Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 3 fișiere: doc, xls
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2752
Mărime: 161.04KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Pal
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof. univ. dr. Adrian Netedu
DINAMICA ACCIDENTELOR RUTIERE STUDIU COMPARATIV 2007/2008 - IANUARIE 2009 UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” FACULTATEA DE FILOSOFIE

Extras din proiect

DINAMICA ACCIDENTELOR RUTIERE

SRUDIU COMPARATIV 2007/2008 - IANUARIE 2009

Unii soferi se bazeaza pe experienta, altii pe controlul pe care il au asupra masinii. A treia categorie de soferi „curajosi" sunt cei care cred in destin si care se lasa in voia sortii. Dintre toti acestia, putini sunt cei care se gandesc si la cei care pot fi implicati in accidentele lor rutiere fara sa aibe vreo vina. Poate fi vorba de pietonii carora nu le-au acordat prioritate, desi erau obligati, de persoanele care se afla alaturi de ei in masina sau chiar de alti soferi, mai pasnici, aflati in trafic.

Gravitatea unui accident rutier consta in faptul ca rar se intampla sa existe o singura victima...si daca se intampla asa, trebuie sa ne amintim de el ca fiind un caz fericit al accidentelor rutiere.

Aparent tratata cu seriozitate, problema cresterii numarului de accidente rutiere este in continuare nerezolvata. Situatia a fost prezentata sub diverse forme. Suna deja cunoscut „sloganul" „Stop accidentelor rutiere. Viata are prioritate!", dar cati dintre participantii la trafic iau in serios acest mesaj? Sau cati soferi isi amintesc ca exista un astfel de mesaj? Prea putini, se pare! Dovada stau accidentele rutiere (chiar si cele nesoldate cu moartea) din ce in ce mai dese.

Este o certitudine faptul ca eliberarea permisului de conducere nu se face fara un avertisment precis asupra incalcarii regulilor de circulatie. Dar, odata vazuti cu permisul in mana, soferii par sa uite tot ce au invatat. Uita ca viata unui om este in pericol daca ei sunt grabiti sa ajunga intr-un loc anume, uita ca neacordarea prioritatii in trafic le poate distruge viata, uita ca trebuie sa raspunda in fata legii pentru faptele lor, uita ca in mainile lor sta propria viata si, mai mult, viata prietenilor sau rudelor care ii insotesc. Insa, de cele mai multe ori, regretele vin dupa fapta. Abia atunci constientizeaza ca, oricat de grabiti ar fi, viata are, intr-adevar, prioritate.

In sprijinul participantilor la trafic se urmareste dezvoltarea unor proiecte de vehicule inteligente, dotate cu control electronic de stabilitate (impotriva deraparii) si cu sisteme automate de apelare a numerelor de urgenta in caz de accident. Din pacate, pretul unor astfel de dotari este destul de ridicat si nu multi sunt cei care si-l vor permite. Solutiile tehnologice pot fi un ajutor, dar trebuie puse in balanta posibilitatile financiare ale soferilor si preturile sistemelor tehnologice. Indiferent de aprobarea sau nu a acestor proiecte, soferii si ceilalti participantii la trafic trebuie sa se respecte reciproc, sa tina cont de regulile codului rutier si sa inteleaga ca orice accident de circulatie ii poate costa viata.

CAUZELE ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE

Circulaţia pe drumurile publice este o activitate complexă cu adânci implicaţii în viaţa oamenilor. De aceea, se acţionează permanent, prin toate mijloacele, ca aceasta să se desfăşoare în condiţii de deplină siguranţă atât pentru viaţa cetăţenilor de la cei mai mici, până la cei mai mari, cât şi pentru integritatea bunurilor materiale.

Cu toate condiţiile create pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a traficului, ritmul şi proporţiile în care evoluează circulaţia rutieră, pe de o parte şi comportamentul unor participanţi la trafic, pe de altă parte, determină producerea evenimentelor de circulaţie cu toate consecinţele negative ce decurg din acestea.

Accidentul de circulaţie – considerat un adevărat flagel al civilizaţiei moderne, paradox unanim acceptat şi recunoscut al civilizaţiei secolului nostru – se află în plină dezbatere şi studiere implicând abordarea în tot complexul său de elemente tehnico-organizatorice, medicale şi sociale.

Se are în vedere faptul că, accidentele produse în cadrul traficului rutier figurează în prezent printre primele cauze de deces de pe întreg globul pământesc, urmând după bolile cardio-vasculare şi după cele provocate de tumori ale corpului omenesc.

Analizele statistice întăresc concluzia că accidentele nu sunt imprevizibile sau inevitabile, cu toate că apariţia lor este aleatoare.

Principalele cauze ale accidentelor de circulaţie datorate conducătorilor auto sunt următoarele :

- excesul de viteză

- efectuarea greşită a manevrelor de depăşire

- nerespectarea normelor privind acordarea priorităţii

- consumul de alcool

- neverificarea stării tehnice

- starea de oboseală a conducătorului auto.

Factorii care concură la producerea accidentelor rutiere se pot grupa în două mari categorii :

-factori externi

-factori interni.

Din categoria factorilor externi fac parte starea tehnică a autovehiculului, starea căii rutiere, condiţiile meteorologice şi de vizibilitate.

Dintre sistemele autovehiculului care concură la siguranţa circulaţiei şi necesită o verificare periodică amintim :

-sistemul de direcţie,

-sistemul de frânare,

-sistemul de iluminare,

-sistemul de rulare.

Eficacitatea unui sistem rutier – ca factor extern care concură la producerea accidentelor rutiere – se poate aprecia în funcţie de următorii parametri :

- intensitatea circulaţiei

- viteza medie de circulaţie

- numărul de evenimente de circulaţie.

Preview document

Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 1
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 2
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 3
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 4
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 5
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 6
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 7
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 8
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 9
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 10
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 11
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 12
Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Județului Iași - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Dinamica Accidentelor Rutiere pe Raza Judetului Iasi
    • baza de date.xls
    • dinamica accidentelor rutiere pe raza judetului iasi.doc
    • fisa de lectura.doc

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?