Administratie Publica

Proiect
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 128 în total
Cuvinte : 35371
Mărime: 304.78KB (arhivat)
Cost: 12 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrisor

Cuprins

INTRODUCERE.4

CAPITOLUL I

ETICA IN FUNCTIA PUBLICA

1.1. Etica in Codul de conduita a functionarului public.10

1.2. Prezentul cod de conduita.14

1.3. Conceptul Codului de Conduita in Uniunea Europeana .16

1.4. Codul de Conduita in Romania.17

1.5. Reforma administrativa .20

1.6. Standarde etice in administratia publica din Romania.28

CAPITOLUL II

PREMISELE NOILOR SISTEME DE MONITORIZARE A RESPECTARII NORMELOR DE CONDUITA, A STANDARDELOR ETICE SI A PROCEDURILOR DISCIPLINARE

2.1. Fundamentarea elaborării şi utilizării sistemului de monitorizare a implementării normelor de conduită şi a procedurilor disciplinare.34

2.1.1. Analiza capacităţii de monitorizare şi evaluare a oportunităţilor de dezvoltare a sistemelor de monitorizare ale Agenţiei.34

2.1.2. Ierarhizarea priorităţilor de dezvoltare a procesului de monitorizare.35

2.1.3. Elaborarea proiectului Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 4.500/2008.36

2.1.4. Asigurarea managementului implementării Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 4.500/2008.37

2.2. Aspecte metodologice privind conceperea şi operaţionalizarea sistemului de monitorizare.38

2.2.1. Tematica monitorizării.38

2.3. Analiza şi rezultatele procesului de raportare.40

2.3.1. Relevanţa raportării.40

2.3.2. Gradul de respondenţă.40

2.3.3. Numărul de apeluri telefonice referitoare la procesul de raportare gestionate de ANFP în perioadele de primire a formatelor standard de raportare.42

2.3.4. Numărul de adrese scrise referitoare la raportare primite de ANFP în primul semestru al anului 2008.43

2.4. Monitorizarea respectării normelor de conduită.44

2.4.1. Activitatea de consiliere etică.44

2.4.2. Nivelul de răspuns al consilierilor etici.44

2.4.3. Principalele probleme care au constituit obiectul consilierii etice.46

2.4.4. Pregătirea profesională a funcţionarilor publici desemnaţi pentru consiliere etică şi monitorizarea respectării normelor de conduită.46

2.4.5. Cele mai importante cauze ale nerespectării codului de conduită şi cel mai frecvent întâlnite consecinţe ale încălcării normelor de conduită.47

2.4.6. Impactul nerespectării normelor de conduită.48

2.4.7. Modalităţile de prevenire şi măsurile privind reducerea sau eliminarea cazurilor de nerespectare a normelor de conduită la nivelul autorităţilor sau instituţiilor publice.48

