Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București

Proiect
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2409
Mărime: 52.92KB (arhivat)
Publicat de: Mocanu G.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Politice
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Extras din proiect

INTRODUCERE

Tema proiectului de cercetare aleasă de mine este legată de problemele cu care se confruntă locuitorii sectorului 2, mai specific, m-am axat pe cartierul Obor care este situat in partea de nord-est a Municipiului București. Consider ca această temă are o importanță deosebită intr-o cercetare, atât din punct de vedere politic, cât și social sau economic. O astfel de cercetare poate ajuta conducerea sectorului 2 să descopere problemele existente și să încerce să le rezolve, pentru bunăstarea locuitorilor, dar și pentru o bună funcționare a societății. Prin rezolvarea unor probleme existente in acest sector, se poate îmbunătății eficacitatea infrastructurii, acest lucru influențând întregul oraș, prin fluidizarea traficului sau îmbunătățirea infrastructurii. De asemenea, prin rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii sectorului 2, duce atât la o bună imagine a orașului cât și la o viață cât mai lungă a acestui municipiu, bine-cunoscut ca și capitala a României, acesta oferind un exmplu întregii țării legat de orice aspect economic, social, politic sau cultural.

La începutul lucrării voi prezenta orașul București înainte de comunism, făcând o paralela și subliniind schimbările ce s-au petrecut in acest oraș odată cu schimbarea regimului, schimbări ce au marcat întreaga societate și până în ziua de astăzi. În această primă parte voi prezenta și câteva aspecte teoretice, trecând de la general la particular și prezentând carteirul Obor împreună cu schimbările care au avut loc de-a lungul timpului. În continuare voi prezenta componenta metodologică, tehnicile folosite in această cercetare pentru a afla indexul problemelor sociale ale locuitorilor sectorului 2. Finalul lucrării va fi reprezentat de o analiză a datelor culese în urma cercetării, cu privire la subiectul ales cu câteva concluzii.

Problemele sociale sunt prezente în orice oraș, sat sau orice comunitate din întreaga lume. Indiferent de natura acestor probleme, acestea trebuie rezolvate, prin soluții propice pentru a ajuta societatea să se dezvolte cum trebuie si pentru a putea ajuta oamenii să evolueze in cadrul acesteia. Ascultarea opiniei publice consider că este o parte importantă în astfel de cazuri deoarece doar prin aceasta grupul care deține puterea poate aduce soluții si rezolva orice problema. Doar prin proximitate, se poate înțelege cât mai profund natura problemelor și se poate găsi o soluție care poate rezona cu cerințele cetățenilor, cei care formează întreaga societate.

COMPONENTA TEORETICĂ

O socitetatea se află întotdeauna într-o continuă schimbare și odată cu schimbările apar și unele probleme. Șirul schimbărilor care au marcat dezvoltarea societății românești consider ca a început în momentul în care regimul comunist s-a prăbușit și România a trecut la o schimbare de regim politic și implicit de sistem economic și social. Tranziția postsocialistă a adus după sine multe schimbări ce se produc si astăzi, acela a fost momentul in care traiectoria societății a luat o altă turnură și a ajuns în momentul prezent acum. Acest moment a cauzat schimbările de care ne bucurăm intr-o mai mare sau mai mică masură.

Revoluția după 1989 a avut drept consecință radicale schimbări din punct de vedere economic. În momentul în care regimul politic al societății comuniste s-a prăbușit, odată cu acesta sa prăbușit și sistemul de constrângeri care menținea în funcțiune o formă determinată - de tip comunist - a organizării sociale a societății. Toate regulile care, până atunci, reglementau producția și distribuția bunurilor, accesul la resurse, raporturile de putere și prestigiu între grupurile sociale, modul în care se distribuia decizia în societate, etc., tot acest complicat sistem de reguli care alcătuiește osatura unei organizări sociale a unei societăți a fost anulat și societatea românească a căpătat un grad de libertate superior. (Pasti, 2006)

Noua tranziție românească începe ca urmare a dorinței capitalului străin de a prelua nu doar

piața internă românească, ci și conducerea economiei românești. Pentru aceasta, capitalul

străin trebuia să provoace schimbarea sistemelor de distribuție din economie și societate. (Pasti, 2006)

Termenul de capitalism desemnează dorința de creștere a producției și a consumului de bunuri și servicii. Prin această creștere, este nevoie de eficientizarea procesului de producție, prin tehnologie si dezvoltarea societății. (Boudon, Besnard, Cherkaoui, & Lecuyer, 1996)

Aceste schimbări au marca o evoluție a socității, plină de schimbări. Astfel, prin industrializare, orașsele se dezvoltă foarte mult, apar alte locuri de munca, orașele mai mari devin mai aglomerate, autoturismele mai multe, societatea se modernizează din toate punctele de vedere. Modernizarea și aglomerarea orașului, duc la probleme care sunt întânlite și astăzi în cadrul Bucureștiului, de atunci și până în prezent aglomerarea și implicit poluare și infrastructura sunt principalii factori pe care bucureștenii ii aduc in discuție cu orice ocazie.

Prin această modernizare și infrastructura are de suferit, astfel că Bucureștiul este invadat, în special în partea sa de nord, pe bulevardele largi sau la intersecțiile cele mai mari, cu clădiri zgârie nor și cu binecunoscutele proiecte megalomanice, care au fost concepute fără a lua în considerare capacitatea acestora de a fi integrate în sistemul urban. Cele mai multe dintre aceste proiecte nu pun la dispoziție locuri suficiente de parcare, iar drumurile de acces sunt subdimensionate, astfel încât blocajele de trafic apar întotdeauna la ora de vârf. (Peptenatu, Draghici, & Stoian, 2010)

Bibliografie

Boudon, R., Besnard, P., Cherkaoui, M., & Lecuyer, B.-P. (1996). Dictionar de Sociologie. Bucuresti: Univers Enciclopedic.

Pasti, V. (2006). Noul capitalism românesc. Iași: Polirom.

Peptenatu, D., Draghici, C., & Stoian, D. (2010). Environmental Pollution in functionally restructured urban areas: case study -the city of Bucharest. Iran. J. Environ. Health. Sci. Eng, 87-96.

Preview document

Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 1
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 2
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 3
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 4
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 5
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 6
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 7
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 8
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 9
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 10
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 11
Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din București - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Indexul problemelor sociale pentru locuitorii sectorului 2 din Bucuresti.docx

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?