Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 27108
Mărime: 119.55KB (arhivat)
Publicat de: Amza Constantinescu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE.3
  2. CAPITOLUL 1 Principiile ocrotirii copilului .5
  3. 1.1 Principii prevǎzute de Codul Familiei .5
  4. 1.2 Principii prevǎzute de Legea 272/2004 .6
  5. CAPITOLUL 2 Protecţia specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea
  6. părinţilor săi .16
  7. 2.1 Consideraţii generale .16
  8. 2.2 Copilul aflat în dificultate.
  9. 2.3 Alte categorii de copii.
  10. 2.4 Măsurile de protecţie specială a copilului lipsit, temporar sau
  11. definitiv, de protecţia părinţilor săi.21
  12. 3.2.1 Măsura plasamentului .22
  13. 3.2.1.1 Măsura plasamentului la o familie .22
  14. 3.2.1.2 Măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist .24
  15. 3.2.1.3 Măsura plasamentului la un serviciu de tip rezidenţial licenţiat .26
  16. 3.2.2 Măsura plasamentului in regim de urgenţǎ.29
  17. 3.2.3 Măsura supravegherii specializate. 32
  18. CAPITOLUL 4 Monitorizarea si încetarea mǎsurilor de protecţie specialǎ .34
  19. 4.1 Monitorizarea si încetarea mǎsurilor de protecţie specialǎ.34
  20. 4.2 Cadrul general privind protecţia copilului.35
  21. 4.2.1 Responsabilităţile administraţiei publice locale .36
  22. 4.2.2 Implicarea altor ministere şi instituţii în realizarea strategiei .36
  23. 4.2.3 Organigrama instituţiei de asistenţă socială .37
  24. CAPITOLUL 5 Studiu de caz. .40
  25. ANEXE.45
  26. CONCLUZII.60
  27. BIBLIOGRAFIE.64

Extras din proiect

Noţiuni introductive

Interesul pentru copil ca fiind fiinţa umană cu drepturi depline este unul din principalele aporturi ale secolului XX la evoluţia umanităţii. Nimic mai firesc decât un secol pe care la începuturile sale Ellen Key îl anunţa ca fiind “secolul copilului”, decât numeroasele dezbateri şi discuţii referitoare la natura drepturilor ce trebuiau asociate copilului şi copilăriei.

A existat o unanimă recunoaştere a nevoii speciale de protecţie a copilului datorită vulnerabilităţii sale în raport cu societatea. Vulnerabilitatea a fost interpretată prioritar în legătură cu anumite incapacităţi, şi prin urmare, copilul a fost tratat mai curând ca obiect al actelor de caritate decât ca o fiinţă umană individuală, cu propriile sale drepturi. Elaborarea deciziilor cu privire la copil au fost luate de cele mai multe ori în absenţa copilului.

Problemele referitoare la copil au fost considerate în mod frecvent ca nepolitice, lipsind astfel din agenda deciziilor politice. În cea de-a doua jumătate a secolului XX a început să crească gradul de înţelegere al nevoilor psihologice ale copiilor şi de recunoaştere a copilăriei ca o valoare în sine. În acelaşi timp, a părut evident faptul că, uneori, interesul copilului este diferit de cel al protectorilor săi - mulţi copii fiind supuşi unor tratamente inacceptabile chiar în familiile lor .

Toate aceste constatări au exercitat presiuni pentru elaborarea unei convenţii care să plece de la nevoile reale şi specifice ale copilului şi să trateze independent drepturile copilului, mai curând decât să le includă în drepturile omului.

Elaborarea unei convenţii privind drepturile copilului venea să „stingă” vocile celor care considerau că a vorbi despre drepturile copilului este inutil şi chiar periculos pentru că înseamnă să tratezi copilul ca pe o categorie aparte a fiinţei umane.

În acelaşi timp, convenţia trebuia să contrazică acele păreri care susţineau că drepturile copilului au fost deja cuprinse în Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Politice şi Civile şi în Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Economice, Sociale şi Culturale, ambele adoptate de Naţiunile Unite în 1966.

