Despre calculatoare și programele sistemelor de operare

Proiect
7/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 7610
Mărime: 16.59MB (arhivat)
Publicat de: Nae Negrea
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

!.SCURT ISTORIC DESPRE APARITIA CALCULATOARELOR

Un computer (numit si calculator, calculator electronic sau ordinator) este o masina de prelucrat date (informatii) conform unei liste de instructiuni numita program. Calculatoarele care pot, în principiu, prelucra orice fel de date se numesc universale (engleza: general purpose, pentru scopuri generale). Stiinta prelucrarii informatiilor cu ajutorul computerelor se numeste informatica. Computerele actuale nu sunt doar masini de prelucrat informatii, ci si dispozitive care faciliteaza comunicarea respectivelor informatii între doi sau mai multi utilizatori, de exemplu sub forma de numere, text, imagini, sunet sau video.

În principiu, orice computer care detine un anumit set minimum de functii (altfel spus, care poate emula o masina Turing) poate îndeplini functiile oricarui alt asemenea computer, indiferent ca este vorba de un Personal Digital Assistant sau PDA sau de un supercomputer. Aceasta versatilitate a condus la folosirea computerelor cu arhitecturi asemanatoare pentru cele mai diverse activitati, de la calculul salarizarii personalului unei companii pana la controlul robotilor industriali sau medicali (calculatoare universale).

Computerele de astazi vin în forme si prezentari diverse. Probabil cel mai familiar este computerul personal si varianta sa portabila, laptop -ul sau notebook -ul. Însa cea mai raspandita forma este aceea a computerului integrat (embedded) - înglobat complet în dispozitivul pe care îl controleaza. Multe masini, de la avioane de lupta pana la camere foto digitale, sunt controlate de computere integrate.

Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare ca putea functiona ca o masina de calculat se considera a fi "Ceasul" din Antikythira, datand din anul 87 î.Hr. si folosit aparent pentru calcularea miscarilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscuta.

O data cu revigorarea matematicii si a stiintelor, în timpul Renasterii europene au aparut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu masina inventata de Blaise Pascal. Tehnica de stocare si citire a datelor pe cartele perforate a aparut în secolul al XIX-lea. În acelasi secol, Charles Babbage este cel dintai care proiecteaza o masina de calcul complet programabila (1837), însa din pacate proiectul sau nu va prinde roade, în parte din cauza limitarilor tehnologice ale vremii.

În prima jumatate a secolului al XX-lea, nevoile de calcul ale comunitatii stiintifice erau satisfacute de computere analogice, foarte specializate si din ce în ce mai sofisticate. Perfectionarea electronicii digitale (datorata lui Claude Shannon în anii 1930) a condus la abandonarea computerelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modeleaza problemele în numere (biti) în loc de semnale electrice sau mecanice. Este greu de precizat care a fost primul computer digital; realizari notabile au fost: computerul Atanasoff-Berry, masinile Z ale lui Konrad Zuse - de exemplu computerul electromecanic Z3, care, desi foarte nepractic, a fost probabil cel dintîi computer universal, apoi calculatorul ENIAC cu o arhitectura relativ inflexibila care cerea modificari ale cablajelor la fiecare reprogramare, precum si calculatorul secret britanic Colossus, construit pe baza de lampi si programabil electronic.

Echipa de dezvoltare a ENIAC-ului, recunoscand neajunsurile acestuia, a elaborat o alta arhitectura, mult mai flexibila, ce a ajuns cunsocuta sub numele de arhitectura von Neumann sau arhitectura cu program memorat. Aceasta sta la baza aproape tuturor masinilor de calcul actuale. Primul sistem construit pe arhitectura von Neumann a fost EDSAC.

În anii 1960, lampile (tuburile electronice) au fost înlocuite de tranzistori, mult mai eficienti, mai mici, mai ieftini si mai fiabili, ceea ce a dus la miniaturizarea si ieftinirea computerelor. Din anii 1970, adoptarea circuitelor integrate a coborat si mai mult pretul si dimensiunea computerelor, permitand aparitia calculatoarelor personale de astazi.

Desi designul si performantele calculatoarelor s-au îmbunatatit dramatic în comparatie cu anii 1940, principiile arhitecturii von Neumann sunt în continuare la baza aproape tuturor masinilor de calcul contemporane. Aceasta arhitectura descrie un calculator cu patru module importante: unitatea aritmetica-logica (UAL, arithmetic logic unit sau ALU ), unitatea de control, memoria centrala (care bineînteles se deosebeste de memoria omului), si dispozitivele de intrare/iesire I/E (sau I/O , de la input/output ). Acestea sunt interconectate cu un manunchi de fire numit magistrala (bus ) si sunt conduse în tactul unui ceas (clock ).

