Inteligenta Emotionala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Inteligenta Emotionala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tihuta Ana Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Sociologie, Istorie Universala, Psihologie

Cuprins

• Introducere 3
• Continut
• 1.Emotiile 5
• 2.Inteligenta emotionala 7
• 2.a.Caracteristicile I.E. 8
• 2.b.Aspectele I.E. 9
• 2.c.Directiile I.E. 13
• 3.I.E. in opinia lui Daniel Goleman 15
• Concluzie 19
• Bibliografie 21

Extras din document

Introducere

Inca din Preistorie,umanitatea a folosit termenul de “inteligenta”pentru a denumi omul modern care cucerise lumea si care avea capacitatea sa foloseasca in scopuri constructive tot ce ii oferea mediul in care traia.Acesta e cunoscut sub nimele de “Homo Sapiens”,adica “omul intelligent”.

Odata cu trecerea timpului,inteligenta oamenilor fireste ca a evoluat;astfel incat,insusi oamenii au inceput sa isi puna singuri intrebari despre acest lucru.In consecinta,au inceput sa faca cercetari si descoperiri,sa se specializeze,ajungand in zilele noastre la puncte de vedere prin care isi sustin ipotezele despre conceptual de “inteligenta”.

Nu-i de mirare ca odata cu evolutia societatii,si functiile psihologice ale indivizilor au evoluat.Drept urmare,se poate afirma ca studiile privind inteligenta au scos la lumina mai multe caracteristici ale acesteia,iar cea abordata in lucrarea ce urmeaza este latura ei afectiva numita “inteligenta emotionala”(I.E.).Cei mai multi dintre cei care au studiat I.E.,considera ca ea are aplicatii in toate domeniile vietii,deoarece a sti sa lucrezi si sa comunici cu oamenii,este o abilitate de care nimeni nu se poate lipsi.Ba mai mult,in ultimul deceniu s-a observat o crestere semnificativa privind dezvoltarea I.E.;

3

extinderea propriu-zisa a acestui concept pe niveluri,dimensiuni si principii,avand ca principal rezultat imbunatatirea atat a propriei personae,cat si a psihicului ei.

Individul ce face dovada unei I.E.complexe isi ia un angajament permanent in privinta dezvoltarii si evolutiei personale continue,conturand un profil psihologic cu un nivel ridicat al I.E.,apreciat prin cotientul emotional(Q.E.).

Aceasta forma de inteligenta se refera la cunoasterea bazata pe afectivitate,in care rolul primordial ce faciliteaza contactele interumane accentueaza o personalitate complexa,un caracter bine definit,gata sa fie invidiat oricand la cel mai mic contact cu mediul inconjurator.

4

Continut

1.Emotiile

Emotiile sunt parte integrata a sistemului nostru psihic.Aceste au caracter subiectiv si dupa unii cercetatori,se afla in opozitie cu ratiunea,aceasta din urma avand caracter pregnant obiectiv.De fapt,afectivitatea infatiseaza un nivel al existentei umane,unde totul este doar trait de individ,dar nu in mod constient si facandu-se trimitere la antiteza cu ratiunea,si mai exact la conceptualitate.

Caracteristicile afectivitatii(A.si R.Mucchielli,1969):

• Implicare personala complexa;

• Caracter essential psihomatic sau fiziologic (desfasurarea trairii in plan fizic,decat la nivel constient,si insotita de fenomene sau senzatii organice,functionale,sub forma sentimemtelor);

• Semnificatii personale(date conditiilor noastre existentiale din mediul care ne inconjoara);

• Puterea de determinare a comportamentului nostru

Desi plasata la nivel constient,afectivitatea are o forma complexa,adica sentimente,pasiuni,astfel incat,facand trimitere la nivelul cultural,are rol adaptativ pentru individ si ii potenteaza activitatea de cunoastere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta Emotionala.doc