Deşi elaborarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului a fost un proces îndelungat (aproximativ 10 ani), putem aprecia faptul că în forma sa finală Convenţia exprimă mai mult decât orice alt document, întregul spectru al drepturilor omului - civile, politice, economice, sociale şi culturale - şi prevede o dezvoltare completă a potenţialului copilului într-o atmosferă de libertate, demnitate şi justiţie .

Toate drepturile exprimate în Convenţie sunt importante şi necesare, se susţin reciproc fără să fie posibilă realizarea unei relaţii ierarhice.

În Convenţie, drepturile copilului sunt clare, concrete şi accesibile înţelegerii, iar prin aceasta este satisfăcută o primă condiţie în procesul respectării lor.

Situaţia copilului, în general, înregistrează evoluţii pozitive. Raportându-ne la cel puţin doi indicatori statistici majori, rata mortalităţii infantile şi mortalitatea maternă, putem observa o îmbunătăţire simţitoare a stării de sănătate a mamei şi copilului. S-au dezvoltat, de asemenea, serviciile medicale şi de sănătate destinate copiilor. Rămâne însă deschisă discuţia asupra accesului la aceste servicii, fară nici o discriminare determinată de localizarea geografică, mediul de rezidenţă, de apartenenţa la o clasă socială sau la o etnie.

Capitolul 1

Principiile ocrotirii copilului

1.1 Principii prevăzute de Codul familiei

Reglementarea ocrotirii minorului prin părinţii săi se bazează, după părerea doctrinarilor, pe următoarele principii :

1) Potrivit art. 97 alin. 2 din C. fam. , părinţii trebuie să exercite drepturile şi să îndeplinească îndatoririle părinteşti numai în interesul minorului. Părinţii au drepturi şi îndatoriri faţă de copilul lor minor, pe primul plan situându-se îndatoririle părinteşti, căci drepturile sunt recunoscute în vederea îndeplinirii îndatoririlor. Consacrând acest principiu legiuitorul creează o importantă garanţie juridică menită să prevină ca ocrotirea părintească să nu fie deturnată de către părinţi de la finalitatea ei în vederea utilizării sale în propriile lor interese şi să asigure protejarea eficientă a intereselor minorului împotriva unor eventuale abuzuri ale părinţilor.

Cât priveşte expresia „interes al copilului minor", aceasta semni¬fică, pe de o parte, un interes obştesc care se reflectă în modul cum tre¬buie să fie crescuţi şi educaţi copiii de către părinţi, iar pe de altă parte, include un interes personal concret al minorului . Instanţele judiciare au apreciat că noţiunea de „interes al minorului" se defineşte prin prisma obligaţiei legale a părinţilor de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea sa fizică, morală şi intelectuală; aprecierea interesu¬lui minorului se va face în cadrul dispoziţiilor legale.

Uneori însăşi legea face precizări cu privire la conţinutul concret al noţiunii de „interes al copilului minor".

Din coroborarea art. 101 şi 108 din C. fam. cu prevederile din Cap. VII al Lg. nr. 272/ 2004 rezultă că exercitarea drepturilor şi îndeplinirea îndatoririlor părinteşti se fac sub îndrumarea şi controlul efectiv şi continuu al autorităţilor abilitate în scopul asigurării unei cât mai depline ocrotiri a minorului. Acest principiu constituie de asemenea, o garanţie că exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti se fac numai în interesul minorului.

2) Un alt principiu al ocrotirii părinteşti este consacrat prin art. 106 din C. fam. care dispune: „Părintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui în afară de dreptul de moştenire şi la întreţinere". Este principiul independenţei patrimoniale a minorului şi a părinţilor săi; el priveşte exercitarea drep¬turilor şi îndatoririlor părinteşti referitoare la bunurile copilului minor şi constituie un mijloc juridic de asigurare a intereselor patrimoniale ale acestuia din urmă.

3) Din reglementările legale ale ocrotirii părinteşti se desprinde, ca principiu al acesteia, asimilarea condiţiei juridice a copilului din afara căsătoriei cu aceea a copilului firesc (art 63 C. fam.). Ocrotirea părinteasca are acelaşi conţinut pentru copilul din afara căsătoriei ca şi pentru copilul din căsătorie, pentru adoptat ca şi pentru copilul firesc: drepturile şi îndatoririle părinţilor sunt aceleaşi indiferent din ce categorie de copii face parte minorul, conform art. 97 C. fam.

