Metode de elaborare a proiectelor de intervenție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7655
Mărime: 48.15KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultatea de Filosofie Specializare – Asistenta socială

Extras din proiect

I Diminuarea fenomenului de violenţă domestică

Violenţa domestică este o ameninţare sau o provocare petercută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice, în cadru relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau de abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, de familie sau de alte potentiale surse de sprijin; ameninţări făcute la dresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; control asupra banilor, lucruri personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi a altor surse de îngrijire şi protecţie. (Starct şi Filcraft)

Violenţa intrafamilială îşi are originea în structura socială, în tradiţii, obiceiuri şi mentalităţi care subînţeleg superioritatea bărbatului asupra femeii. Societăţile moderne continuă să fie societăţi patriarhale, ce acordă mai multă importanţă muncii efectuate de bărbaţi decât celei efectuate de femei. Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi se manifestă în legătură cu fragilizarea poziţiei femeiilor pe piaţa muncii, cu creşterea diferenţelor între câştigurile salariale ale femeilor şi bărbaţilor. Feminizarea somajului şi violenţei împotriva femeilor culminează cu violenţa în familie fiind forme acute de discriminare. Pe lângă cele menţionate mai sus, mai există o serie de factori agravanţi ai manifestărilor violente în familie, cum ar fi mutaţiile intervenite la nivelul relaţiilor intrafamiliale, apariţia unor puternici factori de deteriorare a raporturilor dintre parteneri – starea de stres, creşterea consumului de alcool, infidelitatea, gelozia etc.; lipsa de programe de promovare a conceptului de parteneriat familial; proliferarea violenţei prin mijloace mass –media ; atitudinea de indiferenţă a opiniei publice

faţă de comiterea actelor de violenţă în familie. Daca problematica violenţei domestice a fost iniţial asociată cu zona mai largă de dezbatere asupra drepturilor omului, mai recent s-a apelat la o nouă dimensiune de analiză, violenţa domestică fiind abordată din perspectiva efectelor imediate asupra sănătăţii publice.

1.1 Identificarea cauzelor care au dus la apariţia problemei

Cauzele violenţei în familie sunt de ordin social, economic, politic, individual.

- social - înrădăcinarea tradiţiei potrivit căreia “bărbatul este capul familiei” şi el decide în toate problemele legate de aceasta, la care se adaugă obiceiul educaţiei copilului “prin bătaie”;

- economic - situarea a mai mult de jumătate din familii sub pragul minim de sărăcie duce la amplificarea stress-ului cotidian;

- politic-legislativ - considerarea (multă vreme) a familiei şi a spaţiului său de vieţuire ca fiind tabu, de “neviolat”;

- individual - personalitatea, temperamentul şi caracterul indivizilor sunt factori psihologici ai violenţelor în familie.

Un individ frustrat, fără loc de muncă, apăsat de grija traiului de mâine, cu copii, aflat uneori sub influenţa băuturilor alcoolice, ajunge să nu se mai controleze şi să-şi reverse agresivitatea în familie. Mai întotdeauna în astfel de cazuri, cel puternic îşi descarcă agresivitatea asupra celui slab: bărbatul asupra femeii, femeia asupra copilului, tinerii asupra vârstnicilor.

Gelozia rămâne, de asemenea, o cauză principală a agresivităţii în familie.

La acest ansamblu de cauze se mai adaugă deficienţele existente în sistemul educaţional, criza de autoritate în familie.

Tratamentul inuman la care au fost supuse multe femei în propria familie a condus adeseori la transformarea acestora din victime în agresori.

O serie de violenţe apar în acele familii în care soţul se consideră „cap de familie”, refuzând ca soţia să lucreze; dorinţa femeii de a-şi căuta o slujbă este adeseori privită ca un atentat la adresa bărbatului, a valorilor tradiţionale stabilite în societate.

O mare parte din conflicte se datorează şi modului în care administrat şi cheltuit bugetul familial de către unul sau altul dintre parteneri.

De cele mai multe ori violentele sunt ciclice, urmând mai multe faze. După violenţe pot apărea momente de calm şi tandreţe din partea agresorului, punctaţi cu cadouri şi cu promisiuni că „nu se mai întâmplă”.

Adeseori, victimele doresc ca violentele să înceteze, nu însă şi relaţia lor cu agresorul. Motivele ţin de aspecte financiare, sentimentale, de existenţa copiilor şi teama de „gura lumii”.

Bătrânii au ajuns să fie priviţi ca o povară de către familie. O formă aparte de violentă în cadrul familiei o constituie şi cea îndreptată împotriva vârstnicilor, constând în neglijarea, abuzul sau maltratarea din partea propriilor copii sau a rudelor apropiate.

