Formarea conștiinței istorice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 22775
Mărime: 470.52KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Niculescu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Titlul: Formarea Constiintei Istorice
  2. Tema: Ce reprezinta constiinta istorica
  3. Componenta grupei de elevi:
  4. 1. Asmarandi Alina
  5. 2. Ghilan Anca
  6. 3. Pop Alexandru
  7. 4. Raza Alexandra
  8. Calendarul Cazului:
  9. 1. Pregatire: saptamana V-VI
  10. 2. Sustinere: saptamana a VI-a

Extras din proiect

Lumea care ne inconjoara este o lume complexa,in care evenimentele sunt cunoscute cu repeziciune: stiri din toate colturile lumii ne parvin in cateva secunde, iar in cateva ore se poate ajunge in cele mai indepartate zone ale planetei.

N-a fost insa intotdeauna asa. Lumea in care au trait inaintasii nostri era foarte diferita de cea actuala.Daca astazi oamenii traiesc in locuinte calduroase, luminate cu ajutorul energiei electrice,in trecutul indepartat ei traiau in pesteri sau sub peretii stancilor,iar mai tarziu in colibe de pamant sau de lemn.In zilele noastre o mare parte a omenirii se hraneste cu o diversitate de produse.Cu mult timp in urma,singurele alimente erau cele pe care omul si le procura direct din natura prin cules,pescuit si vanatoare(fructe,radacini,animale s.a.).

Daca astazi omul traieste intr-o societate organizata si extrem de diversificata,folosind cele mai sofisticate unelte,in trecutul indepartat oamenii isi petreceau intreaga viata in comunitati constituite in functie de interese imediate:apararea vietii si cautarea hranei,uneltele constand in bete de lemn si pietre cioplite la unul din capete.

Ce studiaza istoria?

Istoria studiaza lungul drum parcurs de societatea omeneasca de la uneltele de piatra la roboti si calculatoare electronice,de la colibe la cladirile ,,zgarie-nori’’,de la omul primitiv la omul invatat,de la organizarea in hoarde la societatea civilizata de astazi.

Istoria are niste izvoare:izvoarele tacute(nescrise) si cele scrise.Cele tacute constau in oseminte,unelte,arme,urmele asezarilor umane s.a.

Izvoarele scrise consta in inscriptii pe morminte si monumente,tratate,acte comerciale,legi,cronici,scrisori s.a.

Romania este situata in centrul Europei, in partea de nord a Peninsulei Balcanice, si teritoriul sau este marcat de Muntii Carpati, Dunare si Marea Neagra. Avand un climat temperat si un mediu natural diversificat, care este foarte favorabil vietii, teritoriul romanesc a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri. Cercetarile facute de arheologii romani la Bugiulesti, Tinutul Valcei, a dus la descoperirea unor relicve umane, datand de la inceputul Paleoliticului Inferior (aprox. 2 milioane de ani inainte de Hristos). Aceste vestigii sunt dintre cele mai vechi din Europa, scotand la iveala perioada in care omul, un humanoid, de fapt, parcurgea, fizic si spiritual, etapele depasirii statutului sau de animal. O populatie umana mai densa (Omul de Neanderthal), a trait aprox. 100.000 de ani in urma; dar, relativ stabila populatie, nu a fost descoperita decat incepand cu Neoliticul (cu 6000-5000 ani inainte de Hristos). La un moment dat, populatia de pe teritoriul actualei Romanii, a creat o remarcabila cultura, a carei dovada se regaseste in policromia ceramicii de Cucuteni (comparabile cu ceramica unor alte culturi europene importante, la vremea aceea, din Bazinul Mediteranei de Rasarit si a Orientului Mijlociu), precum si cultura statuetelor Hamangia (Ganditorul de la Hamangia este cunoscut astazi in intreaga lume).

La inceputul mileniului al doilea, cand Epoca Paleoliticului facea loc Epocii de Bronz, triburile tracice de origine indo-europeana se stabileau alaturi de populatia care deja traia in Bazinul Carpato-Balcanic. De pe vremea tracilor, se poate vorbi de un fenomen neintrerupt de creare a poporului roman. In prima parte a primului mileniu dinainte de Hristos, in zona carpato-dunareano-pontica - care era partea de nord a unei mari suprafete locuite de triburile tracice - un grup al tracilor de nord s-a ndividualizat: s-a creat un mozaic de triburi getice si dacice. Strabo - un geograf si istoric renumit din epoca imparatului Augustus, ne informeaza ca "dacii aveau aceeasi limba ca si getii". Initial, a fost acelasi popor, singura diferenta dintre daci si geti fiind zona in care locuiau ei: dacii - in mare parte, locuiau in muntii si pe platoul Transilvaniei; getii - in campiile Dunarii. In antichitate, grecii, care i-au intalnit primii pe geti - au folosit acest nume pentru intreaga populatie de la nordul Dunarii, in timp ce romanii, care i-au intalnit primii pe daci, au extins folosirea acestui nume pentru toate celelalte triburi ce locuiau pe teritoriul de astazi al Romaniei. Dupa cucerirea acestui teritoriu, romanii au creat aici provincia Dacia.

