Influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Sociologie

Cuprins

1. Tema proiectului de cercetare
2. Ipoteze/ Întrebări de cercetare
3. Eșantion
4. Chestionar
5. Bibliografie

Extras din document

1. Tema proiectului de cercetare

Tema proiectului de cercetare aleasa este influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor din zilele noastre. Am ales aceasta tema pentru ca reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita in societate. Consider ca este necesar sa aflam modul in care aceste jocuri de noroc schimba perceptii, atitudinti si comportamente in randul indivizilor.

Joc de noroc sau Joc de hazard (arabă hazard - joc cu zaruri) sunt denumite categoria de jocuri unde pierderea sau câștigul depind în mare parte de întâmplare (noroc). Aceste tipuri de jocuri depind într-un grad diferit de noroc sau de iscusința jucătorului.

Studiile arată că deși cele mai multe persoane folosesc jocurile de noroc ca o metodă de petrecere plăcută a timpului liber, jocurile de noroc pot deveni o patimă și pot deteriora comportamentul anumitor persoane mai vulnerabile.

Dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scapare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispozitie afectiva negativa, cum ar fi sentimentul de culpabilitate, anxietate sau depresie, iar altii, au ca principale motivatii inconstiente:dorinta de a demonstra celorlalti ca sunt persoane demne de respect, dorinta de a obtine aprobarea si acceptarea celor din jur, nevoia de a-si reduce plictiseala, nevoia de a ameliora stari emotionale negative.

2. Ipoteze/ Intrebari de cercetare

I1: Daca un individ participa in mod repetat la jocurile de noroc, atunci vor aparea probleme de comportament.

I2: Cu cat un individ va obtine castiguri multiple, cu atat acesta va fi determinat sa participe mai des la jocuri de noroc.

IC1: Care sunt cauzele care ii determina pe indivizi sa devina dependenti de jocuri de noroc?

Ipoteza 1 prezice faptul ca frecventarea repetata a jocurilor de noroc, de catre individ, duc la modificari comportamentale. Se stie ca jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explica prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, in ciuda constientizarii efectelor negative pe care acesta le are asupra sa si a celor din jurul lui. Individul simte o senzatie crescanda de tensiune sau de excitatie inainte de a comite actul, si apoi simte placere, gratificatie sau usurare in timpul comiterii actului. Jocul patologic de noroc este insotit de sentimente de vinovatie si izolare, atunci cand jucatorul incearca sa reduca sau sa inceteze aceasta activitate, precum si de dificultati in relationarea sociala, ca o consecinta a izolarii cauzate de jocul excesiv.

Variabila independenta este „participarea frecventa” la jocurile de noroc, iar variabila dependenta sau efectul observat este „comportamentul” problematic dat de aceasta cauza.

Ipoteza 1 are un anumit nivel de plauzibilitate, fiind dedusă din experiență, dar nu poate fi validată decât prin confruntarea cu datele obținute prin cercetare.

De mentionat este faptul ca nu in toate cazurile poate fi adevarata de aceea trebuie testata prin cercetare.

Ipoteza 2 prezice faptul ca participarea frecventa la jocurile de noroc se datoreaza obtinerii unor castiguri multiple, de catre individul in cauza. La nivel psihosocial, se poate vorbi despre dependenta de jocurile de noroc, ca despre un comportament invatat si continuat, datorita existentei unor recompense initiale substantiale (cei mai multi jucatori patologici au avut experienta unui castig foarte mare la inceputul carierei lor).

Variabila independenta este „castigurile multiple”, iar variabila dependenta este „participarea frecventa” la jocurile de noroc.

Asemanator primei ipoteze, ipoteza 2 are un anumit nevel de plauzabilitate, fiind dedusa din experienta, dar nu poate fi validata decat prin confruntarea cu datele obtinute prin cercetare.

Intrebarea de cercetare ( IC1 ) doreste sa gaseasca adevaratele cauze care ii determina pe indivizi sa devina depedenti de jocurile de noroc. Daca dependenta este data de cauzele sustinute pana in prezenta sau este nevoie de actualizari.

3. Esantion

Pentru aceasta tema am ales ca instrument de cercetare chestionarul, prin intermediul caruia voi incerca sa observ parerea si reactia indivizilor cu privire la jocurile de noroc. Acest instrument de lucru prezinta numeroase avantaje, precum: reprezentativitatea, asigura anonimatul iar raspunsurile se obtin rapid.

Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor.docx

Bibliografie

1. Chelcea, Septimiu. (2004). Metodologia cercetării sociologice. Metode cantitative și calitative. București: Editura Economică.
2. Dependentii anonimi. Ce este dependenta de jocuri de noroc?.dependentiianonimi.ro
3. Ianculescu, L. (2010). O poveste a jocurilor de noroc.