4) Codul familiei consacră principiul egalităţii părinţilor în exercitarea ocrotirii părinteşti. Art. 97 alin. 1 dispune în acest sens că „ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceştia sunt din căsătorie, din afara căsătoriei ori adoptaţi". De asemenea, art. 1 alin. 3 prevede că „în relaţiile dintre soţi precum şi în exerciţiul drepturilor faţă de copii, bărba¬tul şi femeia au drepturi egale.

Bibliografie

A. Studii cu caracter general, tratate, cursuri, monografii:

1. D. Balaur, Protecţia drepturilor copilului ca principii ale asistenţei sociale, Ed. All Beck, Bucureşti, 2003;

2. S. Cojocaru, D. Cojocaru, Managemantul de caz in protecţia copilului, Evaluarea serviciilor şi practicilor din România, Ed. Polirom, Iaşi, 2008;

3. I. P. Filipescu, Tratat de dreptul familiei, Ed. Academiei, Bucureşti, 1993;

4. I. P. Filipescu, Adopţia şi protecţia copilului aflat in dificultate, Ed. All Beck, Bucureşti, 1998;

5. P. Filipescu, A. I. Filipescu, Tratat de dreptul familiei, Ediţia a VII-a, Ed. All Beck, Bucureşti, 2002;

6. E. Florian, Protecţia drepturilor copilului, Ediţia a II-a, Ed. C. H. Beck, Bucureşti. 2007;

7. A. Ionaşcu, M. Mureşanu, M. V. Costin, V. Ursa, Filiaţia şi ocrotirea minorilor, Ed. Napoca Star, Cluj-Napoca, 1980;

8. D. Lupaşcu, Dreptul familiei, Ed. Rosetti, Bucureşti, 2004;

9. C. Moroşanu, N. Iftimie, C. Chelaru, N. Pepelea, I. Serbina, Autoritatea tutelară şi protecţia copilului, Ed. Moldogrup, Iaşi, 1996

10. V. Nicolescu, T. Hertea, E. Popescu, Autoritatea tutelară, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1965

11. A. Pricopi, Dreptul familiei, Ed. All Beck, Bucureşti, 2005;

12. M. Rusu, Protecţia juridică a minorului, Ed. Rosetti, Bucureşti, 2005

13. M. Tomescu, Dreptul familiei. Protecţia juridică a drepturilor copilului, Ed. All Beck, Bucureşti, 2005;

B. Articole şi studii de specialitate:

1. R. Lupaşcu, Graţierea măsurii internării într-un centru de reeducare şi a măsurii trimiterii într-o şcoală de muncă şi reeducare, luate faţă de minori, în "Dreptul" 1998, nr. 11;

2. R. Lupaşcu, Revocarea măsurii libertăţii supravegheate luată faţă de minor.Efecte, în "Dreptul" , 1999, nr. 3;

3. C. Stoenescu, Măsurile educative ce se pot aplica minorilor care nu răspund penal, în "Dreptul", 1998, nr. 1;

C. Legislaţie

1. Lg. Nr. 18/ 1990, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 109 din 28 septembrie 1990, modificată de: Lg. nr.470 din 20 septembrie 2001, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 601 din 25 septembrie 2001; Lg. nr.567 din 19 octombrie 2001, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 692 din 31 octombrie 2001, Lg. 183 din 16 aprilie 2002, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 273 din 23 aprilie 2002.

2. O.U.G. nr. 26/ 1997, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 120 din 12 iunie 1997, republicată în Monitorul Oficial, Nr. 276 din 24 iulie 1998, modificată prin: O.U.G. nr.123 din 8 octombrie 2001, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 643 din 15 iulnie 2001, O.U.G. nr.25 din 18 aprilie 2003, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 281 din 22 aprilie 2003, Lg. nr.325 din 8 iulie 2003, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 510 din 15 iulie 2003.