Iata de ce, intregul teritoriu al Romaniei de azi este numit Dacia, in toate sursele de informatie din perioada latina si a Evului Mediu. Contactul daco-getilor cu lumea greaca a fost usor de facut, prin intermediul coloniilor grecesti create pe teritoriul tarmului Marii Negre al Romaniei de azi: Istros (Histria), fondat in sec. VII inainte de Hristos, Callatis (Mangalia de azi), si Tomis (Constanta de azi); ultimele doua create un secol mai tarziu. In istoria scrisa, populatia de la nordul Dunarii (getica), a fost prima data mentionata de Herodot, "parintele istoriei" (sec. IV inainte de Hristos).

El ne-a vorbit despre povestea campaniei regelui persan Darius I, impotriva scitilor din stepele aflate la nord de Pontic (anul 513 inainte de Hristos). El a scris ca getii erau cei mai mari luptatori dintre traci. Ei au fost singurii care au rezistat regelui persan, pe drumul dintre Bosfor si Dunare. Burebista (82 - pana in jur de 44 inainte de Hristos), care a reusit sa uneasca triburile geto-dacice, pentru prima data, a creat un regat puternic si intins, pe vremea cand suveranul dac i-a oferit sprijin lui Pompei impotriva lui Cezar (anul 48 inainte de Hristos), si se intindea de la Beskit, in nord, Bazinul Dunarii Mijlocii, in vest, raul Tiras (Nistru) si tarmul Marii Negre, in est, pana la Muntii Balcani, in sud. In primul secol inainte de Hristos, pe masura ce Imperiul roman se extindea si se creau provincii romane in Panonia, Dalmatia, Moesia si Tracia, granita cu Dunarea se intindea pe aproape 1500 km si despartea Imperiul Roman de lumea dacica. In Dobrogea, care se afla sub conducerea romana, de sapte secole, incepand cu domnia lui Augustus, poetul Publius Ovidius Naso si-a petrecut ultimii ani ai vietii sale "printre greci si geti", intrucat el a fost exilat acolo, la Tomis (intre anii 8 si 17 e.n.), din ordinul aceluiasi Cezar.

Dacia s-a aflat in apogeul puterii sale sub regele Decebal (87-106 e.n.). Dupa o prima confruntare, pe timpul domniei lui Domitian, (87-89 e.n.), s-au impus cu necesitate doua razboaie pentru Imperiul Roman (101-102 e.n. si 105-106 e.n.), pentru ca, in culmea gloriei sale, imparatul Traian (98-117 e.n.), sa-l invinga pe Decebal si sa-i transforme regatul intr-o provincie romana numita Dacia.

Regele Decebal Imparatul Traian

Columna lui Traian, inaltata la Roma, si mausoleul de la Adamclisi (Dobrogea) povestesc despre aceasta inclestare militara, care a fost urmata de o masiva si sistematica colonizare a noilor teritorii integrate noului imperiu.

Columna lui Traian din Roma - certificatul de nastere a poporului roman

Dacii, cu toate ca au suferit pierderi grele, au ramas, chiar si dupa ce a fost instaurata noua conducere, principalul element din Dacia; provincia a fost supusa unui proces de romanizare complex, elementul sau de baza fiind impunerea si adoptarea definitiva a limbii latine. Romanii sunt astazi singurii descendenti ai Imperiului Roman de Rasarit; limba romana este una din marile mostenitoare ale limbii latine, alaturi de Franta, Italia, Spania, Romania este o oaza de latinitate in aceasta parte a Europei.

Locuitorii, fie ei descendenti ai Imperiului Roman sau a daco-romanilor, si-au continuat existenta neintrerupta ca tarani sau ca pastori, chiar dupa retragerea romana sub imparatul Aurelian, (270-275), atat a armatei, cat si a administratiei romane, care s-a mutat la sud de Dunare. Dar, stramosii romanilor au ramas timp de cateva secole in sfera de influenta a Imperiului Roman, atat in politica, cat si in economie, religie sau cultura; dupa despartirea in doua a Imperiului Roman, in anul 395 e.n., ei au ramas in sfera de influenta a Imperiului Bizantin.

Ei traiau mai mult in spiritul vechilor romani, care acum decazuse, si au supravietuit imprejurarilor grele din timpul valurilor succesive ale popoarelor migratoare.

