Îmbătrânirea Activă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 11432
Mărime: 57.09KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Îmbătrânirea activă

Multă vreme bătrâneţea a fost considerată o boală şi nu o etapă firească în programul vieţii. Începând cu anul 1988, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus senescenţa între primele cinci probleme prioritare de sănătate ale populaţiei lângă bolile cardiovasculare, cancer, SIDA şi alcoolism.

Conform Dicţionarului Larousse de psihiatrie, bătrâneţea este definită ca fiind ultima perioadă a vietii corespunzând rezultatului normal al senescenţei, caracterizată prin diminuarea treptată a funcţiilor fiziologice.

Perioada de bătrâneţe aduce cu sine numeroase schimbări importante în modul în care individul se percepe pe sine şi lumea din jur, respectiv, au loc schimbări în viaţa profesională, în relaţiile cu familia şi prietenii.

Perioada bătrâneţii aduce cu sine numeroase probleme de sănătate. Bătrânii au o listă lungă de plângeri privind sănătatea. Procesul îmbătrânirii include transformări fiziologice, biochimice şi comportamentale, declinul psihic fiind condiţionat de o serie de factori de natură subiectivă, de natură fiziologică precum şi de condiţiile de mediu, în concluzie, îmbătrânirea se desfăşoară gradual şi diferă de la o persoană la alta.

Bătrâneţea constituie o problemă individuală dar şi socială ce trebuie pregătită, anticipată, sprijinită material şi uman. În anii bătrâneţii apare depresia din episoade scurte de tristeţe. Melancolia sau pierderea bruscă a energiei poate evolua spre o serioasă şi îndelungată condiţie depresivă.

Caracteristicile acestei depresii include o durere continuă, lipsa de interes, lipsa de speranţă, reducerea încrederii în sine, o evaluare deformată a prezentului si viitorului. Persoanele vârstnice depresive se confruntă deseori cu dificultatea în a lua decizii şi devin mai încete în gândire, mod de a vorbi şi mişcări. Perioada bătrâneţii, se caracterizează printr- o acumulare de oboseală şi uzura internă ce modifică funcţionalitatea psihică scăzându- i productivitatea. Ieşirea din câmpul muncii, ca şi plecarea copiilor din casa părintească, creează modificări complexe în câmpul preocupărilor, intereselor, a stilului de viaţă. În plan verbal, exprimarea devine anevoioasă, lentă şi incoerentă.

Bătrâneţea este definită ca „etapă terminală a vieţii, inclusiv a rutinei profesionale active” (Şchiopu Ursula, 1997, p. 108).

Autorii Dicţionarului de psihologie sunt de părere că datorită schimbărilor nivelului de trai, revoluţiei medicale, a igienei preventive şi a vieţii active mai complexe, durata vieţii active a crescut în diferite ţări şi bătrâneţea a devenit o vârstă mai activă şi mai angajată social decât înainte cu 50- 60 de ani. Fiind o perioadă de involuţie şi deteriorare inegală dar progresivă, bătrâneţea se caracterizează printr- o scădere sinuoasă pe lângă capacităţile vitale, fizice şi biologice şi a celor psihice. Între 65– 70 de ani se consumă o perioadă de adaptare legată de ieşirea din profesie. Între 70– 80 de ani se instalează treptat bătrâneţea propriu- zisă, după 80 de ani se intră în bătrâneţea avansată până la 90 de ani, iar după aceea are loc marea bătrâneţe.

Pentru evitarea îmbătrânirii precoce este necesar un mod cumpătat de viaţă şi muncă la vârstele tinere şi adulte, de asigurarea condiţiilor adecvate de viaţă la bătrâneţe şi rezolvarea problemelor de natură medico- sociale.

Prin asigurarea condiţiilor adecvate de viaţă la bătrâneţe autorul Rugina V. se referă la menţinerea bătrânului în propriul său mediu, cu sau lângă familia copiilor, şi nu izolarea într- un grup. Asigurarea unui venit care să- i ofere o oarecare independenţă, pregătirea din timp pentru pensionare şi accesul ulterior pentru continuarea preocupărilor profesionale şi sociale proporţional cu capacitatea restantă.

De asemenea asigurarea condiţiilor de locuit şi posibilităţilor de circulaţie adecvate situaţiilor particulare - handicap sau infirmităţi, accesul la tehnici şi utilităţi simple şi ieftine– cărţi şi ziare cu litere mai mari, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, cluburi pentru activităţi de destindere.