3. H.G. nr.216/ 2001, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 66 din 6 februarie 2001, modificată prin: Lg. nr.760 din 29 decembrie 2001, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 23 din 16 ianuarie 2001; O.U.G. nr. 64 din 28 iunie 2003, publicată în Monitorul Oficial, Nr. 464 din 29 iunie 2003.

4. Hot. nr. 679/2003, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 443 din 23 iunie 2003

5. Legea 272/ 2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 557 din 23 iunie 2004

6. Legea nr. 273/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 557 din 23.06.2004, modificată prin O.U.G. nr. 102/2008 publicată în Monitorul Oficial nr. 639 din 05.09.2008

D. Surse Internet

1. http://dgaspc.cchr.ro/pclegislatie_detail.php?id=7

2. http://www.protectiasocialaalba.ro/legicopii.html

3. http://www.copii.ro/legislatie.aspx?id=69

Preview document

Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 1
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 2
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 3
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 4
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 5
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 6
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 7
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 8
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 9
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 10
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 11
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 12
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 13
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 14
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 15
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 16
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 17
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 18
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 19
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 20
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 21
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 22
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 23
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 24
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 25
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 26
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 27
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 28
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 29
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 30
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 31
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 32
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 33
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 34
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 35
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 36
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 37
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 38
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 39
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 40
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 41
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 42
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 43
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 44
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 45
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 46
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 47
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 48
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 49
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 50
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 51
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 52
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 53
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 54
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 55
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 56
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 57
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 58
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 59
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 60
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 61
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 62
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 63
Protecția Specială a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Părinților Săi - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Protectia Speciala a Copilului Lipsit Temporar sau Definitiv de Ocrotirea Parintilor Sai.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Familiei privind Integrarea Copilului în Societate

Introducere Familia este instituţia în care se formează, se construieşte personalitatea; copilul va deveni un viitor adult cu sau fără inhibiţii,...

Protecția Socială a Copiilor Orfani

Introducere Însoţind omul în întreaga lui existenţa familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi şi mai stabile forme de comunitate umană,...

Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor

ARGUMENT Relaţiile de cuplu cunosc, în toată societatea modernă, transformări fără precedent. Familia, ca formă reprezentativă a vieţii de cuplu,...

Protecția Socială în România

REZUMAT Protecţia socială este concepută pentru asigurarea unui standard de viaţă de bază pentru toţi oamenii, indiferent de mijloacele de care...

Plasamentul Familial

Definirea plasamentului familial Experienţa istorică a demonstrat că familia este ,irevocabil, mediul cel mai prielnic creşterii şi dezvoltării...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Educării Copilului în Vederea Cunoașterii Drepturilor Sale

Capitolul I. Consideraţii generale privind copilul şi evoluţia drepturilor sale Secţiunea I : Evoluţia drepturilor copilului în plan...

Protecția Juridică a Copilului din Afara Căsătoriei

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE ALE OCROTIRII MINORULUI 1. NOŢIUNE ŞI REGLEMENTARE Ocrotirea minorului desemnează ansamblul normelor juridice de...

Drepturile Copiilor în România

INTRODUCERE În sensul art. 1 din Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, prin copil se înţelege orice fiinţă...

Situația Legală a Copilului din Timpul și din Afara Căsătoriei

SITUAȚIA LEGALĂ A COPILULUI DIN CĂSĂTORIE ȘI DIN AFARA CĂSĂTORIEI PRELIMINARII Situația legală a copilului desemnează ansamblul normelor...

Protecția Copilului în Legislația Română și Internațională

INTRODUCERE Nivelul de perfecţionare la care a ajuns în prezent protecţia fiinţei umane - atât pe plan mondial, cât şi în Europa, este, fără...

Ocrotirea Copilului prin Mijloacele de Drept Civil

ARGUMENT Se spune adesea că cel mai frumos capitol al vieţii îl reprezintă copilăria deoarece este lipsită de grijuri, de zbucium, de teamă....

Adopția internă și internațională

Sectiunea 1 Definitia adoptiei Pentru înflorirea armonioasa a personalitatii sale, copilul trebuie sa creasca într-un mediu familial, care sa-i...

Protecția Copilului Supus Abuzului

Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspecte...

Ai nevoie de altceva?