Programele de calculator sunt listele de instructiuni de executat de catre un calculator. Acestea pot numara de la cateva instructiuni, care îndeplinesc o sarcina simpla, pana la milioane de instructiuni pe program (unele din ele executate repetat), plus tabele de date. Un calculator personal curent din anul 2006 din categoria 1.000 - 2.000 Euro este capabil sa execute peste 4 miliarde de instructiuni pe secunda. Compunerea sau scrierea acestor programe este efectuata de catre programatori profesionisti.

În practica, programele nu se mai scriu direct în limbajul masina al calculatorului. Scrierea în limbajul masina este extrem de laborioasa si erorile s-ar putea strecura usor, ceea ce ar provoca scaderea productivitatii la programare. Programele dorite sunt de obicei descrise într-un limbaj de programare de nivel mai ridicat (superior), care, înainte de a pute fi executat, este tradus automat în limbajul masina de catre programe specializate (interpretoare si compilatoare).

Preview document

Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 1
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 2
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 3
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 4
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 5
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 6
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 7
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 8
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 9
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 10
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 11
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 12
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 13
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 14
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 15
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 16
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 17
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 18
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 19
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 20
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 21
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 22
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 23
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 24
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 25
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 26
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 27
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 28
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 29
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 30
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 31
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 32
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 33
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 34
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 35
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 36
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 37
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 38
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 39
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 40
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 41
Despre calculatoare și programele sistemelor de operare - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Despre Calculatoare si Programele Sistemelor de Operare.doc

Alții au mai descărcat și

Întocmirea unui catalog de bibliotecă și întreținerea sa

1. PREZENTAREA GENERALǍ A APLICAŢIEI Întocmirea unui catalog de bibliotecǎ şi întreţinerea sa În cadrul proiectului de faţǎ îmi propun sǎ...

Componentele unui calculator compatibil IBM

1. Ce este un sistem de calcul? Un sistem de calcul (“calculator”, “computer”) este un echipament electronic specializat în prelucrarea automatã a...

Prezentare Microsoft Excel

PREZENTARE EXCEL COMPONENTELE FERESTREI EXCEL FORMATAREA TEXTELOR SI CALCULE IN EXCEL CREAREA DIAGRAMELOR IN EXCEL Diagramele ofera o imagine...

Aplicatile Windows

Meniul Accesories din Start Menu, Programs este un meniu care se creeaza înca de la instalarea sistemului Windows, si contine scurtaturi pentru...

Hard Disk-ul

1. Definitie Hard discul este un disc magnetic dur care are rolul de a stoca mai multe informatii decat o discheta. De obicei, hard discul nu...

Windows 98 - inițiere

Windows 9X va permite de a da comenzi calculatorului doar prin miscarea sagetii de mouse si prin click de mouse pe optiunea dorita. Fereastra de...

Html Seminar 1

Limbajul HTML conţine o mare diversitate de comenzi, care poartă denumirea specifică de tag-uri sau marcatori. Tag-uri pereche Tag-uri singulare...

Html Seminar 2

Hyperlink-urile permit ca, prin executarea unui click pe un şir de caractere sau pe o imagine, să se vizualizeze conţinutul altor fişiere HTML sau...

Te-ar putea interesa și

Modelarea și automatizarea unui sistem mecatronic

Mecatronica este un concept japonez care datează din anii 1970 și care poate fi definit ca aplicarea electronicii și tehnologiei calculatoarelor cu...

Realizarea sistemelor de sprijinire a deciziilor

Resursele necesare funcţionării oricărei organizaţii se clasifică în resurse vizibile (resurse materiale, financiare şi umane) şi resurse...

Securitatea Sistemelor Informatice

I. INTRODUCERE În era digitală actuală în care trăim şi muncim, cetăţenii şi companiile consideră tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC)...

Proiecte economice - firma Infosoft Group SRL

1. Analiza macromediului 1.1.Mediul politic 1.1.1. ForCele politice ce acCioneaza si consecinCele acestora 1.1.1.1. Partidele politice...

Raport de practică de licență

Întroducere Practica tehnologică am îndeplinit-o la ”Winify” unde am acumulat o varietate enormă de cunoștințe. În departamentul Tehnologii...

Rețele de Calculatoare

Introducere Cele mai multe calculatoare sunt folosite azi în interconectare, în retele locale si de arie larga, ceea ce confera informaticii un...

Arhitectura calculatoarelor

1. Introducere Au trecut aproape trei decenii de când firma IBM a definit şi a caracterizat cel mai important segment de piaţă din domeniul...

Securitatea Internetului - Programe Antivirus

1. ASPECTE LEGATE DE SECURITATEA INFORMAŢIILOR Informaţia este un produs care, ca şi alte importante produse rezultate din activitatea umană, are...

Ai nevoie de altceva?