Abordarea lui Ivey - interviul intențional

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4723
Mărime: 32.88KB (arhivat)
Publicat de: Adelina E.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Deprinderile fundametale de asistare: prezentare generală

Să asculți o persoană și să îi acorzi întreaga ta atenție este unul dintre darurile cele mai valoroase pe care i le poți face persoanei respective. Ne dezvoltăm în cadrul relațiilor cu ceilalți, iar baza relaționării este capacitatea de a asculta și de a manifesta grija față de cel de lângă noi. Interviul, consilierea și terapia -arte de sprijin acordat celorlalți- sunt fundamnetale pentru ascultarea eficientă.

Este foarte important să ne amintim că deseori clienții au probleme ce cer timp pentru a fi dezvoltate. Ar fi mult mai ușor să ne oprim un moment și să ne ascultăm clientul înainte de a-i oferi sfaturi și sugestii. Veți vedea că așteptând prima dată și ascultând veți înțelege mai ușor de ce clientul are nevoie de dumneavoastră.

Accentuarea pozitivului

Consilierii începători au tendința de a fi fascinați de ”poveștile de război”, de problemele și necazurile cuiva. Întrebările lor, comentariile și atenția se focalizează pe ceea ce este negativ în viața clientului. Este fascinant să afli lucruri din viața intimă a cuiva, dar a ajuta pe cineva nu înseamnă a te amesteca în treburile celuilalt. La cealaltă extremă, unii consilieri începători sunt așa de anxioși încât încep să linștească clienții înainte de a asculta întreaga lor problemă. Poziția salvatorului este chiar mai periculoasă decât varianta amestecului în problemele celuilalt. Mulți consilieri profesioniști și voluntari sunt atât de doritori de a ajuta clientul să facă față situației ce îl supără, că denaturează și ascund problemele pentru a nu face clientul să se simtă rău.

Aspecte cheie ale unui proces de sprijin eficient: respectul față de sine și de client

Sunt sugerate două lucruri cheie:

- Primul pas spre un proces de sprijin eficient este și cel mai important - respect și încredere în tine însăți. Până nu vă veți simți dumneavoastră bine, nu veți putea ajuta o altă persoană.

- A doua sugestie legată de filozofia procesului de acordare de ajutor vine dinspre deprinderile de bază. Cea mai mare confuzie din cadrul interviului dispare atunci când dorim să ascultăm cu atenție pe celălalt.

Deprinderile fundamentale de asistare, empatia culturală și încrederea de bază

Empatia culturală extinde conceptul de empatie la un alt nivel. Importanța deprinderilor de ascultare se amplifică atunci când căutăm diferențele culturale. Bărbații și femeile reprezintă culturi diferite. Cercetările relevă că femeile tind să fie ascultători mai eficienți decât bărbații.

Încrederea de bază și o ”bună relaționare” nu sunt ușor de definit. Fiecare individ, indiferent de mediul cultural are un stil propriu. Unii vor dori să vi se împărtășească rapid în timp ce alții vor fi mai ezitanți.

Câștigați încrederea clientului, astfel încât să puteți apoi asculta eficient.

Asistarea și ascultarea pot fi suficiente la un moment dat pentru un consilier și psihoterapeut eficient.

Comportamentul de asistare

Un comportament verbal și nonverbal potrivit din punct de vedere cultural și individual, este centrat în procesul acordării de sprijin. Acest lucru demonstrează că ascultați și încurajați clientul să vorbească liber. Cuprinde patru dimensiuni cheie:

1. Contactul vizual: nu este nevoie să priviți fix, doar fiți conștienți că vorbiți cu altă persoană. Mai târziu veți observa că pauzele contactului vizual din partea clientului vă oferă indicii despre unde ”este el cu gândul” în acel moment.

2. Limbajul corporal atențional: postura de bază ce exprimă ascultare atentă în cultura noastră este postura relaxată, ușor înclinată în față, dar descoperiți propriul stil, dacă nu sunteți sinceri cu dumneavoastră, veți părea ca neacordând atenție clientului dumneavoastră. Pentru început, adoptați simplu o poziție corporală relaxată și comunicați că sunteți implicați.

3. Vocea: schimbările ratei, volumului și tonului vorbirii deseori indică interes și dezinteres. Emoțiile și sentimentele sunt de cele mai multe ori trădate de voce.

4. Urmărirea mesajului verbal: în primul rând, este recomandat să vă relaxați, nu ajută la nimic să deveniți nervoși și tensionați. Când nu știți ce să spuneți, direcționați răspunsul dumneavoastră spre ceea ce clientul relatase mai devreme în ședință. Rareori este necesară introducerea unui nou subiect.

Bibliografie

- Ivey, A., 2002, Abilitățile consilierului. Abordare din perspectiva microconsilierii. Oradrea; Editura Universității din Oradea.

Preview document

Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 1
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 2
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 3
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 4
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 5
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 6
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 7
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 8
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 9
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 10
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 11
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 12
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 13
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 14
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 15
Abordarea lui Ivey - interviul intențional - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Abordarea lui Ivey - interviul intentional.docx

Alții au mai descărcat și

Recenzie - viața cotidiană ca spectacol

Sociolog şi scriitor american, Erving Goffman, născut în anul 1922 în Canada, îşi obţine masteratul în discipline umaniste la Universitatea din...

Metoda anchetei prin interviu

I.Definirea Interviului In limba romana, termenul de interviu reprezinta un neologism provenit din limba engleza (interview-intrevedere,...

Interviul

Deşi în textele scrise sau cele vorbite subzistă o puternică ambiguitate , interviul rămâne una dintre metodele cele mai uzitate în ştiinţele...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?