Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România

Proiect
10/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 12146
Mărime: 858.80KB (arhivat)
Publicat de: Smeu I.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asis. Univ. Dr.Zgură Daniel
Facultatea de Business
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Descrierea generală a calculatorului personal 4
  3. 1.1 Istoria calculatoarelor personale 4
  4. 1.2 Definiția și clasificarea calculatorului personal 8
  5. Capitolul al II-lea. Elementele componente ale calculatorului personal 10
  6. 2.1 Prezentarea elementelor componente 10
  7. 2.2 Caracteristici de calitate ale elementelor componente 19
  8. Capitolul al III-lea. Prezentarea pieței calculatoarelor personale din România 23
  9. 3.1 Prezentarea principalelor firme producătoare 23
  10. 3.2 Prezentarea pieței de profil din România 32
  11. Capitolul al IV-lea. Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România 36
  12. 4.1 Caracteristicile de calitate selectate pentru analiză 36
  13. 4.2 Prezentarea calculatoarelor analizate și calculul indicatorilor de calitate 37
  14. Concluzii 41
  15. Bibliografie
  16. Anexe

Extras din proiect

În societatea actuală cu greu se mai găsește o persoană care să nu dispună de un dispozitiv electronic personal, indiferent dacă acesta este un calculator, laptop, smartphone sau orice alt tip de sistem computerizat. Deși, acum zeci de ani, deținerea unui calculator era considerat un semn al avuției, doar persoanele cu un anumit statut social dispunând de un asemenea lux, cu timpul, datorită concurenței apărute pe piață, acestea se regăsesc acum în majoritatea locuințelor.

Calculatorul a fost primul care a reușit să se impună in domeniul electronic, acesta putând fi folosit atât pentru treburile personale, cât și la locul de muncă. Odată cu apariția calculatorului productivitatea muncii a fost într-o continuă creștere, domeniile de aplicare a acestuia fiind nelimitate.

Ascensiunea puternică a pieței calculatoarelor a dus la dezvoltarea unui amalgam de aplicații pentru acesta, cum ar fi programe de prelucarare a textelor și de editare a pozelor și a videoclipurilor, crearea de jocuri video sau, ceea ce mulți consideră a fi cel mai important, crearea de tehnologii care să permită oamenilor de știință să simplifice operațiunile de cercetare, facilitându-le procesul de lucru.

Mai târziu, odată cu avansarea în domeniul tehnologic, producătorii au realizat că acesta este un domeniu cu un potențial nelimitat, astfel că au trecut la pasul următor: calculatoare portabile (laptopuri). Încetul cu încetul aceștia au realizat că mai mare nu înseamnă neapărat mai bine, integrând astfel componente mai avansate într-un ambalaj mai mic și mai atractiv.

Lucrarea de față vine în ajutorul consumatorilor, realizându-se o analiză comparativă care să le ofere o privire în ansamblu, lămurind câteva din problemele întâmpinate în procesul de alegere. Avănd în vedere oferta diversificată care este pusă la dispoziție clienților, concurența în domeniu fiind una dintre cele mai acerbe, dificultatea întâmpinată în momentul achiziției este una de înțeles.

Un alt incovenient care poate apărea în momentul achiziționării unui calculator poate fi lipsa cunoștințelor în domeniu, în cadrul lucrării abordându-se și problema evaluării fiabilității componentelor și sistemelor.

Capitolul I

Prezentarea generală a calculatorului personal

1.1 Istoria calculatorului personal

În anul 1642 are loc începutul unei noi ere, matematicianul si filozoful francez Blaise Pascal inventând primul calculator mecanic. Acesta putea fi folosit pentru adunarea și scăderea numerelor întregi.

Mașinăria acestuia era a fost realizată dintr-o serie de roți dințate, fiecare dintre acestea fiind alcătuite dintr-o serie de 10 dinți, numerotați de la 0 la 9, având disponibilă o fereastră fixă prin care se puteau vedea cifrele.

La începutul secolului 19, mai exact în anul 1804, un inventator de origine franceză, Joseph Marie Jacquard, crează un aparat destinat pentru conducerea războiului de țesut. În vederea înregistrării informațiilor erau folosite un set de hârtii care erau perforate special. Jacquard a vrut să demonstreze cu această invenție că dacă hârtiile cu informații reușesc să se îmbine în aceeași ordine cu desfășurarea instrucțiunilor, mecanizarea războiului de țesut va putea fi obținută. Astfel, programarea instrucțiunilor a rămas o etapă reprezentativă în dezvoltarea computerului modern.

18 ani mai târziu, în anul 1822, inventatorul și matematicianul britanic Charles P. Baddage a realizat un aparat universal pentru proiectarea calculelor, acesta dispunând de o memorie mecanizată pentru înregistrarea rezultatelor. Societatea Astrologică Regală a hotărât să susțină această lucrare, motivul principal fiind perfecționarea acesteia. Baddage reușește în anul 1834 să producă o mașinărie de calcul analitică care prezenta îmbunătățiri semnificative față de prima. Chiar dacă pentru funcționarea mașinii era nevoie doar de energia a șase motoare cu aburi și avea o suprafață egală cu cea a unui teren de fotbal, această învenție permitea calcule matematice și logaritmice până la a șasea zecimală.

La mijlocul secoulului, în anul 1850, filosoful și matematicianul de origine engleză, George Boole, reușește să demonstreze faptul că răspunsurile la problemele matematice pot fi simplificate, răspunzându-se la întrebări cu afirmativ sau negativ. Acesta a implementat un sistem binar, utilizând cifrele 1 și 2. Cifra 1 reprezenta răspunsul afirmativ al întrebării, iar cifra 2, răspunsul negativ. Principiul dezvoltat de Boole a stat pentru o bună perioadă de timp la baza funcționării unei diversități de platforme ale calculatoarelor.