Familia, legăturile sociale şi munca sunt necesare bătrânului pentru asigurarea sentimentului de valoare şi utilitate a muncii sale, menţinerii bunăstării materiale şi psihice, precum şi pentru asigurarea sprijinului material, moral, a îngrijirilor generale sau a sănătăţii.

Îmbătrânirea nu mai este considerată ceva de la sine înţeles, progresele în domeniul medicinii şi ale nutriţiei, au dovedit, că o mare parte, din ceea ce se considera odinioară a fi inevitabil în privinţa îmbătrânirii, poate fi contracarat sau încetinit. În medie oamenii trăiesc până la vârste mult mai înaintate decât în urmă cu un secol.

„Bătrâneţea nu poate fi identificată cu starea precară a sănătăţii sau cu neputinţa, dar vârsta înaintată comportă din ce în ce mai multe probleme de sănătate” (Giddens, A., 2001, p. 149). Cele mai grave afecţiuni însă se datorează pierderilor sociale şi economice, cum sunt pierderea rudelor şi prietenilor, separarea de copii şi pierderea locului de muncă.

„Îmbătrânirea corpului uman este afectată de influenţe sociale dar bineînţeles este guvernată de factori genetici” (Giddens, A., 2001, p. 149). LaRousse, dicţionarul de medicină, defineşte îmbătrânirea ca „o slăbire naturală a facultăţilor fizice şi psihice cauzate de înaintarea în vârstă”, aduce în discuţie existenţa a două abordări teoretice ce pot să justifice îmbătrânirea fizică.

Teoriile zise sohastice admit ca principiu că mecanismul îmbătrânirii ar fi legat de hazard. Printre aceste teorii se pot distinge: teoria cotelor (fiecare organism ar dispune la naştere de un stoc de energie de consum şi ar muri atunci când aceasta este epuizată); teoria radicalilor liberi (îmbătrânirea ar fi cauzată de efectele nocive ale radicalilor liberi, substanţe toxice, elaborate prin metabolismul celular, normal); teoria erorilor catastrofice (care explică îmbătrânirea printr- o acumulare de erori succesive în viteza proteinelor, sfârşind cu moartea celulelor) şi teoria orologiilor biologice (bazată pe ideea unei îmbătrâniri a organelor sub controlul sistemului hormonal sau imunitar). Totuşi până în prezent nici una dintre aceste teorii nu a fost confirmată.

Teoriile genetice care admit existenţa genelor de longevitate de viaţă pentru o specie dată (120 de ani la om). Deşi recent au fost identificare două gene ale longevităţii, profilul genetic al longevităţii umane este încă departe de a fi definit, mecanismele şi consecinţele îmbătrânirii biologice rămân în cea mai mare parte misterioase. Toate teoriile sunt controversate.

Clasificare pe grupe de vârstă în geriatrie

Simpozionul Canadian de Geriatrie- 1998- vorbeşte de o clasificare a vârstnicilor pe trei grupe de vârstă:

1. 65- 74 ani– grupa bătrân- tânăr; aici funcţia este păstrată, mai ales capacitatea identică şi activitatea culturală.

2. 75- 85 ani– grupa bătrân- matur; există o instabilitate fiziologică dar şi a funcţionalităţii unor aparate şi sisteme, având caracteristic marea diversitate individuală; la cei anterior sănătoşi se adaugă o patologie.

3. Peste 85 ani– grupa bătrân- bătrân; aceasta a crescut de trei ori numeric, faţă de prima grupă, în ultimii 20 de ani.

Preview document

Îmbătrânirea Activă - Pagina 1
Îmbătrânirea Activă - Pagina 2
Îmbătrânirea Activă - Pagina 3
Îmbătrânirea Activă - Pagina 4
Îmbătrânirea Activă - Pagina 5
Îmbătrânirea Activă - Pagina 6
Îmbătrânirea Activă - Pagina 7
Îmbătrânirea Activă - Pagina 8
Îmbătrânirea Activă - Pagina 9
Îmbătrânirea Activă - Pagina 10
Îmbătrânirea Activă - Pagina 11
Îmbătrânirea Activă - Pagina 12
Îmbătrânirea Activă - Pagina 13
Îmbătrânirea Activă - Pagina 14
Îmbătrânirea Activă - Pagina 15
Îmbătrânirea Activă - Pagina 16
Îmbătrânirea Activă - Pagina 17
Îmbătrânirea Activă - Pagina 18
Îmbătrânirea Activă - Pagina 19
Îmbătrânirea Activă - Pagina 20
Îmbătrânirea Activă - Pagina 21
Îmbătrânirea Activă - Pagina 22
Îmbătrânirea Activă - Pagina 23
Îmbătrânirea Activă - Pagina 24
Îmbătrânirea Activă - Pagina 25
Îmbătrânirea Activă - Pagina 26
Îmbătrânirea Activă - Pagina 27
Îmbătrânirea Activă - Pagina 28
Îmbătrânirea Activă - Pagina 29
Îmbătrânirea Activă - Pagina 30
Îmbătrânirea Activă - Pagina 31
Îmbătrânirea Activă - Pagina 32
Îmbătrânirea Activă - Pagina 33
Îmbătrânirea Activă - Pagina 34
Îmbătrânirea Activă - Pagina 35
Îmbătrânirea Activă - Pagina 36
Îmbătrânirea Activă - Pagina 37
Îmbătrânirea Activă - Pagina 38
Îmbătrânirea Activă - Pagina 39
Îmbătrânirea Activă - Pagina 40
Îmbătrânirea Activă - Pagina 41
Îmbătrânirea Activă - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Imbatranirea Activa.docx

