
Ziua a opta - Pagina 94
Ziua a opta - Pagina 95
Ziua a opta - Pagina 96
Ziua a opta - Pagina 97
Ziua a opta - Pagina 98
Ziua a opta - Pagina 99
Ziua a opta - Pagina 100
Ziua a opta - Pagina 101
Ziua a opta - Pagina 102
Ziua a opta - Pagina 103
Ziua a opta - Pagina 104
Ziua a opta - Pagina 105
Ziua a opta - Pagina 106
Ziua a opta - Pagina 107
Ziua a opta - Pagina 108
Ziua a opta - Pagina 109
Ziua a opta - Pagina 110
Ziua a opta - Pagina 111
Ziua a opta - Pagina 112
Ziua a opta - Pagina 113
Ziua a opta - Pagina 114
Ziua a opta - Pagina 115
Ziua a opta - Pagina 116
Ziua a opta - Pagina 117
Ziua a opta - Pagina 118
Ziua a opta - Pagina 119
Ziua a opta - Pagina 120
Ziua a opta - Pagina 121
Ziua a opta - Pagina 122
Ziua a opta - Pagina 123
Ziua a opta - Pagina 124
Ziua a opta - Pagina 125
Ziua a opta - Pagina 126
Ziua a opta - Pagina 127
Ziua a opta - Pagina 128
Ziua a opta - Pagina 129
Ziua a opta - Pagina 130
Ziua a opta - Pagina 131
Ziua a opta - Pagina 132

Conținut arhivă zip

  • Ziua a Opta.doc

Alții au mai descărcat și

Vrăjitoria ca Pseudoreligie

Introducere « Robul ( roaba ) lui Dumnezeu X se roagă la bunul Dumnezeu pentru alungarea demonilor de la casa sa , desfacerea farmecelor şi a...

Sfânta Liturghie - împărăția cerului pe pământ

Introducere „Voi, cei vătămaţi de stricăciune, copiii pământului, veniţi cu gânduri şi simţăminte curate la Sf. Liturghie şi luaţi de aici cele...

Manifestări Superstițioase

INTRODUCERE 1. Frica omului căzut în păcat, faţă de natura înconjurătoare. După căderea omului în păcat au urmat o serie de consecinţe nefaste...

Alchimia - interpretări alchimice în opera lui Giovani Bellinni

Introducere Din cauza caracterului său ezoteric şi a numeroaselor legături cu ocultismul, alchimia reprezintă o ştiinţă şi în acelaşi timp o artă...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Principii Hermeneutice de Studiu al Scripturii

Contextele în care s-a nascut si în care opereaza Scriptura: (John Stott, Sa întelegem Biblia) CONTEXTUL LITERAR - Dumnezeu a vorbit ca sa se...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Te-ar putea interesa și

Sensul Eshatologic al Creației

Introducere Motivaţia alegerii temei Sensul eshatologic al creaţiei ca teză de doctorat provine din profunda convingere că teologia ortodoxă se...

Eshatologia universală în teologia ortodoxă

1.Introducere Eshatologia (de la eschata = evenimentele ultime) este învăţătura despre realităţile ultime ale mântuirii, adică despre instaurarea...

Botezul Copiilor

Fundamentarea scripturistică a pedobaptismului I. Motivare Înainte de mântuitoarele Sale patimi, Domnul nostru Iisus Hristos S-a rugat...

Sfânta Liturghie - împărăția cerului pe pământ

Introducere „Voi, cei vătămaţi de stricăciune, copiii pământului, veniţi cu gânduri şi simţăminte curate la Sf. Liturghie şi luaţi de aici cele...

Sărbătorile creștine și homo festivus - tendințe sectare de eliminare a sărbătorii

Argument „Pentru noi e sărbătoare toată viaţa, pentru că suntem convinşi că Dumnezeu este lângă noi totdeauna şi în orice loc. Lucrăm pământul...

Tainele de inițiere în viața creștină

Introducere După căderea în păcat, comunicarea harică între Dumnezeu şi om a fost pierdută, omul intrând în moarte sufletească şi osândă veşnică,...

Raportul dintre cosmogonia mozaică și cosmogonia popoarelor antice

I.a. Superioritatea concepţiei mozaice despre lume fata de cele păgâne. Una dintre problemele fundamentale ale tuturor religiilor şi ale tuturor...

Taina sfântului botez

INTRODUCERE Sfintele Taine reprezintă puntea de legătură între creştinul ortodox şi Dumnezeu. Prin Sfintele Taine, noi putem simţi harul lui...

Ai nevoie de altceva?