Tehnologia Procesării Analitice On-Line

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5662
Mărime: 102.64KB (arhivat)
Publicat de: Paula-Ilona Șandor
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Razvan Daniel ZOTA
Academia de Studii Economice, Bucuresti Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica specializarea Informatica Economica

Extras din proiect

Atribute necesare pentru procesarea generala a informatiilor

Baza tuturor activitatilor comerciale (si orice alta activitate care are un scop) este reprezentata de procesarea informatiei. Aceasta include colectarea de date, stocarea, transportul, manipularea si regasirea (cu sau fara ajutorul calculatorului) lor. De la primii pastori care trebuiau sa-si dea seama când le lipseau oi, la imperiul Roman care avea nevoie de informatii cu privire la regiunile subjugate, la baronii industriali ai secolului 19 care aveau nevoie sa tina numarul cailor ferate si câmpurilor de petrol detinute si pâna la diversele întreprinderi din zilele noastre, buna procesare a informatiilor a fost întotdeauna esentiala pentru supravietuirea organizatiei.

Importanta informatiei corecte poate face diferenta între deciziile corecte si deciziile gresite, deciziile fiind bazate pe informatiile respective. Cu cât este mai mare diferenta între deciziile corecte si cele gresite, cu atât creste si importanta de a avea informatie corecta. De exemplu, informatia slaba despre tendintele manifestate de catre consumatori în cazul vânzarilor cu amanuntul, poate conduce la niste decizii eronate în ceea ce priveste aprovizionarea si alocarea produselor din partea vânzatorilor ceea ce poate în conduce în final la cheltuieli exagerate pentru produsele cu stoc excedentar si pierderi de profit pentru cele cu stoc deficitar. Din acest motiv, vânzatorii pretuiesc foarte mult previziunile de tip cerere-produs. Foarte multe firme care au ca principal scop comertul, investesc sume importante în tehnologii informationale.

Indiferent de tipul informatiei procesate sau modul de procesare, scopurile sau valorile atributelor urmarite sunt mereu aceleasi. O informatie folositoare trebuie sa îndeplineasca urmatoarele calitati: sa fie existenta, corecta, sa fie furnizata la timp si sa poata fi înteleasa.

De exemplu, daca cineva ar detine unicul program din lume care sa prezica cu acuratete preturile actiunilor de a doua zi cu o zi înainte, nu e absolut sigur ca persoana respectiva ar deveni fabulos de bogata. Programul ar fi complet inutil daca nu ar avea acces la preturile actiunilor din ziua respectiva, sau daca calculul predictiilor ar dura atât de mult încât în momentul în care ar fi complete rezultatele sa fie deja disponibile în ziare, sau daca am obtine rezulatele cu suficient timp înainte pentru a actiona, dar informatia s-ar gasi într-o forma indescifrabila.

De aceea, OLAP, ca si orice alta forma de procesare a informatiei, trebuie sa puna la dipozitie informatie existenta, în timp real, corecta si inteligibila.

Diferenta dintre procesare tranzactionala si procesarea suport de decizie

Procesele de achizitionare a produselor, vânzarile, productia si distributia sunt exemple comune de activitati comerciale operationale des întalnite. Planificarea resurselor, calculul bugetelor, aliantele strategice si initiativele de marketing sunt exemple comune de activitati comerciale care folosesc si genereaza informatie bazata pe analiza si orientata pe deicizie.

Informatia produsa prin aceste activitati de nivel superior este bazata pe analiza pentru ca unele tipuri de analize de date cum ar fi calculul unui trend, a unei proportii sau agregari trebuie sa se produca ca parte a activitatilor. Informatia este si orientata pe decizie deoarece se regaseste într-o forma care o face sa fie deja utila pentru procesul decizional. Genul de informatii necesare pentru a putea decide pentru ce produse trebuie crescuta productia, care grup de clienti trebuie sa fie tinta pentru promotii speciale sau ce piete de desfacere trebuie închise sunt cele care furnizeaza detalii despre produsele sau clienti cei mai profitabili, pietele care au avut cele mai multe pierderi. Orientarea analizei spre procesul decizional este esentiala deoarece serveste la directionarea acesteia spre scopurile dorite.

Pe de alta parte, exista activitati operationale care sunt orientate spre procesul decizional fara sa fie bazate pe analiza. De exemplu, daca un detinator al unui card de credit cere ca factura sa-i fie trimisa la o alta adresa decât cea din buletin, trebuie sa se ia o decizie. Daca politica companiei cere ca facturile sa fie trimise la adresa de resedinta a clientului, decizia care se va lua va fi respingerea cererii. Informatia a fost orientata spre decizie, dar nu si bazata pe analiza.

Activitatiile operationale si analiza orientata spre procesul decizional alcatuiesc, împreuna nucleul oricarei activiati comerciale, indiferent de marimea acesteia, de domeniul industrial din care face parte, forma legala sau istoricul ei.

Activitatiile bazate pe analiza orientata spre procesul decizional iau activitati operationale obisnuite (de exemplu cât material se achizitioneaza saptamânal sau schimbari saptamânale care au loc în inventarul materialelor sau vânzari de condimente) ca intrari si returneaza schimbarile care intervin asupra lor (cum ar fi schimbari ale cantitatii de material achizitionat saptamânal sau schimbari referitoare la hainele care se produc sau schimbari privind pretul condimentelor) ca si iesiri decise.

Pentru afacerile de dimensiuni reduse, este un lucru obisnuit ca aceleasi elemente de baza, incluzând software-ul, sa fie folosite în mai multe modaliati. Pentru o librarie mica sau o firma care ofera consultanta software, toate aspectele operationale si legate de analiza pot fi conduse cu succes de catre o singura persoana cu un singur program. Un astfel de program poate fi o foaie de calcul, o baza de date de tip desktop sau o solutie preîmpachetata. Pentru organizatiile medii si mari, situatia este mult mai complexa. Acest fapt creeaza o tendinta naturala de specializare.

Preview document

Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 1
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 2
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 3
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 4
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 5
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 6
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 7
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 8
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 9
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 10
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 11
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 12
Tehnologia Procesării Analitice On-Line - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Procesarii Analitice On-Line.doc

Te-ar putea interesa și

Cursuri SIAD

Cap. 1. 1.1 Mediul decizional In 1960 Simon spunea ca decizia managerului reprezinta alegerea unei directiide actiune. In 1996, Hols Applet afirma...

Ai nevoie de altceva?