Cercetare asupra consumului de droguri la adolescenti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cercetare asupra consumului de droguri la adolescenti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

1. Tema de cercetare și titlul proiectului

Tema cercetării: Consumul de droguri în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.

Titlul proiectului: Proiect cu privire la consumul de droguri în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din județul Iași.

2. Justificarea alegerii temei

Consumul de droguri este categoric o problemă cu care se confruntă tinerii din societatea românească actuală. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani deoarece tinerii se simt tot mai singuri și găsesc în aceste substanțe un mod prin care să evadeze din cotidian, din viața lor pe care nu o mai văd intersantă sau nu îi mai mulțumește.

Drogurile au devenit atât de prezente în viața tinerilor, încât aceștia intră în contact cu ele de la vârste foarte fragede. Astfel, un raport Național privind situația drogurilor în 2015, făcut public de Agenția Națională Antidrog arată că 1,7% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de heroină, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de cannabis, dintre care 6,1% în ultimul an, 1,4% dintre elevi au debutat în consumul de cannabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme, 0,7% dintre elevi au debutat în consumul de ecstasy la vârsta de 13 ani sau mai devreme, iar 3,3% dintre elevii de 16 ani participanți la studiu au experminentat consumul de cocaină. Această problemă devine tot mai îngrijorătoare în condițiile în care 3240 de pacienți au solicitat tratament pentru dependența de droguri, de 6 ori mai mulți decât în anul 2006.

Majoritatea tinerilor care intră în contact cu aceste substanțe provin din familii defavorizate sau din familii dezbinate. Faptul că tot mai mulți părinți găsesc drep rezolvare migrația, copiii lor rămânând fără un sprijin de bază de la o vârstă fragedă, duce la angrenarea tinerilor în astfel de acțiuni. Un rol important îl are și anturajul. Adolescenții sunt persoane vulnerabile, ușor de infulențat, care totodată își doresc și să impresioneze și astfel recurg la tot felul de metode, pentru a nu fi excluși de cei din anturajul lor.

Chiar dacă unii tineri, prin consumul de droguri nu ajung la dependență, tot sunt afectați. Aceștia pot căpăta unele comportamente deviante care le pot produce neplăceri, pot întreține relații sexuale fără a se proteja ceea ce poate duce la apariția unor boli, sau pot conduce sub influența acestor substanțe, punând nu doar viața lor în pericol ci și pe a celor din jur.

Trăind în secolul vitezei, tinerii văd libertatea ca pe un drept, pe care de cele mai multe ori nu știu cum să îl gestioneze și ajung să ia decizii greșite doar din dorința de a experimenta cât mai multe. Atunci când ajung să fie dependenți de ceva, ei nu cer ajutorul, primul pas fiind negarea. De aceea ar trebui să fie luate măsuri în această privință, pentru ca fenomenul să nu ia mai multă amploare în rândul tinerilor, persoanele cele mai vulnerabile. Trebuie să se acționeze rapid și eficient, pentru ca tinerii să înțeleagă gravitatea situației și fapul că se expun unor pericole imense doar pentru puțină plăcere pe care le-o oferă aceste substanțe.

3. Scopul proiectului de cercetare

Scopul cercetării este acela de a identifica cauzele consumului de droguri în rândul adolescenților. Adolescența este perioada schimbărilor, prin care copiii se desprind ușor de părinți și încep să ia decizii singuri. Unul din factorii cei mai importanți este grupul de prieteni. Tinerii sunt ușor de influențat, iar cei din jurul lor îi pot convinge foarte ușor să săvârșească fapte ale căror consecințe nu le cunosc. Un alt factor este reprezentat de mass-media. Copiii văd la televizor diferite comportamente ce consideră ei că ar fi bune de urmat. Deși sunt puține cazuri, există și părinț care consumă droguri, iar copiii văzând acest lucru îl consideră ca fiind ceva bun și în acest mod ajung să consume și ei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetare asupra consumului de droguri la adolescenti.docx

Bibliografie

- Vasile Miftode, Metodologia sociologică, Editura LUMEN, Iași, 2003
- Septimiu Chelcea, Tehnici de cercetare sociologică, Editura ECONOMICA, București, 2001
- Traian Rotariu, Petru Iluț, Ancheta sociologică și sondajul de opinie. Teorie și practică, Polirom, Iași, 2006
- Cătălin Zamfir, Lazăr Vlăsceanu (coord.), Dicționar de sociologie, Editura Babel, București, 1998
- Octavian Popescu, Vasile Achim, Aristide-Liviu Popescu, Viața în hexagonul morții: tutunul, alcoolul, drogurile, HIV/SIDA, poluarea, malnutriția, Editura Fiat Lux, București 2004
- Ruxandra Rașcanu, Alcool și droguri -“virtuți” și capcane pentru tineri, Editura Universității, București, 2004