Proiect TSD - proiectarea unei rețele

Proiect
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Rețele
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5315
Mărime: 2.57MB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Scopul si premizele 2
  2. 2. Chestiuni teoretice
  3. 2.1. Topologia retelei 3
  4. 2.2. Arhitectura TCP/IP 5
  5. 2.3. Retele locale - LAN-uri 7
  6. 2.4. Standardul Ethernet 8
  7. 2.5. Cablul torsadat 9
  8. 3. Implementarea retelei
  9. 3.1. Achizitiile hardware si software 10
  10. 3.2. Implemantarea VLAN-ului 13
  11. 3.3. Construirea retelei  elementele de configurare hardware 15
  12. 3.4. Construirea retelei-elementele de configurare software 16
  13. 3.5. Utilizarea comenzilor in verificarea conexiunii 19
  14. 4. Bibliografie 23

Extras din proiect

1. Scopul si premizele

Lucrarea de fata are ca si scop descrierea modului de implementare a unei retele formata din 30 de calculatoare, pornind de la un anumit buget, in cadrul unei biblioteci.

In realizara acestei lucrari am utilizat Microsoft Windows XP Professional 2002, proiectul fiind editat in Microsoft Word 2002. Pentru realizarea imaginilor am folosit utilitarul Microsoft Visio 2007, Paint precum si Microsoft Word 2002.

In cadrul realizarii modelului de retea dorit trebuie sa tinem cont de principiile generale ale retelelor si anume:

- Functionalitatea

- Scalabilitatea

- Adaptabilitatea

- Gestionarea/posibilitatile de management

Atunci cand o retea functioneaza in mod optim, spunem ca reteaua indeplineste unul din principiile generale ale retelelor si anume functionalitatea.

*Functionalitatea in contextul networking-ului inseamna ca reteaua trebuie sa mearga, mai exact utilizatorii sa-si poata indeplini cerintele muncii lor. Reteaua trebuie sa furnizeze atat conectivitatea utilizator-la-utilizator cat si utilizator-la-aplicatie ( in cazul aplicatiilor care opereaza pe un server ) la o viteza si siguranta rezonabila.(1)

Cand o retea ne ofera posibilitati de dezvoltare ulterioara proiectarii initiale vorbim de asa numitul principiu al scalabilitatii.

*Scalabilitatea reteaua trebuie sa fie pregatita pentru orice viitoare extindere. Acesta crestere in dimensiuni nu trebuie sa afecteze in mare masura designul initial. (1)

O retea dezvoltata in asa fel incat sa nu contina elemente care sa-i restrictioneze posibilitatea unei dezvoltari ulterioare, este o retea care respecta principiul adaptabilitatii.

*Adaptabilitatea inseamna ca reteaua trebuie implementata cu un ochi atintit spre viitoarele tehnologii. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa includa elemente care ar putea sa impiedice implentarea noilor tehnologii odata ce acestea devin disponibile. In acest sens trebuie respectate cat mai in detaliu standardele existente.(1)

Cand se vorbeste despre asa numita gestionare sau despre crearea unor posibilitati de management in cadrul retelelor se refera in general la acele retele care au fost proiectate in asa fel incat sa permita monitorizarea.

*Gestionarea/posibilitatile de management in ceea ce priveste creeare lor exista doua lucruri de mentionat : posibilitatile de monitorizare si posibilitatea de control a traficului, accesului etc.(1)

2. Chestiuni teoretice

2.1. Topologia retelei:

*Prin topologia unei retele se intelege planul fizic de legare a calculatoarelor in retea, plan ce include cablurile si alte dispopzitive de conectare (de ex: HUB-uri, comutatoare, elemente de interconectare ca punti, routere, etc.)

