Studiu de caz - Avangardismul

Proiect
8/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 49 în total
Mărime: 1.44MB (arhivat)
Publicat de: Marioara Tudorache
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Termenul de avangarda vine din limba franceza(avant-garde), unde inseamna detasamentul avansat al un unei armate(,,garda dinainte'') care investigheaza un teren necunoscut, fiind alcatuit din soldati care isi asuma riscul sacrificiului, pentru a apara grosul armatei. La termen de razboi, el dateaza inca incepand de la Renastere. Totusi, metafora avangardului exprimand o pozitie avansata,constienta de sine, in politica, in literatura, in arta, in religie si asa mai departe, nu a fost intrebuintata in mod sustinut inainte de secolul al XX-lea.

Atitudinea contestata a avangardei literare isi are radacinile in spiritul rebel al unor creatori din secolul al XlX-lea. Este vorba in primul rand, de Lautremont, scriitor francez, care a publicat, in 1869, un volum de poeme in proza, Les Chants de Maldoror (Cantarile lui Maldoror), exprimand revolta impotriva conditiei umane intr-o viziune stranie, deliranta, onirico-fantastica. Lautremont priveste spre viitor ,evocand corabia cu panzele intinse ,,spre un punct precis al orizontului" crezand ca ,,poezia nu trebuie facuta de unul singur, ci de toti". Considera o scriere exaltata si provocatoare a unui geniu bolnav, cartea n-a fost difuza de editor, intrand in circuitul cultural abia in 1890.In al doilea rand, este vorba de un alt poet francez, Arthur Rimbaud, considerat copilul teribil al simbolistului.

Prin volumele de poeme in proza UNE SAISON EN ENFER (Un anotimp in infern", 1873) si ILLUMINATIONS (,,Iluminari", postum, 1893), s-a afirmat ca un promotor al revoltei impotriva conformismului social si ca un profet al unui viitor liber, in spiritul unei Comune din Paris. Arthur Rimbaud a sondat adancurile eului, considerand poetul un vizionar al unui univers suprareal, perceput printr-o dezordine a simturilor, prin trairi halucinatorii.

Alfred Jarry, dramaturg si prozator francez, este al treilea precursor al avangardei. Capodopera sa este UBU ROI (,,Ubu rege", 1896), farsa groteasca, plasata intr-un spatiu imaginar, guvernat de Ubu, simbol al autoritatii obtuze, barbare si egoiste.

Desi avangardismul are o serie de caracteristici comune, orientarile sale sunt diverse, prezentand unele paticularitati care au determinat chiar polemici intre diferite grupari.

- curent literar si artistic, a carui denumire provine de la substantivul italian il futuro = viitor.

A fost fondat in Italia in anul 1909 de F. T. Marinetti, prin publicarea in revista Le Figaro din Paris a Manifestului de intemeiere a futurismului. Adeptii sai impartasesc atitudini anarhiste, pseudosocialiste, manifestand si simpatii radical-nationaliste, acestea venind in contradictie cu spiritul general cosmopolit al avangardei europene.

Bibliografie

Nicolae Balota, Arte poetice ale secolului XX

Adrian Marino, Dictionar de idei literare

Ion Pop, Avangarda in literatura romana

Mircea Scarlat, Istoria poeziei romanesti

www.wikipedia.ro

www.scritube.ro

Conținut arhivă zip

  • Studiu de caz - Avangardismul.ppt

Te-ar putea interesa și

Diversitate tematică, stilistică și de viziune în poezia interbelică

Perioada interbelică desemnează intervalul de 21 de ani între cele două Razboaie Mondiale (1918-1939). Această perioadă se caracterizează pe plan...

Istoria Culturii Române Moderne

Necesitatea unei reinterpretari a culturii române Cultura româna parcurge azi un dramatic proces de autoevaluare si de situare comparativa. Ca si...

Ai nevoie de altceva?