Preview document

Formarea conștiinței istorice - Pagina 1
Formarea conștiinței istorice - Pagina 2
Formarea conștiinței istorice - Pagina 3
Formarea conștiinței istorice - Pagina 4
Formarea conștiinței istorice - Pagina 5
Formarea conștiinței istorice - Pagina 6
Formarea conștiinței istorice - Pagina 7
Formarea conștiinței istorice - Pagina 8
Formarea conștiinței istorice - Pagina 9
Formarea conștiinței istorice - Pagina 10
Formarea conștiinței istorice - Pagina 11
Formarea conștiinței istorice - Pagina 12
Formarea conștiinței istorice - Pagina 13
Formarea conștiinței istorice - Pagina 14
Formarea conștiinței istorice - Pagina 15
Formarea conștiinței istorice - Pagina 16
Formarea conștiinței istorice - Pagina 17
Formarea conștiinței istorice - Pagina 18
Formarea conștiinței istorice - Pagina 19
Formarea conștiinței istorice - Pagina 20
Formarea conștiinței istorice - Pagina 21
Formarea conștiinței istorice - Pagina 22
Formarea conștiinței istorice - Pagina 23
Formarea conștiinței istorice - Pagina 24
Formarea conștiinței istorice - Pagina 25
Formarea conștiinței istorice - Pagina 26
Formarea conștiinței istorice - Pagina 27
Formarea conștiinței istorice - Pagina 28
Formarea conștiinței istorice - Pagina 29
Formarea conștiinței istorice - Pagina 30
Formarea conștiinței istorice - Pagina 31
Formarea conștiinței istorice - Pagina 32
Formarea conștiinței istorice - Pagina 33
Formarea conștiinței istorice - Pagina 34
Formarea conștiinței istorice - Pagina 35
Formarea conștiinței istorice - Pagina 36
Formarea conștiinței istorice - Pagina 37
Formarea conștiinței istorice - Pagina 38
Formarea conștiinței istorice - Pagina 39
Formarea conștiinței istorice - Pagina 40
Formarea conștiinței istorice - Pagina 41
Formarea conștiinței istorice - Pagina 42
Formarea conștiinței istorice - Pagina 43
Formarea conștiinței istorice - Pagina 44
Formarea conștiinței istorice - Pagina 45
Formarea conștiinței istorice - Pagina 46
Formarea conștiinței istorice - Pagina 47
Formarea conștiinței istorice - Pagina 48
Formarea conștiinței istorice - Pagina 49
Formarea conștiinței istorice - Pagina 50
Formarea conștiinței istorice - Pagina 51
Formarea conștiinței istorice - Pagina 52
Formarea conștiinței istorice - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Formarea Constiintei Istorice.doc

Alții au mai descărcat și

Formarea Conștiinței Istorice

1. UMANISMUL IN CULTURA EUROPEANA 1. 1 Contextul socio – politic Incepand cu secolul al XIV –lea, in Europa Occidentala incepe o epoca de...

Formarea conștiinței istorice

Umanismul Este o miscare social- culturala care s-a dezvoltat in perioaada Renasterii( sec XIV- XVI) Renasterea este perioada din istoria...

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Te-ar putea interesa și

Metode active de învățare a istoriei

1. Istoria intre stiinta si disciplina de invatamânt In cadrul procesului instructiv educativ din scoala, toate disciplinele de invatamânt si toti...

Formarea Conștiinței Istorice

1. UMANISMUL IN CULTURA EUROPEANA 1. 1 Contextul socio – politic Incepand cu secolul al XIV –lea, in Europa Occidentala incepe o epoca de...

Valoarea istorico-literară a umaniștilor români

Introducere Obiectul cercetat. Ne-am propus în următoarele pagini să cercetăm subiectul Valoarea istorico-literară a umaniştilor Grigore Ureche,...

Literatură română și curente literare

Descrierea şi mai puţin valorizarea şi ierarhizarea operelor este caracterizarea dintâi a istoriei literare. Fenomenul literar este abordat...

Titu Maiorescu - rolul personalității politice reflectat în curicula școlară

INTRODUCERE Invăţământul liceal în România în perioada actuală Şcoala mileniului III şi-a deschis porţile sub auspiciile reformei curriculare,...

Formarea conștiinței istorice

Conştiinţa istorică se naşte din încercarea de a construi identitatea unui popor, a unei naţiuni, prin raportare la alte popoare, la alte naţiuni....

Formarea Conștiinței Istorice

1. Formarea conştiinţei istorice Conştiinţa istorică se naşte din încercarea de a construi identitatea unui popor, a unei naţiuni, prin raportare...

Formarea conștiinței istorice

Umanismul Este o miscare social- culturala care s-a dezvoltat in perioaada Renasterii( sec XIV- XVI) Renasterea este perioada din istoria...

Ai nevoie de altceva?