Sfârșitul secolului l-a avut în prim plan pe Herman Hollerith, un statistician si inventator american, care în anul 1880 inventează un tabulator electromecanic al cărui scop era catalogarea statisticilor.

John Atanasoff și Clifford Berry, doi fizicieni de origine americană, reușesc în anul 1939, la Colegiul de Stat din Iowa, reușesc să pună la punct primul calculator electronic digital din lume, căruia hotărăsc să îi pună numele Atanasoff-Berry-Computer(ABC). Deși acesta reușea să efectueze operații algebrice liniare, fiind primul dispozitiv de acest gen pus la dispoziție oamenilor, acesta nu a generat un interes foarte mare în domeniul științific.

În anul 1941, un inventator de origine germană, Konrad Zuse inventează prima mașină universală de calcul din Germania, deși aceasta era o forță activă în cel de-al doilea război mondial. Deși Zuse nu auzise niciodată de George Boole, mașinăria elaborată de el funcționa pe același principiu propus de inventatorul englez.

Bibliografie

1. Andreica A. - Concepte şi evoluţii în informatică, Facultatea de Studii Europene, Cluj-Napoca, 2000;

2. Graniţă R. - Microprocesoare, microcalculatoare, minicalculatoare, Editura Tehnică, Bucureşti, 1997;

3. Mârşanu R. - Calculatoare personale. Elemente arhitecturale, Editura All BIC, Bucureşti, 2001;

4. Năstase F., Zota R. - Sisteme de calcul si operare, Editura Ase, Bucuresti, 2004;

5. Negrea T. - Analiza comparativă a principalelor echipamente informatice multimedia şi aplicaţii ale acestora în învaţămanţul economic, Editura ASE, Bucureşti, 2005;

6. Norton P. - Secrete PC, Editura Teora, Bucureşti, 1996;

7. Pleşea D. - Merceologia produselor electrice şi electronice, Editura ASE, Bucureşti, 1999;

8. Scot M. - PC-Depanare-Modernizare, Editura Teora, Bucureşti, 2003;

9. Surcel T., Alecu F., Bologa R., Mârşanu R., Pocatilu P., Reveiu A. - Informatică Economică, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005;

10. Tamaş I., Ali E., Berbec F., Ionescu B., Ionescu I., Năstase P. - Bazele tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Editura Info Mega, Bucureşti, 2004;

11. Zota R., Elemente de arhitectură a sistemelor de calcul şi operare, Editura ASE, Bucureşti, 2004.

12. Brookshear J. G., Introducere în informatică, Editura Teora, București, 1998

13. https://www.acer-group.com/ag/en/TW/content/home

14. https://www.asus.com/support

15. http://www.dell.ro/

16. http://www8.hp.com/ro/ro/home.html

17. http://www3.lenovo.com/ro/ro/

18. https://www.statista.com/

19. http://subversiv.info/

20. http://www.capital.ro/

21.http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/asus-romania-estimeaza-vanzari-in-crestere-cu-10-fata-de-2014-la-110-milioane-de-euro-14465524

22.http://www.dell.com/learn/ro/ro/rocorp1/press-releases/2015-02-26-dell-10-years-in-romania

23. http://www.hp.com.ro/hp_romania/prezentare.html

Preview document

Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 1
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 2
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 3
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 4
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 5
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 6
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 7
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 8
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 9
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 10
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 11
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 12
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 13
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 14
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 15
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 16
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 17
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 18
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 19
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 20
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 21
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 22
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 23
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 24
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 25
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 26
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 27
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 28
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 29
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 30
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 31
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 32
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 33
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 34
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 35
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 36
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 37
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 38
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 39
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 40
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 41
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 42
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 43
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 44
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 45
Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa a calculatoarelor personale comercializate in Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Securitatea Sistemelor Informatice

I. INTRODUCERE În era digitală actuală în care trăim şi muncim, cetăţenii şi companiile consideră tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC)...

Infracționalitatea Informatică - Protecția Consumatorului

Capitolul I. Introducerea în lumea calculatoarelor 1.1. Istoricul calculatoarelor Calculatoarele sunt maşini de prelucrat date (informaţii)...

Aplicatile Windows

Meniul Accesories din Start Menu, Programs este un meniu care se creeaza înca de la instalarea sistemului Windows, si contine scurtaturi pentru...

Subiecte Sisteme de Operare

Sistemul de operare. Definitii, rol, functii. Un sistem de calcul este organizat pe mai multe nivele. La baza se afla partea hardware formata din...

Sisteme Informatice

REFERAT În viata noastra de zi cu zi, calculatoarele sunt ceva obisnuit, ba chiar indinspensabil în unele cazuri. Se poate spune, pe drept cuvânt...

Fițuica multimedia

1)Conceptul de multimedia. Multimedia cuprinde ansamblu mijloacelor de comunicare, prin care informaţiile pot fi percepute vizual şi auditiv în...

Statistică aplicată

12 14,4 media arit 22 18 14,29656662 media geom 20 16 14,19172762 media armonica 19 11 14,5 mediana 13 13 15 modulul 17 14 11 Quartile 11 15...

Te-ar putea interesa și

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Plan de Afaceri SC Art-Invest SRL

ACTUL CONSTITUTIV AL SOCIETĂŢII CU RĂSPUNDERE LIMITATA S.C. ART-INVEST-GROUP S.R.L. Subsemnaţii: D-na Barbuti Neluta - Claudia, cetatean roman,...

Ai nevoie de altceva?