Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Rețele
Conține 2 fișiere: doc, xls
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1835
Mărime: 749.40KB (arhivat)
Publicat de: Tudosia Marin
Puncte necesare: 9
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Cuprins

  1. 1.Date despre firmă 3
  2. 2.Reţeaua Locală (LAN) 3
  3. 3. Server-ele 4
  4. 4. Switch-ul 4
  5. 5.Router-ul 5
  6. 6.Tipologia reţelei 5
  7. 7.Mediul de transmisie 6
  8. 8.Protocoale 6
  9. 8.1 Protocolul TCP 6
  10. 8.2 Protocolul IP 7
  11. 8.3 Protocolul HTTP 7
  12. 8.4 Protocolul FTP 7
  13. 9. Securitatea 9
  14. 10 Bibliografie 11

Extras din proiect

Proiectarea unei retele pentru firma SC PAX SRL

1.Date despre firmă

SC PAX SRL solicită unei echipe de specialişti proiectarea unei reţele de 14 calculatoare, adaptată necesităţilor firmei şi ale cărei costuri sa nu depasească 45.000 RON.

SC PAX SRL este o firmă de consultanţă în domeniul imobiliarelor din Municipiul Cluj Napoca care îşi oferă serviciile şi pe internet prin videoconferinţe cu clienţii.

Această reţea se va utiliza pentru transmiterea de date simple şi totodată pentru transmiterea de date vocale şi imagine video utilizate în cadrul unor videoconferinţe între firma SC PAX SRL şi firma mamă sau clienţi; acest lucru economisind bani şi timp deoarece angajaţii firmei nu mai sunt nevoiţi sa se deplaseze la sediul firmei mamă pentru training sau şedinţe organizatorice.

Deoarece firma este nouă pe piaţă şi nu deţine o reţea , se va crea o infrastructură complet nouă formată din:

- 2 servere

- 4 switch-uri

- 1 router

- 2 UPS-uri

- 2 Imprimante multifunctionale

- şi bineînţeles staţiile de lucru în numar de 14

2.Reteaua locală (LAN)

O retea de calculatoare desem¬neaza o multime interconectată de calcu¬latoare capabile să comunice între ele în scopul schimbului de informaţii sau al uti¬lizării în comun a mai multor resurse.

Din punct de vedere fizic, o reţea de calculatoare se compune dintr-o reţea de comunicaţii şi o mulţime de calcula¬toare destinate prelucrării, memorării şi accesului la datele şi programele din reţea.

Denumirea de LAN vine de la prescurtarea Local Area Network care înseamnă reţea locală. LAN-urile sunt reţele private, localizate într-o singură clădire sau într-un campus de cel mult caţiva kilometri. Ele sunt frecvent utilizate pentru a conecta calculatoarele personale şi staţiile de lucru din birourile companiilor şi fabricilor, în scopul de a partaja resurse (imprimante, de exemplu) şi de a schimba informaţii. LAN-urile au dimensiuni restrânse şi pot fi administrate destul de usor.

3.Server-ele

O reţea de tip LAN bazată pe servere oferă o securitate mai bună decât o reţea peer-to-peer ( de la egal la egal, în care fiecare calculator joacă rol dublu - de client şi de server). Deşi costurile sunt mai mari în acest caz, este de preferat această opţiune deoarece specificul firmei cere o securitate bine pusă la punct; în reţeaua PAX vor circula fişiere conţinând diverse proiecte al caror conţinut nu poate “trece de graniţele” firmei şi să ajungă la firme concurente sau alte persoane rău intenţionate.

Vom avea deci 2 servere:

-Un server pentru aplicaţii web , aplicaţii multimedia şi baze de date.

-şi unul pentru mail (are funcţia de a gestiona mesajele electronice pentru clienţii retelei) şi securitate (acesta asigură securitatea reţelei când aceasta este conectata la o reţea de tipul Internet).