2.5. Implementarea procedurilor disciplinare.50

2.5.1. Capacitatea de sesizare.50

2.5.2. Gradul de sesizare.51

2.5.3. Indicele sesizărilor.51

2.5.4. Categorii de persoane care formulează sesizări.52

2.5.5. Finalizarea procedurilor disciplinare.54

2.5.6. Consolidarea şi extinderea reţelei persoanelor cu atribuţii de consiliere etică.57

2.6. Organizaţii, instituţii consultate.58

CAPITOLUL III

ETICA SI CORUPTIE IN FUNCTIILE PUBLICE

3.1. Mecanismele coruptiei.62

3.2. Obiectivele autoritatilor anticoruptie.65

3.2.1. Obiectivul 2. Prevenirea corupţiei în mediul de afaceri.66

3.2.2. Obiectivul 3. Campanii de informare şi măsuri educative .66

3.3. Autoritatile administratiei publice locale.87

3.3.1. Atributii.87

3.3.2. Interdictii si incompatibilitati care vizeaza autoritatile administratiei publice.88

3.3.3. Transparenta si participare publica.89

3.3.4. Control si responsabilitate.94

3.3.5. Administrarea bunurilor din patrimoniul unitatii administrativ teritoriale.97

3.6. Regimul achizitiilor publice.98

3.7. Regimul concesiunilor.101

3.8. Functionarii publici.103

3.8.1. Observatii si recomandari. .117

CONCLUZII. .121

BIBLIOGRAFIE. .126

Extras din document

INTRODUCERE

In organizatiile din administratia publica, functionarii publici isi exercita puterea de decizie, in activitatea lor de zi cu zi, in mai multe moduri. Fie ca se implica in actiuni de administrare a resurselor publice, in rolul lor de interfata cu cetatenii sau in contextul functiei lor de stabilire a politicilor, etica este un factor vital in crearea si mentinerea increderii cetatenilor in govern si in institutiile acestuia. Etica serveste drept baza pentru testarea generala a practicilor, conventiilor si conduitei functionarilor publici, pentru ca cetatenii sa fie siguri ca le sunt respectate interesele si este respectat procesul de drept. In acest context si nu numai, etica este un factor cheie in ceea ce priveste calitatea guvernarii.

In sectorul public, etica trebuie inteleasa ca o activitate, si nu ca un statut. Incurajarea unui comportament etic nu inseamna doar stabilirea unei liste de reguli si norme sau a unui statut ce trebuie atins. Pentru orice organizatie din sistemul public, etica inseamna un proces de gestionare continua, ce sustine activitatea guvernului si devine din ce in ce mai mult un element esential pentru functionarea si evolutia procesului de guvernare.

Tema acestei lucrari constituie un subiect de actualitate, asigurarea standardelor etice in sistemul administrativ fiind un obiectiv important pentru guvernul oricarui stat membru al Uniunii Europene. Orice guvern isi doreste o administratiei mai eficienta, inlaturarea coruptiei si a altor abateri grave din sistem, acestu lucru poate fi realizat in mare parte prin implementarea cat mai rapida a Codului de Conduita. Din punct de vedere al reformei administrative, situatia este oarecum similara in ceea ce priveste Romania in raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, acestea din urma parcurgand si ele, in faze diferite, reforme ale administratiei publice. Modul in care sunt asigurate standardele etice in sistemele publice ale altor state depinde, in mare masura, de gradul de implementare al codurilor de conduita pentru functionarii publici aflati in slujba statelor respective.

In cadrul Uniunii Europene, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a recomandat statelor sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a serviciului in institutul etic. Recomandarea Nr.10/2000 a Consiliului Europei privind codurile de conduita pentru functionarii publici prevede ca promovarea eticului reprezinta un mijloc important pentru prevenirea coruptiei. Astfel ca statele membre Uniunii trebuie sa promoveze, sub rezerva legislatiei nationale si a principiilor administratiei publice, adoptarea codurilor de conduita pentru functionarii publici. Grupul de State Contra Coruptie (GRECO) monitorizeaza implementarea acestei recomandari, Uniunea Europeana de asemenea atribuie o mare atentie luptei impotriva coruptiei si instituirea unor mecanisme de administrare eficienta si eticaa serviciilor publice.

Una din conditiile impuse pentru tarile aderante la Uniunea Europeana a fost adoptarea acestui cod de conduita a functionarului public.

Metoda de cercetare folosita in realizarea acestei lucrari a fost documentarea in vederea unei prezentari cat mai detaliate a principiilor si normelor etice regasite atat in sistemul administrativ romanesc, cat si in cel european.

Obiectivul principal al acestei lucrari este acela de a evidentia modul in care comportamentul etic influenteaza reforma administrativa, dar si felul in care diferite institutii publice incearca sa implementeze acest cod in sistemul propriu. Am acordat o atentie deosebita modului in care a aparut Codul de Conduita in Romania, dar si ce documente au stat la baza elaborarii acestui Cod. Prevenirea coruptiei si imbunatatirea managementului serviciului public sunt principalele scopuri ale promovarii unor standarde etice pentru functionarii publici.

