Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 15037
Mărime: 61.78KB (arhivat)
Publicat de: Viorela Vasilescu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Ideologia comunista are ca punct de plecare teoria determinismului social,potrivit careia comportamentul persoanei nu este indus de propria individualitate,ci de clasa din care provine.Drept urmare,devine obligatorie educarea sa in spiritual noii societati comuniste,singura care,se afirma,ii poate asigura dezvoltarea plenara.In aceasta situatie,rolul literaturii ca mijloc de propaganda devine covarsitor,ea avand menirea sa educe individul in spiritul supunerii fata de partid si de catre conducatorul sau,dar si de ura fata de tot ceea ce se opune acestei atitudini.Ca unica alternative de existenta,propaganda adfuce astfel in prim plan sloganul CINE NU ESTE CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA,cultivand insistent mitul patriei primejduite si,drept urmare,vigilenta fata de”dusmanii”poporului si necessitatea luptei de clasa,internationalismul proletar(“Proletari din toate partile,uniti-va!”),dar si culta Conducatorului providential.

Inceputurile

1944(12 noiembrie)-se infiinteaza ARLUS(Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica),avandu-l presedinte pe C-tin I.Parhon.Presedintele sectiei literatura si filosofie este M.Sadoveanu.La 10 decembrie apare primul numar al revistei Veac Nou,principalul instrument propagandistic al asociatie.

1945-se infiinteaza Universitatea Muncitoreasca a PCR,numita din 1946”Stefan Gheorghidiu”,innalta scoala de pregatire muncitoreasca pentru fiii si fiicele poporului.

In 1946- se da publicitatii o prima lista cuprinzand titlurile a 2638 de carti care sunt interzise,din bibliotecile publice si distruse.

In 1948-se tipareste,intr-un volum de peste 500 de pagini,o noua lista de Publicatii interzise,care cuprinde un numar sporit de autori si titluri:8779.Astfel,din librarii,biblioteci publice si chiar case sunt confiscate si distruse carti semnate de Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu,Ion Agarbiceanu,Dimitrie Anghel,Nicolae Balcescu,C-tin Bacalbasa,I.A.Bassarabescu,L.Blaga,I.Barbu,G.Bacovia,Gh.Braiescu,Al.Bratescu-Voinesti,Dimitri Bolintineanu,Dimitrie Cantemir,Otilia Cazimir,Serban Cioculescu,Emil Cioran,G.Cosbuc,Anghel Demetrescu,Victoria Eftimiu,Mircea Eliade,M.Eminescu,Nicolae Fimilion,Radu Gyr,Ion Ghica,Octavian Goga,B.P.Hasdeu,Aton Holban,G.I.Bratianu,Eugen Ionescu,Titu Maiorescu,Gib.I.Mihailescu,Costache Negruzzi,Alexandru Odobescu,Anton Pann,Hortensia Papadat-Bengescu si inca multi altii.

In ianuarie 1948,numele lui Tudor Arghezii insusi este scos din literature,iar volumul cu “Una suta una poeme”,retras din librarii.

1949-sunt interzise 119 creatii populare cu “continut ideologic neadecvat”(cantece inspirate de Maria Tanase,Maria Lataretu,Fanica Luca,Ioana Radu si altii),multe din ele pentru ca vehiculau formula legionara”foaie verde”.Devine obligatorie inregistrarea masinii de scris la Militie.

1949-se infiinteaza Scoala de Literatura”Mihai Eminescu”,al carei scop era sa produca scriitori pe banda rulanta.Conditiile admiterii:origine sociala”sanatoasa”si recomandarea comitetului de partid.Va fi desfiintata in 1955.

1952-in urma aparitie “genialei”lucrar a tovarasului Stalin,Maximul si problemele lingvisticii,este suprimata revista “Cum vorbim”redactata de Al.Graur;este ,totodata,criticata”atitudinea dusmanoasa”al linghvistilor Iorgu Iordan,Al.Rossetti si Al.Graur,ultimii doi fiind scosi din invatamant ca necorespunzatori.

Omul nou.Viata noua

Autoritatile nu scapa din vedere scoala,fiind interesate primenirea ideological a manualelor si a programelor didactice(intruncat toata manualele anterioare anului 1947 fusesera scoase din uz).In 1948,reforma sovietizanta a invatamantului schimba radical compozitia de clasa a personalului didactic,infiintandu-se facultati muncitoresti care produc pe banda,in cateva luni,”specialisti”cu origine sanatoasa,abti sa-i inlocuiasca pe cei diponibilizati,concediati sau trimisi in puscarie.

Tinerii studiaza dupa materiale de propaganda cu vag aspect didactic incropite la repezeala,pe masura ce se publica scrieri cu mesaj cumunsit si se impun nume noi.In anul 1950 apar Tezele provizorii de istoria literaturii romane,in care creatia literara era ilustrata intre altii,de necunoscuti precum Ion Paun-Pincio,D.Th.Neculita,Raicu Ionescu-Rion ,Al.Sahia,A.Toma,Dan Desliu,Maria Banus si Mihai Benciuc.

Sunt considerate”snoabe”,”mistice”,”descompuse”,”dezumanizate”,”degenerate”,”morbide”, si “decadente”toate creatiile simboliste,ermetice suprarealiste,naturaliste,expresioniste,dadaiste si etc.Este condamnat,de asemenea,tot ce tine de esteism.Insusi locul in literature al lui M.Eminescu e pus sub semnul intrebarii,caci poetul nu numai ca am impartasit si propagate o filosofie ideaslista si un pessimist contagios,dar a si compus versuri ce poarta semnele”periculoase”ale formalismului decadente.Cine nu scria intr-un limbaj popular acccesibil si nu avea o conceptie “inalta”,materialist dialectica asupra vietii, cine arata o cat de mica simpatie pentru intimitati poetice,pentru naturalism,pentru erotism si divertisment,pentru proza analitica,politista sau de aventuri se descalifica in ochii partidului ca scriitor.

Numerosi intelectuali de prestigiu au fost arestati si condamnati la multi ani de ichisoare,fiind acuzati de uneltire impotriva ordinii sociale printre ei se numra C-tin Noica,Dinu Pillat,Al.Paleologu,Vladimir Streinu,V.Voiculescu,Nechifor Crainic.

Preview document

Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 1
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 2
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 3
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 4
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 5
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 6
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 7
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 8
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 9
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 10
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 11
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 12
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 13
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 14
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 15
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 16
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 17
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 18
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 19
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 20
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 21
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 22
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 23
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 24
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 25
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 26
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 27
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 28
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 29
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 30
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 31
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 32
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 33
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 34
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 35
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 36
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 37
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 38
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 39
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 40
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 41
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 42
Studiul de caz - literatură aservită ideologiei comuniste - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Studiul de Caz - Literatura Aservita Ideologiei Comuniste.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz - literatură aservită ideologiei comuniste

I. Definirea conceptului de comunism 1.Comunismul in general Dupa consumarea parteneriatului strategic necesar invingerii Germaniei si trecerea...

Vasile Voiculescu

Prezentarea generala a operei Vasile Voiculescu este o alta personalitate reprezentativa pentru literatura interbelica, iar in cadrul acesteia,...

Modele Narative în Proza Scurtă Românească

MODELE NARATIVE ÎN PROZA SCURTĂ ROMÂNEASCĂ În literatura română, un element definitoriu, constant şi prolific, a fost încă de la început (dacă ar...

Perioada Postbelică

1. Obiective educaţionale La sfârşitul lecţiei, cursanţii trebuie să ştie: - Să distingă judecăţile estetice de cele nespecifice literaturii -...

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Ai nevoie de altceva?