Climatul familial.Tipuri de familii:

a) familii dezorganizate

-familia incomplet unita sau nelegitima,

-familia dezmembrata;

-familia tip camin gol(partenerii traiesc impreuna, insa interrelationeaza si intercomunicarea sunt realizateminimal, fara sa constituie, unul pentru celalalt, un suport emotional)

-familia in criza, datorita unor cauze ce determina absenta temporara sau permanenta a unuia dintre soti)

-existenta in cadrul familiei a unor situatii care determina fundamental esecurile comportamentului de rol marital.

b) climat familial conflictual

-tipul casniciei celor obisnuiti cu conflictele(comflicte frecvente rareori ascunse copiilor,dar putin exteriorizate fata de prieteni)

-tipul cazniciei devitalizate(relatiile de armonie, iubire si comunicare se devitalizeaza treptat, ajungand sa contrasteze sensibil cu imaginea primilor ani)

-tipul cazniciei pasiv-coordiale, (relatie caracterizata prin pasivitate)

-tipul cazniciei vitale(partenerii participa la activitati reunite,traiesc unul prin altul.)

-tipul cazniciei bazate pe relatia totala(toate problemele vietii sunt mutual impartite)

c) climat familial hiperautoritar (severitate excesiva cu multe rigiditati,cu intrdictii,nu lipsite uneori de brutalitate)

d) climat familial hiperpermisiv (familia creeaza in mod exagerat conditii de lejeritate care ii indeparteaza treptat pe membrii familiei de obligatiile firesti,cotidiene.

Alte cauze evidente şi mai puţin evidente producerii violenţei în familie

Partea vizibilă:

-Neînţelegerile din familie.Incapacitatea de a rezolva pe cale paşnică conflictele

-Sărăcia.

-Consumul de alcool sau droguri.

Partea mai puţin vizibilă:

-Neacceptarea faptului că o altă persoană are dreptul la o viaţă personală sau poate face greşeli.

-Obişnuinţa de a utiliza forţa pentru a atinge un scop.

-Considerarea problemelor de familie şi a actelor de violenţă în familie drept un secret de familie.

-Violenţa în familie reprezintă un tabu social.

-Lipsa protecţiei sociale şi / sau legale pentru victimele violenţei in familie.

-Statutul de victimă, generează o stimă de sine extrem de scăzută. Agresorul obţine avantaje şi se afirmă pe sine cu preţul umilirii şi subjugării victimei.

-Inegalităţile de gen din societate, inclusiv cele economice. Bărbatul este principalul factor decizional în familie.

-Relaţiile ierarhice din cadrul societăţii.

Preview document

Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 1
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 2
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 3
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 4
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 5
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 6
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 7
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 8
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 9
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 10
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 11
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 12
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 13
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 14
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 15
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 16
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 17
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 18
Metode de elaborare a proiectelor de intervenție - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Metode de Elaborare a Proiectelor de Interventie.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de intervenție socială pentru diminuarea efectelor violenței domestice

1)Descrierea proiectului 1.1 Titlu:”Siguranta ta pe primul plan” 1.2 Locul de desfasurare:JUDETUL IASI,ORASUL IASI 1.3 Suma totala a...

Discriminarea ca Factor de Excludere Socială

“Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei democraţii care doreşte să ia măsuri ca opiniile femeilor şi bărbaţilor să...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Violența Domestică

Fenomenul violentei domestice este unul complex, implicând afectarea pe diverse planuri a tuturor membrilor familiei, fie actori activi, victime...

Te-ar putea interesa și

Leadership-ul

INTRODUCERE “Starea lipsita de stres se numeste moarte” Selye Stresul psihic însoţeşte orice activitate în care omul este angajat, fiind o...

Agresivitatea - formă de adaptare și contra-reacție la frustrare la copiii instituționalizați de vârstă școlară mică

INTRODUCERE Societatea asigură individului cadrul dezvoltării personalităţii sale, modele de gândire ( mentalităţi ) şi de comportament, relaţii...

Impactul Produs Asupra Mediului Înconjurător de Activitatea Desfășurată pe Amplasamentul Meri

1.1. Localizarea amplasamentului Perimetrul de exploatare Bratcu-Meri este în suprafaţă de 0,217 km2 identificat de Agenţia Naţională pentru...

Neglijare și abuz emoțional asupra copilului - factori și consecințe psiho-sociale

REZUMAT Prima parte a lucrării cuprinde prezentarea pe scurt a importanței familiei în educarea și formarea individului, continuând cu factorii...

Portofoliu de Evaluare Finală

I. Psihologia educaţiei I.1. Stilurile de invatare I.2. Identificarea stilurilor de invatare al fiecarui elev din cls. XI A I. 1. STILURILE DE...

Sistemul Cheltuielilor Publice în România

Introducere În procesul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale, statul asigură acoperirea necesităţilor publice generale. Pentru aceasta el...

Granturi pentru dezvoltarea școlară - program pentru învățământul rural

INTRODUCERE Proiectul pentru Învăţământul Rural este un proiect al Guvernului României cofinanţat de Banca Mondiala (Împrumut nr. 4691 RO) si...

Planul de acțiune al Școlii Profesionale Hanu Ancutei Roman

Odata cu reforma politica si social-economica din societatea noastra, care a deschis noi perspective privind asezarea pe baze noi a vietii...

Ai nevoie de altceva?