Proiect Asistenta Sociala - O Noua Sansa pentru Batranii Strazii

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiect Asistenta Sociala - O Noua Sansa pentru Batranii Strazii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Camelia Morariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

1. Titlu

”O nouă şansă pentru bătrânii străzii”

2. Locul de desfăşurare

Judeţul Vaslui , oraşul Vaslui

3. Scopul proiectului : îmbunătățirea condițiilor de trai a bătrânilor străzii.

4. Rezumat

Proiectul intitulat Proiectul intitulat „O nouă şansă pentru bătrânii străzii” are în vedere integrarea socială a bătrânilor străzii, fără locuinţă şi fără venituri. Perioada de desfăşurare a proiectului este de 12 luni şi va începe din luna februarie 2010, în judeţul Vaslui, oraşul Vaslui.

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui centru în vederea adăpostirii unui număr de 20 de bătrâni idendificaţi pe străzile oraşului Vaslui; dar totodată se urmăreşte şi durabilitatea proiectului. Aceasta se centrează pe activitatea bătrânilor pentru a-şi asigura traiul zilnic. Bătrânii vor presta diferite activităţi cum ar fi: femeile vor împleti diferite articole de îmbrăcaminte pentru copii, iar bărbaţii vor împleti coşuri din nuiele. Articolele confecţionate de bătrâni se vor exporta spre vânzare în ţările în care partenerii şi colaboratorii proiectului deţin filiale.

Grupul ţintă este format din 20 de bătrâni de ambele sexe, abandonaţi şi izolaţi, ce trăiesc pe străzile oraşului Vaslui.

5.Obiective

Nr .crt. Obiectiv

1 Crearea unui centru în vederea adăpostirii unui număr de 20 de bătrâni idendificaţi pe străzile oraşului Vaslui în primele luni de proiect;

2 Dezvoltarea unei reţele de voluntari formată din 5 pensionari care doresc să se implice, pe parcursul a 12 luni de proiect;

3 Reabilitarea psihosocială a celor 20 de bătrâni, cu vârstă cuprinsă între 60-80 de ani, idendificaţi pe străzile oraşului Vaslui pe parcursul a 12 luni de proiect;

6. Justificare

Persoanele de vârsta a treia trăiesc adevărate drame datorită excluderii lor de la viaţa socială şi economică. Aceste trăiri sunt pe fondul lipsei resurselor financiare la nivelul individului şi al comunităţii. Bătrânii au dificultăţi în menţinerea standardului lor obişnuit de viaţă, din cauza problemelor de economii şi asigurări, ceea ce determină apariţia unei sărăcii prelungite în rândul acestora, fapt ce implică creştera numărului de bătrâni abandonaţi de către societate.

Judeţul Vaslui prezintă un nivel economic mai scăzut decât restul judeţelor, ceea ce face ca necesitatea unei intervenţii în sensul ameliorării situaţiei bătânilor străzii să fie de mare ajutor în această zonă.

Acest proiect este nesesar deoarece bătrânii reprezintă o parte din populaţia vulnerabilă ce merită atenţia societăţii. Persoanele vârstnice ajung la un moment al vieţii când nu se mai pot ajuta singuri şi atunci au nevoie de ajutor pentru a merge mai departe.

7. Prezentarea problemei

În România şi în toată lumea, mii de bătrâni îşi duc, cu resemnare, destinul...trăiesc în stradă. Cauzele sunt nenumărate: fie şi-au pierdut casa; fie n-au avut-o niciodată, bătrâneţea şi boala nu le mai deschid acum nici o uşă; fie i-au alungat copiii de sub acoperiş; fie şi-au pierdut minţile şi nu mai găsesc drumul de întoarcere acasă. Din astfel de cauze ori din altele, poate mai complicate, bătrânii au ajuns să-şi trăiască ultimii ani sub cerul liber, în bătaia ploilor şi a vântului şi din mila, sila şi dorinţa de mântuire a concetăţenilor lor mai norocoşi. Fără familie, un acoperiş deasupra capului sau rude care să-i ia sub ocrotirea lor, mulţi bătrâni abandonaţi trăiesc sub cerul liber şi din mila trecătorilor. Aşteptând zgribuliţi altă iarnă, poate ultima...

Numărul vârstnicilor fără adăpost este în creştere de la an la an. Aceştia nu au nici un suport din partea familiei şi în acelaşi timp sunt persoane care nu beneficiază de pensie lunară stabilă, fie din cauza faptului că nu au lucrat niciodată fie pentru că nu au reuşit să lucreze numărul de ani necesari pentru primirea pensiei. În România există şi categoria vârstnicilor care au pensia foarte mică în urma serviciului avut în cadrul CAP-urilor. Din nefericire, pentru mulţi dintre aceştia, reinserţia socio-profesională este ceva greu de realizat, mai ales din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă. De asemenea, o parte dintre aceştia au fost victime ale unor afaceri în care li s-au vândut locuinţele în baza unor semnături de luare în spaţiu în schimbul îngrijirii la domiciliu.

8. Teorii care explică problema sociala identificată

Cele mai des invocate teorii de către specialiştii din domeniul gerontologiei, trimit la modificăriile care se produc o dată cu pensionarea, schimbări sesizate la nivelul rolurilor, al activităţii, continuităţii / discontuităţii, al stării economice.

În vederea explicării fenomenului “bătrânii străzii” s-au conturat mai multe teorii. Cea pe care noi o acceptăm ca fiind cea mai potrivită este teoria vulnerabilităţii psiho-sociale. Această teorie face referire la cauzele care ţin de contextul politico-economic (factori structurali) şi la cele conjuncturale (anumite evenimente declanşatoare). Printre cauzele politico-economice amintim scăderea numărului de locuinţe ieftine, şomajul, restricţiile aduse politicilor de protecţie socială şi dezinstituţionalizării bolnavilor psihici. Ca factori declanşatori se regăsesc pierderea locuinţei (evacuare, demolare, incapacitate de plată), condiţii deficitare de locuit, incapacitatea de a găsi o altă locuinţă, pierderea susţinerilor familiale, amicable sau caritabile, dispariţia mijloacelor de supravieţuire etc.

Din nefericire, de cele mai multe ori, cele două tipuri de factori apar simultan iar interacţiunea acestora determină o situaţie în care un număr din ce în ce mai mare de vârstnici riscă să ajungă în stradă, fie temporar, fie permanent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Asistenta Sociala - O Noua Sansa pentru Batranii Strazii.doc

Alte informatii

Universitatea “ Alexandru Ioan Cuza”Iaşi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice Specializarea Asistenţă Socială