Alții au mai descărcat și

Proiect de intervenție pentru problematica bătrânilor din mediul rural

Tema proiectului: Incluziunea sociala a varstnicii ramasi singuri in urma migrarii tinerilor din zona. Locul de desfasurare: Comuna Tanacu,...

Management de caz în asistența socială

IDENTIFICAREA CLIENTULUI Nume și prenume: M. C. Vârstă: 84 ani Loc de muncă: pensionar Istoric social: M.C. este o bătrână de 84 de ani din...

Instituționalizarea Vârstnicului

REZUMAT Tema acestei lucrări este „Instituţionalizarea vârstnicului: izolare sau alegere pragmatică?” doreşte să suprindă impactul pe care...

Asistența socială a persoanelor vârstnice

Identificarea cazului Numele clientului: B.A Data nasterii: 19.10.1936 Domiciliul: Vaslui Starea civila: vaduv Sursa de venit: pensia lunara...

Sistemul de Pensii

Preocuparile pentru persoanele varstnice si interesele acestora revenea pana nu de mult medicului, care si el era pregatit in mare parte pentru...

Protecția Socială a Vârstnicilor în România

V. Miftode (1995) consideră că în a desemna o persoană ca fiind vârstnică se utilizează două criterii: biologic şi cronologic. Cel de-al doilea...

Plan de intervenție la vârstnici

Bătrâneţea este starea ce caracterizează o grupă de vârstă particulară, cea a persoanelor de peste 60 de ani (Fontaine 2008 apud Batran, D., 2010)....

Depresia

1. Definiţia depresiei Depresia reprezintă o tulburare afectivă a stimei de sine apărută în contextul relaţiilor interpersonale. Trecând printr-o...

Te-ar putea interesa și

Rolul terapiei ocupaționale și al ergoterapiei la persoanele vârstnice

INTRODUCERE Bătrânețea reprezintă o perioadă de pace sau relaxare sau, dimpotrivă, o perioadă de coordonare slabă, vulnerabilitate la boli și...

Pozitia Judetului Giurgiu în Cadrul Regiunii 3 Sud-Muntenia

Capitolul I – Caracteristici generale Giurgiu aparţine Regiunii Sud-Muntenia, dezvoltată sub semnul sectorului auto, a industriei petroliere şi,...

Strategia de la Lisabona - evoluția statelor membre

Introducere Strategia de la Lisabona este o strategie importanta si novatoare,menita sa asigure competitivitatea UE si sa intensifice rata de...

Dezvoltarea resurselor umane, creșterea gradului de ocupare și combaterea excluziunii sociale

Asigurarea calitatii si managementul calitatii în educatie si formare initiala constituie un domeniu de interventie care necesita cu precadere...

Strategia de Diversificare în Cadrul Companiei Pepsico INC

INTRODUCERE Scopul Am ales această temă datorită importanţei pe care o poate avea o strategie în dezvoltare si creşterea cotei de piata a unei...

Creșterea Gradului de Calificare a Angajaților din Domeniul Alimentației Publice din Regiunea Nord Vest

Pentru pregătirea profesională la locul de muncă, conform datelor EUROSTAT (2010), firmele româneşti investesc, în medie, doar 0,5% din bugetul de...

Județul Argeș în economia național

Statistica, prin obiectul si metoda sa, face parte din randul stiintelor ce studiaza, in principal, aspectele cantitativ numerice al fenomenelor si...

Bătrânețe Activă

Bătrâneţe activă I. Argument Având în vedere că în România, în anul 2010, în mediul rural au fost înregistrate 1.055.921 de persoane cu vârsta...

Ai nevoie de altceva?