Familia

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Familia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

DESPRE FAMILIE

Insotind omul in intraga lui existenta, familia s-a dovedit una dintre cele mai vechi si mai stabile forme de comunitate umana , cea care asigura perpetuarea speciei, evolutia si continuitatea vietii sociale.Multe abordari inteleg familia drept o forma de comunitate umana intemeiata prin casatorie care uneste sotii si descendentii acestora prin relatii stranse de ordin biologic,economic ,psihologic,moral,afectiv si spiritual.Aceste orientari descifreaza continutul sociologic al conceptului de familie,abordand familia in stransa dependenta cu functionalitatea ei, cu totalitatea relatiilor manifestate intre membrii ei.Putem defini familia drept forma istorica de comunitate umana intre membrii careia exista relatii intemeiate pe consanguinitate si inrudire, acestea fiind sanctionate prin norme.

Definirea notiunii de familie ridica unele dificultati ce tin atat de sensurile complexe ale acestui nucleu fundamental al societatii de diversitatea relatiilor dintre membrii grupului cat si de virtualele implicatii ale acestora in sfera sociala larga.Este oportun sa precizam ca definirea familiei comporta cel putin doua directii de abordare : sociologica si juridica. In sens sociologic,familia ca forma specifica de comunitate umana, desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie,filiatie sau rudenie, ce se caracterizeaza prin comunitate de viata,de sentimente,interese si aspiratii.Astfel privita, familia ne apare ca o realitate sociala distincta,ca un grup primar al societatii in care se manifesta multiple relatii,fundamentale, fiind cele de casatorie si rudenie.Specificitatea vietii de familie este data tocmai de aceasta multitudine a relatiilor ce iau nastere in familie,relatii fiziologice,psihologice,economice, morale,afective si care comporta anumite particularitati in viata de grup.

In sens juridic, familia desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii care-si are originea in acte juridice precum casatoria,infierea,rudenia sau in raporturi asimilate relatiilor de familie.Din aceasta perspectiva,familia ne apare ca o realitate juridica bine definita si reglementata de lege.

Sociologia si antropologia incearca,in definirea familiei sa depaseasca nivelul simtului comun, dar nu se poate opri nici la aspectele formale,legale,intrucat prin esenta sa, abordarea socioaantropologica vizeaza interactiunea dintre formal-informal in viata sociala,cu accent pe aceasta din urma.

Definitia data de G.Murdock (1949),de exemplu,pare destul de completa.El arata ca familia este un grup social caracterizat prin rezidenta comunca,cooperare economica si reproductie.Ea include adulti de ambele sexe,dintre care cel putin doi au relatii sexuale recunoscute social si unul sau mai multi copii,proprii sau adoptati,pe care ii cresc si ii ingrijesc. C. Levi-Strauss(1972) defineste familia ca fiind un grup sociala ce isi are originea in casatorie,constand din sot,sotie si copii sau alte rude,grup unit prin drepturi si obligatii morale,juridice,economice,religioase si sociale(incluzandu-le si pe cele sexuale).

N.Damian (1972) se refera la famile ca la un grup de rude prin casatorie,sange sau adoptare care traiesc impreuna,desfasoara o activitate economico-gospodareasca comuna , sunt legate prin anumite relatii spirituale iar in conditiile existentei statului si dreptului, si prin anumite relatii juridice. V. Stanoiu si M. Voinea (1983) trecand in revista mai multe definitii si comentandu-le, ofera propria varianta : Familia este un grup social realizat prin casatorie alcatuit din persoane care traiesc impreuna,au gospodarie casnica comuna,sunt legate prin anumite relatii natural  biologice , psihologice,morale si juridice si raspund una pentru alta in fata societatii.

FUNCTIILE FAMILIEI :

Specificitatea familiei in raport cu alte grupuri sociale este evidentiata prin complexitatea functiilor indeplinite de ea de-a lungul istoriei,prin rolul ei decisiv pentru indivizi si pentru societate.S-au formulat o serie de opinii privitoare la aceste functii s-au pus accente si nuante diferite, au fost identificate criterii si tipologii diverse,dar cele mai multe au fost convergente, subliniind semnificatiile lor in viata grupului si in integrarea sociala a indiviziilor.

G.P. Murdock, pornind de la afirmarea caracterului universal al familiei nucleare,aprecia ca aceasta indeplineste in esenta patru functii : sexuala, reproductiva, economica si educationala sau socializatoare. W.F. Ogburn apreciaza ca in societatile traditionale familia indeplinea functiile de : reproducere,economica,educationala,recreationala,religioasa si social-psihologica.

O caracterizare complexa a functiilor familiei apartinand reputatului sociolog Hneri H. Stahl cuprinde :

A. FUNCTII INTERNE, care contribuie la creearea unui regim de viata intim menit sa asigure tuturor membrilor un climat de securitate, protectie si afectiune.

B. FUNCTII EXTERNE asigurand in principal, dezvoltarea fireasca a personalitatii fiecarui membru al grupului,socializarea si integrarea corespunzatoare in viata sociala.

Din primul grup fac parte urmatoarele functii :

1. Functii biologice si sanitare constand din satisfacerea cerintelor si necesitatilor sexuale ale partenerilor cuplului conjugal,procrearea copiilor si asigurarea necesitatilor igienico-sanitare de dezvoltare biologica normala a tuturor membrilor familiei ;

2. Functii economice realizate prin acumularea unor venituri pentru intreg colectivul familial si organizarea unei gospodarii pe baza unui buget comun ;

3. Functii de solidaritate familiala incluzand ajutorul bazat pe sentimentele de dragoste si respect intre parinti si copii,frati si surori,fata de batranii familiei sau fata de bolnavi si infirmi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Familia.doc