Mihai Eminescu

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Mihai Eminescu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 93 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Cascaval

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Romana

Cuprins

CRONOLOGIE
Viata si activitatea literara a lui Mihai Eminescu&2
Amintiri eminesciene&..28
Junimea-parte din viata marelui poet..29
Viata poetului(pe scurt)..32
CAP II
OPERA EMINESCIANA
Proza.35
Dramaturgia.36
Poezia
- Prezentare generala36
- Teme si motive in poeziile eminesciene&.43
- Teme iubirii si a naturii in poeziile lui Eminescu..47
- Eminescu si Schopenhauer52
- Poezii& 56
- Comentariul unor poezii representative&61
CAP III
Eminescu-mereu vesnic si tanar
Actualitatea lui Eminescu..76
Scisori&81
Studii critice&..86
Marturii89
Mihai Eminescu-luceafarul poeziei romanesti(citate)&..90

Extras din document

CRONOLOGIE

-CAP I-

Viata si activitatea literara a poetului Mihai Eminescu

1812

Febr. 10. Se naste la Calinesti (Suceava) tatal poetului, Gheorghe Eminovici, fiul mai mare al dascalului din Calinesti, Vasile Eminovici, si al Ioanei Sarghei. Provenind dintr-o familie numeroasa si nu prea înstarita, Gheorghe Eminovici paraseste de timpuriu satul natal. Este, pe rând, scriitor de cancelarie la baronul Jean Mustata, administrator al mosiei Dumbraveni ce apartinea boierului Bals. Acesta din urma îl ajuta sa obtina titlul de sluger; în 1842 Eminovici este ridicat la rangul de caminar. In anul 1840 Eminovici se casatorise cu Raluca Iurascu; vor avea împreuna 11 copii. Stabilitatea materiala la care râvnea Eminovici ar fi putut fi în sfârsit obtinuta prin cumpararea, în 1847, a mosiei de la Ipotesti, unde familia caminarului se va muta definitiv abia în 1857, o data cu terminarea noii case. însa buna parte din veniturile mosiei vor fi folosite de Eminovici pentru a asigura fiilor sai studii liceale si universitare, costisitoare chiar si pentru o familie mai înstarita. În 1878, Eminovici este nevoit sa vânda Ipotestii pentru a-si plati datoriile; ramâne ca administrator al noului proprietar pâna în 1884, anul mortii sale. Este îngropat la Ipotesti alaturi de sotia sa, Raluca.

1816

Se naste la Joldesti mama poetului, Raluca Iurascu, a treia fiica a stolnicului Vasile Iurascu si a Paraschivei Iurascu, nascuta Dontu. Se casatoreste în 1840 cu Gheorghe Eminovici, aducând o zestre destul de frumoasa, care parea sa fie de bun augur pentru tânara familie. Are unsprezece copii, dintre care sase vor muri în timpul vietii sale. Moare în 1876, la Ipotesti.

1818

Se naste Aron Pumnul, viitorul profesor si îndrumator al lui Eminescu din anii gimnaziului de la Cernauti.

1821

Se naste la Bacau Vasile Alecsandri. Scriitor exponential pentru generatia pasoptista, ale carei idealuri le-a sustinut atât prin implicarea sa directa în politic si social, cât si prin creatia sa literara (poezie, proza, teatru).

1829

Anul aparitiei primelor periodice românesti : la Bucuresti  Curierul românesc  editat de I. Heliade-Radulescu, la Iasi  Albina româneasca  editata de Gh. Asachi. Revistele au profil politic, social si literar, cu un rol substantial în afirmarea si sustinerea emanciparii nationale si culturale în cele doua provincii românesti.

1830

Se naste folcloristul Petre Ispirescu (m.1887).

În traducerea lui Ion Heliade-Radulescu apare prima versiune în limba româna a Meditatiilor Lui Lamartine.

Poezii alese  Iancu Vacarescu.

1832

Poezii Gr. Alexandrescu.

1835

La Iasi se inaugureaza Academia Mihaileana  institutie de învatamânt superior, la care se predau cursuri de istorie, drept, arhitectura, chimie si matematica.

Se naste pictorul Nicolae Grigorescu (m. 1912).

1836

Dec. 27 Moare Paraschiva Iurascu (Dontu), bunica dinspre mama a poetului.

1838

La Brasov, sub conducerea lui George Baritiu, apar Gazeta de Transilvania  primul ziar al românilor din Ardeal, si revista culturala Foaie pentru minte, inima si literatura.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mihai Eminescu.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii "Alexandru Ioan Cuza"din Iasi obtinand nota 9.Proiectul cuprinde date despre poetul M Eminescu si oerele acestuia.