Proiect TSD - Proiectarea unei Retele

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Proiect TSD - Proiectarea unei Retele.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Retele

Cuprins

1. Scopul si premizele 2
2. Chestiuni teoretice
2.1. Topologia retelei 3
2.2. Arhitectura TCP/IP 5
2.3. Retele locale - LAN-uri 7
2.4. Standardul Ethernet 8
2.5. Cablul torsadat 9
3. Implementarea retelei
3.1. Achizitiile hardware si software 10
3.2. Implemantarea VLAN-ului 13
3.3. Construirea retelei  elementele de configurare hardware 15
3.4. Construirea retelei-elementele de configurare software 16
3.5. Utilizarea comenzilor in verificarea conexiunii 19
4. Bibliografie 23

Extras din document

1. Scopul si premizele

Lucrarea de fata are ca si scop descrierea modului de implementare a unei retele formata din 30 de calculatoare, pornind de la un anumit buget, in cadrul unei biblioteci.

In realizara acestei lucrari am utilizat Microsoft Windows XP Professional 2002, proiectul fiind editat in Microsoft Word 2002. Pentru realizarea imaginilor am folosit utilitarul Microsoft Visio 2007, Paint precum si Microsoft Word 2002.

In cadrul realizarii modelului de retea dorit trebuie sa tinem cont de principiile generale ale retelelor si anume:

- Functionalitatea

- Scalabilitatea

- Adaptabilitatea

- Gestionarea/posibilitatile de management

Atunci cand o retea functioneaza in mod optim, spunem ca reteaua indeplineste unul din principiile generale ale retelelor si anume functionalitatea.

*Functionalitatea in contextul networking-ului inseamna ca reteaua trebuie sa mearga, mai exact utilizatorii sa-si poata indeplini cerintele muncii lor. Reteaua trebuie sa furnizeze atat conectivitatea utilizator-la-utilizator cat si utilizator-la-aplicatie ( in cazul aplicatiilor care opereaza pe un server ) la o viteza si siguranta rezonabila.(1)

Cand o retea ne ofera posibilitati de dezvoltare ulterioara proiectarii initiale vorbim de asa numitul principiu al scalabilitatii.

*Scalabilitatea reteaua trebuie sa fie pregatita pentru orice viitoare extindere. Acesta crestere in dimensiuni nu trebuie sa afecteze in mare masura designul initial. (1)

O retea dezvoltata in asa fel incat sa nu contina elemente care sa-i restrictioneze posibilitatea unei dezvoltari ulterioare, este o retea care respecta principiul adaptabilitatii.

*Adaptabilitatea inseamna ca reteaua trebuie implementata cu un ochi atintit spre viitoarele tehnologii. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa includa elemente care ar putea sa impiedice implentarea noilor tehnologii odata ce acestea devin disponibile. In acest sens trebuie respectate cat mai in detaliu standardele existente.(1)

Cand se vorbeste despre asa numita gestionare sau despre crearea unor posibilitati de management in cadrul retelelor se refera in general la acele retele care au fost proiectate in asa fel incat sa permita monitorizarea.

*Gestionarea/posibilitatile de management in ceea ce priveste creeare lor exista doua lucruri de mentionat : posibilitatile de monitorizare si posibilitatea de control a traficului, accesului etc.(1)

2. Chestiuni teoretice

2.1. Topologia retelei:

*Prin topologia unei retele se intelege planul fizic de legare a calculatoarelor in retea, plan ce include cablurile si alte dispopzitive de conectare (de ex: HUB-uri, comutatoare, elemente de interconectare ca punti, routere, etc.)

Topologiile de retea pot fi:

- Inel;

- Stea;

- Bus;

- Arbore;

- Plasa;

- Neregulata;(3)

Datorita faptului ca cel mai des utilizate dintre topologiile prezentate o reprezinta topologia de tip Bus-stea, la nivelul fizic, am ales aceasta topologie si in cazul proiectarii retelei din cadrul bibliotecii, atat pentru usurinta de implementare a iei cat si pentru avantajele pe care aceasta le ofera. O caracteristica a acestei topologii, care trebuie mentionata, este ca in momentul in care un calculator din retea se defecteaza aceasta problema nu afecteaza restul calculatoarelor din retea, reteaua ramanand utilizabila.

*Topologia stea[star]

Intr-o topologie stea, fiecare nod din retea care accepta si livreaza informatie este conecat la un singur nod central [central node], unde se afla un regulator de retea |network controller|(2), prin care trebuie sa treaca tot traficul. Nodul central trebuie sa posede informatii ce definesc topologia retelei; fiecare nod destinatar este conecatat printr-o linie distincta, iar tabela de dirijare a nodului central indica, pentru fiecare destinatie, linia corespunzatoare.(3)

Fig. 1

Aceasta configuratie ofera ca avantaje:

Degrevarea celorlalte noduri de problema gestionarii retelei (adica a accesului la canalele de comunicatie si alegerii traseelor intr interlocutori);

Simplitatea atasarii unui nod la retea.

Aceasta configuratie prezinta si o serie de dezavantaje:

O fiabilitate redusa (iesirea din functiune a nodului central intrerupe toate legaturile din retea, iar intreruperea unei linii izoleaza nodul periferic aferent);

Numarul nodurilor ce pot fi conectate la un nod central din retea este limitat (de numarul de porturi acestuia din urma)  desi numarul de noduri din retea se poate extinde prrin utilizarea unuei viziuni complexe a acestei configuratii, versiunea numita fulg de zapada |snowflake| Fig.1 a. (2)

*Topologia magistrala[|bus/highway/cable]

Intr-o topologia bus fiecare statie este conectata direct la canalul comun de comunicatie  punctual de ataseare numindu-se conector [de atasare|(vampire)tap].

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect TSD - Proiectarea unei Retele.doc