Consumul de fast-food - Cercetare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Consumul de fast-food - Cercetare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

Formularea temei de cercetare:

Istoria produselor de tip fast-food este strâns legată de industrializarea puternică declanșată în Statele Unite ale Americii. Fenomenul fast food a devenit cunoscut în România abea în anii '90, când a început să influențeze puternic comportamentul de consum al oamenilor. Fiind studente la rândul nostru, ne-am gândit că tema studiului de cercetare aleasă ne include și pe noi, iar consumul excesiv de fast-food este o problemă de actualitate. În ultimii ani, consumul mâncării de tip fast-food a crescut considerabil printre studenți. Cauza principală fiind economisirea timpului și a banilor. Principalele întrebări de la care a pornit studiul de cercetare au fost: Care sunt principalele motive pentru care studentii consuma produse fast-foo?/ Ce buget este alocat de către sudenți mâncării de tip fast-food?/ Ce factori le inflențează alegerea mâncării de tip fastfood? Restaurantele fast-food sunt populare, deoarece servesc alimente care un un gust bun și nu costa o gramădă de bani.

Scopul studiului este de a identifica preferintele consumatorilor si imprejurarile in care consuma produse fast-food. De asemenea studiul urmareste sa frecventa cumpararii produselor.

Obiectivele cercetarii:

- Identificarea motivelor impingerii consumatorului inspre cumpararea produselor;

- Identificarea motivelor ce i-ar putea determina pe indivizi sa nu mai consume produselor fast-food

- Identificarea factorilor care influenteaza decizia de cumparare.

Operationalizarea conceptelor:

Concept: Consumul de produse fast-food

Definitie:Fast-food-ul este un tip de alimente produse in masa si care sunt servite in restaurantele de specialitate.

Dimensiuni: buget, economisirea timpului

Indicatori:Preturi, rapiditatea servirii

Revizuirea literaturii

În timp ce mâcăm alimentele gustoase există doi factori care fac experiența plăcută. Alimentele ne conferă o experiență plăcută începând de la miros și gust, iar apoi modul în care le simțim. Pe de altă parte, este vorba de acea combinație de macronutrienți și ingrediente atrăgătoare pentru papilele noastre gustative, care ne determină să cumpărăm iar și iar anumite produse- ”Există o serie de factori care influențează creierul, determinându-ne poftele pentru un anumit produs. Unul dintre factori este „contrastul dinamic”: Acesta reprezintă o gamă largă de senzații pe care o oferă un singur aliment. Un singur aliment poate avea, pe lângă un gust aromat și foarte plăcut, un înveliș crocant, care acoperă un miez moale, iar pentru creierul uman, această combinație poate reprezenta ceva nou ce trebuie studiat”.

Acest paragraf pe care l-am ales vine ca o concretizare a lucrurilor pe care le-am spus și ca ununl dintre răspunsurile întrebarea ”de ce acest consum mare de produse fast-food?”. Tot ca un răspuns la această întrebare putem spune despre cel de al doilea factor și anume salivația. Cu cât răspunsul salivației este mai mare, cu atât gustul alimentelor este mai intens pentru papilele gustative. Sosurile, glazurile și toate produsele emulsionate acționează acest proces. De aceea creierul nu poate rezista unor alimente precum ciocolata, sosurile pentru salată, maioneza sau înghețata.

Totodată, alimentele nesănătoase sunt create astfel încât ele să nu îți „plictisească” creierul. Când oferi papilelor același gust, intensitatea plăcerii se poate diminua chiar și în câteva minute, dar cum se întâmplă mereu există și excepție de la regulă. ”Nu același lucru se întâmplă însă în cazul produselor junk-food, care oferă o senzație plăcută și interesantă. Peste toate, acest tip de alimente conțin potențiatori artificiali pentru gust, introduși special ca să determine dependență ”

Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul de fast-food - Cercetare.docx

Bibliografie

 https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.cunoastelumea.ro%2Fistoria-mancarii-nesanatoase-de-tip-fast-food-si-junk-food-si-cum-ne-pacaleste-aceasta-creierul-sa-o-consumam%2F%3Ffbclid%3DIwAR11DG9kxjcldkiDjUi3Bdl2WPBa4mpLRI5SIiznbhH9pd14BauUvspPUOI HYPERLINK "https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.cunoastelumea.ro%2Fistoria-mancarii-nesanatoase-de-tip-fast-food-si-junk-food-si-cum-ne-pacaleste-aceasta-creierul-sa-o-consumam%2F%3Ffbclid%3DIwAR11DG9kxjcldkiDjUi3Bdl2WPBa4mpLRI5SIiznbhH9pd14BauUvspPUOI&h=AT2IjnyDXMG6qjhSAgLQJutBRrBrPs44Jw5-MtTjBSTHgxKRPF0kDoAgG41FLL4D8MXP8po6LkK5mMVx15Z8mK8NL0ImLbteOeKtwigvQVrBdQii5TBBTs4TzdtUqdEPyBftsA"& HYPERLINK "https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.cunoastelumea.ro%2Fistoria-mancarii-nesanatoase-de-tip-fast-food-si-junk-food-si-cum-ne-pacaleste-aceasta-creierul-sa-o-consumam%2F%3Ffbclid%3DIwAR11DG9kxjcldkiDjUi3Bdl2WPBa4mpLRI5SIiznbhH9pd14BauUvspPUOI&h=AT2IjnyDXMG6qjhSAgLQJutBRrBrPs44Jw5-MtTjBSTHgxKRPF0kDoAgG41FLL4D8MXP8po6LkK5mMVx15Z8mK8NL0ImLbteOeKtwigvQVrBdQii5TBBTs4TzdtUqdEPyBftsA"h=AT2IjnyDXMG6qjhSAgLQJutBRrBrPs44Jw5-MtTjBSTHgxKRPF0kDoAgG41FLL4D8MXP8po6LkK5mMVx15Z8mK8NL0ImLbteOeKtwigvQVrBdQii5TBBTs4TzdtUqdEPyBftsA
 http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fast-food/de-ce-nu-e-bine-sa-consumam-mancare-fast-food-1381821
 https://www.descopera.ro/cultura/7891010-cultura-fast-food-despre-hamburgeri-si-arta-de-a-trai-peindelete
 http://www.cunoastelumea.ro/istoria-mancarii-nesanatoase-de-tip-fast-food-si-junk-food-si-cum-ne-pacaleste-aceasta-creierul-sa-o-consumam/
 . Chelcea, S. (2008). „Psihosociologie. Teorii, cercetări, aplicații”. Polirom.
 Earl Babbie (2009) „Practica cercetarii sociale”. Polirom.