Cuprins
Motivaţia alegerii temei 1
Capitolul I : Problematica conduitelor ce au conotaţii sexuale 3
I.1 Despre cultura sexuală în comunităţii 3
I.1.1 Interesul pentru sexualitate la adoleşcenţi 5
I.2 Informare şi Sensibilizare în problematica HIV/SIDA 10
I.2.1 Infecţia cu HIV/SIDA la nivelul populaţiei din România 12
Capitolul II : Faptul discriminării şi reacţia cadrului social 19
II.1 Discriminarea şi consecinţele ei 19
II.1.1 Interventia asistentului social pentru prevenirea discriminării persoanelor cu HIV/SIDA 23
II.2 Serviciile şi instituţiile de asistenţă socială 27
II.2.1 Principii de organizare a serviciilor de asistenţă socială 29
II.2.2 Funcţiile serviciilor de asistenţă socială 30
II.3 Comportamentul social al persoanelor cu HIV/SIDA 31
II.3.1 Comportamentul social al grupului faţă de persoanele cu
HIV/SIDA 34
II.4 Măsuri de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV 37
Capitolul III : Studiu de caz 41
Concluzii 49
Bibliografie 51
Extras din document
MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI
Sănătatea reprezintă o componentă importantă a personalităţii umane ; aceasta are la bază structura biologică, educaţia, experienţa fiecăruia şi nu în ultimul rând mediul familial şi social din care provine fiecare persoană. Aspectul cultural joacă şi el un rol important pentru că diferenţiază percepţia socială şi comportamentul social. În funcţie de valorile culturale ale fiecărei ţări, sănătatea este privită din unghiuri diferite, şi de asemenea comportamentul social al indivizilor este diferit; gradul de civilizaţie al fiecărei societăţi determină atitudinea oamenilor faţă de sănătate. Problema sănătăţii individuale şi de grup, schimbarea socială sunt teme de actualitate în societatea de astăzi.
Motivul care m-a determinat să studiez această temă îl reprezintă schimbarea socială accentuată, ceea ce a condus la o percepţie socială în rândul populaţiei tinere din ce în ce mai diversificată şi mai complexă asupra comportamentului social.
Odată cu începuturile democraţiei, libertatea sexuală s-a extins, ceea ce a dus la o creştere a comportamentelor sexuale deviante, la o pierdere a sistemului normativ al societăţii, a funcţionalităţii acestuia. Ceea ce ieri se dovedea a fi interzis (sau considerat deviant) astăzi este considerat normal.
Fiind adolescentă m-am axat pe această temă, considerând-o din perspectiva mea - pe lângă consumul de alcool, de droguri, delicvenţă, sau sinucidere – una dintre problemele majore cu care se confruntă fiecare adolescent.
Actualitatea temei este determinată de câţiva factori:
- Tendinţa de creştere a comportamentelor sexuale deviante (pedofilie, homosexualitate) ;
- Apariţia tot mai mare a bolilor cu transmisie sexuală printre care şi problema HIV SIDA în rândul adolescenţilor ;
Scopul lucrării îl constituie studierea problemei comportamentului social al adolescenţilor, de comportamentul grupurilor sociale faţă de bolnavi, faţă de persoanele cu HIV SIDA
Partea aplicativă a lucrării pune în evidenţa cazuri particulare ale adolescenţilor infectaţi HIV-SIDA şi oferă ”tabloul” conduitei sociale a acestora.
Tinerii trebuie educaţi cu privire la riscurile activităţii sexuale, trebuie preveniţi asupra apariţiei sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuală (exemplu HIV SIDA) ce pot să le schimbe viaţa radical.
CAPITOLUL I
Problematica conduitelor ce au conotaţii sexuale
I.1 Despre cultura sexuală în comunităţi
O lungă perioadă de timp, problemele legate de sexualitatea umană au constituit preocuparea unui cerc restrâns de specialişti, al căror limbaj ascundea publicului profan veritabila realitate a unui domeniu supus, de cele mai multe ori, prejudecăţilor şi evaluărilor moralizatoare. Conform acestor prejudecăţi, orice discuţie despre sex era clasificată ca fiind imorală, indecentă sau opusă convenţiilor lumii sociale. Desigur, nu se poate nega că multe din prejudecăţile de altă dată au fost înlăturate o dată cu largă răspândire a mesajelor mass-media cu privire la sex şi cu amplificarea preocupărilor în domeniul educaţiei sexuale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asistenta Sociala
- Cuprins.doc
- Proiect finalizat.doc