CAPITOLUL I

ETICA IN FUNCTIA PUBLICA

Viata sociala a pus dintotdeauna multiple probleme, indeosebi de ordin administrativ. Nevoia a dus la aparitia functiei publice si a functiilor care s-o indeplineasca.

Comunitatea umana n-ar fi avut acces la progres daca nu si-ar fi creat un intreg organism social, caruia i-a dat viabilitate prin personalul investit in diversitatea de functii statornicite de-a lungul timpului.

Diversitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit administratia publica necesita o extrem de variata gama de sarcini realizate prin serviciile publice, ca si un personal cu pregatire profesionala diversa.

Satisfacearea nevoilor cotidiene ale colectivitatii, a nevoilor omului care traieste intr-o grupare organizata, ramane finalitatea esentiala si singura justificare a administratiei publice, atat de diversificata, mai ales in serviciile sale catre populatie. Privita din punct de vedere sociologic, administratia publica nu reprezinta altceva decat o suma de colectivitati umane care organizeaza anumite actiuni in favoarea altor oameni.

Din acest punct de vedere, problema oamenilor care lucreaza in administratie capata o importanta considerabila. Oricat de perfecta ar fi organizarea unui organism social si oricat de bune legi si decizii ar fi, ramane doar o simpla schema, fara viabilitate, daca nu exista oameni competenti, activi si devotati pentru realizarea scopului stabilit.

Functia publica este privita prin natura sa ca o functie sociala1; aceasta implica de la inceput ca acela care o exercita sa aiba o veritabila vocatie de a se preocupa de cauza publica. Deontologia2, ramura a Eticii, este stiinta care studiaza obligatiile si comportamentul celor care practica o anumita profesie.

