Africa - riscuri sociale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6220
Mărime: 28.10KB (arhivat)
Publicat de: Dumitru-Eremia Dan
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Cap.1 Delimitari conceptuale

Definitie si caracteristici psihologice ale termenului

Saracia poate fi privita din numeroase unghiuri, fateta principala a acestui termen isi are radacinile adanc infipte in relatiile bio-psiho-sociale ale individului.

Din punct de vedere social saracia o putem definii ca fiind acel fenomen in care individual sau grupul din care face parte (familia) nu are potenta necesara atat intelectuala cat si economica de a-si satisface nevoile primare astfel situandu-se pe o scara sociala inferioara.

Fiecare individ este inzestrat de natura cu un bagaj genetic, cu un potential intelectual. Inca de la nastere acest bagaj incepe sa se manifeste in diferite moduri reactionand diferit in functie de context.

Pe parcursul vietii capacitatea intelectuala si aptitudinile incep sa schimbe si sa modeleze fiinta umana dandu-i o personalitate cu care sa interactioneze cu mediul schimbindu-l si modelindu-l dupa propriile nevoi.

Capacitatea lui de adaptare la mediu, interferentele care au loc la nivel social poate crea un tablou care sa reflecte pozitia sociala a individului, relatii pe care individul prin abilitatile sale le sintetizeaza, le ierarhizeaza in functie de nevoi, principii si primordialitate.

Dar stim ca lucrurile nu stau in todeauna asa, gradul de inteligenta al individului nu poate de unul singur sa joace mai multe roluri, chiar daca individul este destul de inteligent nu putem afirma ca el nu poate fi sarac, din potriva el poate constientiza faptul in sine dar daca nu exista acea motivatie intrinseca de a se desavarsii ca individ el se poate complace in situatie ramanand un latent social.

Societatea la randul ei prin politica pe care o duce ar trebuii sa creeze sanse egale fiecaruia, dadu-le posibilitatea de a traii si a-si conduce propriul destin prin intersectii de legi si norme sociale care sa produca acel efect de bunastare intregii populatii.

Saracia este un fenomen des intalnit peste tot in lume exista tari sarace care au bogati dar si tari bogate care isi au saracii lor, astfel nu putem avea un etalon al saraciei si nici nu exista un termen de comparatie in interiorul ei, in esenta putem insa afirma ca socialul este principala componenta pe care o putem compara, astfel nivelul de saracie(in cazuri particulare) dintr-o tara bogata, probabil ca s-ar afla pe un alt nivel social-ierarhic fata de o tara saraca, cu alte cuvinte tarile sarace au saraci autentici (vezi Somalia).

"Reţeaua sistemelor de averizare timpurie împotriva foametei" a acordat Zimbabwei în anul 2000, statutul de urgenţă, Sudanul în anul 2003 Nigerului în iulie 2005, ca şi altor ţări precum Etiopia, Somalia, Kenia de nord-est în 2006. În zilele noastre, foametea loveşte cel mai greu în Africa, dar, în ciuda eforturilor internaţionale, foametea continuă să fie o problemă globală, milioane de indivizi suferind sau murind de foame. Principalele cauze care zădărnicesc eforturile de ajutorare ale populaţiei aflate în nevoie sunt: războaiele zonale, războaiele interne şi instabilitatea economică.

Saracia ca si bogatia sunt fenomene instabile si greu de definit in studiile longitudinale fiecare individ avand suisuri si coborasuri, succese si insuccese fenomene care nuanteaza viata de zi cu zi a individului, in functie de cum percepe realitate, in functie de relatiile cu ceilalti de abilitati, inteligenta si creativitate idividul poate gasi brese si cai care sa-i asigure conditiile necesare de a duce un trai decent atat pentru propria persoana cat si a familiei din care face parte.

Tinad cont ca omul in primul rand este inainte de toate o fiinta sociala el actioneaza si reactioneaza in functie de feead-beck-ul pe care il primeste din exterior calitatea acestuia face ca in timp individul sa-si creeze propriile strategii de gandire, sa poata discerne iar cu timpul sa aiba putere anticipativa vis-a-vis de informatia noua primita astfel putand gasii soluti optime si in timp cat mai scurt care sa-i asigure succesul si sa se indeparteze cat mai mult de fenomenul numit saracie.