Topologiile de retea pot fi:

- Inel;

- Stea;

- Bus;

- Arbore;

- Plasa;

- Neregulata;(3)

Datorita faptului ca cel mai des utilizate dintre topologiile prezentate o reprezinta topologia de tip Bus-stea, la nivelul fizic, am ales aceasta topologie si in cazul proiectarii retelei din cadrul bibliotecii, atat pentru usurinta de implementare a iei cat si pentru avantajele pe care aceasta le ofera. O caracteristica a acestei topologii, care trebuie mentionata, este ca in momentul in care un calculator din retea se defecteaza aceasta problema nu afecteaza restul calculatoarelor din retea, reteaua ramanand utilizabila.

*Topologia stea[star]

Intr-o topologie stea, fiecare nod din retea care accepta si livreaza informatie este conecat la un singur nod central [central node], unde se afla un regulator de retea |network controller|(2), prin care trebuie sa treaca tot traficul. Nodul central trebuie sa posede informatii ce definesc topologia retelei; fiecare nod destinatar este conecatat printr-o linie distincta, iar tabela de dirijare a nodului central indica, pentru fiecare destinatie, linia corespunzatoare.(3)

Fig. 1

Aceasta configuratie ofera ca avantaje:

Degrevarea celorlalte noduri de problema gestionarii retelei (adica a accesului la canalele de comunicatie si alegerii traseelor intr interlocutori);

Simplitatea atasarii unui nod la retea.

Aceasta configuratie prezinta si o serie de dezavantaje:

O fiabilitate redusa (iesirea din functiune a nodului central intrerupe toate legaturile din retea, iar intreruperea unei linii izoleaza nodul periferic aferent);

Numarul nodurilor ce pot fi conectate la un nod central din retea este limitat (de numarul de porturi acestuia din urma)  desi numarul de noduri din retea se poate extinde prrin utilizarea unuei viziuni complexe a acestei configuratii, versiunea numita fulg de zapada |snowflake| Fig.1 a. (2)

*Topologia magistrala[|bus/highway/cable]

Intr-o topologia bus fiecare statie este conectata direct la canalul comun de comunicatie  punctual de ataseare numindu-se conector [de atasare|(vampire)tap].

Preview document

Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 1
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 2
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 3
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 4
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 5
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 6
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 7
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 8
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 9
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 10
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 11
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 12
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 13
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 14
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 15
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 16
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 17
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 18
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 19
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 20
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 21
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 22
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 23
Proiect TSD - proiectarea unei rețele - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Proiect TSD - Proiectarea unei Retele.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei rețele de calculatoare

Detalii despre firma Threepharm: S. C. Three Pharm S.R.L. este o companie cu capital 100% românesc şi a luat fiinţă in anul 1994. Deşi este o...

Intra net rețele

Realizarea unei retele intranet in cadrul unei societati comerciale Introducere. Sistemul informational este definit ca obiectiv dezirabil în...

Simularea unei rețele de calculatoare, folosind aplicația Packet Tracer

TEMA PROIECTULUI Simularea unei retele de calculatoare, folosind aplicatia Packet Tracer (Se va scoate în evidenta mesaje cu câmpurile specifice...

Proiectarea unei Rețele de Calculatoare

Cap I SCOPUL ȘI PREMIZELE Lucrarea de fată are ca si scop descrierea modului de implementare a unei retele de calculatoare în cadrul scolii de...

Proiectarea unei rețele pentru firma X

iTranslat SRL solicita unei echipe de specialisti proiectarea unei retele de 30 de calculatoare, adaptata necesitatilor firmei si ale carei costuri...

Rețele de calculatoare

Un model de comunicatie - Sursa —Genereaza date care urmeaza a fi transmise - Transmitator —Converteste datele in semnale transmisibile -...

Soluții Flexibile pentru Supraveghere Video și Monitorizare de la Distanță

Supravegherea bazată pe IP oferă soluţii de calitate superioară pentru securitate si monitorizare de la distanţă, prin simpla conectare la o reţea...

Multimedia - Suport de curs pentru autoinstruire

1. UNITATEA DE STUDIU 1 - Concepte generale, clase de aplica.ii multimedia Cuprins 1.1. Introducere .. 4 1.2. Obiectivele .i competen.ele...

Ai nevoie de altceva?