Baze de date bancare - studiu de caz ING România

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: docx, pptx, accdb
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 1376
Mărime: 6.69MB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Bănică Logica

Extras din document

1. Introducere:

În ultimii ani, dezvoltarea sistemelor de baze de date reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte în domeniul tehnologiei informaţiei, având un impact decisiv asupra modului de organizare şi funcţionare a numeroaselor instituţii şi servicii. Acestea sunt companiile de comunicaţie, intreprinderile de comerţ, serviciile bancare, serviciile de transport, asigurările, universităţile etc. Acestea sunt dependente de funcţionarea corectă şi neîntreruptă a sistemelor de baze de date. Sistemele de baze de date sunt o componentă importantă a vieţii de zi cu zi în societatea modernă. Zilnic, majoritatea persoanelor desfăşoară activităţi care implică interacţiunea cu o bază de date: depunerea sau extragerea unei sume de bani din bancă, rezervarea biletelor de tren sau de avion, căutarea unei cărţi într-o bibliotecă computerizată, gestiunea angajaţilor dintr-o firmă sau cumpărarea unor produse.

În sensul larg, o bază de date (database) este o colecţie de date corelate din punct de vedere logic, care reflectă un anumit aspect al lumii reale şi este destinat unui anumit grup de utilizatori. În acest sens, bazele de date pot fi create şi menţinute manual (un exemplu ar fi fişele de evidenţă a cărţilor dintr-o bibliotecă, aşa cum erau folosite cu ani în urmă) sau computerizat aşa cum sunt majoritatea bazelor de date în momentul de faţă. O definiţie într-un sens mai restrâns a unei baze de date este următoarea: o bază de date este o colecţie de date centralizate, creată şi menţinută computerizat, în scopul prelucrării datelor în contextul unui set de aplicaţii. Prelucrarea datelor se referă la operaţiile de introducere, ştergere, actualizare şi interogare a datelor. Bazele de date au următoarele proprietăţi:

• Baza de date este o colecţie logică coerentă de date ce are cel puţin un înţeles;

• Baza de date este destinată, construită şi populată de date despre un domeniu bine precizat. Ea are un grup de utilizatori şi se adresează unui anumit grup de aplicaţii;

• O bază de date reprezintă câteva aspecte ale lumii reale creând orizontul propriu. Schimbările orizontului sunt reflectate în baza de date;

• O bază de date oferă posibilitatea introducerii standardelor privind modul de stocare a datelor, ceea ce permite schimbarea datelor între organizaţii.

Bazele de date se pot clasifica după numeroase criterii. Dintre acestea amintim:

1) Clasificarea după modelul de date:

• Model de date relaţional;

• Model de date orientat obiect;

• Model de date obiect-raţional;

• Model de date ierarhic;

• Model de date reţea.

2) Clasificarea după numarul de utilizatori:

• Baze de date multiutilizator;

• Baze de date monoutilizator.

3) Clasificare după numărul de staţii pe care este stocată baza de date:

• Sisteme de baze de date centralizate;

• Sisteme de baze de date distribuite.

Microsoft Access este un sistem pentru crearea şi utilizarea bazelor de date de complexitate medie pentru calculatoare personale, putând lucra performant cu sute de mii de înregistrări pe un calculator personal sau în cadrul unei reţele de până la 20 utilizatori care lucrează simultan cu baza de date.Programul Access stochează toate componentele unei baze de date într-un singur fişier pe disc cu extensia:„.mdb”.

O bază de date Access poate conţine următoarele componente :

• Tabele – stochează datele bazei de date. Fiecare coloană a tabelei este numită câmp şi fiecare rând al tabelei este numit înregistrare.

• Interogări – realizează extragerea unor date din una sau mai multe tabele conform unor criterii precizate de utilizator în vederea vizualizării şi actualizării datelor din baza de date sau pentru a crea alte tabele în vederea păstrării unui instantaneu al informaţiilor. O interogare nu are date proprii şi operează cu date din tabelele bazei de date.

• Formulare – un formular este o fereastră pentru introducerea sau afişarea şi editarea datelor. Un formular poate conţine subformulare pentru a afişa date asociate unor date din formular şi butoane sau alte obiecte grafice pentru realizarea anumitor acţiuni.

• Rapoarte – sunt utilizate pentru operaţii de ieşire în vederea obţinerii unor situaţii rezultate din prelucrarea unor date din baza de date. Pentru includerea selectivă a unor date într-un raport sau pentru realizarea unui raport care foloseşte date din mai multe tabele va trebui creată mai întâi o interogare şi apoi raportul să fie fundamentat pe rezultatele interogării.

• Comenzi macro – permit realizarea unei secvenţe de acţiuni care poate fi ataşată unui buton.

• Module – stochează proceduri şi funcţii scrise în limbajul Visual Basic pentru tratarea evenimentelor

Bibliografie

1. Bănică, L., Stefan, L.C., Baze de date online, Editura Universităţii din Piteşti, 2011.

2. Bănică, L., Ghid laborator baze de date - Manual pentru Frecventa redusa, Editura Universităţii din Piteşti, 2015.

3. Teodorescu, Alexandru, „Lectii de Access”, Editura Albastra, editie revizuita 2011.

4. Preda, Ana-Maria, Informatica aplicata in economie - Baze de date si sisteme de gestiune a bazelor de date, Editura Didactica si Pedagogica, 2009.

5. Muresan, Mihaela , Acces 2007. Aplicatii economice (Meniuri si comenzi practice), Editura Ideea europeana, 2009.

6. ***” https://www.ing.com/en.htm”, accesat la data 27.04.2017

Preview document

Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 1
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 2
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 3
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 4
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 5
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 6
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 7
Baze de date bancare - studiu de caz ING România - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Baze de date bancare - studiu de caz ING Romania.docx
  • Baze de date bancare - studiu de caz ING Romania.pptx
  • PROIECTBD.accdb

Alții au mai descărcat și

Sisteme Informatice

REFERAT În viata noastra de zi cu zi, calculatoarele sunt ceva obisnuit, ba chiar indinspensabil în unele cazuri. Se poate spune, pe drept cuvânt...

Fituica Multimedia

1)Conceptul de multimedia. Multimedia cuprinde ansamblu mijloacelor de comunicare, prin care informaţiile pot fi percepute vizual şi auditiv în...

Curs UNIX

Curs Unix I. Caracteristicile sistemului de operare UNIX - sistem multiutilizator, multiproces, interactiv - sistem de fisiere organizate...

Threaduri

#include <iostream> #include <Windows.h> #include <time.h> #include <random> using namespace std; #define DIMLABIRINT 9 //Dimensiunea...

Ai nevoie de altceva?