Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5937
Mărime: 32.26KB (arhivat)
Publicat de: Cristinel Tofan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Andone
SYSCost este un sistem expert de sprijin in alegerea metodei de calculatie a costurilor

Extras din proiect

Introducere

Multitudinea de situaţii economico-financiare cu care se confruntă o unitate economică, oportunitatea cu care trebuie luată decizia în rezolvarea acestora cât şi necesitatea utilizării cunoştinţelor experţilor în economie au concurat la apariţia sistemelor expert specializate în luarea deciziilor economico-financiare.

Folosirea inteligenţei artificiale are tot mai multă aplicabilitate în diverse domenii de activitate astfel încât putem afirma cu tot mai multă certitudine că computerul rezolvă cu succes multe situaţii de luare a decizilor optime cu deosebită promptitudine înlocuind chiar decizia umană.

Structura si functionarea unui sistem bazat pe inteligenta artificiala

Aplicaţii ale inteligenţei artificiale

În ultimii ani ai scolului trecut, inteligenţa artificială a primit noi valenţe, fiind folosită în diverse domenii de aplicabilitate devenind indispensabilă. Aceasta se folosea cu succes in domenii ca: sisteme expert, rezolvarea problemelor, prelucrarea limbajului natural, recunoaşterea formelor, robotică, învăţământul asistat de calculator, etc.

Sistemele expert sunt aplicaţiile cele mai des utilizate, fiind folosite în toate domeniile de activitate care necesită analiza unei situaţii de către un expert în domeniu şi luarea de decizii în timp optim. Domeniile de aplicare sunt foarte diverse, ca de exemplu cel economico-financiar, juridic, management, militar, industrie, agricultură, geologie, etc.

Metodele şi tehnicile actuale de programare şi dezvoltare a sistemelor expert permit realizarea de sisteme expert şi multiexpert care sunt mult mai eficiente prezentând, un grad ridicat de fiabilitate chiar mai bun decât expertul uman, rezolvând cu succes probleme complexe întru-un timp foarte scurt.

Un alt domeniu unde se foloseşte inteligenţa artificială este cel de rezolvare a problemelor. Varietatea tematică a problemelor ce pot fi rezolvate este diversă, putând fi cantonate în domeniului matematicii (rezolvarea de teoreme şi reducerea formulelor) cât şi în alte diverse sectoare, cum ar fi cele care apar în domeniul economico-financiar (pentru determinarea factorilor care concură la neîndeplinirea planului de producţie sau probleme de personal, etc.)Mai există, de asemenea, sisteme de inteligenţă artificială capabile să verifice rezultatele muncii din laboratoare sau să simuleze efectele produse de fenomene naturale (cutremure, furtună, etc.) sau accidentale (accidente rutiere, feroviare, aviatice, catastrofe, etc.)

S-au efectuat şi se fac în continuare cercetări susţinute şi asidue pentru îmbunătăţirea comunicării dintre om şi calculator. Diverşi cercetători încearcă să realizeze această comunicare prin interfeţe care să folosească limbajul natural folosit zi de zi. Această muncă este îngreunată de necesitatea mare de resurse necesare acumulării unui dicţionar ce cuprinde asocierea cuvintelor cheie cu pronunţia acestora. Problemele comunicaţiei în limbaj natural sunt foarte complexe determinate de timbrul vocal şi semnificaţia multiplă a cuvintelor.

Rezultatele sunt îmbucurătoare, realizându-se deja diverse sisteme de recunoaştere a limbajului uman (telefoane cu apelare vocală, editoare de text care scriu după dictare, traducătoare, etc.).

Sistemele de recunoaştere a formelor sunt capabile să identifice trăsăturile obiectelor reale sau imaginile acestora, iar informaţia astfel obţinută o utilizează pentru soluţionarea anumitor probleme. Tehnologia a permis realizarea de roboţi care au fost trimişi în spaţiul cosmic, iar rezultatele obţinute au fost peste aşteptări. Se încearcă de asemenea introducerea tehnologiei robotizate în industria constructoare de maşini pentru realizarea de autovehicule ce se deplasează fără şofer, conduse de computere ghidate prin satelit dotate şi cu sisteme de deosebire a formelor.

Situaţia actuală internaţională zbuciumată de atacurile tot mai frecvente şi mai diverse ale terorismului, determină căutarea unui răspuns la activitatea de cercetare pentru realizarea de sisteme de recunoaştere şi deosebire a formelor umane şi materiale pentru a se asigura securitatea şi integritatea în instituţiile publice.

Robotica înseamnă dotarea maşinilor cu capacitatea de a funcţiona independent, fără controlul omului.Tehnologia a permis realizarea de roboţi pentru utilarea fabricilor, înlocuind munca manufacturieră, realizându-se astfel un randament sporit. De asemenea sunt realizaţi roboţi care să lucreze în domenii în care prezenţa omului ar fi periculoasă (lucru în mină, medii toxice sau cu substanţe radioactive, lucrul cu explozivi, etc.).

Învăţământul asistat de calculator este un subdomeniu al inteligenţei artificiale folosit de programele destinate procesului de educare pentru a oferii studentului, în mod inteligent, accederea pe o treaptă de învăţare superioară în funcţie de nivelul de cunoştinţe acumulat până la un moment dat.

Preview document

Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 1
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 2
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 3
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 4
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 5
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 6
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 7
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 8
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 9
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 10
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 11
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 12
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 13
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 14
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 15
Sycost - sistem expert de sprijin în alegerea metodei de calculație a costurilor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Sycost - Sistem Expert de Sprijin in Alegerea Metodei de Calculatie a Costurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentare Microsoft Excel

PREZENTARE EXCEL COMPONENTELE FERESTREI EXCEL FORMATAREA TEXTELOR SI CALCULE IN EXCEL CREAREA DIAGRAMELOR IN EXCEL Diagramele ofera o imagine...

Aplicatile Windows

Meniul Accesories din Start Menu, Programs este un meniu care se creeaza înca de la instalarea sistemului Windows, si contine scurtaturi pentru...

Sisteme de Operare

REFERAT SISTEME DE OPERARE CE ESTE UN SISTEM DE OPERARE În general, interactiunea dintre calculator si utilizator poate fi descrisa la nivel...

Subiecte Sisteme de Operare

Sistemul de operare. Definitii, rol, functii. Un sistem de calcul este organizat pe mai multe nivele. La baza se afla partea hardware formata din...

Sisteme Informatice

REFERAT În viata noastra de zi cu zi, calculatoarele sunt ceva obisnuit, ba chiar indinspensabil în unele cazuri. Se poate spune, pe drept cuvânt...

Fițuica multimedia

1)Conceptul de multimedia. Multimedia cuprinde ansamblu mijloacelor de comunicare, prin care informaţiile pot fi percepute vizual şi auditiv în...

Statistică aplicată

12 14,4 media arit 22 18 14,29656662 media geom 20 16 14,19172762 media armonica 19 11 14,5 mediana 13 13 15 modulul 17 14 11 Quartile 11 15...

Ai nevoie de altceva?