Serverele vor avea nevoie de protecţie împotriva penelor de curent sau a defecţiunilor hardware; protecţia se va obţine prin folosirea UPS-urilor (acestea se alimentează de la priză, iar serverul de la UPS, evitându-se astfel pierderea datelor sau apariţia defecţiunilor).

4.Switch-ul

Switch-ul este o componenta hardware ce asigură interconectarea în reţea a staţiilor de lucru.

În cazul de faţă se vor folosi 4 switch-uri de câte 16 porturi; vom avea astfel şi porturi libere (în plus) în cazul în care se strică o parte din ele sau dacă pe viitor reţeaua se va mări (să nu fie nevoie de schimbarea switch-ului = o cheltuială în plus).

Vom folosi următorul tip de switch:

Switch retea Repotec SW16P 16 porturi 10/100M, 16 porturi, Viteza de transfer 200/100/20/10Mbps

5.Router-ul

Simbolul pentru router este sugestiv-descrie cele două scopuri ale acestuia şi anume: alegerea căii şi comutarea rutelor şi pachetelor.

Scopul router-ului este de a examina pachetele sosite, de a alege calea potrivită în reţea şi apoi comutarea lor către portul de ieşire potrivit.

În reţelele mari, router-ele sunt cele mai importante dispozitive de reglare a traficului; ele ofera posibilitatea oricarui tip de calculator (folosind protocoale potrivite) de a comunica cu aproape orice alt tip de calculator din lume.

Router-ele fac selectarea caii optime bazandu-se pe informatia de la nivelul 3-adresele de retea-de aceea sunt considerate drept dispozitive de nivel 3; datorita abilitatii de rutare a pachetelor, router-ele au devenit esentiale Internetului, ruland protocolul IP.

Pentru reteaua noastra avem nevoie de un singur router care sa faca legatura intre reteaua PAX si reteaua Internet.

Preview document

Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 1
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 2
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 3
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 4
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 5
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 6
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 7
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 8
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 9
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 10
Proiectarea unei rețele pentru firma SC Pax SRL - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea unei Retele pentru Firma SC Pax SRL
    • cost retea.xls
    • Proiectarea unei retele pentru firma SC PAX SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei rețele de calculatoare

Detalii despre firma Threepharm: S. C. Three Pharm S.R.L. este o companie cu capital 100% românesc şi a luat fiinţă in anul 1994. Deşi este o...

Proiectarea unei Rețele de Calculatoare

Cap I SCOPUL ȘI PREMIZELE Lucrarea de fată are ca si scop descrierea modului de implementare a unei retele de calculatoare în cadrul scolii de...

Rețeaua de calculatoare a firmei Orange

Rețeaua de calculatoare leagă între ele o mulțime mai mică sau mai mare de calculatoare, astfel încât un calculator poate accesa datele, programele...

Rețele de Calculatoare

ARGUMENT Tehnologia calculatoarelor a evoluat de o manieră cu adevărat explozivă în ultimii 20 de ani. Calculatoarele au devenit de sute de ori...

Soluții Flexibile pentru Supraveghere Video și Monitorizare de la Distanță

Supravegherea bazată pe IP oferă soluţii de calitate superioară pentru securitate si monitorizare de la distanţă, prin simpla conectare la o reţea...

Multimedia - Suport de curs pentru autoinstruire

1. UNITATEA DE STUDIU 1 - Concepte generale, clase de aplica.ii multimedia Cuprins 1.1. Introducere .. 4 1.2. Obiectivele .i competen.ele...

Întrebări licență rețele de calculatoare

protocol de nivel aplicatie este utilizat pentru a a translata nume de host (adrese URL) in adrese IP? DNS 2. Dati un exemplu de adresa valida de...

Configurare Router DHCP

1. DHCP DHCP este folosit pentru a asigna automat adresele IP hosturilor dintr-o retea; astfel se usureaza munca de configurare a acestora. În...

Ai nevoie de altceva?