Analiză comparativă privind familia musulmană

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3524
Mărime: 370.28KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sociologia Familiei
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Familia și Managementul Resurselor Familiale

Cuprins

1.DEFINIREA CONCEPTELOR ... 3 2.INTRODUCERE . 5

3. CĂSĂTORIA ȘI FAMILIA ... 5

4.DIVORȚUL . 6

5.STATUTUL FEMEII ÎN ISLAM 7

6.VESTIMENTAȚIA LA MUSULMANI . 8

7.CREȘTEREA COPIILOR ... 8 8.SELECȚIA MARITALĂ . 9 9.VÂRSTA LA CĂSĂTORIE .. 10 10. HOMOSEXUALITATEA .. 10 10. CRIMA ÎN NUMELE ONOAREI .. 10 11. FAMILIA EXTINSĂ .. 11 12. BIBLIOGRAFIE . 12

Extras din document

1.DEFINIREA CONCEPTELOR

Altar familial - Rugăciunea reprezintă un obicei ce ar trebui respectat în orice familie, astfel sintagma altar familial făcând referire la faptul că întreaga familie ar trebui să se roage împreună, fiecare casă având un loc special ameajat pentru rugăciune;

Jug familial - Din punctul meu de vedere, această sintagmă scoate în evidență faptul că de multe ori părinții fac sacrificii pentru binele copiilor astfel satisfăcându-le acestora toate nevoile.

Căsnicie reușită - Iubire reciprocă între soți, respect și sacrificii. Episcopul Alexandru Milean afirma din punct de vedere creștin faprul că „atâta timp cât ambii soți se vor strădui să devină creștini mai buni, vor fi înlăturate toate neînțelegerile, iar înțelegerea și dragostea dintre ei vor crește”1.

Model familial - Reprezintă valorile, normele și comportamentele ce sunt promovate în familie și preluate de către copii, folosite de către aceștia mai târziu în viața de adult.

Vinovăție conjugală - Sunt de părere că apare în momentul în care unul dintre parteneri se simte vinovat față de celălalt în urma unei minciuni sau chiar a unei relații extraconjugale.

Etern familial - Conform Dicționarului Explicativ al limbii române, cuvântul etern face referire la „ care există dintotdeauna, care nu va înceta niciodată să existe”2. Astfel, expresia „etern familial” ne poartă cu gândul la faptul că familia a fost și va rămâne una dintre principalele instutuții ale societății.

Arenă conjugală - Chiar dacă o relație este întemeiată de cele mai multe ori datorită iubirii și a fuziunii emoționale, cei doi parteneri sunt două persoane diferite ale căror nevoi și dorințe nu coincid întotdeauna. Astfel de nevoi și dorințe nesatisfăcute duc de cele mai multe ori la conflicte și certuri explozive ce pot isca de la orice subiect semnificativ sau nesemnificativ, transformând relația într-o arenă.

Războiul sexelor - Societatea contemporană a scos la iveală un „război rece” purtat între femei și bărbați. Astfel, femeile se luptă pentru drepturi egale cu ale bărbaților în timp ce aceștia încă se consideră de cele mai multe ori superiori acestora.

1 A. Tănăsescu (2011), Cum să întemeiem o familie ortodoxă, Editura Calea Ortodoxă, București, p. 90

2 https://dexonline.ro/definitie/etern, accesat la data de 22.05.2021, ora 23:29

Viol marital - Găsit și sub denumirea de viol conjugal reprezintă o formă de violență sexuală ce este exercitată asupra femeii. Acesta este dificil de demonstrat datorită percepției conform căreia femeia trebuie să întrețină relații sexuale cu soțul ei, ori de câte ori dorește acesta. În România violul marital reprezintă un act ilegal, act care a fost criminalizat începând cu anul 2003. Salvarea căsniciei - Căsătoria este o relație bazată pe încredere, iar cand aceasta dispare, datorită infidelității, abuzului de alcool, a decepțiilor sau din alte motive, ambii parteneri trebuie să depuna eforturi considerabile pentru a-și salva căsnicia.

2.INTRODUCERE

Însoțind omul în intraga lui existență, familia s-a dovedit una dintre cele mai vechi și mai stabile forme de comunitate umană, cea care asigură perpetuarea speciei, evoluția și continuitatea vieții sociale. Fiecare familie stăpânește o serie de obiceiuri și tradiții, moștenite din generație în generație ce au evoluat sau s-au modificat odată cu trecerea timpului, în urma tuturor schimbărilor survenite în societate.

Lucrarea de față are ca scop abordarea unor criterii de analiză comparative privind familia musulmană tradițională și modernă precum: căsătoria și familia, divorțul, statutul femeii în Islam, vestimentația la musulmani, creșterea copiilor, selecția maritală, vârsta la căsătorie, homosexualitatea, crima în numele onoarei și familia extinsă.

Este binecunoscut faptul că islamul este o religie universală, fiind prezent pe toate continentele, dar punctul central în răspândirea lui rămâne continentul asiatic, si apoi cel african. Cartea care stă la baza doctrinelor islamului este Coranul, care desi este controversat si i se contestă autenticitatea, rămâne sursa primordială a legii religioase

Indiferent de regiunea din care provin, familiile musulmane respectă obiceiuri traditionale comune, care sunt derivate din cutume antice.

Bibliografie

1. I. Mitrofan, N. Mitrofan (1991), Familia de la A...la Z, Editura Științifică, București

2. N. Anghelescu (1993), Introducere în Islam, Editura Enciclopedică, București

3. N. Gavriluță (2013), Sociologia religiilor, Editura Polirom, Iași

4. A. Khaled (2008), Pe urmele lui Muhammed, Ed. Golden, Constanța

WEBOGRAFIE

1. https://d1.islamhouse.com/data/ro/ih_books/single/ro_Statutul_femeii_in_Islam.pdf , pg 5-6, accesat la data de 23.05.2021, ora 10:52

2. http://www.management.ase.ro/reveconomia/2004-2/1.pdf , pg. 5 accesat la data de 23.05.2021, ora 11:59

3. https://mv-wedding.ru/ro/volosy/vospitanie-detei-u-musulman-pochitanie-roditelei-vospitanie/ 5 ,accesat la data de 23.05.2021, ora 12:15

4. https://religiaislamica.ro/barbatii-se-pot-casatori-cu-4/ , accesat la data de 23.05.2021, ora 13:26

5. https://www.hrw.org/legacy/press/2001/04/un_oral12_0405 , accesat la data de 23.05.2021, ora 14:51

6. https://religiaislamica.ro/familia-in-islam/ , accesat la data de 23.05.2021, ora 16:03

Preview document

Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 1
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 2
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 3
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 4
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 5
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 6
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 7
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 8
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 9
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 10
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 11
Analiză comparativă privind familia musulmană - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa privind familia musulmana.pdf

Alții au mai descărcat și

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Ai nevoie de altceva?