Preview document

Administratie Publica - Pagina 1
Administratie Publica - Pagina 2
Administratie Publica - Pagina 3
Administratie Publica - Pagina 4
Administratie Publica - Pagina 5
Administratie Publica - Pagina 6
Administratie Publica - Pagina 7
Administratie Publica - Pagina 8
Administratie Publica - Pagina 9
Administratie Publica - Pagina 10
Administratie Publica - Pagina 11
Administratie Publica - Pagina 12
Administratie Publica - Pagina 13
Administratie Publica - Pagina 14
Administratie Publica - Pagina 15
Administratie Publica - Pagina 16
Administratie Publica - Pagina 17
Administratie Publica - Pagina 18
Administratie Publica - Pagina 19
Administratie Publica - Pagina 20
Administratie Publica - Pagina 21
Administratie Publica - Pagina 22
Administratie Publica - Pagina 23
Administratie Publica - Pagina 24
Administratie Publica - Pagina 25
Administratie Publica - Pagina 26
Administratie Publica - Pagina 27
Administratie Publica - Pagina 28
Administratie Publica - Pagina 29
Administratie Publica - Pagina 30
Administratie Publica - Pagina 31
Administratie Publica - Pagina 32
Administratie Publica - Pagina 33
Administratie Publica - Pagina 34
Administratie Publica - Pagina 35
Administratie Publica - Pagina 36
Administratie Publica - Pagina 37
Administratie Publica - Pagina 38
Administratie Publica - Pagina 39
Administratie Publica - Pagina 40
Administratie Publica - Pagina 41
Administratie Publica - Pagina 42
Administratie Publica - Pagina 43
Administratie Publica - Pagina 44
Administratie Publica - Pagina 45
Administratie Publica - Pagina 46
Administratie Publica - Pagina 47
Administratie Publica - Pagina 48
Administratie Publica - Pagina 49
Administratie Publica - Pagina 50
Administratie Publica - Pagina 51
Administratie Publica - Pagina 52
Administratie Publica - Pagina 53
Administratie Publica - Pagina 54
Administratie Publica - Pagina 55
Administratie Publica - Pagina 56
Administratie Publica - Pagina 57
Administratie Publica - Pagina 58
Administratie Publica - Pagina 59
Administratie Publica - Pagina 60
Administratie Publica - Pagina 61
Administratie Publica - Pagina 62
Administratie Publica - Pagina 63
Administratie Publica - Pagina 64
Administratie Publica - Pagina 65
Administratie Publica - Pagina 66
Administratie Publica - Pagina 67
Administratie Publica - Pagina 68
Administratie Publica - Pagina 69
Administratie Publica - Pagina 70
Administratie Publica - Pagina 71
Administratie Publica - Pagina 72
Administratie Publica - Pagina 73
Administratie Publica - Pagina 74
Administratie Publica - Pagina 75
Administratie Publica - Pagina 76
Administratie Publica - Pagina 77
Administratie Publica - Pagina 78
Administratie Publica - Pagina 79
Administratie Publica - Pagina 80
Administratie Publica - Pagina 81
Administratie Publica - Pagina 82
Administratie Publica - Pagina 83
Administratie Publica - Pagina 84
Administratie Publica - Pagina 85
Administratie Publica - Pagina 86
Administratie Publica - Pagina 87
Administratie Publica - Pagina 88
Administratie Publica - Pagina 89
Administratie Publica - Pagina 90
Administratie Publica - Pagina 91
Administratie Publica - Pagina 92
Administratie Publica - Pagina 93
Administratie Publica - Pagina 94
Administratie Publica - Pagina 95
Administratie Publica - Pagina 96
Administratie Publica - Pagina 97
Administratie Publica - Pagina 98
Administratie Publica - Pagina 99
Administratie Publica - Pagina 100
Administratie Publica - Pagina 101
Administratie Publica - Pagina 102
Administratie Publica - Pagina 103
Administratie Publica - Pagina 104
Administratie Publica - Pagina 105
Administratie Publica - Pagina 106
Administratie Publica - Pagina 107
Administratie Publica - Pagina 108
Administratie Publica - Pagina 109
Administratie Publica - Pagina 110
Administratie Publica - Pagina 111
Administratie Publica - Pagina 112
Administratie Publica - Pagina 113
Administratie Publica - Pagina 114
Administratie Publica - Pagina 115
Administratie Publica - Pagina 116
Administratie Publica - Pagina 117
Administratie Publica - Pagina 118
Administratie Publica - Pagina 119
Administratie Publica - Pagina 120
Administratie Publica - Pagina 121
Administratie Publica - Pagina 122
Administratie Publica - Pagina 123
Administratie Publica - Pagina 124
Administratie Publica - Pagina 125
Administratie Publica - Pagina 126
Administratie Publica - Pagina 127
Administratie Publica - Pagina 128

Conținut arhivă zip

  • Administratie Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de Stat si Recunoasterea Proprietatii in Romania Rurala.

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Bugetele Locale - Instrumente de Realizare și Consolidare a Autonomiei Administrației Publice Locale

CAPITOLUL I ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA PE BAZA PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE 1.1. CONCEPTUL DE...

Recrutarea și Selecția Personalului din Administrația Publică

1.1. Definirea conceptului de management Managementul resurselor umane este o responsabilitate a tuturor celor care conduc oameni, în calitate de...

Proceduri de Achizitii Publice in Administratia Publica

CAP. I. ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA - GENERALITATI I.1. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ Normele dreptului administrativ reglementează raporturile sociale...

Administrația Publică

Consideratii generale asupra fenomenului administrativ Cunoasterea stiintifica a unei anumite materii presupune identificarea notiunilor cu care...

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Importanța contractului de achiziții publice în administrația publică

CAPITOLUL I SISTEMUL ACHIZITIILOR PUBLICE CONSIDERATII GENERALE 1.1 PRINCIPII IN ACHIZITIILE PUBLICE Sistemul achizitillor publice reprezinta o...

Management Strategic in Administratia Publica

Introducere Administratia publica din Romania s-a vazut confruntata in ultimii ani cu schimbari semnificative in ceea ce priveste cadrul propriu...

Actele de Autoritate cu Caracter Militar

Introducere În mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea calculatoarelor în aproape fiecare dimensiune a societatii a...

Ai nevoie de altceva?