Alternative de Ingrijiri de Sanatate-Asistenta Sociala pentru Pacientii cu Alcoolism Cronic

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Alternative de Ingrijiri de Sanatate-Asistenta Sociala pentru Pacientii cu Alcoolism Cronic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 102 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Sociologie, Medicina

Cuprins

INTRODUCERE pag 1
CAPITOLUL I – PARTE TEORECTICA
1.1. Definiţii pag 6
1. 2. Dezvoltarea istorica a conceptului de alcoolism pag 9
1.3. Clasificarea alcoolismului pag 17
1.4. Cauzele alcoolismului la femei pag 21
1.5. Factorii alcolismului (aspecte etiopatogenetice ale alcoolismului) pag 23
1.6. Codependenţa şi comportamentul familial pag 27
1.7. Functiile familiei/cuplului pag 29
1.8. Consecinţele persoană-societate pag 32
1.9.Tratamentul persoanei dependente de alcool
1.9.1 Tratamentul la nivelul asistenţei primare pag 34
1.9.2.Dezintoxicarea in sectiile de dezintoxicae pag 35
1.9.3. Grupul Alcoolicii Anonimi pag 38
1.9.4. Internari in centre de dezalcolizare“Insula Sperantei” Selimbar si
“Nazaret” Sura Mica pag 39
CAPITALUL II – METODOLOGIE
2. 1 Analiza statistica a bazei de date a Spitalului de Psihiatrie “Dr.Gh.Preda”
Sibiu pe anii 2008 si 2009 pag 42
2.2. Studiul unui lot de 20 pacienti cu patologie indusa de alcool , studiu efectuat in
perioada septembrie 2009 - ianuarie 2010 in sectia PS 1 a Spitalului de Psihiatrie
“Dr.Gh.Preda” Sibiu pag 49
CAPITOLUL III - TERAPII
3.1. Terapii actuale ale alcolo-depemdentei pag 80
3.2. Terapia pe termen lung al alcoolismului pag 83
CONCLUZII pag 92
BIBLIOGRAFIE pag 95

Extras din document

Întroducere şi motivarea temei

Alcoolismul este cea mai răspandita toxicomanie, un adevărat flagel social mondial, considerat de O.M.S. a treia problema de sănătate publică, care ameniţa atât sănătatea fizică cât şi cea mintală.

La ora actuala, alcoolismul constituie o problema majora a societatii prin implicaţiile sale bio-psiho-sociologice, problema cu atât mai importanta cu cat conditile creşterii îngrijorătoare ale acestui flagel nu i s-a putut opune eficienta unor terapii pe măsura; alcoolismul este alături de suicid, “ pata gri” a medicinei contemporane si a psihiatriei in general.

Alcoolismul este principalul drog in întreaga lume, fiind si singurul drog legal. Prin efectele sale, el se impune cu uşurinţa fata de altele substanţe de acest tip, creând in primul rând dependenta psihologica, cu atât mai mult cu cat psihologia colectivităţii nu este defavorabila in culturile de tip european.

Numărul persoanelor care urmează si abuzează de alcool este in continua creştere, limitele de vârsta ale acestora fiind in continua scădere, femeile nefiind excluse de la acest proces continuu de extindere.

Atitudinea sociala fata de consumul de alcool este extrem de favorizanta extinderii lui, atât ca mentalitate comuna cat si nivelul structurilor economice si sistemelor media.

In Franţa, tara in care se înregistrează cel mai mare consum de vin pe cap de locuitor, unul din zece locuitori trăiesc direct din producţia si comercializarea de alcool 1.800.000 de persoane lucrează in domeniul viticulturii in cca. 200.000 de ferme de profil. Exista un nr. de aproximativ 4. 000.000 de alcoolici din care 400.000 femei la care se adaugă cca. Trei milioane de băutori excesivi. Costurile medico-sociale pentru aceasta categorie de pacienţi si familiile lor sunt imense – in jurul de a 127 miliarde de $. Alcoolismul constituie a treia cauza de deces după bolile cardio-vasculare si cancere. 1

2,2% din populaţia adulta a Austriei prezintă dependenta de alcool, iar 16-24% din populaţia generala a acestei tari are probleme cu consumul de alcool.2

In China, un studiu realizat in 1994 asupra problemelor legate de alcool pe lot de 23.513 pacienţi a identificat un consum de alcool la 89,1% din barbati si 29,3% femei. 1

In Statele Unite, in ani 1980 se estima ca un număr de cca. 19 milioane de adulţi aveau probleme cu consumul de alcool, dintre care 8 milioane prezentau dependenta. Comparativ numărul persoanelor dependente de heroina in acelaşi perioada era de 500.000 In SUA

absenteismul si performanta scăzuta in munca determinata de consumul de alcool costa anual 148 de miliarde de dolari, costul mediu anual pentru adult fiind de 2000 2

Se constata o pondere mare a patologiei alcoolice atât in cadrul psihiatriei cat si a patologiei umane in general, aceasta constituind una din problemele importante In sănătatea publica. In societate precum si in contextul “ clientelei” psihiatrice ne lovim zilnic de implicaţiile nefaste ale consumului de alcool. 20 pana la 35%din internările barbatiilor in serviciile medicale si chirurgicale sunt datorita alcoolismului,la femei proporţia fiind de 5-10%. 24% din zilele de spitalizare si 23% din costurile de spitalizare sunt imputate alcoolului. S-a estimat prevalenta abuzului de alcool si a dependentei de alcool in spitalele generale. S-au studiat cca 1309 pacienţi cu afecţiuni medicale si chirurgicale care au fost chestionaţi cu privire la consumul de alcool. Dintre pacienţii cu afecţiuni medicale 20,7%, iar dintre cei cu afecţiuni chirurgicale 16,0% au prezentat abuz de alcool sau dependenta. 3 Pe lunga numărul mare de internări intempestive si repetate pentru dezalcolizare, implicând costuri economice si sociale ridicate, in paralel cu rezultatele modeste, asistam si la efectele colaterale ale consumului de alcool. Astfel, foarte multe din decompensările psihozelor endogene sunt legate de consumul de alcool. Tulburările psihopatice, care ating uneori cotele infractionalitatii sunt adesea tributare aceluiaşi consum. Climatul familial tensionat, generat de consumul abuziv de alcool al unuia dintre parteneri conduce foarte adesea decompensări nevrotice importante ce încărca la rândul lor cauzistica spitalelor de psihiatrie. Consumul de alcool al unuia sau ambilor părinţi are repercusiuni importante in formarea personalităţii copilului si conduce frecvent la tulburări comportamentale, nevrotice si chiar psihotice necesitând internarea repetata in secţiile de neuropsihiatrie infantila.

Putem conchide ca o mare parte din patologia psihiatrica este legata direct sau indirect de consumul abuziv de alcool. Cercetarea efectuata de catre Grecu 1, apreciaza ca la 11,2% ponderea alcoolicilor printre bolnavii internati in sectiile de psihiatrie pe o perioada de 12 ani.

Fisiere in arhiva (2):

  • Alternative de Ingrijiri de Sanatate-Asistenta Sociala pentru Pacientii cu Alcoolism Cronic
    • Coperta +curpins+motto.doc
    • corp lucrare.doc

Alte informatii

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Master Anul 2009-2010 Specializarea: Management sanitar IX