Saracia ca si bogatia metaforic putem spune ca se ‘’invata’’ depinde de educatia care ti se da, de nivelul de socializare a grupului din care faci parte, de conditiile de trai care ti le ofera grupul in procesul propriu de educatie si dezvoltare, in acest caz chiar daca potentialitatile tale biologice nu sunt foarte inalte aceasta diferenta se poate compensa cu o buna educatie si cu ajutor din partea familiei, familia fiind primul factor extern care poate intervenii si care poate ofera modele de viata, privind din cealalta latura si creionand un tablou virtual putem afirma ca chiar daca potentialul este ridicat iar procesul de educabilitate este precar se poate ajunge in cazuri extreme pana la genii ratate deoarece nu se gaseste acel mediu propice in care individului sa i se valorifice potentialul propriu astfel acel potential sa ramana latent si sa nu se mai manifeste iar individul sa urmeze modele gresite si sa ajunga in acea situatie in care in mod paradoxal ar putea sa razbeasca in viata dar nu va putea deoarece i sa cristalizat o mentalitate urmand acele modele.

Fortand lucrurile si asumandune propriile afirmatiile putem spune ca bogatia si saracia sunt fenomene creata de om, se creaza un dezechilibru la nivel social in care nenumarate fenomene joaca roluri esentiale .

Motivatiile puternice a unora si lentoarea altora pot crea acele dezechilibre profunde in care oamenii in toata splendoarea lor se inpart in bogati si saraci,

Din pacate in ori ce societate oricat de avansata sau de decazuta ar fi manifestarile comportamentale sunt preponderent aceleasi .

Preview document

Africa - riscuri sociale - Pagina 1
Africa - riscuri sociale - Pagina 2
Africa - riscuri sociale - Pagina 3
Africa - riscuri sociale - Pagina 4
Africa - riscuri sociale - Pagina 5
Africa - riscuri sociale - Pagina 6
Africa - riscuri sociale - Pagina 7
Africa - riscuri sociale - Pagina 8
Africa - riscuri sociale - Pagina 9
Africa - riscuri sociale - Pagina 10
Africa - riscuri sociale - Pagina 11
Africa - riscuri sociale - Pagina 12
Africa - riscuri sociale - Pagina 13
Africa - riscuri sociale - Pagina 14
Africa - riscuri sociale - Pagina 15
Africa - riscuri sociale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Africa - Riscuri Sociale.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurări comerciale

Introducere Pericolele la care omul este supus sunt multiple şi variate, cauzate de forţele naturii, de folosirea tehnicii sau de anumiţi factori...

Piața mondială a asigurărilor

I. Introducere La crearea și dezvoltarea pieței asigurărilor a contribuit amplificarea în timp a activitaților economico-sociale, diversificarea...

Madagascar

Introducere Insula Madagascar este una specială din multe privințe. Deși se află la o distanță de numai 400 km de coasta de sud-est a Africii, nu...

Piața Mondială a Asigurărilor

1. Introducere în piața asigurărilor 1.1 Dimensiunea, structura și caracterizarea pieței mondiale a asigurărilor La crearea și dezvoltarea pieței...

Piața mondială a asigurărilor

Capitolul 1 - PIATA ASIGURARILOR 1.1 Caracteristicile, dimensiunea si structura pietei asigurarilor Amplificarea in timp a activitatilor...

Evoluția sistemului bancar din China

I. Informații generale Republica Populară Chineză, este un stat independent situat în Asia de Est. Este țara cea mai populată din lume, cu o...

Asigurarea mașinilor, utilajelor și instalațiilor pentru riscul de avarii accidentale

CAP 1. ASIGURAREA 1.1 CONCEPTUL DE ASIGURARE În literatura de specialitate, noţiunea de asigurare este destul de bine precizată, dar o definiţie...

Concepte de securitate și protecție socială

Nevoia unei securitati individuale si colective a existat din totdeauna. D.p.d.v. juridic si istoric, elemente de protectie sociala intalnim in...

Ai nevoie de altceva?