Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5463
Mărime: 52.57KB (arhivat)
Publicat de: Pompilia Costin
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lidia Ion Cojocaru

Extras din proiect

Observaţia respectivă a fost efectuată în baza fişei care este reprezentată în

anexa 1.

Tema observaţiei: Urmărirea comportamentului oamenilor în restaurant.

Fiecare, trăind în societate , îşi însuşeşte, în decursul existenţii sale , o anumită sumă de cunoştinţă despre realitatea socială, traiul oamenilor, relaţiile dintre ei. Aceste cunoştinţă se bazează pe experienţa directă a indivizilor şi pe faptul că fiecare , fiind membru unei societăţi, trăind în cadrul ei trece prin anumite procese şi fenomene sociale, face parte din anumite grupuri sociale, are anumite relaţii sociale cu alti membri ai societăţii, posedă un anumit nivel de cunoştinţă socială. Multe din activităţile practice ale oamenilor se realizează pe baza cunoştinţelor dobîndite intuitiv, din comunicarea cu seminii săi. Precum afirma marele savant Aristotel : „ Societatea nu este o simpla reuniune de oameni, ci o reuniune bazată pe relaţii interumane ”. Anume relaţiile interumane reprezintă baza formării omului ca personalitate. Sunt oare aceste relaţii bazate pa bunele maniere ale persoanelor în general ? Iar bunele maniere să fie doar o problemă de bun-simţ ? Sau numai de cultură şi de instruire? Sau numai de mediu? Se poate deduce din experienţa fiecăruia dintre noi că o comportare civilizată depinde de toate elementele enumerate mai sus. Secretul unui comportament agreabil în societate se poate obţine din decantarea bunelor obiceiuri filtrate şi adaptate de la o generaţie la alta. Bunicii, părinţii, şcoala şi nu în ultimul rînd Biserica sunt de neînlocuit într-o existenţă normală a oamenilor în societate. Un adevăr cunoscut , dar neasimilat suficient, spune că “ drumul libertăţii trece prin cultură ”.

Problema de educaţie şi de comportare civilizată există în întreaga lume şi nu vor fi niciodată pe deplin soluţionate. Este firesc să fie aşa, deoarece rezolvarea lor pe deplin depinde de schimbările ce se produc de la o epocă la altă. În toate timpurile, oamenii au avut tendinţa de a se opune legilor impuse de politeţe deoarece la prima vedere ele par restrictive şi de prisos. Sunt parcă inventate să îngrădească libertatea individului, dar, după o scurtă experienţă de viaţă ne dăm seama că comportamentul adevărat contribuiei la formarea noastră ca „ oameni ”, la bucuria de a trăi printre semeni civilizaţi.

Anume studierea procesului de comunicare interpersonală în cadrul diferitor tipuri de comunicare în masă : la lecţii, la şedinţe, la restaurant, la teatru, etc., observarea diferitor tipuri de comportament individual şi de grup, în diferite sfere ale vieţii sociale ne permite cunoaşterea cît de cît a necesităţiilor, intereselor, aspiraţiilor oamenilor. Cunoaşterea acestora ne va ajuta în pro-punerea unor soluţii pentru perfecţionarea fiinţei sociale şi stabilirea relaţiilor paşnice între persoane. Deci numai studiind comportamentul oamenilor în cadrul grupului putem evidenţia unele devieri în acest comportament, care poate aduce consecinţe foarte grave atît asupra individului cît şi asupra grupului total.

Tema pe care am ales-o noi să o abordăm în cadrul raportului este „ Comportamentul oamenilor în restaurant”. Restaurantul fiind un local public unde oamenii interacţioneză între ei, poate fi un mediu bun pentru observarea diferitor tipuri de comportament individual şi de grup: reacţii, atitudini, relaţii, gesturi, gusturi, etc.. Uneori noi uităm de arta de a lua masa împreună cu alţii, astfel noi renunţăm tot odată la actul de dăruire şi de încîntare, esenţiale pentru crearea comunităţii umane. Dacă hrana este un simplu combustibil , o scurtă oprire la McDonald’s va fi deajuns. Dar dacă este mai mult decît atît, atunci trebuie să facem loc în viaţa noastră unui ritual al mesei care să nu fie nici ieftin, nici grăbit, care să nu ne umple doar stomacul, ci să ne înnobileze şi sufletul.

Prin urmare la această cercetare sociologică se va porni de la studiul urmatoarelor elemente:

1.Cine vine la un restaurant . Se va atrage o atenţie deosebită numărului de persoane prezenţi, ce vîrstă au, de ce sex sunt.

2.Cum vin oamenii la un restaurant. Astfel se va atrage atenţia asupra vehicolelor cu care vin, cum coboară precum şi modul cum intră în restaurant.

3. Analiza vestimentaţiei celor prezenţi la restaurant. Anume prin vestimetaţie vom putea vedea cît de cît personalitatea celor prezenţi.

4. Se va referi la comportamentul atît a celor care vin cît şi a chelnerilor, astfel vom putea evedenţia cîteva tipuri de comportament.

Prin urmare scopul principal al observaţiei noastre este de a urmări comportamentul real al individului în diferite situaţii, să evedenţiem lacunele ce există astăzi în societate, care apar din cauza comportamentelor neadecvate a fiinţelor sociale, şi nu în ultimul rînd propunerea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor apărute.

Totodată la iniţierea acestei observaţii au stat nu numai scopul şi sarcinile mai sus numite, dar şi ipotezele:

„ Dacă oamenii se vor comporta adecvat in locurile publice atunci această va influenţa asupra modului nostru de viaţă ”

„ Cu cît oamenii vor vizita mai multe localuri publice ca: restaurante, teatre, concerte cu atît se va îmbunătăţi comportamentul lor.”

„ Societatea ar atinge cote atît de înalte de dezvoltare dacă nu s-ar avea în vedere comportamentul oamenilor în cadrul unei colectivităţi.”

Preview document

Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 1
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 2
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 3
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 4
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 5
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 6
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 7
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 8
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 9
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 10
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 11
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 12
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 13
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 14
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 15
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 16
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 17
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 18
Observație sociologică - comportamentul oamenilor în restaurant - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Observatie Sociologica - Comportamentul Oamenilor in Restaurant.doc

Alții au mai descărcat și

Manifestări ale comportamentului violent în școală

INTRODUCERE Realitatea de zi cu zi oferă pedagogului infinite moduri de abordare, dar chiar multitudinea manifestărilor sale îl pune adesea în...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Sociologie

Functionalismul Se incadreaza in teorii ale consensului social si anume prin faptul ca aceste teorii vad normele si valorile ca fundamentale in...

Ai nevoie de altceva?